10 bestandsbeheerders voor Linux om uw bestanden te beheren

Met een bestandsbeheerder in Linux kunt u door uw bestandssysteem bladeren, mappen doorzoeken, naar bestanden zoeken en toegang krijgen tot de inhoud op uw harde schijf.

Het is een GUI-toepassing (in de meeste gevallen) en heeft als hoofddoel het gemakkelijker maken om door uw bestanden en mappen te bladeren. Er zijn veel verschillende bestandsbeheerders voor Linux en de meeste desktopomgevingen hebben een vlaggenschipbestandsbeheerder gemaakt door hetzelfde ontwikkelingsteam.

Het feit dat u een bepaalde desktopomgeving gebruikt, betekent niet dat u gebonden bent aan één bestandsbeheerder. Bij Linux draait alles om vrijheid en keuze, dus het is gemakkelijk om een ​​andere bestandsbeheerder te installeren als je huidige niet bevalt. U kunt zelfs meerdere bestandsbeheerders installeren en de gewenste gebruiken voor een bepaald scenario.

In deze gids zullen we de beste bestandsbeheerders verkennen die beschikbaar zijn voor Linux. Ze verschillen allemaal op verschillende manieren van elkaar, zodat u de ene misschien meer geschikt voor u vindt dan de andere. Bekijk onze onderstaande lijst om de perfecte te vinden voor uw Linux-systeem.

Dolfijn

Dolphin is de standaard bestandsbeheerder voor KDE Plasma en een van de meest populaire keuzes voor zowel doorgewinterde Linux-gebruikers als nieuwkomers.

Enkele van de beste eigenschappen van Dolphin zijn:

  • Gebruiksvriendelijke interface: eenvoudig te gebruiken voor Linux-gebruikers van alle niveaus
  • Aanpassing: eenvoudig de lay-out, pictogramgrootte, werkbalk, enz.
  • Eenvoud: neemt niet te veel middelen in beslag; geen luxe of onnodige esthetiek
  • Geavanceerde functies: heeft gesplitste schermvensters, tabbladen en beschikbare plug-ins

Het heeft een intuïtieve gebruikersinterface, dus het kost geen tijd om eraan te wennen. Onder de motorkap zitten veel handige functies die geavanceerde gebruikers handig zullen vinden.

Thunar

Thunar is de standaard bestandsbeheerder voor Xfce. De Xfce-desktopomgeving staat al bekend als een superlichtgewicht GUI, en het vlaggenschipbestandsbeheer volgt dit voorbeeld als een lichtgewicht en snelle keuze voor gebruikers.

Hier zijn enkele redenen waarom u Thunar zou willen gebruiken:

  • Lichtgewicht en snel: perfect voor oudere systemen of snelheidsduivels
  • Eenvoud: zeer eenvoudige interface
  • Aanpassing: Aspecten zoals pictogramgrootte en weergavemodus kunnen eenvoudig worden gewijzigd
  • Toolintegratie: Veel andere Xfce-tools kunnen worden geïntegreerd met Thunar, zoals de tool voor het hernoemen van bulkbestanden
  10 Linux Window Managers om alle schermruimte te gebruiken die je hebt

Nemo

Nemo is de bestandsbeheerder voor de Cinnamon-desktopomgeving van dezelfde ontwikkelaars als Linux Mint. Het integreert buitengewoon goed met Cinnamon en is gebouwd met het oog op eenvoud, net als de rest van de Linux Mint-distributie.

De beste eigenschappen van Nemo zijn:

  • Geavanceerde functies: Nemo ondersteunt tabbladen, gesplitste weergave, bewerkingen van batchbestanden en meer
  • Toolintegratie: Nemo integreert goed met andere Cinnamon-applicaties, waardoor de functionaliteit wordt uitgebreid
  • Efficiënt en snel: Gebruikt minimale middelen

Nautilus

Nautilus is de standaard bestandsbeheerder voor de GNOME-bureaubladomgeving, maar wordt gewoonlijk gewoon “Bestanden” genoemd in gebruikersmenu’s. Het is vaak de eerste bestandsbeheerder die nieuwe gebruikers tegenkomen, en sommigen kiezen ervoor om er jarenlang mee door te gaan of later over te stappen naar meer geavanceerde bestandsbeheerders.

Dit is wat Nautilus tot een goede keuze maakt:

  • Stabiel en betrouwbaar: Nautilus bestaat al vele jaren en wordt nog steeds regelmatig bijgewerkt
  • GNOME-integratie: onderdeel van een enorm populaire desktopomgeving
  • Strakke interface: Nautilus ziet er modern uit en heeft een minimale interface

Nautilus is de “veilige” keuze als u moeite heeft om te beslissen welke bestandsbeheerder u wilt gebruiken.

Konqueror

Konqueror komt, net als Dolphin, van de ontwikkelaars van KDE Plasma. Het doet ook dienst als bestandsbeheerder en als webbrowser. Dit kan handig zijn omdat u niet altijd tegelijkertijd een browser en bestandsbeheerder nodig heeft – u kunt bladeren door bestanden en webbrowsen vanuit deze ene applicatie.

Hier zijn enkele kenmerken van Konqueror:

  • Veelzijdigheid: zowel een bestandsbeheerder als een webbrowser
  • KDE-integratie: Konqueror kan worden geïntegreerd met andere veelgebruikte KDE-tools
  • Geavanceerde functies: Kan aangepaste plug-ins gebruiken en eindeloos worden aangepast

Middernacht commandant

Midnight Commander is een terminalgebaseerde bestandsbeheerder. Het is een geweldige keuze voor de terminaljunkie die graag de GUI zoveel mogelijk vermijdt of voor gebruikers die alleen toegang hebben tot een terminal maar het bladeren door bestanden gemakkelijker willen maken dan constant de cd- en ls-commando’s te gebruiken.

Enkele van de beste eigenschappen van Midnight Commander zijn:

  • Terminalgebaseerd: Midnight Commander gebruikt ncurses om u een doorzoekbare interface in de terminal te presenteren
  • Gemak: Na de leercurve is Midnight Commander sneller in gebruik dan een traditionele app voor bestandsbeheer
  • Lichtgewicht: kleine installatie, kleine voetafdruk en verbruikt niet veel systeembronnen
  Hoe koppel je de Nintendo Switch Pro-controller op Linux

Caja

Caja is de standaard bestandsbeheerder voor de MATE-desktopomgeving. Het is een traditionele bestandsbeheerder die een intuïtieve ervaring biedt. Dit is logisch, aangezien dit de oorspronkelijke bedoeling was van MATE-ontwikkelaars toen ze GNOME jaren geleden splitsten om te proberen een meer traditionele desktopmetafoor en gebruikerservaring te behouden.

Enkele kenmerken van de Caja-bestandsbeheerder:

  • Eenvoud: traditionele look en feel vergelijkbaar met oude versies van GNOME
  • Eenvoudig: Blijft uit de weg door alleen de meest gebruikte functies te presenteren
  • Basisfuncties: Buiten extensies heeft Caja niet veel geavanceerde functies, wat ideaal is voor nieuwe gebruikers of voor licht bladeren door bestanden

nnn

nnn (of n³) is een terminal-gebaseerde bestandsbeheerder voor Linux. Het is een extreem kleine installatie die bijna geen systeembronnen gebruikt en een zeer eenvoudige workflow biedt als je eenmaal alle verschillende sneltoetsen hebt geleerd.

Dit is wat nnn tot een geweldige bestandsbeheerder maakt:

  • Lichtgewicht: gebruikt slechts 3,5 MB systeemgeheugen en is een zeer kleine installatie
  • Functierijk: kan alles wat een GUI-gebaseerde bestandsbeheerder kan doen
  • Uitbreidbare functionaliteit: nnn heeft een grote repository met plug-ins om uit te kiezen

nnn is absoluut alleen voor ervaren gebruikers, aangezien nieuwkomers het waarschijnlijk verwarrend en moeilijk te gebruiken zullen vinden. Voor degenen die nnn leren gebruiken, kan het zeer de moeite waard zijn.

boswachter

Ranger is een op een console gebaseerde bestandsbeheerder op Linux, niet voor beginners. Vim-gebruikers zullen zich er meteen thuis voelen, aangezien veel van de sneltoetsen op het toetsenbord zijn gebaseerd op die van Vim. Het is geschreven in Python en heeft een aantal leuke functies, zoals het kunnen openen van PDF-documenten.

Hier zijn enkele redenen waarom u Ranger zou willen gebruiken:

  • Vim-snelkoppelingen: gemakkelijk te gebruiken voor Vim-gebruikers omdat de snelkoppelingen hetzelfde zijn
  • Terminalgebaseerd: lichtgewicht en terminalgebaseerd bestandsbeheer met ncurses-interface
  • Gemak: heeft ingebouwde functies zoals het openen van pdf’s, torrents en andere bestandstypen
  Hoe Netstat op Linux te installeren

Deepin Bestandsbeheer

De Deepin-bestandsbeheerder wordt standaard geleverd met de Deepin Linux-distributie. Het heeft een schone en moderne interface om het bladeren door bestanden gemakkelijk te maken en doet denken aan andere hedendaagse bestandsbeheerders die hierboven zijn besproken. Het is relatief nieuw en uitdagend om op sommige systemen te installeren, omdat het nog steeds onvoldoende ondersteuning biedt om officiële softwarebronnen te worden.

De beste eigenschappen van Deepin File Manager zijn:

  • Interface: Heeft een strakke en moderne interface met alle tools die je nodig hebt
  • Ingebouwde tools: het wordt geleverd met tools zoals een afbeeldingsviewer en muziekspeler
  • Eenvoud: het is gemakkelijk te gebruiken en heeft een minimale interface met andere functies die achter menu’s zijn weggestopt

Opmerking van de auteur

Het is moeilijk om fout te gaan bij het kiezen van een bestandsbeheerder uit deze lijst, omdat ze u allemaal de meest essentiële functies bieden die u nodig hebt bij het doornemen van de bestanden van uw systeem. Vanuit persoonlijke ervaring zorgt Dolphin voor de beste allround bestandsbeheerder, en Thunar is een goede tweede die voor sommige gebruikers misschien de voorkeur verdient vanwege de extra functies.

Wat betreft op terminal gebaseerde bestandsbeheerders, nnn is een van de eenvoudigste om te gebruiken en neemt vrijwel geen systeembronnen in beslag, dus ik raad het ook ten zeerste aan. Toch kunnen veel gebruikers vinden dat een van de andere bestandsbeheerders er gewoon beter uitziet of een handige functie heeft waar ze niet zonder kunnen, dus sluit ze nooit volledig uit.

Het mooie van Linux is dat je al deze bestandsbeheerders kunt installeren en elk kunt gebruiken om te beslissen welke de beste is. Als je klaar bent met experimenteren, verwijder je gewoon degene die je niet leuk vond. Bestandsbeheerders gaan hand in hand met uw desktopomgeving, dus u zult merken dat het beter werkt om vast te houden aan de standaard bestandsbeheerder van uw omgeving.

Als je een Linux-systeembeheerder wilt worden, overweeg dan deze Linux-certificeringen en leerbronnen.