10 beste door uzelf gehoste communitysoftware voor sociale netwerken

Meer dan de helft van de wereld – meer dan 4,70 miljard mensen wereldwijd gebruiken sociale mediaplatforms.

Hoewel mensen om meerdere redenen sociale media gebruiken, gebruikt meer dan de helft het om in contact te blijven met goede vrienden en familie. Sociale netwerken staan ​​dus bovenaan de lijst met redenen waarom mensen socialemediaplatforms gebruiken.

Sociale netwerken stellen mensen in staat om in contact te blijven met familie, vrienden en zakelijke collega’s via sociale mediaplatforms zoals Facebook, Instagram en Twitter, om er maar een paar te noemen.

Met deze platforms kunt u persoonlijke en professionele relaties onderhouden en ontwikkelen en ideeën en informatie op grotere schaal delen.

Hoewel dit enkele grote internationale namen zijn, heb je er ooit aan gedacht om je eigen socialemedianetwerk te bezitten of te hosten – beperkt tot je naaste mensen?

Dit artikel laat zien hoe u uw eigen door uzelf gehoste socialemediaplatform kunt bouwen. Maar laten we eerst eens kijken hoe ze verschillen van traditionele sociale-mediasites en wat hun voordelen zijn.

Wat zijn door uzelf gehoste sociale platforms en hun voordelen?

Met zelfgehoste sociale netwerkplatforms kunt u uw eigen sociale netwerk hosten en creëren op een privéserver voor persoonlijk en professioneel gebruik, waardoor u volledige flexibiliteit krijgt over het ontwerp, de functies en de mensen die u aan uw netwerk toevoegt.

Het bouwen en hosten van uw eigen socialemedianetwerk op een privéserver vereist diepgaande kennis van Linux, PHP en MySQL, en natuurlijk programmeervaardigheden. Dit is echter een lang, duur en tijdrovend proces dat het niet waard is.

Dit is waar zelfgehoste sociale netwerksoftware een rol speelt.

Software voor sociale netwerken is zeer flexibel en wordt geleverd met vooraf ingebouwde tools om uw platform aan uw specifieke behoeften aan te passen.

Maar waarom zou u in de eerste plaats zelf een sociaal netwerkplatform moeten hosten?

Door zelf een sociaal netwerkplatform te hosten, kunt u een hechte gemeenschap creëren en voor privédoeleinden in contact komen met specifieke mensen – vrienden, familie of professionele collega’s.

Hier volgen nog meer voordelen van door uzelf gehoste software voor sociale netwerken:

 • Beschermt privé- en gevoelige gegevens van externe gebruikers.
 • Hiermee kunt u een klein, gericht gemeenschapsnetwerk creëren, communicatie en samenwerking vergemakkelijken en de bedrijfsproductiviteit verhogen.
 • Hiermee kunt u het volledige eigendom van uw gegevens en informatie overnemen zonder het risico van datalekken of auteursrechtkwesties.
 • Maakt naadloos beheer mogelijk terwijl u een kleinere groep mensen beheert.
 • Maakt maatwerk en personalisatie mogelijk, aangezien u in feite eigenaar bent van het platform.

Dus als u deze voordelen intrigerend vindt, laten we dan eens kijken naar enkele van de beste open-source zelfgehoste communitysoftware voor sociale netwerken die u voor privégebruik kunt gebruiken.

Mastodont

Mastodon is een open-source en door uzelf gehost sociaal netwerkplatform waarmee u uw eigen privéserver kunt hosten zonder advertenties of pushprofielen.

Net als andere sociale netwerken kunt u iedereen die de Mastodon-server gebruikt vanaf uw account volgen en hun berichten chronologisch bekijken. Het komt echter met de flexibiliteit om uw publiek efficiënt te beheren. Omdat het op uw privé-infrastructuur is geïmplementeerd, kunt u volgen en kan iedereen u volgen vanaf de Mastodon-server, waardoor u volledige controle heeft over de community die u op het platform wilt bouwen.

  Hoe video's te verwijderen van Doorgaan met kijken en de volglijst op Prime Video

Bovendien biedt Mastodon ongeëvenaarde creativiteit, waardoor je eenvoudig afbeeldingen, video’s, aangepaste emoji’s, geanimeerde avatars, polls, inhoudswaarschuwingen en meer kunt plaatsen.

Functies:

 • Beschikbaar in 35 verschillende talen
 • Komt niet met een algoritme, waardoor u volledige controle heeft over uw tijdlijn.
 • Verbergt dingen achter spoilerwaarschuwingen.
 • Biedt toegankelijkheidsbeschrijvingen.
 • Hiermee kunt u berichten verwijderen of opnieuw opstellen voor snelle correcties.

Mastodon is gratis en beschikbaar op internet, iOS en Android-platforms.

Verspreiden

Diaspora is een online gedistribueerd sociaal netwerkplatform dat werkt volgens het decentralisatieprincipe. Het host uw gegevens op onafhankelijke servers of “pods” in plaats van alle gebruikersgegevens op een enkele wereldwijde server te hosten, zoals andere sociale mediaplatforms zoals Instagram en Facebook.

Hiermee kunt u een pod kiezen die het beste aan uw behoeften voldoet. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een kleine pod voor interne bedrijfscommunicatie, een cross-country pod voor wereldwijde communicatie of een pod-based bij u in de buurt.

Terwijl u volledige privacy krijgt met Diaspora, kunt u bepalen wie kan zien wat u deelt met behulp van de functie Aspecten. Met deze functie kunt u uw contacten eenvoudig organiseren op basis van hun rol in uw leven – vrienden, familie of collega’s – en hun zichtbaarheid voor uw berichten dienovereenkomstig aanpassen.

Functies:

 • Deel, like en becommentarieer berichten opnieuw.
 • Volg uw interesse met behulp van hashtags.
 • Biedt sociale media-integraties met platforms zoals Tumblr, Twitter en WordPress.

Diaspora is dus een op privacy gericht gratis sociaal netwerkplatform dat u op internet kunt gebruiken om een ​​intieme online gemeenschap te creëren.

HumHub

HumHub is een open-source, veilig en zeer flexibel sociaal netwerk met een gebruiksvriendelijke interface zoals Facebook. In tegenstelling tot Facebook kunt u met HumHub echter aangepaste sociale netwerken, Spaces, een sociale ondernemingstoepassing of een sociaal intranet bouwen.

Zo is HumHub geschikt voor kleine groepen en teams tot grote bedrijven, waar men gebruik kan maken van naadloze zakelijke samenwerking en communicatie of een eigen sportclub kan organiseren.

Net als andere sociale netwerken kunt u berichten schrijven en plaatsen, berichten leuk vinden en erop reageren, en zelfs bestanden en media delen. Omdat het een door uzelf gehost platform is, geeft HumHub volledige controle over uw sociale netwerk en maakt het streamen, monitoren en aanpassen van uw gebruikersprofiel een fluitje van een cent.

Functies:

 • Flexibiliteit om tools van derden te integreren
 • Snelle toegang tot relevante en belangrijke informatie
 • Biedt een enorme map om gebruikers, groepen en andere ruimtes te vinden

HumHub is beschikbaar op internet, Android en iOS-platforms, dus je kunt het ook op je mobiele apparaten gebruiken en onderweg communiceren met je sociale netwerk.

De Public Community is een betaald platform waarmee u uw sociale netwerk kunt hosten en een ruimte voor uw publiek kunt creëren.

Met deze tool kun je in contact komen met gelijkgestemde communityleden, vragen stellen, real-time chats en discussies voeren en polls, GIF’s en media delen via een levendige ruimte.

In tegenstelling tot andere door uzelf gehoste open-source sociale netwerkplatforms, kunt u met dit platform inkomsten genereren met uw community door middel van Google Ads en de verkoop van premiumservices en -producten. U kunt ook aangepaste banners maken met behulp van HTML, waardoor u volledig eigenaar bent van uw gegevens en community.

  De beste slaap-app van 2021 (inclusief slaap-tracker-apps)

Het is dus een geweldig hulpmiddel voor makers van online inhoud en merken om bloeiende online gemeenschappen op te bouwen en gemeenschappelijke discussies te voeren.

Functies:

 • Hiermee kunt u een community hosten op een server naar keuze, zoals GCP, AWS, Hetzner en DigitalOcean.
 • Helpt u bij het opzetten van uw community met 1:1 Zoom-oproep met de juiste instellingen en extensies die het beste voor u werken.
 • Gebruikt Flarum, de beste forumsoftware, om een ​​boeiende en eenvoudig te beheren community te creëren.
 • Biedt automatische dagelijkse back-ups.
 • Het biedt een app die u rechtstreeks vanuit uw browser kunt installeren.

Het Public Community-platform is beschikbaar op internet, kost $ 300 voor een eenmalige installatie en wordt geleverd zonder maandelijkse servicekosten.

Elgg

Elgg is een engine voor sociaal netwerken die een PHP-framework biedt, waarmee u privé-sociale omgevingen kunt bouwen voor scholen en hogescholen en zelfs een intern privé-samenwerkingsplatform voor ondernemingen voor efficiënte samenwerking.

Het maakt gebruik van Apache-, PHP-, MySQL- en Linux-omgevingen en heeft een opslagplaats van meer dan 1000 open-source plug-ins en thema’s om een ​​aangepaste sociale omgeving te creëren.

Functies:

 • Verbeterde ingebouwde beveiligingssystemen, waaronder strikte XSS-filters, anti-CSRF-validatie en HMAC-handtekeningen.
 • Goed gedocumenteerde kern-API waarmee ontwikkelaars gemakkelijk kunnen beginnen en leren
 • Composer voor naadloze Elgg-installatie en plug-inonderhoud
 • Toegangsbeleid voor inhoud
 • Robuuste webhostingservices van bedrijven als A2 Hosting, Arvixe en ArckCloud.

U kunt het gratis sociale netwerk Elgg gebruiken op Linux, MySQL, Apache en PHP.

Oxwall

Oxwall is een open-source sociaal marktplaatsplatform waarmee u een op maat gemaakte netwerkcommunity kunt creëren volgens uw specifieke vereisten. Het is een mobielvriendelijk platform waarmee u groepen en forums kunt maken en blogs kunt delen.

Bovendien biedt het ook een nieuwsfeed zoals Facebook om direct te zien wat er gebeurt en om de activiteit van uw feed te bekijken. Hieronder staan ​​de uitstekende eigenschappen van Oxwalls.

Functies:

 • Een snelle en gemakkelijke manier om afbeeldingen en foto’s met tags, opmerkingen en beoordelingen te delen met uw gemeenschap.
 • Privacycontrole bepaalt welke inhoud gebruikers kunnen zien en wat ze niet kunnen zien.
 • Biedt een kant-en-klare en reeds aanwezige contactpagina voor uw sociale netwerk of website.
 • Biedt Cloudflare-integratie.
 • Drag-and-drop-interface om rijke inhoud te maken, zoals een diavoorstelling met afbeeldingen.
 • Een on-site privécommunicatiefunctie in de vorm van een traditionele mailbox of chat.

Het basisplan van Oxwall begint bij $ 999 (eenmalige vergoeding) en varieert tot $ 10.000, afhankelijk van uw specifieke behoeften en vereisten.

Vriendschap

Friedica is een uitstekende gedistribueerde applicatie voor sociaal netwerken zonder centrale autoriteit zoals andere grote sociale mediaplatforms zoals Twitter en Facebook.

In plaats daarvan kunt u uw gegevens hosten, een community maken op uw eigen Friendica-server en verbinding maken met andere gebruikers. Tegelijkertijd kunt u ook gebruikers van andere platforms zoals StatusNet en Twitter volledig integreren.

Friendica biedt dus maximale interoperabiliteit met platforms als Hubzilla, Pleroma, Funkwhale, OStatus, ActivityPub en Mastodon. Daarnaast biedt het ook e-mailondersteuning en kunt u e-mailcontacten toevoegen via IMAP4rev1/ESMTP.

U kunt lid worden van de reeds geïnstalleerde Friendica-server of uw server op GitHub installeren.

Functies:

 • Organiseren van evenementen en bijeenkomsten van groepen
 • Zeer uitbreidbaar via thema’s en plug-ins van derden

Friendica is compatibel met MySQL, PHP en Apache.

  Hoe u de paginarichting in Google Documenten kunt wijzigen

Geesten

Minds is een open-source en zeer veilig sociaal netwerkplatform. Het beweert u “internetvrijheid” te bieden – maximale privacy te garanderen en u controle te geven over uw sociale media.

Deze internetvrijheid betekent zelfsoevereiniteit, vrijheid van meningsuiting, gemeenschapsbestuur en de crypto-economie. Meer hierover lees je in hun whitepaper.

Functies:

 • Hiermee kunt u afbeeldingen, blogs, video’s en statussen plaatsen.
 • Maakt het gemakkelijker om relevante inhoud te ontdekken via trending hashtags en feeds
 • Stuur rechtstreeks berichten of videochat met vrienden of groepen
 • Hiermee kunt u directe betalingen in Bitcoin, USD en Ether ontvangen van fans en volgers

Minds, beschikbaar op internet, iOS en Android, heeft meer dan 6 miljoen leden en betaalt u om inhoud te maken, vrienden door te verwijzen en meer verkeer naar het platform te leiden.

PeerTube

PeerTube is een uitstekend open-source, gedecentraliseerd en gratis alternatief voor YouTube, waarmee je de tool op een privéwebserver kunt installeren en online video’s kunt delen door je videohostingwebsite te hosten.

Met peer-to-peer-uitzendingen vermindert PeerTube de serverbandbreedte als uw video viraal gaat.

Functies:

 • Helpt bij het creëren van een klein netwerk van meerdere onderling verbonden videohostingproviders.
 • Hiermee kunt u een onderling verbonden en autonoom platform voor video’s creëren.
 • Transparant en controleerbaar
 • Advertentievrij en bevat geen externe advertenties.
 • Biedt ondersteuning voor ActivityPub

Dus als je een gratis sociaal netwerk wilt creëren dat vergelijkbaar is met YouTube, is PeerTube je eerste keuze.

Aether

Aether is een open-sourceplatform waarmee u zelfbesturende en peer-to-peer openbare gemeenschappen kunt creëren.

In tegenstelling tot andere sociale netwerkplatforms die in dit artikel worden genoemd, is Aether peer-to-peer en heeft het geen servers. Het is echter gericht op privacy, waardoor het moeilijk is om de bron of het IP-adres van een specifieke post te bepalen. Bovendien kunt u kiezen tussen volledig privé of volledig openbaar.

Hoewel gebruikers liever pseudoniemen gebruiken, kunt u ook uw bedrijfsnaam of echte naam gebruiken volgens uw specifieke behoeften.

Functies:

 • Zeer transparant: de acties van moderators zichtbaar maken voor de gebruikers.
 • Schakel mods uit die je niet leuk vindt of die je liever goedkeurt voor je feed.

Aether is gratis en beschikbaar op Linux, Mac en Windows.

Conclusie

Grote sociale-mediaplatforms zoals YouTube, Instagram en Facebook hosten alle gebruikers en hun gegevens op één enkele server, tonen externe advertenties en laten u in contact komen met een wereldwijd publiek.

Aan de andere kant kunt u met zelfgehoste sociale netwerkplatforms uw eigen kleine en interne sociale netwerk creëren en bouwen voor persoonlijke of professionele behoeften en efficiënte communicatie en samenwerking mogelijk maken.

Dus als u op zoek bent naar een door uzelf gehost platform, hopen we dat deze lijst u helpt een beter geïnformeerde beslissing te nemen en een platform te kiezen dat het beste past bij uw vereisten en budget.

gerelateerde berichten