10 beste firewalls voor Linux voor effectieve systeembescherming [2023]

Linux is het veiligste besturingssysteem. Dit komt omdat het een configureerbare ingebouwde firewall biedt. Het is echter niet beginnersvriendelijk, waardoor nieuwe gebruikers op zoek gaan naar andere, gebruiksvriendelijkere Linux-firewalls.

In dit artikel geven we een lijst van de beste Linux-firewalls die u kunnen helpen beschermd te blijven. We zullen deze firewalls voor Linux onderzoeken aan de hand van verschillende criteria, waaronder interface, functies, opties, community, prestaties en installatiegemak.

Laten we beginnen.

Wat is een firewall?

Een firewall is een digitale muur (op hardware of software gebaseerd) die uw computer en aangesloten apparaten beschermt tegen bedreigingen van buitenaf. Het doet dit door al het inkomende en uitgaande verkeer te monitoren.

Firewalls zijn zeer aanpasbaar, zodat u beveiligingsregels kunt definiëren. Deze regels kunnen worden ingesteld om apps, actoren en services toe te staan, te verbieden of speciale voorwaarden op te leggen.

Linux-kernel wordt geleverd met het Netfilter-subsysteem dat het systeem beschermt tegen een onbeveiligd netwerk. Het is echter niet toegankelijk en vereist veel technische kennis om te gebruiken. Je hebt ook iptables die pakketten identificeren zodat er regels op kunnen worden toegepast.

De meest populaire Linux-firewall gebruikt het subsysteem echter om pakketten te filteren, een proces om pakketten uit te filteren, afhankelijk van de regels.

Kortom, het gaat erom uw vertrouwde interne netwerk te beschermen tegen een niet-vertrouwd extern netwerk zoals internet.

Als Linux-gebruiker vindt u twee soorten Linux-firewalls:

  • Opdrachtregel- of GUI-hulpprogramma: Het opdrachtregel- of GUI-hulpprogramma maakt gebruik van reeds beschikbare firewallmogelijkheden van Linux, zoals IPtables, Netfilter, FirewallD, UFW, enz. Om deze te configureren, hebt u technische kennis nodig.
  • Standalone Linux firewall: De standalone firewall-oplossing voor Linux is gebruiksvriendelijker en biedt een betere bruikbaarheid. Ze bieden ook betere functies, waaronder de mogelijkheid om verkeer te routeren of rapporten te maken.

Waarom moet u Linux-systemen beschermen tegen ongeoorloofde toegang?

Ongeoorloofde toegang tot welk systeem dan ook, inclusief Linux, is niet ideaal. De kwaadwillende actor kan immers de integriteit en veiligheid van het systeem en het aangesloten apparaat belemmeren en in gevaar brengen.

De actor kan bijvoorbeeld de opstartsectoren wijzigen waardoor het systeem niet correct opstart. Ze kunnen ook malware installeren en activeren die een systeem kan vertragen, gevoelige informatie kan stelen, het systeem kan laten crashen en zelfs het systeem kan gebruiken om de malware naar aangesloten apparaten te verspreiden.

Om Linux-systemen te beschermen, hebt u veel beveiligingssystemen nodig, waaronder firewalls en antivirusoplossingen. Daarnaast moeten gebruikers ook best practices volgen, waaronder het gebruik van sterke wachtwoorden, het inschakelen van tweefactorauthenticatie (2FA) en het gebruik van SSH bij toegang tot externe machines.

En als u een webtoepassing host op een door Linux aangedreven server, moet u de server ten koste van alles beschermen. U kunt open-source webapplicatie-firewalls (WAF) gebruiken om de beveiliging te verbeteren of commerciële firewalls voor een meer gerichte beveiligingsoplossing.

Linux Firewall-functies waar u op moet letten

Voordat u de firewall voor Linux kiest, moet u op zoek gaan naar enkele belangrijke functies. Met deze functies kunt u ervoor zorgen dat de firewall uw systeem en aangesloten netwerk kan beschermen. Deze omvatten:

  • Gebruiksgemak: De firewall moet gebruikers een gemakkelijke manier bieden om te configureren en te beheren. Als Linux nieuw voor je is, moet je zelfstandige Linux-firewalloplossingen gebruiken die gebruiksvriendelijker zijn dan ingebouwde Linux-firewalloplossingen.
  • Configureerbaar: u moet de firewall kunnen configureren wanneer dat nodig is. Het moet bijvoorbeeld de mogelijkheid bieden om aangepaste netwerkzones, tijdgebonden beveiligingsbeleid, etc. in te stellen.
  • Pakketfiltering en SPI: Firewall voor Linux zou de mogelijkheid moeten bieden om pakketten te filteren op basis van toegepaste regels. Bovendien biedt het mogelijk Stateful Package Inspection (SPI) dat netwerkverbindingsinformatie levert tijdens het filteren van pakketten.
  • Hostingomgeving: Ondernemingen of bedrijven die kiezen voor een stand-alone Linux-firewall moeten de compatibiliteit van de hostingomgeving controleren. Het helpt te peilen of u implementatieondersteuning en eventuele bijbehorende investeringen nodig heeft.
  • Documentatie en gemeenschap: aangezien we met Linux werken, zijn de meeste firewallaanbiedingen open-source. Dit maakt het controleren van de community van ontwikkelaars essentieel om de releases, updates en andere ondersteuningskanalen te begrijpen. U moet ook de documentatie van de Firewall raadplegen, omdat deze u een duidelijk idee geeft of deze aan uw eisen voldoet. Goede documentatie helpt u ook tijdens de installatie, aanpassing en probleemoplossing.
  De 8 beste artistieke tools voor Linux-gebruikers

U kunt ook kijken of de Firewall voor Linux niet-firewallmogelijkheden biedt, zoals Virtual Private Network (VPN), contentfiltering, inbraakdetectie en preventie.

Uw Linux-systemen zijn al vooraf uitgerust met firewalls. Het gebruik ervan kan echter een uitdaging zijn, omdat er technische kennis voor nodig is. Bovendien hebben deze ingebouwde firewalls ook beperkte mogelijkheden. Dat is waar deze stand-alone firewalls voor Linux om de hoek komen kijken.

IPFire

IPFire is een gebruiksvriendelijke, feature-rijke Linux-gebaseerde stateful firewall distro. Het is ook gratis te gebruiken omdat het onder de categorie open-source firewall valt. Dit maakt het een betrouwbare stand-alone firewall waarmee Linux-gebruikers de beveiliging van hun besturingssysteem kunnen versterken.

IPFire is een unieke distro die een van de beste firewall-engines en inbraakpreventiesystemen biedt.

Omdat het een stateful firewall-distro is, kunt u deze in de cloud uitvoeren. Bovendien is het beschikbaar in de Amazon Cloud, waar u flexibele regels kunt maken. Bovendien kunnen bedrijven het beschikbare Intrusion Detection System gebruiken om cloudservers te beschermen. Om externe toegang veilig te maken, wordt het ook geleverd met VPN-ondersteuning.

Ten slotte kunt u Pakfire, een pakketbeheersysteem, gebruiken om add-ons te installeren, zoals het uitvoeren van een Tor-knooppunt, het uitvoeren van relais of proxy’s.

Belangrijkste kenmerken:

  • Firewall-engine en instructiepreventiesysteem.
  • Biedt standaardzones met verschillend beveiligingsbeleid. Bijvoorbeeld DMZ en LAN.
  • Regelmatig bijgewerkt om aanvalsvectoren en beveiligingsproblemen te voorkomen.
  • Biedt Stateful Package Inspection (SPI) firewall bovenop Netfilter
  • Biedt een intuïtieve webgebruikersinterface
  • Beschermt tegen Denial-of-Service-aanvallen.
  • Hiermee kunnen gebruikers logboekregistratie en grafische rapporten maken voor inzichten.
  • Het kan worden geïnstalleerd op hardwareapparaten zoals Raspberry Pi.

Smoothwall Express

Smoothwall Express is een open-source, gratis firewall. De ontwikkeling ervan begon in 2000, waardoor het een twee decennia oude firewall werd. Het was bedoeld om nieuwe thuisgebruikers in staat te stellen Linux-beveiliging in te stellen. En daarom is het eenvoudig te installeren, in te stellen en te gebruiken.

Naast de open source-editie Smoothwall bieden ze een commercieel aanbod.

De Smoothwall Express is voor het laatst bijgewerkt in 2014. Dit betekent echter niet dat het een verouderde firewall is.

Belangrijkste kenmerken:

  • Minimalistische GNU/Linux-firewall
  • Minimale hardwarevereiste
  • Zeer configureerbaar omdat u hiermee vertrouwde netwerken kunt instellen
  • Netwerkapparaten automatisch detecteren
  • Plug-and-play back-up

Nebero

Nebero is een open-source aanpasbare Linux-distributie die bedrijven een flexibele benadering biedt van de beveiliging, schaalbaarheid en functionaliteit van Linux. Door het te gebruiken, kunnen organisaties ervoor zorgen dat hun netwerk altijd veilig is. Bovendien beschermt het het netwerk van de organisatie tegen kwaadaardige aanvallen, waaronder spyware, Trojaanse paarden en nog veel meer.

  Hoe het Papirus-pictogramthema op Linux te installeren?

Nebero is echter niet gratis. Het biedt toegang tot vijf varianten: Enterprise, Premium, Standard, SOHO en Basic. Elk biedt een andere functieset en u moet hun prijspagina bekijken om het verschil te begrijpen. Al deze abonnementen worden het eerste jaar geleverd met gratis upgrades en ondersteuning. Bovendien krijgen bedrijven onbeperkte gebruikerslicenties voor alle abonnementen.

Belangrijkste kenmerken:

  • Op de gemeenschap gerichte ontwikkeling en regelmatige updates
  • Biedt rapportage en analyse om inzicht te krijgen in netwerkbeveiliging, prestaties en interactie tussen netwerkapparaten.
  • Toegang tot VPN voor veilige connectiviteit
  • Uniform bedreigingsbeheer dat toegang biedt tot Next Generation Firewall, Web Filter, Gateway Anti-Spam, Intrusion Prevention System, WAF en nog veel meer.
  • Bandbreedtebeheer voor betere netwerkprestaties
  • Op BYOD gerichte beveiliging en noodherstel.

Nerbora biedt ook add-ons, waaronder DMZ, Virtual Appliance, Wi-Fi-beveiliging, enz. U kunt Nebero uitproberen door een demo aan te vragen en vervolgens voor betaalde opties te gaan.

OPNSense

OPNSense is een veelzijdige firewalloplossing waarmee u uw bedrijfsnetwerk kunt beveiligen. Het wordt geleverd in gratis en betaalde opties en is gebaseerd op FreeBSD-distributie. Bovendien is het voortgekomen uit twee open-sourceprojecten van het hoogste niveau: pfSense en m0n0wall.

Bovendien werkt OPNSense samen met populaire technologieleiders zoals ZeroTier, Suricata, Sensei en meer om uitstekende integratiemogelijkheden voor hun gebruikers te bieden.

Het biedt een intuïtieve en gebruiksvriendelijke interface voor gebruikers. De gratis versie is een ideale plek om te beginnen, waar je het verkent voordat je de betaalde OPNsense Business Edition uitprobeert, die je uitgebreid toegang geeft tot meer dan 70 plug-ins.

In tegenstelling tot SmoothWall Express, wordt OPNSense actief ontwikkeld en heeft het meer dan 190 releases gezien.

Belangrijkste kenmerken:

  • Een stateful firewall die werkt met IPv4 en IPv6.
  • Ondersteuning van Multi-WAN-configuraties met ondersteuning voor failover en taakverdeling.
  • Installeer SD-WAN in enkele minuten met de ZeroTier-plug-in.
  • Ondersteunt tweefactorauthenticatie (2FA), routeringsprotocollen en webfiltering
  • Biedt een goed inbraakdetectie- en preventiesysteem
  • Uitstekende online documentatie

PfSense

PfSense is een van de beste gratis Linux-firewalls met een schone webinterface, uitstekende documentatie en vele functies. Het kan echter een grotere uitdaging zijn om te gebruiken vanwege het ingewikkelde configuratieproces.

Omdat OPNSense gebaseerd is op PfSense, zult u veel overeenkomsten vinden. PfSense gebruikt bijvoorbeeld FreeBSD onder de motorkap. Afgezien daarvan zult u ook merken dat PfSense een uitgebreide functieset biedt, zoals een flexibele en zeer configureerbare firewall, inbraakdetectiesysteem en ondersteuning voor een breed scala aan hardware, waaronder router, DNS-server of DHCP-server. Over het algemeen kan PfSense op gelijke voet werken met commerciële firewalls.

Bovendien betekent de rijke geschiedenis van PfSense dat het ook uitstekende documentatie herbergt.

Belangrijkste kenmerken:

  • FreeBSD-gebaseerd
  • Ondersteunt een breed scala aan hardware
  • Schone webinterface
  • Het wordt geleverd met functies van commerciële kwaliteit
  • Ondersteunt configuratie van VPN-eindpunt en draadloos toegangspunt
  • Uitgaande en inkomende loadbalancing
  • Realtime informatie

Smoothwall-firewall

Smoothwall Firewall is een compleet alles-in-één beschermingspakket voor hogescholen, scholen en MAT’s. Het is de commerciële kijk op Smoothwall Express die we hierboven hebben besproken. In tegenstelling tot de gratis en open-sourceversie wordt de Education-editie echter voortdurend bijgewerkt en ondersteund.

In de kern krijgt u de volgende generatie firewall die stateful pakketinspectie combineert met Layer 7-toepassingscontrole. Afgezien daarvan krijg je ook een realtime dynamisch filter en een eersteklas inbraakdetectie- en preventiesysteem.

  Toegang krijgen tot Microsoft OneDrive op Linux

Dus waarom zou je Smoothwall Education verkiezen boven Smoothwall Express? Welnu, het hangt af van uw behoefte. Smoothwall Education is in het VK gevestigd en werkt samen met de Britse wetgeving en vereisten. Bovendien is het gericht op onderwijs in het VK met ondersteuning in het VK. Dit alles maakt het een uitstekende keuze voor in het VK gevestigde onderwijsorganisaties.

Belangrijkste kenmerken:

  • HTTPS-inspectie
  • Anti-malware
  • Inbraakdetectie en -preventie
  • Anonieme proxydetectie en -blokkering
  • Link- en loadbalancing
  • VPN met IPSec-, SSL- en L2TP-ondersteuning
  • Bronnatting en directoryserverintegratie

U kunt een demo boeken of een offerte krijgen voordat u het voor uw organisatie koopt.

zepantser

Zenarmor is een softwaregedefinieerde, applicatievrije technologie die organisaties in staat stelt instant firewalls in te zetten in de cloud, on-premise, virtueel en zelfs bare-metal. Het is ook lichtgewicht en past in resource-intensieve omgevingen.

Met andere woorden, organisaties kunnen Zepantsor gebruiken om direct micro-firewalls te starten om hun servers te beschermen tegen ongeoorloofde toegang. Het ondersteunt verschillende platforms, waaronder Ubuntu, Debian, FreeBSD en andere.

Belangrijkste kenmerken:

  • Webfiltering, applicatiebeheer en informatie over cloudbedreigingen
  • Blokkeer malware/phishing-pogingen automatisch in realtime
  • Implementeer onmiddellijk een firewall met minimale installatievereisten
  • Biedt gecentraliseerd cloudbeheer om meerdere firewalls te beheren
  • Verbetert de zichtbaarheid van het netwerk met uitgebreide analyses en rapportages

U kunt beginnen met de gratis editie van Zenarmor voor open-sourceplatforms. Afgezien daarvan biedt het ook HOME-, SOHO- en Business-edities.

Kustmuur

Shorewall (ook bekend als Shoreline Firewall) is een Netfilter-configuratietool voor GNU/Linux. Het biedt een hoge mate van controle zonder kosten. Daarom is het het meest geschikt in omgevingen waar beheerders netwerkinstallaties moeten maken en beheren.

Met Shorewall kunt u eenvoudig zones en hun respectievelijke beperkingen maken.

Belangrijkste kenmerken:

  • Mogelijkheid om geheime zones te creëren voor kantoren of thuisnetwerken
  • Biedt stateful pakketfiltering op basis van Netfilter
  • Ondersteunt VPN-tunnels
  • Media Access Control (MAC) verificatie ondersteund
  • Blokkeer eenvoudig IP-adressen en subnetwerken

Configuratieserver

Configserver is een stateful pakketinspectie (SPI) firewall. Het biedt uitgebreide ondersteuning voor Linux-besturingssystemen, waaronder RedHat, CloudLinux, Debian, Ubuntu en Fedora.

Met Configserver krijgt u toegang tot een reeks scripts die u kunt gebruiken om de firewall van het netwerk te configureren. Het omvat het configureren van SPI iptables, dynamisch DNS IP-adres, daemonproces voor mislukte login-authenticatie, enz.

Belangrijkste kenmerken:

  • Verdachte dossierrapportage
  • Blokkeer verkeer op basis van de blokkeerlijst
  • Biedt een vooraf geconfigureerd niveau van firewallbeveiliging (laag, gemiddeld en firewall)
  • Inbraakdetectiesysteem
  • Poorten scannen en blokkeren

Vuurmuur

Vuurmuur is een op iptables gebaseerde firewall voor Linux. Het stelt gebruikers in staat om eenvoudig firewalls te configureren en biedt ruimte voor complexe configuraties voor geavanceerde gebruikers.

Vuurmuur biedt een intuïtieve Ncurses GUI die ook SSH-beheer op afstand ondersteunt. Het biedt ook krachtige bewakingsfuncties, zoals logboeken en bandbreedtegebruik, allemaal in realtime.

Belangrijkste kenmerken:

  • Verkeersvorming
  • IPv6-ondersteuning
  • Voor mensen leesbare syntaxis van regels
  • geen kennis van iptables vereist
  • Veilig standaardbeleid
  • Anti-spoofing-functies
  • Biedt de mogelijkheid om een ​​bash-firewallscript te maken
  • Realtime bewaking
  • Auditregistratie

Conclusie

Linux is een robuust besturingssysteem. De ingebouwde firewallmogelijkheden zijn echter niet voor iedereen weggelegd. Ze zijn complex in gebruik en bieden geen functies die vereist zijn in een commerciële opstelling. Dat is waar deze stand-alone Linux-firewalls om de hoek komen kijken, die tal van geavanceerde functies bieden zonder te ingewikkeld te zijn om in te stellen en te beheren.

U kunt ook enkele beste open-source firewalls verkennen om uw netwerk te beschermen.