11 FTP/SFTP-clients die u moet kennen als sysadmin en ontwikkelaar

Gegevensoverdracht is een gangbare handeling geworden in het hedendaagse IT-landschap.

U moet te maken hebben met een enorme hoeveelheid gegevens die te maken hebben met het verzamelen, beheren en overbrengen naar betrouwbare opslag.

Het probleem is nu dat het overdragen van grote hoeveelheden gegevens veel tijd en middelen vergt, en je kunt cyberbeveiligingsrisico’s nooit uitsluiten.

Daarom moet u als systeembeheerder of ontwikkelaar ervoor zorgen dat de gegevensoverdracht efficiënt, correct en vooral veilig is.

Gelukkig zijn er veel geavanceerde manieren beschikbaar om snelle en veilige gegevensoverdracht uit te voeren, zoals FTP, SFTP en meer. En kennis van deze technologieën en services of FTP/SFTP-clients zal uw werk vergemakkelijken en ervoor zorgen dat de gegevensoverdracht snel, veilig en soepel verloopt.

Laten we het dus eerst over FTP en SFTP hebben voordat we dieper ingaan.

Wat zijn FTP en SFTP?

File Transfer Protocol (FTP) is een netwerkprotocol dat wordt gebruikt om gegevens of bestanden over te dragen tussen een server en een client in een computernetwerk.

FTP volgt een client-server-architectuur met afzonderlijke gegevensverbindingen en controle tussen de server en de client. Gebruikers moeten zichzelf verifiëren met behulp van een aanmeldingsprotocol, over het algemeen een gebruikersnaam en een wachtwoord. U kunt echter ook anoniem verbinding maken met FTP, op voorwaarde dat de server een configuratie heeft die dit toestaat.

SSH File Transfer Protocol (SFTP), ook wel Secure File Transfer Protocol genoemd, is ook een netwerkprotocol voor bestandstoegang, overdracht en beheer via een betrouwbaar en veilig medium.

SSH betekent hier Secure Socket Shell of Secure Shell protocol, een cryptografisch protocol dat veilige toegang biedt tot een computer in een onveilig netwerk.

SFTP wordt als veiliger beschouwd dan FTP.

Wat zijn de toepassingen van FTP en SFTP?

U kunt veel gebruiksvoorbeelden van FTP en SFTP vinden met betrekking tot bestandsoverdracht van de ene computer naar de andere, het beheren van bestanden via een extern systeem en meer. Het bevat:

  • Bestandsdeling met SFTP om te voldoen aan wettelijke of nalevingsvereisten zoals FIPS, HIPAA, enz.
  • Een bestand uploaden naar een Content Management Systeem (CMS) zoals Magento, WordPress, etc.
  • Voor serverbeheer
  • Om firmware-upgrades te verkrijgen

Hoe FTP/SFTP gebruiken?

U kunt FTP/SFTP gebruiken met een opdrachtregelinterface zoals DOS voor Windows, terwijl Terminal voor macOS en Linux.

Bekijk voorbeelden van SFTP-opdrachten in Linux.

Als dat echter niet voor u geschikt is, kunt u kiezen voor FTP/SFTP-clients die op internet beschikbaar zijn. Sommige zijn gratis, andere zijn betaald.

Dus, hier is een lijst van onze zorgvuldig geselecteerde FTP/SFTP-clients voor u.

WinSCP

WinSCP is een uitstekende FTP- en SFTP-client voor Windows. U kunt beginnen met het kopiëren van bestanden tussen een externe server en een lokale computer met behulp van SFTP-, FTP-, WebDAV-, SCP- of S3-protocollen.

De belangrijkste kenmerken van WinSCP zijn onder meer een gestroomlijnde grafische gebruikersinterface, een gebruiksvriendelijke geïntegreerde teksteditor en alle typische bestandsbewerkingen zoals kopiëren, plakken, verwijderen, enz. Bovendien krijgt u scriptingmogelijkheden en taakautomatisering om dingen eenvoudiger te maken. Het ondersteunt ook vertaling in verschillende talen.

Andere geavanceerde en basisfuncties van WinSCP zijn opdrachtregelinterface en selecteerbare gebruikersinterface, tunneling van verbindingen en draagbaar gebruik. Bovendien kunt u het integreren in een applicatie op basis van Windows, PuTTY, enz.

WinSCP ondersteunt het hervatten van overdrachten, wachtrijen of overdrachten op de achtergrond en werkruimten. Voor de veiligheid biedt het bestandscodering, tijdstempelconversies, bestandsmaskers voor geselecteerde bestanden, controleren op app-updates, logboekregistratie (zoals XML-logboekregistratie) en administratieve beperkingen.

Afgezien hiervan krijg je tekst- en binaire overdrachtsmodi, directory-caching, aangepaste opdrachten en individuele shell-sessies om externe opdrachten uit te voeren. Bovendien krijgt u geavanceerde instellingen voor bestandsoverdracht, selecteerbare configuratie-opslag, operationele bestandsmaskering om bestandsnamen te wijzigen en functies om met paden en bestandsnamen te werken.

FileZilla

FileZilla is een minimalistische FTP-oplossing die gratis te gebruiken is. Deze open-sourceoplossing is beschikbaar onder de GNU GPL-licentie en ondersteunt FTP over TLS en SFTP. Het is een veilige en snelle platformonafhankelijke FTP-client met tal van waardevolle functies.

De grafische gebruikersinterface van FileZilla is voorzien van tabbladen, vrij intuïtief en gemakkelijk te gebruiken. Het draait op Windows, macOS X, Linux, BSD en meer, ondersteunt IPv6 en bestandsoverdracht en hervat grotere bestanden dan 4 GB. Het wordt ook geleverd met een robuuste sitebeheerder, overdrachtwachtrijen en bladwijzers.

Orden de bestanden eenvoudig met de functie slepen en neerzetten, profiteer van bestandsnaamfilters, directoryvergelijking en externe bestandsbewerking. Bovendien kunt u snelheidslimieten voor bestandsoverdracht configureren, bladeren door mappen synchroniseren en op afstand zoeken naar bestanden.

FileZilla biedt ook andere functies, zoals een netwerkconfiguratiewizard, KeepAlive, bestandsregistratie en ondersteuning voor HTTP/1.1, FTP-proxy en SOCKS5. Ze bieden ook FileZilla Pro die aanvullende protocollen ondersteunt, namelijk WebDAV, Dropbox, S3, OneDrive, Azure, Google Drive, Google Cloud Storage en Backblaze B2.

  8 manieren om Mangago te repareren werkt niet

Zend 5

Panic biedt een indrukwekkende app voor bestandsoverdracht voor macOS – Zend 5. De gebruikersinterface is moeiteloos, krachtig en voor iedereen vertrouwd, dus u kunt uw bestanden downloaden, uploaden en beheren op meerdere servers.

Transmit 5 maakt verbinding met 15 cloudservices, waaronder klassiekers zoals FTP, SFTP, WebDAV en Amazon S3, naast nieuwe zoals Box, Backblaze B2, DreamObjects, Google Drive, Dropbox, Rackspace Cloud Files, Microsoft Azure & OneDrive en OpenStack Swift .

Bovendien wordt Transmit 5 geleverd met Panic Sync, een snelle en veilige manier om uw sites te synchroniseren. Hun functies voor bestandssynchronisatie ondersteunen ook synchronisatie op afstand en lokaal naar lokaal, terwijl ze meer gedetailleerde controle bieden. Bovendien heeft Panic de motor van Transmit gedemonteerd en opnieuw opgebouwd om de snelheid te verhogen, betere multithreading te bieden en complexe mappen te verwerken.

Transmit 5 bevat ook een nieuwe functie – Activity View om u een duidelijk beeld te geven van de activiteit van Transmit. Ze hebben ook de nieuwste Transmit-update uitgebracht om verschillende aspecten te verbeteren, zoals de info-zijbalk, ingebouwde batch-hernoeming, plaatsbalk om snel naar mappen te springen, beveiligde sleutels en meer.

WS_FTP

Vertrouwd door meer dan 40 miljoen gebruikers, WS_FTP-professional biedt de gemakkelijkste en snelste manier om bestanden op een server te downloaden en te uploaden. Het geeft u SFTP-overdrachten en zorgt tegelijkertijd voor een hoog niveau van bestandscodering, laat u gemakkelijk aanpassen en verlaagt de administratieve lasten.

WS_FTP Professional ondersteunt SSL, SSH en HTTP/S. U kunt uw bestanden ook eenvoudig beschermen tijdens, na en vóór de bestandsoverdracht met 256-bits AES, FIPS 140-2 cryptografische validatie en OpenPGP-codering.

Gebruik SFTP om servers te verbinden en te verifiëren die SSH-clients nodig hebben, door te reageren op door de server gedefinieerde authenticatievragen en gebruikersnamen. Bovendien bevat WS_FTP Professional een functie voor slepen en neerzetten, aanpasbare weergave en andere tijdbesparende functies om de bediening van de FTP-client te vereenvoudigen.

U kunt bestanden lokaliseren en overbrengen met behulp van geïntegreerde Google-, Windows- of Copernic-desktopzoekmachines. Zoek ook op verschillende parameters zoals bestandstype, datum en grootte en maak direct verbinding met verschillende servers met behulp van de SFTP-client.

WS_FTP Professional biedt eenvoudig beheer om acties te plannen, zoals het verplaatsen, hernoemen of verwijderen van bestanden na de overdracht. U kunt ze ook virtueel synchroniseren met een server, apparaat, schijf, locatie en ingebouwde hefboomfuncties zoals back-ups, e-mailmeldingen en bestandscompressie.

Upgrade de bestandsoverdrachtfuncties om te voldoen aan de regelgeving, beveiliging, SLA en verbeterde zakelijke vereisten met behulp van functies zoals gedocumenteerde levering en fraudebestendige audits. Bovendien kunt u met WS_FTP Professional upgraden naar HIPAA- en PCI-compatibele overdrachtsservices – MOVEit Cloud of MOVEit Transfer Server.

WS_FTP Professional biedt andere functies, zoals het maken van miniaturen, proxyservers, gekoppelde mappen en Apache Web Services en IIS-ondersteuning. Bovendien bieden ze ook flexibele licentie-opties, ongeacht hoeveel licenties u nodig heeft, 200 of 200k.

Hun abonnementen beginnen bij $ 49,95/licentie voor een enkele gebruiker en een garantie van 30 dagen.

Cyberduck

Cyberduck is een uitstekende libre-server die ook werkt als een browser voor cloudopslag op Windows- en Mac-apparaten. Het ondersteunt FTP, SFTP, Amazon S3, WebDAV, OpenStack Swift, Azure en OneDrive, Backblaze B2, Dropbox en Google Drive.

De gebruikersinterface van Cyberduck kan moeiteloos verbinding maken met verschillende servers en cloudopslag op ondernemingsniveau en diensten voor het delen van bestanden. Hier vindt u ook verschillende verbindingsprofielen van toonaangevende webhostingdiensten.

Cyberduck ondersteunt FTP via een beveiligde TLS/SSL-verbinding, SFTP met solide cijfers, 2-factor-authenticatie en openbare sleutels. Afgezien van de primaire cloudservices, ondersteunt Cyberduck ook Dracoon 6 en Files.com (betaalbare en snelle cloudservice beschikbaar op 7 wereldwijde locaties.)

Cyberduck wordt geleverd met versleuteling aan de clientzijde met behulp van Cryptomator 6 die interoperabele kluizen biedt voor gegevensbeveiliging op elke cloudopslag of server. En Cryptomator biedt codering voor bestandsnamen en inhoud zonder achterdeurtjes of registratie. U kunt ook bestanden bewerken door ze naadloos te integreren met uw favoriete bestandseditortoepassing en de inhoud, tekst of binaire bestanden te wijzigen.

Met Cyberduck kunt u de bladwijzers ordenen met behulp van filters en slepen en neerzetten. Daarnaast kunt u ook bladwijzers opslaan op Finder.app, Spotlight-importprogramma gebruiken, de bezochte servergeschiedenis bekijken en bladwijzers importeren uit apps van derden.

Maak snelle overdracht mogelijk met caching, beheer gelijktijdige overdrachten en synchroniseer bestanden met behulp van externe mappen.

Commandant Een

Eltima Software’s Commandant Een is een ongelooflijk snelle, betrouwbare en veilige FTP-client voor Mac. De interface is gebruiksvriendelijk en intuïtief, met alle handige opties die u mag verwachten om bestanden over te dragen en bewerkingen uit te voeren zoals bestanden bekijken, kopiëren, maken, verwijderen, enz.

U hebt volledige ondersteuning voor verschillende protocollen zoals FTP, meerdere gelijktijdige verbindingen en browsen met tabbladen om te genieten van een effectieve en foutloze bestandsoverdracht. Terwijl u Commander One gebruikt, kunt u de FTP-server toewijzen als uw lokale schijf en met uw bestanden werken, ervan uitgaande dat die bestanden zich op uw lokale computer bevinden.

  12 oplossingen voor beschaving 5 Geen fouten starten

Deze FTP-oplossing biedt een snelle manier om uw netwerkservers en clouds op één plek te benaderen en te beheren. Commander One maakt versleutelde overdracht mogelijk tussen cloudopslag of externe servers en je Mac om een ​​betere beveiliging te garanderen.

Afgezien van al deze, krijg je andere unieke mogelijkheden, zoals een werkbalk met een knop om verborgen bestanden weer te geven, een korte modus om mappen en bestanden tegelijkertijd te openen en te beheren, favoriete mappen en geschiedenis te bekijken en kleuren en lettertypen in te stellen voor een esthetisch aangename ervaring .

Wijs aanpasbare sneltoetsen toe voor verschillende acties, onbeperkte tabbladen om aan meerdere bestanden tegelijk te werken, flexibele bestandsselectie en bestandsbewerkingen in de wachtrij op de achtergrond. Daarnaast krijg je ook ZIP-ondersteuning om bestanden uit te pakken of te comprimeren, ingebouwde bestandsviewer die Hex-, binaire, tekst-, afbeeldings-, HTML- en mediabestanden ondersteunt.

U hebt toegang tot gedeelde computers in uw lokale netwerk en profiteert van root-toegang voor uw bestanden. Verder krijg je in het PRO-pakket functies zoals verbindingsbeheer, het koppelen van iOS-apparaten als schijven, Android- en MTP-montage, terminalemulator, procesviewer en verschillende kleurthema’s om het scherm te personaliseren.

Nu biedt het ook native compatibiliteit met Apple’s M1-aangedreven Macs. Commander One is beschikbaar in 13 talen, waaronder Engels, Frans, Nederlands, Spaans, Pools en meer.

Gratis FTP

Beschikbaar voor Windows 8, 7 en Vista, GRATIS FTP is een efficiënte en snelle oplossing voor gegevensoverdracht. Het is ontworpen als een gebruiksvriendelijke en krachtige tool waarmee u met slechts één klik verbinding kunt maken met een cloudserver om bestanden te downloaden of te uploaden.

U kunt de overdracht starten door de bestanden naar/van uw computer of apparaat te slepen en neer te zetten. Met gratis FTP kunt u ook alles volgen met behulp van het FTP-activiteitspaneel. Dit paneel toont alle gegevens overzichtelijk geordend om een ​​snel overzicht te geven van bestandsdownloads, uploads en andere activiteiten, waardoor complexe FTP-registratie wordt vereenvoudigd.

Als er een fout optreedt tijdens de bestandsoverdracht, kunt u deze met hoge leesbaarheid bekijken en dingen sneller oplossen. Als gevolg hiervan kunt u bestanden naadloos beheren zonder enige verwarring. Gratis FTP biedt een innovatieve en elegante functie genaamd Combo Bookmarks die werkt als typische bladwijzers, maar waarmee je externe en lokale mappen kunt opslaan en ze tegelijkertijd kunt oproepen wanneer je maar wilt.

Op deze manier kunt u mappen en bestanden effectief beheren en openen door er rechtstreeks naar toe te springen. Afgezien van FTP, kan Free FTP ook verschillende protocollen aan, zoals FTPS, HTTP, SFTP en coderingsmethoden. De statusbalk bevat nuttige informatie over FTP-sessies om te zien hoeveel bestanden u tegelijkertijd beheert.

Bovendien onthoudt Free FTP de locaties van alle bestanden, zelfs als u het vergeet, en beheert elke activiteitstrack onder een vervolgkeuzemenu voor gemakkelijke toegang. Het biedt ook eenvoudig bestandsbeheer met een functie voor slepen en neerzetten om bestanden te verplaatsen, toe te voegen of te starten vanuit uw lokale bestandsbrowser.

Een andere opmerkelijke functie die u krijgt, is Direct FTP dat uw code automatisch kan aanvullen; begin met het typen van een HTML-tag/attribuut in de ingebouwde editor en laat deze functie de rest doen om uw handen en toetsenbord rust te geven. Gratis FTP’s Make ZIP Archive-functionaliteit creëert automatisch ZIP-mappen en slaat ze op uw computer op om met één klik een back-up van uw bestanden of website te maken.

sFTP-client

Krijg toegang tot uw externe of lokale FTP-server, lokale server, dedicated server, gedeelde hosting, cloudserver of VPS met behulp van sFTP-client. Deze FTP-oplossing is eenvoudig maar krachtig omdat deze is gebouwd op de applicatie-interface van Google Chrome OS, waardoor deze snel en responsief is.

Enkele van zijn functionaliteiten omvatten een FTP- of SFTP-accountmanager om SFTP/FTP-verbindingen op te slaan en te organiseren en deze met een klik te openen. Daarnaast kunt u wachtrijen voor bestanden of mappen maken om de items die u momenteel aan het uploaden of downloaden bent te bekijken.

sFTP Client wordt geleverd met een robuuste editor, wat betekent dat je geen extra software nodig hebt om je code te wijzigen. Het biedt ook functies zoals standaard FTP-verbindingen, SSH-verbindingen, machtigingssleutelbestanden voor SSH-verbindingen en passieve FTP- of SFTP-modus.

U krijgt de ‘Connect to Remote’-server en lokale FTP/SFTP/SSH-servers, een optie om bestands- of maprechten te wijzigen en meerdere mappen en bestanden te uploaden of downloaden. Bovendien heeft de krachtige editor functies voor het markeren van syntaxis, zoals opslaan, automatisch opslaan en automatisch uploaden.

Met sFTP Client kunt u accounts importeren en exporteren, bestanden hernoemen en verwijderen, nieuwe bestanden/mappen maken, externe en lokale lijsten vernieuwen, kolommen vergroten en verkleinen, meerdere bestanden selecteren en door een pad bladeren door externe en lokale mappen. Het biedt ook meer functies zoals consolelog, Google Sockets API, een URL naar het klembord kopiëren, KeepAlive-verbinding, gesynchroniseerd browsen en inloggen met hoofdwachtwoord.

  Deelnemersregistratie inschakelen voor Zoom-vergaderingen

Krijg sFTP tegen een eenmalige vergoeding van $ 50, en er is een proefperiode van 2 uur beschikbaar.

Bitvise

Bitvise SSH Client biedt SSH-bestandsoverdracht gratis voor iedereen en wordt geleverd met tunneling- en terminalmogelijkheden. Het ondersteunt alle server- en desktopversies van Microsoft Windows, inclusief 64 en 32-bits, en Windows 10 tot XP SP3.

Bitvise gebruikt een geavanceerde grafische interface en terminalemulatie en ondersteunt protocollen zoals vt100, bvterm en xterm. Daarnaast ondersteunt het single sign-on met SSPI Kerberos 5 & NTLM-authenticatie en public key-authenticatie met behulp van DSA, RSA en ECDSA.

U krijgt state-of-the-art beveiliging en codering om te blijven voldoen aan HIPAA, PCI of FIPS 140-2. De functies omvatten sleuteluitwisselingsalgoritmen zoals curve25519, handtekeningalgoritmen zoals Ed25519 en versleutelingsalgoritmen zoals AES-256, 128-bits sleutels (GCM-modus).

Het gebruik van versluierde SSH maakt het voor waarnemers moeilijk om te detecteren of u het SSH-protocol hebt gebruikt, wat een hogere beveiliging garandeert. Met Bitvise krijgt u krachtige functies voor poortdoorschakeling, zoals dynamisch doorsturen met behulp van geïntegreerde HTTP CONNECT en SOCKS-proxy. U krijgt ook solide opdrachtregelparameters om de SSH-client aan te passen en de gecontroleerde omgevingen te gebruiken.

Bitvise biedt een FTP-naar-SFTP-brug om u te helpen een SFTP-server te verbinden met een oudere FTP-app. Andere command-line features die erin zitten zijn sftpc (scriptable en advanced), sexec (remote client en scriptable), stermc (terminal console client) en stnlc (scriptable tunneling client).

Tectia

SSH.COM’s Tectia SSH-client/server biedt veilige en snelle bestandsoverdracht met toegang op afstand. Het staat bekend om het leveren van hoge prestaties, 24/7 ondersteuning en betrouwbaarheid op bedrijfsniveau. Het ondersteunt alle versies van Windows, Linux, Unix en IBM z/OS.

Met Tectia SSH kunt u bestanden snel versleutelen en bestandsoverdrachten van grote volumes streamen via SFTP- en SCP-opdrachtregelprogramma’s. Het biedt ook een herstart- of controlemechanisme om grote bestanden over te zetten als er een onderbreking optreedt.

Of je nu een technisch of niet-technisch persoon bent, in Tectia kun je gemakkelijk op afstand verbinding maken. Wijs ook meerdere gebruikers toe aan groepen door verificatiemethoden te selecteren. Tectia SSH-server en client zijn interoperabel met behulp van standaard SSHv2-klacht implementaties van derden en OpenSSH.

Tectia gebruikt FIPS 140-2 cryptografiecertificering, ondersteunt X.509 PKI-authenticatie en smartcards, inclusief CAC en PIV. Door dit te doen, zorgt Tectia ervoor dat u voldoet aan alle staats- en federale voorschriften. En om deze reden gebruiken veel grote Amerikaanse agentschappen en banken Tectia.

Deze SSH-client en -server is geschikt voor organisaties van elke omvang die zich bezighouden met externe bestandstoegang en veilige overdrachten. U krijgt ook robuuste beveiliging voor geautomatiseerde bestandsoverdrachten en het bespaart systeembeheerders taken met geteste en gecompileerde pakketten om updates van verschillende bronnen te volgen en te verkrijgen.

Tectia biedt ondersteuning voor Secure Shell-versies, naadloze integratie met boekhoud-, autorisatie- en authenticatie-infrastructuur, waaronder X.509, CAC, SecureID en GSSAPI. Bovendien biedt het meer functies, zoals automatische app-tunneling en verbindingsconfiguratie, IP/TCP-poortdoorschakeling, multiplexing en meer.

FTPManager

FTPManager is een FTP- en SFTP-client voor Apple-apparaten waarmee u snel toegang hebt tot uw bestanden. U kunt al uw externe bestanden bekijken en beheren, de op tekst gebaseerde bestanden bewerken, muziek en video’s streamen op uw iPad/iPhone en ze overbrengen tussen de FTP-server en iPad/iPhone.

FTPManager wordt geleverd met functies zoals bestanden kopiëren, hernoemen, verwijderen, verplaatsen en sorteren/zoeken. U krijgt een in-app FTP-server om bestanden over te zetten tussen uw apparaten via Wi-Fi. Ze bieden ook een donkere modus, meerdere iPad-vensters, kopiëren, synchroniseren en back-uppen van foto’s van uw fotogalerij naar servers.

Andere handige functies die hierin beschikbaar zijn, zijn bestandsoverdracht tussen iOS-apparaten in de buurt zonder LTE- of Wi-Fi-verbinding. Bovendien wordt het ook geleverd met een editor voor slepen en neerzetten met syntaxisaccentuering, zoeken naar tekst, thema’s en toetsenbordextensie.

Conclusie

Gegevensoverdracht moet snel, soepel en zeer veilig zijn. En als systeembeheerder of ontwikkelaar moet u ervoor zorgen door gebruik te maken van geavanceerde en veilige technologieën zoals FTP/SFTP-clients zoals degene die we hierboven hebben besproken.

Vermijd deze 9 dingen op uw Developer- of Sysadmin-cv.
Hier zijn een paar Linux-commando’s om te weten voor een Sysadmin.

gerelateerde berichten