13 manieren om de MIUI-privacy te verbeteren – Voorkom dat Xiaomi gegevens verzamelt

Xiaomi’s MIUI is een sterk aangepaste Android-skin. Nu Xiaomi na Samsung de grootste smartphonefabrikant is, is de userbase van MIUI flink uitgebreid.

MIUI staat in de volksmond bekend om zijn aanpassings- en thema-opties.

In tegenstelling tot stock-Android biedt het misschien niet de beste prestaties, maar het is vaak een bruikbare ervaring, afhankelijk van de configuratie van je smartphone.

Het heeft echter een zorgwekkende reputatie met betrekking tot zijn privacypraktijken en technieken voor het verzamelen van gegevens.

Dus in dit artikel zullen we ons concentreren op het overnemen van uw MIUI-aangedreven apparaat en bespreken hoe u de privacy of beveiliging kunt verbeteren.

Is het Android of is het MIUI?

Is MIUI de boosdoener voor privacykwesties, of heeft Android (zoals het is) dezelfde problemen?

Welnu, Android 12 introduceerde verschillende privacycontroles die Android 11 (of ouder) niet had.

Hoewel Android 10 het al gemakkelijk maakte om machtigingen te beheren, bood het geen fijnmazige bedieningselementen.

Android, zoals het is, is lasergericht om de privacy-tweaks in een smartphone te verbeteren. In de begindagen lag de focus van MIUI echter niet zozeer op privacy.

Nu Xiaomi zich meer dan ooit op westerse landen richt, werkt het geleidelijk aan de invoering van meer privacycontroles, te beginnen met MIUI 12.5.

Het is dus veilig om te zeggen dat MIUI verantwoordelijk is voor de meeste privacyproblemen.

Manieren om uw privacy te beschermen in MIUI

Hoewel MIUI misschien niet de meest privacyvriendelijke Android-skin is die er is, kun je de privacy van je apparaat verbeteren.

Maak je geen zorgen; u hoeft hiervoor geen privacyexpert te zijn. U hoeft ook geen nieuw ROM te flashen.

Als je MIUI haat, kun je het natuurlijk vervangen door een aangepast ROM dat wordt ondersteund voor je apparaat. Maar dat is helemaal aan jou, en daar gaan we het hier niet over hebben.

Laat me hier enkele van de gemakkelijkste stappen uitlichten om u MIUI te laten gebruiken terwijl u uw informatie privé houdt.

#1. Stel uw apparaat zorgvuldig in

Wanneer u een nieuw apparaat krijgt (of het terugzet naar de fabrieksinstellingen), moet u zorgvuldig controleren waarmee u akkoord gaat en wat u in-/uitschakelt bij het instellen van het apparaat.

  Hoe u acties start door op de achterkant van uw iPhone te tikken

De meeste van de essentiële opties die gegevensverzameling omvatten, kunnen vanaf het begin worden uitgeschakeld. Enkele van de opties waarnaar u misschien wilt zoeken, zijn:

  • Gebruikerservaringsprogramma
  • Gebruiks- en diagnostische gegevens
  • Blik (vergrendelscherm)
  • Advertentie
  • Privacybeleid

Maak je geen zorgen; als u uw apparaat al hebt ingesteld, kunt u de opties nog steeds uitschakelen door de rest van de tips te volgen.

#2. Vermijd het gebruik van Mi-apps

Om te beginnen gebruikt MIUI de standaard telefoon- en berichten-app van Google, wat een goede zaak is.

Daarnaast zijn er echter verschillende Mi-apps in MIUI zoals Mi Pay, Mi Remote, GetApps en meer.

En de meeste gebruikers beginnen vaak Mi-applicaties te gebruiken die vooraf zijn geïnstalleerd zonder na te denken over privacykwesties.

Om ervoor te zorgen dat u minimale interactie met een van hun diensten hebt, kunt u het gebruik van Mi-apps (zoveel mogelijk) vermijden.

Bovendien kun je voor de meeste ervan indrukwekkende alternatieven vinden, en we zullen die in enkele van de onderstaande punten behandelen.

#3. Schakel over naar een privacyvriendelijke toetsenbord-app

Met de toetsenbord-app zult u het meest communiceren.

Kies daarom, om uw informatie privé en de inloggegevens veilig te houden, een alternatieve toetsenbord-app die mogelijk privacygericht is.

Een van mijn persoonlijke aanbevelingen zou zijn: AnySoftKeyboardeen open-source en privacygerichte toetsenbord-app voor Android.

Je kunt ook onze lijst met mobiele toetsenbord-apps doornemen om meer opties te ontdekken.

#4. Niet akkoord gaan met het privacybeleid

U kunt verschillende gevallen tegenkomen waarbij u toegang moet krijgen tot een Mi-app om dingen gemakkelijk gedaan te krijgen.

Om te voorkomen dat die apps uw gegevens bijhouden, kunt u ervoor kiezen om het niet eens te zijn met de privacybeleidsprompt die verschijnt wanneer u de app voor het eerst start.

Het is vermeldenswaard dat sommige functies voor specifieke toepassingen mogelijk niet werken omdat u het niet eens bent met het privacybeleid. Maar volgens mijn gebruik werken de meeste applicaties prima.

#5. Machtigingen beheren

Het beheren van app-machtigingen is de beste manier om ervoor te zorgen dat geen van de applicaties ongeoorloofde/onnodige toegang tot uw gegevens heeft.

Niet alleen beperkt tot MIUI-telefoons, je zou dit altijd voor elke Android-smartphone moeten doen.

En met MIUI kunt u vanuit de Instellingen naar de optie “Privacybescherming” gaan en allerlei machtigingsinstellingen beheren.

Gelukkig markeert MIUI de gevoelige machtigingen afzonderlijk, waar u meteen aan de slag kunt. En vind ook andere speciale machtigingen terwijl u naar beneden scrolt.

Er is ook een optie “Machtigingen met een hoog risico” waarmee u beperkte acties kunt beheren, zoals een service die u een pushmelding stuurt.

MIUI biedt ook een functie “Toestemmingsmeldingen” met MIUI 12, die pas onlangs werd geïntroduceerd door Android 12 van Google. Helaas lijkt de optie alleen beschikbaar voor Chinese gebruikers.

  14 Beste gratis Gmail-alternatieven

Maar misschien wil je het wel in de gaten houden. Het zal u op de hoogte stellen in de statusbalk wanneer een app bepaalde toegangsrechten gebruikt.

U krijgt een kleurrijk pictogram in de statusbalk wanneer een app probeert toegang te krijgen tot uw contacten, locatie of audio op te nemen.

#6. Autorisatie intrekken

Een paar standaard-apps zoals Mi Security, Services & Feedback en GetApps (Mi app store) kunnen soms nuttig zijn.

Hoewel sommige van deze apps nauw zijn geïntegreerd met MIUI, hebben ze bepaalde standaardmachtigingen die u niet kunt uitschakelen.

Er is echter een optie om de autorisatie voor sommige systeem-apps in te trekken om te voorkomen dat ze gegevens verzamelen en alle gerelateerde gegevens die op hun servers zijn opgeslagen, verwijderen.

Om dat te doen, hoeft u alleen maar naar “Wachtwoorden en beveiliging” te gaan en vervolgens op de optie “Autorisatie en intrekking” te klikken om de mogelijkheid te vinden om de autorisatie in te schakelen.

#7. Glance deactiveren (vergrendelscherm)

Glance is een functie die automatisch door nieuwe afbeeldingen op uw vergrendelingsscherm bladert en u op de hoogte stelt van trending verhalen of nieuws.

Ga gewoon naar het menu “Always-on display & Lockscreen” in de instellingen en scrol vervolgens naar beneden om “Glance for Mi” te vinden.

Schakel de functie uit om er vanaf te komen.

#8. Afmelden voor het gebruikerservaringsprogramma en het verzamelen van diagnostische gegevens

Indien ingeschakeld, kan Xiaomi verzamelen hoe u uw apparaat gebruikt om toekomstige services te verbeteren.

U kunt de gegevensverzameling van uw apparaatgebruik uitschakelen door naar “Wachtwoord en beveiliging” → “Privacy“ te gaan. En dan kunt u de schakelaar vinden om u af te melden voor het UX-programma en het verzamelen van gegevensgebruik.

#9. Gebruik betere alternatieven voor Mi-apps

Hoewel ik al heb gezegd dat je een andere toetsenbord-app gebruikt, moet je ook alternatieven overwegen voor bestandsbeheer, galerij, achtergrond en opstartprogramma.

U kunt bijvoorbeeld Google Foto’s in plaats van de standaard galerij-app, Bestanden door Google ter vervanging van de Mi File Manager.

Op dezelfde manier kunt u er ook voor kiezen om het standaard MIUI-opstartprogramma te vervangen door de Nova-draagraket of een ander Android-opstartprogramma naar keuze.

Natuurlijk verzamelen de alternatieven ook een of andere vorm van gegevens, maar als je Mi-applicaties niet vertrouwt, zouden deze alternatieven het werk moeten doen.

#10. Log niet in met Mi-account of synchroniseer met Mi Cloud

Al het andere dat u hebt afgemeld, is gewoon tevergeefs als u uw gegevens gaat synchroniseren met Mi Cloud voor extra gemak.

Het is het beste om bij uw Google-account te blijven voor synchronisatie en back-up.

Indien nodig kunt u kiezen voor toepassingen zoals: Truecaller om een ​​back-up te maken van uw berichten, contacten en oproeplogboeken.

#11. Advertenties uitschakelen

Indien ingeschakeld, worden uw gegevens/activiteit geregistreerd en gebruikt om relevante advertenties weer te geven die toepassingen/diensten promoten die u misschien leuk vindt.

  Netwerklocaties instellen en gebruiken op een Mac

Zelfs als u het uitschakelt, zouden advertenties hoe dan ook moeten worden weergegeven (maar niet relevant voor uw activiteiten en niet gevolgd).

Ik merkte in mijn geval geen advertenties op (met MIUI 12.5 aan boord), maar het is beter om het uit te schakelen.

#12. Gebruik de NextDNS-app

VolgendeDNS is een gratis en krachtige oplossing om trackers en advertenties te blokkeren. In tegenstelling tot sommige beveiligingsuitbreidingen die u voor uw desktop vindt, kan NextDNS zelfs trackers op apparaatniveau blokkeren voor verschillende telefoons, waaronder Xiaomi, Samsung en anderen.

U heeft dus geen adblocker-extensie voor uw mobiele webbrowser nodig als u deze gebruikt.

Je kunt de NextDNS Android-app direct installeren en gebruiken als VPN-verbinding. Of u kunt het instellen met behulp van de Private DNS-functie op Android. U vindt de instructies op hun officiële website.

Houd er rekening mee dat NextDNS een effectief blokkeringshulpmiddel is om uw privacy te verbeteren; het vervangt geen VPN.

#13. Systeemupdates toepassen

Welk apparaat u ook gebruikt, het is belangrijk om ervoor te zorgen dat u de nieuwste beschikbare updates toepast.

Veel gebruikers hebben de neiging de update over te slaan of lang te wachten, uit angst voor mogelijke bugs. Hoewel dat begrijpelijk is, moet u het zo snel mogelijk doen.

Voor het geval je het nog niet wist, bieden Mi-apparaten meestal twee Android-upgrades en vier MIUI-upgrades. En de Redmi-apparaten bieden één Android-upgrade en twee MIUI-upgrades.

Dus als je voor een langere tijd updates wilt, zou de Mi-serie smartphones je voorkeur moeten hebben.

Android geeft geweldige controle voor privacy

Het is heel goed mogelijk om de instellingen van uw MIUI-apparaat aan te passen om te voorkomen dat Xiaomi gegevens verzamelt door een paar eenvoudige tips te volgen. Als je niet veel geeft om de specificaties van een telefoon, maar om privacy, zijn Xiaomi-telefoons misschien niet de beste optie.

Als u echter voor een MIUI-aangedreven apparaat wilt gaan vanwege de prijs-kwaliteitverhouding, kunt u overwegen de hierboven genoemde tips te volgen.

Privacy is tenslotte een van de grootste zorgen met betrekking tot gadgets die als dagelijkse stuurprogramma’s worden gebruikt. MIUI biedt misschien niet direct een privacyvriendelijke ervaring, maar u kunt wel elk aspect van uw smartphone bedienen, wat een goede zaak is.

gerelateerde berichten