12 beste zelf-gehoste e-mailserverplatforms om te gebruiken [2022]

Als u privacy op prijs stelt en toegankelijkheid prioriteit geeft, is een zelfgehoste e-mailserver de beste keuze voor u.

E-mail is de meest populaire manier van communiceren in de professionele wereld. Hoewel er verschillende e-mailhostingserviceproviders bestaan, zoeken veel bedrijven een alternatief, zoals zelf-gehoste servers voor e-mail.

Laten we meer te weten komen over zelf-gehoste e-mailservers en de beste platforms die deze service aanbieden.

Wat is zelfhosting?

Zelf-gehoste e-mails zijn de servers die kunnen worden gehost in uw lokale netwerk of uw server. Als je wilt, kun je het altijd gebruiken door te integreren met e-mailaccounts van derden. De primaire functie is echter om u uw eigen e-mailserver te laten maken.

Voordelen van het gebruik van zelf-gehoste e-mailserverplatforms

Wanneer u een zelf-gehoste mailserver heeft, krijgt alle e-mailcommunicatie perfecte privacy. U hoeft niet langer het slachtoffer te worden van snuffelen door derden en het delen van uw persoonlijke gegevens met de adverteerders.

Dergelijke e-mailclients zijn toegankelijk via internet of het lokale netwerk zodra ze zijn geïntegreerd met e-mailservices van derden.

Als u ervoor kiest om een ​​open-source e-mailserver te gebruiken, kunt u een willekeurig aantal aliassen maken, ook dat zonder geld te betalen. Ook kunt u vanaf deze servers onbeperkt e-mails versturen.

Bovendien geniet u 100% controle over uw mailboxen en hun instellingen. Het geeft u de mogelijkheid om beleid in te stellen en instellingen aan te passen aan uw organisatorische vereisten.

Een zelfgehoste e-mailserver gebruiken: overwegingen

Uw beslissing om een ​​zelf-gehoste mailserver voor uw organisatie op te zetten en te configureren, moet weloverwogen worden genomen.

Voordat u er vanuit een traditionele e-mailclient naartoe gaat, moet u het volgende controleren:

  • Als de server een Mail Transfer Agent (MTA) heeft voor het verzenden van e-mails van verschillende gebruikers.
  • Of het nu IMAP en POP3 ondersteunt, de twee meest populaire e-mailprotocollen.
  • Om inkomende e-mailspam te blokkeren, moet er een effectief spamfilter zijn.
  • Als het antivirus bevat om uw mailboxen te beveiligen tegen virussen en malware.
  • Er moet ook een e-mailbezorger aanwezig zijn om e-mails naar de inbox te sturen.

Laten we nu eens kijken naar de beste zelf-gehoste e-mailservers.

Modoboa

Modoboa is een open-source e-mailserver die uw privacy benadrukt. Het werkt als een perfect alternatief voor andere e-mailserviceopties, aangezien het slechts ongeveer 10 minuten duurt om een ​​mailserver voor u te maken.

Hier krijgt u enkele van de beste open-source e-mailserverinstallatie-, configuratie- en beveiligingstools. Dit platform biedt alle basis e-mailgebaren, inclusief webmail, beheer van contactlijsten, agendabeheer, e-mailorganisatie met behulp van filters, auto-responder voor e-mails en een onbeperkt aantal mailboxen, alias en domeinen.

Bovendien biedt het verschillende beheerderstools zoals de tool voor gegevensmigratie en statistieken. U hoeft niet het moeizame proces te doorlopen om elk onderdeel afzonderlijk te installeren, aangezien het installatieprogramma 95% van het werk doet.

Het grootste voordeel van het gebruik van Modoboa is gegevensbeveiliging en privacy. De e-mailserviceprovider gebruikt het TLS-protocol om alle gegevensoverdrachten tussen de e-mailserver en de buitenwereld te versleutelen. SPF-, DKIM- en DMARC-protocollen zijn enkele andere benaderingen die het gebruikt om uw online reputatie te beschermen.

  Usenet of Torrents, wat is beter om te downloaden?

Mailu

Als u op zoek bent naar een functierijke en toch eenvoudig te gebruiken zelf-gehoste e-mailserver, ga dan voor Mailu. Deze gratis software is bedoeld om gebruikers een server te bieden die eenvoudig kan worden ingesteld en onderhouden. Het bevat geen onnodige functies die in veel groupware voorkomen.

Met het platform kunt u standaard e-mailservers en protocollen gebruiken, zoals IMAP, IMAP+, SMTP en Submission. Naast webtoegang, wordt het geleverd met functies, zoals meerdere webmail, domeinaliassen, aangepaste routering en administratieve interfaces.

Gebruikers kunnen gemakkelijk aliassen, automatisch doorsturen, automatisch beantwoorden en opgehaalde accounts gebruiken om tijd en moeite te besparen. Globale beheerders, delegatie per domein, aankondigingen en quota zijn enkele van de administratieve kenmerken waarmee u deze e-mailserver naadloos kunt beheren.

Bovendien maakt het platform gebruik van TLS, Letsencrypt! certificaat, uitgaande DKIM, greylisting, antivirusscanner, antispam, automatisch leren, DMARC en SPF om maximale beveiliging te garanderen.

Docker MailServer

Docker MailServer is een open-source en full-stack mailserver die e-mailservice ondersteunt via SMTP, LDAP en IMAP. Deze productieklare oplossing wordt geleverd met alleen configuratiebestanden die het eenvoudig en geversied houden. De server heeft geen SQL-database en kan gemakkelijk worden geïmplementeerd en geüpgraded.

Het ondersteunt ook het maken van aangepaste regels voor SpamAssassin en ClamAV, inclusief automatische updates. De server gebruikt LetsEncrypt en zelfondertekende certificaten om de gegevensbeveiliging te waarborgen. Gebruikers krijgen ook functies, zoals een installatiescript voor serverconfiguratie en onderhoud, basisondersteuning voor Sieve via Dovecot, permanente gegevens en status en scheidingstekens voor extensies.

Uw apparaat moet 1 vCore en 512 MB RAM hebben om deze server te kunnen gebruiken. U moet echter services zoals ClamAV deactiveren om te kunnen draaien op een host met 512 MB RAM. Voor optimale prestaties omvat de aanbevolen configuratie 1 Core-processor, 2 GB RAM en het inschakelen van swap voor de container.

Poste.io

Gebruik makend van Poste.io, kunt u in minder dan 5 minuten toegang krijgen tot web-e-mail en functies zoals antispam, antivirus en webbeheer op uw server. Deze complete mailserver houdt de gebruikersgegevens en configuratie gescheiden van binaire bestanden. Omdat het de gebruikersgegevens opslaat in SQLite-databasebestanden, kunt u dit platform gebruiken met externe opslag.

Als u ervoor kiest om deze zelf-gehoste e-mailserver te gebruiken, worden processen zoals update, back-up en migratie moeiteloos. Het richt zich op gegevensbeveiliging en daarom zult u merken dat Poste.io vol zit met krachtige moderne beveiligingsmaatregelen in plaats van verouderde authenticatiemethoden.

De beheerder kan verschillende rechten toewijzen aan de systeembeheerders, domeinbeheerders en e-maileigenaren. Het is ook mogelijk om een ​​quotum toe te wijzen voor e-mailtelling en mailboxopslag. De ingebouwde spamfilter en antivirus-engine detecteren virussen, malware en trojans om uw mailbox veilig te houden.

De andere opmerkelijke functies zijn e-mailomleiding, autoreply, e-mailfiltering en gegevenscodering. Bovendien wordt het geleverd met een ingebouwde autodiscovery die compatibel is met Microsoft365 en Thunderbird.

iRedMail

Degenen die geïnteresseerd zijn in het bouwen van een e-mailserver met open-sourceoplossingen, moeten kiezen voor: iRedMail. Dit is een open-source mailserver die u kunt gebruiken met Red Hat, Ubuntu, CentOS, Debian, OpenBSD en FreeBSD.

Alle iRedMail-elementen zijn open source en de gebruikers zullen updates en bugfixes ontvangen van de vertrouwde Linux/BSD-leveranciers. U kunt e-mails filteren en deze in mappen ordenen op de intuïtieve web-UI op basis van Roundcube-webmail.

  Hoe u Outlook kunt repareren, blijft e-mails naar de map met ongewenste e-mail of spam sturen

iRedMail zorgt ervoor dat de e-mails worden uitgewisseld met behulp van beveiligde verbindingen (POP3, IMAP en SMTP) en tijdens het transport versleuteld, zodat geen enkele derde partij toegang krijgt tot uw e-mailinhoud.

U kunt een onbeperkt aantal gebruikers, beheerders, domeinen en mailinglijsten op dit platform maken zonder u zorgen te maken over de kosten. Aangezien de persoonlijke gegevens op uw eigen harde schijf blijven staan, heeft u volledige controle over de e-mailbeveiliging die u kunt controleren via het transactielogboek.

Mail-in-a-Box

Mail-in-a-Box is een eenvoudig te implementeren, zelf-gehoste e-mailserver waar u volledige controle over uw e-mails hebt. Met behulp van dit platform kunt u uw eigen e-mailserviceprovider worden. Als je kijkt naar het technische aspect, zet dit platform een ​​cloudcomputer om in een functionele mailserver.

U hoeft echter geen technisch onderlegd persoon te zijn om dit in te stellen. Dit platform biedt webmail en een IMAP/SMTP-server waartoe gebruikers toegang hebben via de desktoptool en mobiele apparaten.

Hier krijgt u alle standaard e-mailfuncties, inclusief e-mailfilterregels, spamfiltering, greylisting, automatische configuratie en geautomatiseerde back-ups. Afgezien hiervan kunt u er ook contacten en agenda’s in synchroniseren.

Dit platform ondersteunt het hosten van meerdere domeinnamen en gebruikers, wat een handige functie is voor grote bedrijven en ondernemingen. Met het webgebaseerde configuratiescherm kunt u e-mailaccounts, aliassen en aangepaste DNS-records toevoegen.

hMailServer

Microsoft Windows-gebruikers moeten kiezen: hMailServer voor een gratis zelf-gehoste e-mailserver. Je kunt het in de meeste commerciële scenario’s gebruiken, omdat de uitbreidbare broncode beschikbaar is op GitHub. Elk door IMAP en SMTP ondersteund webmailsysteem kan worden gebruikt met hMailServer.

De installatie en configuratie van hMailServer zijn naadloos en snel. Met de gebruiksvriendelijke beheertool kunnen gebruikers accounts en domeinen toevoegen, instellingen aanpassen en virusscanning inschakelen.

De COM-bibliotheek van dit platform ondersteunt integratie met andere software, zoals uw bestaande IT-systemen. De vooraf geconfigureerde beveiligingstools zorgen ervoor dat uw server nooit wordt gebruikt voor het verzenden van spamberichten.

Apache James

Apache James is een open-source mail transfer agent met ondersteuning voor SMTP en POP3. James is de afkorting voor Java Apache Mail Enterprise Server. Het bestaat uit een modulaire architectuur vol robuuste en moderne componenten.

De server is compatibel met e-mailprotocollen zoals SMTP, LMTP, POP3, IMAP, ManageSieve en IMAP. Het gebruikt MySQL, HSQLDB, Cassandra en PostgreSQL voor opslagimplementatie. Enkele van de andere functies zijn Mailbox API, uitbreidbare e-mailverwerkingsagenten, opdrachtregelbeheer, enz.

duiventil

duiventil is een veilige IMAP-server die u kunt gebruiken voor kleine en grote installaties. Het wordt beschouwd als een van de best presterende IMAP-servers die standaard MBOX- en Maildir-bestandsindelingen ondersteunen.

De server indexeert de mailboxen met volledige transparantie en biedt compatibiliteit met de huidige mailboxbeheertools. De zelfoptimaliserende indexen bevatten precies wat de klanten nodig hebben.

Dovecot wordt geleverd met flexibele gebruikersauthenticatiemodi die verschillende authenticatiedatabases en -mechanismen accepteren. U kunt er ook e-mailgegevens mee migreren van verschillende IMAP- en POP3-servers. Door het op veiligheid gerichte ontwerp en de implementatie van dit platform hoeft u zich geen zorgen te maken over uw gegevensprivacy.

Omdat het een beheerdersvriendelijke server is, genereert het gemakkelijk te begrijpen foutmeldingen. De huidige functies kunnen verder worden uitgebreid met behulp van plug-ins. U kunt bijvoorbeeld quota toewijzen, inclusief ACL-ondersteuning, andere nieuwe opdrachten toevoegen en de bestaande bewerken met plug-ins.

  Hoe u dagelijks nieuwe kunstwerken voor uw bureaubladachtergrond kunt krijgen

Als de server om welke reden dan ook crasht, wordt de achterliggende reden opgelost. Tijdens het gebruik van deze e-mailserver kunnen gebruikers de mailboxen en indexen tegelijkertijd vanaf verschillende apparaten wijzigen. Het is mogelijk omdat Dovecot goed presteert met geclusterde bestandssystemen.

WildDuck-e-mailserver

Als het gaat om het kiezen van moderne mailserversoftware voor POP3 en IMAP, zijn mensen vaak afhankelijk van: WildDuck-e-mailserver. Deze server is volledig schaalbaar, geeft prioriteit aan Unicode en wordt beheerd door API. Door het te combineren met Haraka en ZoneMTA kunnen gebruikers een complete mailserver creëren.

Het biedt eersteklas ondersteuning voor IMAP, en daarom zou u geen problemen moeten hebben om het met een e-mailclient te gebruiken. Een MongoDB-cluster wordt gebruikt in plaats van een bestandssysteem om e-mailgegevens op te slaan. Bovendien krijg je de vrijheid om een ​​cluster zo groot te maken als je zelf wilt.

Voor het schrijven van deze e-mailserver wordt een geheugenveilige taal gebruikt. U hoeft ook geen rootrechten of toegang tot het bestandssysteem te verstrekken.

MailSlurper

MailSlurper is een handige SMTP-mailserver die u kunt gebruiken voor de ontwikkeling van lokale en teamtoepassingen. Deze lichtgewicht server is geschikt voor individuele ontwikkelaars of kleine teams die de e-mailfunctionaliteit willen testen, minus het gedoe van de volwaardige e-mailserverinstallatie.

Met de eenvoudige gebruikersinterface kunt u snel e-mails zoeken en controleren die zijn verzonden met uw applicaties. Of u nu een laptop, standaardhardware of een kleine VM gebruikt, deze server werkt naadloos op elk van deze apparaten.

Bovendien kan het duizenden gelijktijdige verbindingen aan en functioneert het met databases, waaronder SQLite, MySQL en MSSQL. Het instellen van deze e-mailserver is eenvoudig en heeft een responsieve webinterface.

U kunt MailSlurper uitvoeren op Windows, OSX en Linux. Behalve dat u e-mails kunt zoeken op onderwerp, afzender, ontvanger en e-mailinhoud, slaat het vaak gezochte termen op.

Magma Server Daemon

De Magma Server Daemon is een open-source e-mailsysteem dat codering gebruikt om uw gegevens veilig te houden. De server ondersteunt POP-, HTTP-, SMTP-, IMAP- en MOLTEN-protocollen. Bovendien zal het binnenkort zijn ondersteuning voor DMTP en DMAP uitbreiden.

De ontwikkelaars van deze commerciële e-mailserver hebben deze oorspronkelijk in 2004 gebouwd. De server bedient momenteel alle gebruikers, inclusief het MKB of ondernemingen.

Afsluiten

Bedrijven die meerdere e-mailadressen moeten aanmaken en volledige controle hebben over de e-mailserver en gegevens, zullen zelf-gehoste e-mailservers zeer nuttig vinden. Door een e-mailplatform uit de bovenstaande lijst te kiezen, kunt u bovendien privacy garanderen en maatwerk toevoegen.

Aangezien u geïnteresseerd bent in zelf-hosting, wilt u misschien meer te weten komen over zelf-gehoste e-mailmarketingplatforms om uw bedrijf te promoten en betere leads te krijgen.

gerelateerde berichten