10 snelle stappen om de Mac-prestaties te verbeteren

Of je Mac nu traag werkt of je gewoon wat extra prestaties uit je systeem wilt persen, we hebben een aantal snelle oplossingen. Een glimmende nieuwe Mac kopen of het RAM-geheugen van je huidige Mac upgraden zijn niet de enige opties.

Sluit apps die u niet meer gebruikt

Als u op de rode “X” in de hoek van een venster klikt, wordt een Mac-app niet altijd gesloten. In feite blijven de meeste Mac-apps op de achtergrond actief wanneer u hun venster sluit. Mogelijk hebt u alleen het venster gesloten en is de app nog steeds open, zoals wordt aangegeven door zijn aanwezigheid in uw dock.

Lopende apps verschijnen in het dock met kleine stippen ernaast. U kunt met de rechtermuisknop klikken, Command-klikken of met twee vingers op een app-pictogram in het dock tikken en op Afsluiten klikken om het proces te beëindigen. U kunt ook Bestand > Afsluiten gebruiken of de sneltoets Command+Q gebruiken terwijl de app is gefocust.

Maak er een gewoonte van om dorstige apps zoals Photoshop of Excel te sluiten wanneer u ze niet gebruikt. Apps zoals Steam worden vaak standaard op de achtergrond uitgevoerd, waardoor bronnen worden ondermijnd. Sluit ze tot je ze nodig hebt. Als de app is gecrasht of niet meer reageert, klikt u met de rechtermuisknop op het pictogram en houdt u Option ingedrukt en klikt u vervolgens op Forceer stop.

Identificeer en verwijder Resource Hogs met Activity Monitor

Als je Mac plotseling niet meer reageert, langzamer gaat werken of de fans draaien, wil je misschien de aanstootgevende software vinden met behulp van Activity Monitor. U kunt deze tool starten via Spotlight (Command+spatiebalk, daarna zoeken) of zoeken in de map Programma’s > Hulpprogramma’s.

Om een ​​app te vinden die uw processor belast, klikt u op het tabblad CPU en rangschikt u de kolom “% CPU” in aflopende volgorde. Hoe hoger de app in de lijst verschijnt, hoe meer CPU hij gebruikt. Selecteer een app en klik op de “X” in de linkerbovenhoek om het proces af te sluiten. Houd er rekening mee dat veel van de items in deze lijst systeemprocessen zijn die u niet wilt afsluiten.

  4 Smarthome Hubs waar je nog nooit van hebt gehoord (en waarom je ze niet zou moeten gebruiken)

U kunt hetzelfde doen op het tabblad Geheugen. Organiseer de kolom “Geheugen” in aflopende volgorde om erachter te komen waar al uw beschikbare fysieke geheugen is gebleven. Als je de betreffende app niet gebruikt of merkt dat een bepaalde webpagina je geheugen opvreet, stop dan het proces om bronnen vrij te maken.

Voorkomen dat apps in de eerste plaats opstarten

Het uitschakelen van opstart-apps is een eenvoudige oplossing voor een veelvoorkomende klacht. Wanneer u zich aanmeldt, starten veel andere toepassingen tegelijkertijd. Meestal zijn deze toepassingen niet vereist. Het is vaak beter af te wachten tot een moment waarop u deze toepassingen nodig heeft om ze in plaats daarvan handmatig te starten.

Ga naar Systeemvoorkeuren > Gebruikers en groepen en klik op “Aanmeldingsitems” om een ​​lijst met applicaties te zien die starten wanneer u zich aanmeldt bij uw account. Markeer er een en klik op het minteken “-” om het te verwijderen. U kunt desgewenst ook apps toevoegen door op de plusknop “+” te klikken. Als u het vakje naast het item van de app aanvinkt, wordt het bij het opstarten verborgen.

Surf op internet met Safari

Uw browserkeuze kan een grote invloed hebben op de prestaties van uw machine. Safari is een van de beste keuzes voor Mac-gebruikers, omdat het sterk is geoptimaliseerd voor Apple-hardware. Je krijgt een langere batterijduur op een MacBook en snellere prestaties op de meeste machines in vergelijking met Chrome of Firefox, beide beruchte geheugenvreters.

Beperk browserextensies en tabbladen

Of u nu Safari, Chrome, Firefox of iets anders gebruikt, overweeg om niet-essentiële browserextensies te verwijderen om de zaken te versnellen. Extensies zorgen ervoor dat uw browser extra CPU en geheugen gebruikt tijdens het browsen, en vaak is de prestatiestraf het niet waard vanwege de kleine hoeveelheid functionaliteit die ze bieden.

Uw surfgedrag kan ook uw systeem vertragen. Als u 100 tabbladen tegelijk opent, wordt uw Mac langzamer. Het is ook een slecht idee om dorstige web-apps zoals Google Drive, Facebook en Gmail open te laten. U kunt het bewijs hiervoor zien door Activity Monitor te openen en op het tabblad Geheugen te klikken.

  Waarom zijn spiegelloze camera's niet kleiner?

SMC en PRAM/NVRAM resetten

De System Management Controller of SMC voor korte regelt functies op laag niveau op je Mac, licht-LED’s, aan / uit-knoppen en ventilatoren. Van tijd tot tijd wil je misschien je SMC resetten als je problemen opmerkt met de achtergrondverlichting van je toetsenbord, vreemd ventilatorgedrag of beperkte prestaties, zelfs bij lage belasting.

Instructies voor het resetten van de SMC zijn afhankelijk van welke Mac je hebt. Leer hoe u de SMC op uw specifieke Mac kunt resetten.

PRAM of NVRAM is verantwoordelijk voor het opslaan van instellingen zoals volume, schermresolutie, tijdzone en andere instellingen die blijven bestaan, zelfs als uw Mac is uitgeschakeld. Trage prestaties (vooral bij het afsluiten) kunnen ook wijzen op een probleem met PRAM/NVRAM, dus een reset kan het proberen waard zijn.

Het resetten van PRAM of NVRAM is vrij eenvoudig: houd Command+Option+P+R ingedrukt terwijl uw computer opstart.

Creëer meer vrije ruimte

Als uw computer is vastgelopen, is een van de eerste dingen die u moet controleren, of u voldoende vrije ruimte hebt. Uw Mac heeft ongeveer 5-10 GB vrije ruimte nodig voor huishoudelijke doeleinden. Zie het als ademruimte voor uw besturingssysteem.

Klik op het Apple-pictogram in de rechterbovenhoek van uw scherm en klik vervolgens op Over deze Mac. Op het tabblad “Opslag” zou u een overzicht moeten zien van uw huidige gebruik van de harde schijf, samen met hoeveel vrije ruimte u beschikbaar heeft. Als uw primaire schijf vol is, moet u zo snel mogelijk meer vrije ruimte op uw Mac maken.

Je Mac gebruikt ruimte om updates te downloaden, grote bestanden uit te pakken en om je computer in de slaapstand te zetten. macOS kan zelfs weigeren op te starten als je kritieke ruimtegebrek hebt, dus het is belangrijk om een ​​buffer aan te houden. Als je dit probleem voor eens en altijd wilt oplossen, moet je misschien overwegen meer opslagruimte aan je Mac toe te voegen.

Zet mooie animaties uit

macOS ziet er geweldig uit en voelt geweldig in het gebruik, en veel daarvan is te danken aan het reactievermogen. Een ding dat uw ervaring kan belemmeren, is het gevoel van vertraging of vertraagde reactie. Je kunt proberen dit gevoel te minimaliseren door mooie beelden uit te schakelen, vooral als je Mac ouder is of geen afzonderlijke GPU heeft.

  Hoe u uw smartphone kunt desinfecteren

Ga naar Systeemvoorkeuren> Dock en schakel “Animate openingsapplicaties” en “Automatisch verbergen en tonen van het dock” uit. U kunt ook “Genie-effect” wijzigen in “Schaaleffect” onder de instelling “Vensters minimaliseren met”. U kunt animaties verder verminderen onder Systeemvoorkeuren > Toegankelijkheid door “Beweging verminderen” in te schakelen op het tabblad Weergave.

Ruim je bureaublad op

Wist je dat elk bestand op je bureaublad door macOS als een apart venster wordt weergegeven? Dit wordt gedaan zodat u snel toegang hebt tot een bestand met Quick Look. Door bestanden op uw bureaublad achter te laten, verspilt u systeembronnen die elders beter kunnen worden gebruikt. Ruim je bureaublad op en verwijder alle bestanden die je niet nodig hebt.

Software-updates installeren

Installeer software-updates om de nieuwste bugfixes, functies en vooral prestatieverbeteringen te krijgen. Zowel macOS-updates als software-updates van derden kunnen de algehele prestaties van uw machine helpen verbeteren. Hoe u een app bijwerkt, hangt af van de app en hoe u deze hebt geïnstalleerd. Apps die u bijvoorbeeld vanuit de Mac App Store installeert, worden door de App Store bijgewerkt.

Het is ook mogelijk om meer prestaties uit uw Mac te halen door de nieuwste versie van macOS te upgraden. U kunt dit doen door de App Store te openen en te zoeken naar “macOS” om de meest recente versie weer te geven.

Hoewel bekend was dat eerdere macOS-updates oudere machines vertragen, hebben de meeste recente Apple-updates de focus verlegd naar het verbeteren van de prestaties op oudere modellen. U moet nog steeds uw onderzoek doen en ervoor zorgen dat de nieuwste en beste release compatibel is met alle bedrijfskritieke software waarop u vertrouwt. MacOS Catalina laat bijvoorbeeld de ondersteuning voor 32-bits apps vallen.

Heb je meer tijd? MacOS opnieuw installeren

Deze snelle stappen kunnen helpen bij het oplossen van enkele van de problemen die de prestaties van uw computer verminderen, maar ze kunnen alleen zo ver gaan. Overweeg om macOS opnieuw te installeren voor een brandschoon Mac om de prestaties echt te verbeteren.

gerelateerde berichten