10 Best Configure Price Quote (CPQ)-software in 2022

Als bedrijfsvertegenwoordigers meer tijd besteden aan niet-verkoopactiviteiten, zoals het maken van voorstellen, het opstellen van offertes en het verkrijgen van goedkeuringen van offertes, kan de omzetgroei vertragen. U kunt dit ongedaan maken door CPQ-software in te zetten.

Het analyseren van aangepaste orderconfiguraties, het vaststellen van een prijs daarvoor en het citeren daarvan aan de klant zijn enkele van de essentiële taken die leiden tot omzetgroei. Bedrijfsexperts hebben echter ontdekt dat de meeste bedrijven software of tools gebruiken die niet voor dergelijk werk zijn bedoeld.

Dat kan komen door een gebrek aan kennis van de tool. Lees verder voor meer informatie over Configure, Price, Quote-systemen en enkele van de beste tools die geschikt zijn voor elk bedrijf. Daarom kunt u een voorsprong op uw concurrenten krijgen door een gedigitaliseerde CPQ-tool in te zetten.

Wat is Configure Price Quote (CPQ)?

CPQ is een brancheterm voor verkoopteams van een productie- of ontwikkelingsbedrijf. De volledige vorm van CPQ is Configure, Price en Quote. In een notendop, CPQ is gewoon een geautomatiseerde softwareservice of -oplossing waarmee uw verkoopteam uw diensten/producten overal nauwkeurig kan configureren, prijzen en citeren.

Sommige robuuste CPQ-apps gaan een extra stap en stellen u in staat om web-apps te maken voor selfservice-offertes, zodat zakelijke klanten, consumenten en leveranciers zelf snel offertes kunnen krijgen.

CPQ-software versus Handmatig prijssysteem

Software voor configuratie, prijs, offerte of CPQ-oplossing is een verkooptool die bedrijven gebruiken om nauwkeurige prijzen en offertes aan te bieden voor alle product-/serviceconfiguraties die klanten zoeken. Een business-to-business (B2B) verkoopecosysteem bestaat uit prijsstelling op maat, afhankelijk van de door de klant gewenste configuratie, klantrelatie, ordervolume, contractduur, etc.

Het opstellen en goedkeuren van een prijsopgave op basis van verschillende punten is vervelend en foutgevoelig. Aan de andere kant werken ontwikkelings- of productiebedrijven tegelijkertijd voor meerdere klanten. Daarom zijn handmatige tools zoals Excel, Google Spreadsheets, enz. Niet geschikt.

Hier komen CPQ-applicaties die werken als een magie. Uw verkoopmanager of vertegenwoordigers hoeven alleen maar het type klant, naam, configuraties, enz. te kiezen en voor elke klant een gepersonaliseerde offerte te krijgen zonder enige kans op menselijke fouten. Omdat de applicatie digitaal en gecentraliseerd is, kunnen managers offertes direct bekijken en goedkeuren voor snellere deals.

Voordelen van het gebruik van een CPQ-software

#1. Een CPQ-app stelt uw verkopers in staat om overal foutloze, nauwkeurige en hoogwaardige prijsopgaven te maken.

#2. De tools worden geleverd met tal van aangepaste velden die u kunt configureren voor zakelijke klanten of consumenten om gespecialiseerde kortingen, services en verkoopondersteuning te bieden.

#3. Het verkoopteam hoeft geen tijd te verspillen aan het doorzoeken van brochures over producten/diensten van het bedrijf. Alle gegevens zijn digitaal beschikbaar binnen de CPQ-applicatie.

#4. Uw bedrijf kan moeiteloos en snel de prijsdatabase voor producten/diensten bijwerken op basis van aangepaste configuraties. Het verkoopteam heeft ook toegang tot de nieuwe database terwijl de informatie wordt bijgewerkt. U hoeft het verkoopteam niet offline te zetten.

  Wat is Wondershare Helper Compact?

#5. Spreadsheets en documenten zijn niet veilig omdat iemand wijzigingen kan aanbrengen door opzet of fout. Als u op dergelijke bestanden vertrouwt, kunnen bedrijfsinkomsten zware verliezen lijden. Integendeel, CPQ-software wordt altijd en overal geleverd met beveiliging op bedrijfsniveau voor bedrijfsgegevens.

#6. CPQ-apps kunnen eenvoudig worden geïntegreerd met zakelijke tools die verschillende afdelingen in uw bedrijf gebruiken. Zo kunnen alle afdelingen effectief samenwerken in plaats van in silo’s te werken.

Nu je basiskennis hebt opgedaan over CPQ en CPQ-tools, is het tijd om de apps te leren kennen die miljoenen dollars besparen en de inkomsten voor bedrijven verbeteren.

Conga CPQ

Conga CPQ is cloudgebaseerde configuratie-, prijs- en offertesoftware voor multi-channel verkoopbeheeroplossingen. Het ontwikkelingsteam van Conga heeft het ontworpen om productie- en servicebedrijven te helpen bij het configureren van producten en het genereren van prijsopgaven op basis van een bijgewerkte prijsdatabase van uw bedrijf.

Het wordt geleverd met op rollen gebaseerde tooltoegang, zodat medewerkers op het hoogste niveau de CPQ-workflow efficiënt kunnen beheren. Tegelijkertijd voelen de eerstelijnsverkopers zich krachtiger in hun interactie met een potentiële koper.

Beheerders kunnen bijvoorbeeld sjablonen maken voor het ontwerpen van offertes, samenvattingen van productconfiguraties en verlengingen van offertes op basis van een vooraf ingesteld prijsbeleid van het bedrijf. Verderop in de verkooppijplijn kunnen verkoopteamleiders ook gebundelde of zelfstandige producten bewerken, maken, kopiëren en verwijderen.

Ten slotte, wanneer de offertegegevens bij de verkoopvertegenwoordigers komen, kunnen ze productconfiguraties en relevante prijzen uitsluiten, opnemen, aanbevelen, vervangen en verifiëren. U moet echter specifieke productverkoopregels en begeleide verkooppraatjes instellen op de Conga CPQ-tool.

Salesforce Revenue Cloud

Salesforce Revenue Cloud is nog een andere betrouwbare CPQ-oplossing waarmee bedrijven deals in de snelst mogelijke tijd kunnen sluiten om de inkomstenstroom te laten stromen. Het is een van de meest robuuste CPQ-tools en wordt geleverd met vijf onderscheidende functionaliteitsmodules die u helpen met verkooppijplijnen.

Ten eerste kunt u met de configuratiemodule voor deals snel complexe productspecificaties en prijssamenstellingen maken. Het heeft subfuncties zoals Pricing Engine, Solution Configurator, Quote Generation en de favoriete Guided Selling van verkopers.

Ten tweede zorgt de module voor risico- en nalevingsbeheer ervoor dat alle verkoopoffertes en deals in overeenstemming zijn met uw bedrijfsbeleid. Om u verder te helpen, zijn er subfuncties zoals dynamische algemene voorwaarden, geavanceerde goedkeuringen, enz.

Afgezien van deze essentiële functionaliteiten, krijgt u extra onmisbare functies, zoals een klantenbestandbeheerportal, een automatiseringssysteem voor de levenscyclus van de klant en gegevensanalyse.

Prijsopgave configureren – Infor CPQ

Als u van plan bent om kennis van productie, engineering, naleving en prijsbepaling in één app te integreren ten voordele van de eerstelijns verkoopagenten, dealers of leidinggevenden, moet u proberen Infor CPQ. Het Infor CPQ-pakket is een op regels gebaseerde en visuele configuratortoepassing die kan worden geïntegreerd met de allerbeste tools voor klantrelatiebeheer (CRM’s) zoals Infor CRM.

Zo kan uw verkoopteam zich concentreren op het bereiken van potentiële klanten en het aanbieden van producten/diensten, in plaats van door bedrijfshandleidingen en brochures te spitten om een ​​offerte te vinden. Het algehele resultaat is een snellere productconfiguratie, prijsstelling en offertes aan de klanten en het vergroten van de kans op een succesvolle deal.

U kunt Infor CPQ Configurator koppelen aan Infor CRM of CRM en Configurator integreren met CPQ Enterprise Quoting. Uiteindelijk krijgt het verkoopteam meer macht bij de hand voor het direct configureren van offertes en het maken van offertedocumenten voor snellere verkoop.

  Een beknopte handleiding voor HTTP-statuscodes met infographics

Oracle configureren, prijs, offerte (CPQ)

Als u een volledig geautomatiseerde verkooppijplijn wilt waarin klanten hun eigen bestellingen plaatsen via een interactieve webapp, moet u de: Oracle CPQ sollicitatie. De meest geprezen functie is het begeleiden van consumenten, verkopers en B2B-klanten door een order-to-cash-proces (O2C).

Enkele van de opvallende kenmerken zijn:

 • Begeleide verkoop om de verkopers te helpen
 • Intuïtieve configuratie voor offertes met één klik
 • Realtime prijsdatabase
 • Intelligente programmering voor dealbeheer
 • Ontwerper van offertedocumenten en contractbeheer

In de selfservice-workflow configureert de klant zijn producten/diensten online en plaatst hij een gedetailleerde PO of inkooporder. De CPQ-tool biedt klanten onmiddellijk gepersonaliseerde offertes met passende verkoopvoorwaarden, -voorwaarden en kortingen. Zodra de klanten de offertes accepteren, zal Oracle CPQ de nieuwe bestellingen verder in de verkooppijplijn doorsturen.

FPX Intelliquip

Als u zich bezighoudt met de productie van apparatuur en op zoek bent naar CPQ-software die gemakkelijk technische specificaties kan integreren met prijzen en door de klant aangevraagde configuraties, kunt u ook proberen FPX Intelliquip CPQ.

Met deze CPQ-oplossing kunt u snel op maat geconfigureerde productcatalogi, complexe technische product-/serviceoplossingen, productstructuurtekeningen en bijgewerkte prijsoverzichten genereren.

Het is speciaal gebouwd voor bedrijven die mechanische apparatuur produceren of als distributeur werken. U kunt dus gemakkelijke toegang verwachten tot alle CPQ-functies die specifiek zijn voor deze niche.

De FPX CPQ wordt geleverd met drie onderscheidende modules: de Configurator, Pricing Engine en de Selector. Al deze modules zijn nauw met elkaar verbonden. Wanneer uw verkoopvertegenwoordiger een product selecteert, krijgt hij daarom automatisch een offerte op maat op basis van de specificaties van de klant.

SAP CPQ

SAP CPQ is het cloudgebaseerde software-as-a-service (SaaS) aanbod van SAP. Het SAP-ontwikkelingsteam heeft de tool specifiek ontworpen om verkoopteams te helpen bij het maken van complexe productconfiguraties, het opstellen van gepersonaliseerde verkoopoffertes en het formuleren van prijzen.

De tool is even effectief voor configureerbare als eenvoudige producten/diensten. Bovendien stelt de SAP CPQ-oplossing uw bedrijf in staat om de volgende uitdagingen in de verkooppijplijn het hoofd te bieden:

 • Het ontvangen van complexe product-/serviceconfiguraties van klanten en reageren op verzoeken in de laagste doorlooptijd.
 • Het handmatige offerteproces vraagt ​​veel productieve uren. Voorkom dat met het geautomatiseerde offertesysteem van SAP CPQ.
 • Verminder handmatige overhead, zoals verkopers die wachten op speciale kortingen, productvergelijkingsformulieren of goedkeuring van offertes via gecentraliseerde en online verwerking.
 • Een functie voor begeleide verkoop waarmee eerstelijnsagenten producten sneller kunnen verkopen dan de handmatige verkooppijplijn.
 • Bundel producten en diensten met aantrekkelijke kortingen en voer upselling uit vanuit dezelfde applicatie.

VOORDELEN Slimme CPQ

VOORDELEN Slimme CPQ is de perfecte tool die technologie voor productverkoop, kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (ML) in één intuïtieve toepassing combineert. Dus wanneer u de tool implementeert en de verkooppijplijn uitvoert, ziet uw bedrijf een verhoogde snelheid in het verkoopproces.

Het AI/ML-algoritme maakt de tool perfect voor de verkoopervaring van omnichannel producten/diensten door eerstelijns verkoopagenten. Bovendien biedt de tool ook data-analyse en bruikbare data-inzichten voor effectieve verkoopuitvoering en, uiteindelijk, constante omzetgroei.

Een van de meest cruciale programmeeralgoritmen is Churn-prognose. Deze AI-programmering herkent dalende patronen in het gedrag van klanten. Bovendien identificeert en verwijdert het ook seizoensgebonden verkooppatronen. Ten slotte krijgt de verkoopvertegenwoordiger nauwkeurige verkoopaanbevelingen voor maximaal succes.

  Volg de pijl is een gemakkelijk te volgen navigatiehulpmiddel

Cincom CPQ is nog een andere populaire configuratie-, prijs- en offertetoepassing (CPQ) die speciaal is gebouwd voor productiebedrijven. Andere bedrijven die eenvoudige, complexe en configureerbare producten/diensten aanbieden, kunnen deze CPQ-software ook gebruiken.

Met Cincom CPQ heb je zowel on-premise als cloudgebaseerde implementatie-opties. Dus als u meer flexibiliteit in uw verkoopworkflows nodig heeft en externe medewerkers wilt huisvesten, blijf dan bij de online app.

Integendeel, u kunt voor extra beveiliging kiezen voor de on-premise installatie en toolhosting. De cloudversie is echter ook even veilig. Net als bij zijn concurrenten, zijn de opvallende kenmerken het opstellen van offertes, productconfiguratie, het verzenden van verkoopvoorstellen en het beheren van prijzen voor producten/diensten.

Cincom biedt ook functies met toegevoegde waarde, zoals het beheer van offertes en een automatische workflow voor het goedkeuren van offertes. Bovendien kunt u ook uw verkooppartnerkanalen zoals dealers, distributeurs en uitbestede bureaus in het systeem integreren via op rollen gebaseerde toegang.

Experlogix CPQ

Als u op zoek bent naar een snelle en intuïtieve configuratie-, prijs- en offertetoepassing in de cloud waartoe uw personeel toegang heeft vanaf externe locaties, Experlogix CPQ een geschikte optie is.

De CPQ-beheerfuncties helpen u bij het beheren van de offerte- en bestelprocessen. Experlogix CPQ is bijzonder omdat het zowel B2B als business-to-consumer (B2C) verkoopprocessen ondersteunt.

Bovendien is de applicatie geschikt voor een breed scala aan bedrijfsactiviteiten, zoals productie, IT en IT-technologiediensten, transport en de productie van zwaar materieel. Dus als uw bedrijf zich bezighoudt met een of alle van de bovenstaande niches, is één CPQ-tool voldoende.

Servicepad CPQ

Wilt u complexe productconfiguraties van klanten omzetten in eenvoudige offertes? Je moet proberen Servicepad CPQ. De geautomatiseerde CPQ-workflows zorgen ervoor dat uw bedrijf nauwkeurig de behoeften en specificaties van de klant vastlegt.

Verderop in de verkooppijplijn helpt de CPQ-tool u ook bij het afstemmen van de aangepaste product-/servicevereisten op uw voorraad voor een snelle uitvoering van inkooporders.

De tool is een cloudgebaseerde app die toegankelijk is vanaf een breed scala aan apparaten, zoals desktops, laptops, tablets en mobiele telefoons. Enkele van de opvallende functionaliteiten die u helpen bij het CPQ-proces zijn:

 • Een gedetailleerd dashboard voor gesloten en open deals
 • Kant-en-klare offertesjablonen
 • Met een selfservice webapp kunnen klanten hun eigen producten/diensten configureren.
 • Integreert met CRM’s van derden en ERP-tools (Enterprise Resource Planning)

Laatste woorden

CPQ-software wordt beschouwd als een van de cruciale upgrades voor 21e-eeuwse bedrijven die zich bezighouden met de ontwikkeling en productie van producten/diensten.

U kunt elk bewegend onderdeel van het verkoopkanaal beheren door een van de bovenstaande CPQ-oplossingen in te zetten voor uw kleine, middelgrote en enterprise-niveau. Bovendien krijgt uw verkoopteam meer tijd om nieuwe klanten te benaderen en te verkopen

gerelateerde berichten