10 DevSecOps-tools die u als ontwikkelaar of systeembeheerder moet kennen

DevSecOps is een praktijk van het implementeren van beveiliging bij elke stap in de DevOps-levenscyclus met DevSecOps-tools.

Bij softwareontwikkeling is DevOps de combinatie van specifieke ontwikkelingsactiviteiten met IT-activiteiten. Deze combinatie heeft tot doel de softwarekwaliteit te verbeteren en continue levering mogelijk te maken.

Voegen we security management toe aan DevOps, dan wordt het DevSecOps: een discipline die security integreert als een gedeelde verantwoordelijkheid tussen de IT-wereld en de softwareontwikkelingswereld.

In het verleden was beveiliging de exclusieve verantwoordelijkheid van een gespecialiseerd team dat projecten in de eindfase aansloot. Dit werkte goed in ontwikkelingscycli die maanden of jaren duurden. Maar in agile ontwikkelingscycli gemeten in weken, moeten beveiligingspraktijken van het begin tot het einde van het project worden overwogen en moeten de beveiligingsverantwoordelijkheden worden gedeeld door de volledige ontwikkelings- en IT-teams.

Om DevSecOps te laten werken zonder de paradigma’s van agile methodologieën te doorbreken, moet de integratie ervan worden geautomatiseerd. Dit is de enige manier waarop de DevOps-workflow niet traag wordt bij het integreren van beveiligingsbeheer. En die automatisering vereist passende mechanismen die ontwikkeltools, zoals geïntegreerde ontwikkelomgevingen (IDE’s), integreren met beveiligingsfuncties.

Soorten DevSecOps-tools

De combinatie van security en DevOps kan vele vormen aannemen. Om deze reden zijn er verschillende soorten DevSecOps-tools, die als volgt kunnen worden samengevat:

  • Kwetsbaarheidsscanning in open source-componenten: ze zoeken naar mogelijke kwetsbaarheden in open source codecomponenten en bibliotheken die zich in de geanalyseerde codebasis bevinden, samen met al hun afhankelijkheden.
  • Statische en dynamische applicatiebeveiligingstests (SAST/DAST): Statische tests scannen de broncode van ontwikkelaars op onveilige code om mogelijke beveiligingsproblemen te identificeren. Dynamisch testen voert beveiligingstests uit op actieve applicaties zonder dat toegang tot de broncode vereist is.
  • Scannen van afbeeldingen: ze zoeken naar kwetsbaarheden in Docker-containers.
  • Infrastructuurautomatisering: Detecteer en verhelp verschillende configuratieproblemen en kwetsbaarheden in infrastructuurconfiguratie, met name in cloudomgevingen.
  • Visualisatie: Bied inzicht in KPI’s en trends om toenames of afnames van het aantal kwetsbaarheden in de loop van de tijd te detecteren.
  • Dreigingsmodellering: maak proactieve besluitvorming mogelijk door bedreigingsrisico’s over het gehele aanvalsoppervlak te voorspellen.
  • Waarschuwingen: Breng het beveiligingsteam alleen op de hoogte wanneer een afwijkende gebeurtenis is geïdentificeerd en geprioriteerd als een bedreiging om het geluidsniveau te verminderen en onderbrekingen in DevSecOps-workflows te voorkomen.

De onderstaande lijst toont een samengestelde lijst met DevSecOps-tools waarop u kunt vertrouwen om het woord “Sec” in uw DevOps-workflows op te nemen.

Invicti

Invicti is een tool die u kunt integreren in uw SDLC om beveiligingsbeheer uit te voeren in uw softwareproducten terwijl u de wendbaarheid van het ontwikkelingsproces behoudt.

De door Invicti uitgevoerde analyse is uitputtend en biedt nauwkeurigheid bij het opsporen van problemen zonder in te leveren op snelheid bij het beheer van de SDLC.

De automatiseringsopties die Invicti biedt, vermijden de noodzaak van menselijke tussenkomst bij de uitvoering van beveiligingstaken, waardoor uw team een ​​inspanningsbesparing kan realiseren die kan oplopen tot honderden uren per maand.

Deze besparingen worden vergroot door de kwetsbaarheden te identificeren die er echt toe doen en deze automatisch toe te wijzen aan de meest geschikte bronnen voor herstel.

  Lidmaatschap van verzending annuleren

Invicti biedt ook volledig inzicht in de kwetsbaarheden in uw applicaties die in ontwikkeling zijn en de inspanningen die worden geleverd om risico’s te verminderen.

SonarQube

SonarQube controleert uw code automatisch op kwetsbaarheden en snuift het op bugs die bedreigingen kunnen worden. Op het moment van schrijven ondersteunt het bijna 30 verschillende programmeertalen.

De unieke QualityGates van SonarQube vertegenwoordigen een eenvoudige manier om problemen te stoppen voordat een product de wereld in gaat. Ook geven ze het ontwikkelteam een ​​gezamenlijk beeld van kwaliteit, zodat iedereen weet wat de standaarden zijn en of hun ontwikkelingen daaraan voldoen.

SonarQube integreert naadloos in uw DevSecOps-pijplijn, zodat alle teamleden toegang hebben tot de rapporten en feedback die door de tool worden gegenereerd.

Door het simpelweg te installeren, geeft SonarQube duidelijk aan of uw commits schoon zijn en of uw projecten gereed zijn voor release. Als er iets mis is, laat de tool je direct weten waar het probleem zit en wat de oplossing kan zijn.

Aqua

Met Aqua kunt u bedreigingen visualiseren en stoppen in elke fase van de levenscyclus van uw softwareproducten, van het schrijven van de broncode tot het implementeren van de applicatie in de cloud.

De tool werkt als een cloud-native Application Protection Platform (CNAPP) en biedt beveiligingscontroles van de softwareketen, scans op risico’s en kwetsbaarheden en geavanceerde bescherming tegen malware.

Met de integratieopties van Aqua kunt u uw applicaties beveiligen, ongeacht de platforms en mechanismen die u gebruikt voor ontwikkeling en implementatie, of het nu gaat om cloud-, container-, serverloze, CI/CD-pijplijnen of orchestrators. Het kan ook worden geïntegreerd met SIEM-platforms en analysetools.

Een onderscheidend aspect van Aqua is dat het beveiligingscontrole mogelijk maakt in Kubernetes-containers met KSPM (Kubernetes Security Posture Management) en geavanceerde bescherming in Kubernetes-runtime. Het gebruik van native K8s-functies maakt beleidsgestuurde bescherming mogelijk voor de gehele levenscyclus van applicaties die in containers worden geïmplementeerd.

ProwlerPro

ProwlerPro is een open-source tool die speciaal is gebouwd om de beveiliging onder controle te houden in ontwikkelomgevingen van Amazon Web Services (AWS).

ProwlerPro is zo ontworpen dat u binnen enkele minuten een account kunt aanmaken en kunt beginnen met het uitvoeren van scans van uw ontwikkelingspijplijnen, waardoor u een holistisch beeld krijgt van uw infrastructuur, ongeacht de regio waarin u zich bevindt. Met de visualisatietools kunt u de beveiligingsstatus van al uw AWS-services in één venster bekijken.

Nadat u uw ProwlerPro-account hebt gemaakt en aan de slag kunt, kunt u het systeem configureren om elke 24 uur automatisch een reeks aanbevolen controles uit te voeren. Scans met ProwlerPro worden parallel uitgevoerd voor snelheid, zodat uw DevSecOps-workflows niet vertragen.

Scanresultaten worden weergegeven in een reeks vooraf gedefinieerde dashboards die gemakkelijk kunnen worden gedeeld en genavigeerd door in te zoomen voor direct inzicht op elk detailniveau van uw beveiligingspostuur.

Waarschijnlijk

Als je al een DevOps-workflow hebt en beveiligingsscans erin wilt integreren, kun je dit met Probely binnen enkele minuten doen, dankzij de tools voor het scannen van kwetsbaarheden in webapplicaties en API’s.

De aanpak van Probely is gebaseerd op API-first ontwikkeling, wat betekent dat elke nieuwe functie van de tool eerst via de API wordt aangeboden en vervolgens aan de interface wordt toegevoegd. Deze strategie maakt het mogelijk dat als u Probely moet integreren met workflows of aangepaste software, u altijd de API kunt gebruiken.

  Wondershare Filmora 12 – Vrijheid voor het maken van uw video's

U kunt ook webhooks registreren, zodat uw applicaties meldingen ontvangen voor elke gebeurtenis die Probely genereert.

Aangezien Probely een aantal kant-en-klare integraties biedt, is de kans groot dat u de API niet hoeft te gebruiken om het met uw tools te integreren. Als je Jira en Jenkins al in je workflows gebruikt, zal de integratie direct plaatsvinden.

Probely start automatisch scans in uw CI/CD-pijplijnen en registreert de gevonden kwetsbaarheden als problemen in Jira. Zodra die kwetsbaarheden zijn opgelost, worden ze opnieuw getest en wordt het onopgeloste probleem in Jira indien nodig opnieuw geopend.

Checkov

Checkov scant configuraties in cloudinfrastructuren met de bedoeling configuratiefouten te vinden voordat een softwareproduct wordt geïmplementeerd. Met een gemeenschappelijke opdrachtregelinterface scant het resultaten op verschillende platforms, zoals Kubernetes, Terraform, Helm, CloudFormation, ARM-sjablonen en serverloze frameworks.

Met een op attributen gebaseerd beleidsschema stelt Checkov u in staat om cloudresources te scannen tijdens het compileren, waarbij configuratiefouten in attributen worden gedetecteerd met behulp van een eenvoudig beleid-als-code Python-framework. Checkov analyseert onder meer relaties tussen cloudresources met behulp van op grafieken gebaseerd YAML-beleid.

Door integratie in CI/CD-pijplijnen en versiebeheersystemen, voert Checkov runner-parameters uit, test en wijzigt deze in de context van een doelrepository.

Dankzij een uitbreidbare integratie-interface kan de architectuur worden uitgebreid om aangepast beleid, onderdrukkingsvoorwaarden en providers te definiëren. Dankzij de interface kan het ook worden geïntegreerd met ondersteuningsplatforms, bouwprocessen en aangepaste releasesystemen.

Faraday

Met Faraday kun je kwetsbaarheidsbeheer en controleacties automatiseren om je aandacht te richten op het werk dat er echt toe doet. Dankzij de workflows kunt u elke actie activeren met aangepaste gebeurtenissen die u vrij kunt ontwerpen om herhaling van taken te voorkomen.

Faraday geeft u de mogelijkheid om uw beveiligingstools te standaardiseren en te integreren in uw workflows, waarbij u informatie over kwetsbaarheden verkrijgt uit meer dan 80 scantools. Met behulp van agents worden de scanners automatisch geïntegreerd in uw workflows om gegevens met maximaal gemak op te nemen en te normaliseren, waarbij resultaten worden gegenereerd die via een webinterface kunnen worden bekeken.

Een opmerkelijk en interessant aspect van Faraday is dat het een gecentraliseerde opslagplaats gebruikt om beveiligingsinformatie op te slaan, die eenvoudig kan worden geanalyseerd en getest door verschillende leden van het DevSecOps-team.

Dit brengt een bijkomend voordeel met zich mee, namelijk de mogelijkheid om dubbele problemen die door verschillende tools worden gemeld, te identificeren en te combineren. Dit vermindert de inspanningen van de teamleden en voorkomt dat ze meerdere keren aandacht moeten besteden aan hetzelfde probleem dat meer dan eens wordt gemeld.

CirkelCI

Om CircleCI te integreren met de meest populaire DevOps-beveiligingstools, moet u een van de vele partners opnemen in uw ontwikkelingspijplijn. CircleCI-partners zijn leveranciers van oplossingen in verschillende categorieën, waaronder SAST, DAST, statische containeranalyse, beleidshandhaving, geheimenbeheer en API-beveiliging.

Als u iets moet doen om de ontwikkelingspijplijn veilig te stellen wat u met geen van de beschikbare orbs kunt doen, kunt u profiteren van het feit dat orbs open source zijn. Om die reden is het toevoegen van functionaliteit aan een bestaande bol gewoon een kwestie van goedkeuring krijgen voor je PR en deze samenvoegen.

Zelfs als u een use-case heeft waarvan u denkt dat deze buiten de set orbs valt die beschikbaar is in het CircleCI-register, kunt u er een maken en deze bijdragen aan de community. Het bedrijf publiceert een lijst met best practices voor het maken van geautomatiseerde orb-compilatie en het testen van pijplijnen om uw weg te vergemakkelijken.

  7 beste Mood Tracker-tools om uw levenskwaliteit te verbeteren

Om uw pijplijn te beveiligen, elimineert u de behoefte aan interne ontwikkeling en stelt u uw team in staat gebruik te maken van services van derden. Door CircleCI-orbs te gebruiken, hoeft uw team alleen te weten hoe ze die services moeten gebruiken, zonder dat ze hoeven te leren hoe ze moeten worden geïntegreerd of beheerd.

Trivia

Trivy is een open-source beveiligingstool met meerdere scanners die beveiligingsproblemen kunnen detecteren en verschillende doelen waar dergelijke problemen kunnen worden gevonden. Onder de doelen die Trivy scant zijn: bestandssysteem, containerafbeeldingen, Git-opslagplaatsen, virtuele machine-afbeeldingen, Kubernetes en AWS-opslagplaatsen.

Door al deze mogelijke doelen te scannen, kan Trivy bekende kwetsbaarheden, configuratiefouten, geheimen of gevoelige informatie en softwarelicenties vinden en problemen in de softwaretoeleveringsketen detecteren, inclusief afhankelijkheden van gebruikte software en besturingssysteempakketten.

De platforms en applicaties waarmee Trivy kan integreren, zijn te vinden op de Ecosystem-pagina. Deze lijst bevat de meest populaire namen, zoals CircleCI, GitHub Actions, VS Code, Kubernetes of JetBrains.

Trivy is beschikbaar in apt, yum, brew en dockerhub. Het heeft geen vereisten zoals databases, implementatieomgevingen of systeembibliotheken, en de eerste scan wordt naar schatting in slechts 10 seconden voltooid.

GitLeaks

Gitleaks is een open-source tool met een opdrachtregelinterface die kan worden geïnstalleerd met behulp van Docker, Homebrew of Go. Het is ook beschikbaar als binair uitvoerbaar bestand voor de meest populaire platforms en besturingssystemen. Je kunt het ook rechtstreeks in je repo implementeren als een pre-commit hook of als een GitHub-share via Gitleaks-Action.

De opdrachtinterface is eenvoudig en minimalistisch. Het bestaat uit slechts 5 commando’s om geheimen in de code te detecteren, geheimen te beschermen, scripts te genereren, hulp te krijgen of de versie van de tool te tonen. Met de opdracht detecteren kunnen opslagplaatsen, bestanden en mappen worden gescand. Het kan zowel op ontwikkelmachines als in CI-omgevingen worden gebruikt.

Het meeste werk met GitLeaks wordt gedaan met behulp van de opdrachten detecteren en beschermen. Deze werken op Git-repository’s, parseren de uitvoer van git log- of git diff-opdrachten en genereren patches die GitLeaks vervolgens zal gebruiken om geheimen te detecteren en te beschermen.

Blijf concurrerend en veilig

Enerzijds zijn de wendbaarheid en snelheid van uw CI/CD-pijplijnen essentieel voor een snelle time-to-market, wat op zijn beurt weer essentieel is om concurrerend te blijven als softwareontwikkelaar.

Aan de andere kant is het opnemen van beveiligingstools in uw ontwikkelprocessen een onbetwiste noodzaak. Om beveiliging in te bouwen zonder uw SDLC-tijdlijnen negatief te beïnvloeden, zijn DevSecOps-tools het antwoord.

gerelateerde berichten