5.1 Surround Sound-test uitvoeren op Windows 10

Hoewel er tegenwoordig nieuwe ontwikkelingen zijn in geluidstechnologieën, bieden sommige toepassingen alleen stereo. Wanneer u stereo-uitvoer ontvangt, kunt u soms problemen ondervinden bij het bepalen of uw Windows 10 5.1 surround sound goed werkt of niet. Deze technologie levert megabit-audiostreams en meerkanaals, maar sommige incompatibiliteiten in Windows 10 kunnen het gevoel van 5.1 meer problemen geven dan het waard is. Als u niet weet hoe u een 5.1 surround sound-test moet configureren en uitvoeren, zal dit artikel u veel helpen.

5.1 Surround Sound-test uitvoeren op Windows 10

Als u Windows 10 5.1 surround sound wilt uitvoeren, hebben we hier een stapsgewijze procedure getoond. Maar voordat u de stappen doorloopt, gaat u door het volgende gedeelte om meer te weten te komen over 5.1 surround sound-test.

Alles wat u moet weten over 5.1 Surround Sound-test

  • Als u het surroundsysteem correct instelt, verbetert het surroundgeluid van Windows 10 5.1 het bereik van effecten, wat in hoge mate bijdraagt ​​aan de soundtrack-atmosfeer van een film.
  • Als je het 5.1-omringd systeem gebruikt bij het gamen, kun je de locatie van de vijand gemakkelijk traceren en zul je hun acties ook opmerken aan de hand van het geluid dat ze maken.
  • Met de ingebouwde luidspreker in uw Windows 10-apparaat kunt u het Windows 10 5.1-geluidssysteem testen zoals de vorige versies doen.
  • Alvorens in te gaan op het gedeelte waar je leert hoe je 5.1 surround sound instelt op pc Windows 10, is het noodzakelijk om er zeker van te zijn dat je het surroundsysteem correct hebt ingesteld.
  • Om alle vermelde kanalen te gebruiken, moet u het 5.1 surround sound-testsysteem correct configureren zoals vermeld in dit artikel, en dit zorgt ervoor dat u de beste kwaliteit krijgt.
  • In Windows 10 kunnen gebruikers genieten van geweldige audio en een geweldige media-ervaring, vooral gebruikers die de voorkeur geven aan een sfeervolle soundtrack.
  • In sommige gevallen kunnen gebruikers problemen ondervinden bij het configureren van Windows 10 5.1 surround sound. Als u problemen ondervindt tijdens het configureren, vindt u hier een volledige handleiding voor het uitvoeren van een Windows 10 5.1 surround sound-test.

5.1 Surround Sound instellen op een pc met Windows 10

Je hebt meer kans om stereo-uitvoer van je laptop of pc te krijgen totdat je de 5.1-kanalen in Windows 10 correct hebt geconfigureerd nadat je de hardware hebt aangesloten. Tegenwoordig zijn niet alle ingebouwde geluidskaarten geconfigureerd voor een 5.1-signaal, maar desktops met nieuwere moederborden hebben dit meestal ook aan de lage kant, maar laptops krijgen die niet.

  App-mappen maken in het startmenu van Windows 11

Opmerking: u moet er rekening mee houden dat uw geluidskaart 5.1 surround-ondersteuning moet hebben om 5.1-uitvoer op uw apparaat te krijgen. Daarnaast moet u ervoor zorgen dat alle draden en snoeren correct op het apparaat zijn aangesloten en ook controleren of het stuurprogramma van uw geluidskaart de nieuwste versie heeft, zoals aangegeven in deel 1.

Stap 1: Update de stuurprogramma’s voor de geluidskaart

U gaat genieten van de hoge geluidskwaliteit van uw apparaat. U moet er dus voor zorgen dat alle componenten van audioapparaten zijn bijgewerkt naar de nieuwste en up-to-date zijn. Dit omvat geluidskaarten in Apparaatbeheer. Volg de onderstaande stappen om geluidskaarten op uw Windows 10-apparaat bij te werken.

1. Druk op de Windows-toets en typ apparaatbeheer en klik op Openen.

2. Dubbelklik op Geluids-, video- en gamecontrollers om deze uit te vouwen.

3. Klik vervolgens met de rechtermuisknop op de geluidskaart waarop uw 5.1 surround-opstelling is aangesloten.

4. Selecteer als volgende stap de optie Stuurprogramma bijwerken.

5. Klik op de optie Automatisch naar stuurprogramma’s zoeken.

6. Als er updates in behandeling zijn die naar uw apparaat moeten worden gedownload, zal uw computer deze automatisch installeren. Zodra dit proces is voltooid, sluit u Apparaatbeheer af.

Nadat u uw geluidskaarten hebt bijgewerkt, kunt u Windows 10 5.1-geluidskaarten inschakelen volgens de instructies in de volgende sectie.

Stap 2: Windows 10 5.1 Surround Sound inschakelen

De kwaliteit van de ingebouwde Windows 10 5.1-geluidskaart zal onder de maat zijn. Maar in werkelijkheid zullen de meeste ingebouwde geluidsoplossingen geen output van echt 5.1-geluid produceren. Als je de voorkeur geeft aan kwaliteit, gebruik dan een speciaal klankbord.

1. Druk op de Windows-toets en typ Uitvoeren. Klik vervolgens op Openen.

2. Typ mmsys.cpl en druk op Enter om het venster Geluid te openen.

3. Ga naar Afspelen en selecteer het afspeelapparaat dat 5.1 surround sound-uitvoer levert.

4. Nadat u uw afspeelapparaat met ondersteuning voor Windows 10 5.1-geluidskaart hebt geselecteerd, klikt u op Standaard instellen gevolgd door de knop Configureren.

5. Selecteer nu 5.1 Surround in het venster Speaker Setup.

Opmerking: als u veel 5.1 Surround-items vindt, analyseer dan de positie van uw luidspreker die aan de rechterkant van hetzelfde venster wordt weergegeven en selecteer welke het beste bij u past.

6. Selecteer vervolgens Volgende.

Opmerking: negeer hier de knop Test. U kunt het later gebruiken na het configureren van de audio-uitgang.

7. Selecteer in het venster Luidsprekerinstellingen alle vakjes onder Optionele luidsprekers.

  Ruimtelijk geluid inschakelen in Windows 10 voor hoofdtelefoons en thuisbioscoop

8. Klik vervolgens op Volgende.

Opmerking: als uw installatie onvolledig is of als u de installatie zonder subwoofer gebruikt, schakelt u de apparatuur uit. Dit zorgt ervoor dat u geen essentiële audio-inhoud achterlaat.

9. Klik vervolgens op Full-range luidsprekers.

10. Selecteer Front links en rechts en Surround speakers boxen (indien van toepassing) in het Full-range speakers menu en klik op Next.

Opmerking: aangezien de audiotaak over meerdere kanalen is verdeeld, hebben de meeste 5.1-systemen geen volledig bereik aan luidsprekers.

11. Klik na voltooiing van de configuratie op de knop Voltooien.

OPMERKING: Als je 5.1-luidsprekers hebt, maar je kunt 5.1 Surround niet selecteren nadat je op de knop Configureren hebt gedrukt, is dit een probleem waarbij Microsoft Dolby Atmos en Sonic Surround probeert te pushen door gebruikers van oude technologie te dwingen. Dit probleem wordt algemeen gezien, zelfs sinds Windows 10 werd gelanceerd, maar Microsoft heeft geen stap ondernomen om het op te lossen. In plaats daarvan lijkt het erop dat ze veroudering hebben gepland als het gaat om het 5.1-surroundsysteem. Veel gebruikers klaagden dat hun 5.1-systeem niet meer werkte toen ze van Windows 7,8 naar Windows 10 updaten, maar er is geen officiële oplossing.

Stap 3: Voer 5.1 Surround Sound-test uit

Als u klaar bent met het configureren van uw 5.1-luidsprekers, is het tijd om ze te testen. Hier zijn een paar instructies om een ​​5.1 surround sound-test uit te voeren op uw Windows 10-pc.

1. Klik met de rechtermuisknop op het pictogram Luidsprekers in de rechterbenedenhoek van het scherm en klik op Geluiden.

2. Schakel vervolgens over naar het tabblad Afspelen en klik met de rechtermuisknop op de 5.1-luidsprekers die u eerder hebt geconfigureerd.

3. Selecteer nu de optie Test.

4. U hoort afwisselend testgeluiden die uit elk van uw 5.1 surround-luidsprekers komen. Gebruik dit geluid om elke luidspreker te testen.

OPMERKING: U kunt op de knop Configureren klikken en vervolgens op de knop Testen. Dit toont de virtuele weergave waarvan de spreker op dat moment wordt getest. Hierdoor kunt u er ook voor zorgen dat elke luidspreker op de juiste positie wordt aangesloten.

5. Klik na het testen van de luidsprekers met de rechtermuisknop op de luidspreker en selecteer de optie Stop met testen.

OPMERKING: Als u de fout Kan testtoon niet afspelen ziet terwijl u op de testknop klikt, is er mogelijk een fout met uw surround sound-configuratie.

De methoden die worden vermeld in onze gids Kan testtoonfout niet afspelen, helpen u eventuele fouten te sorteren die optreden wanneer u een 5.1 surround sound-test uitvoert.

Bovendien kunt u Windows Media Feature Pack installeren om de fout bij het afspelen van een testtoon op uw Windows 10-computer te herstellen. N staat voor Europa en KN staat voor Korea. Deze versies van Windows hebben alleen basisfuncties van het besturingssysteem. het omvat niet Windows Media Player en andere gerelateerde technologieën. Als u Windows 10 N of Windows 10 KN gebruikt in Korea en de Europese Unie, moet u het Media Feature Pack voor de respectievelijke versies van Windows hebben gedownload, aangezien deze versies van computers niet alle mediapakketten in de standaardedities bevatten. Dus, als je N- en KN-versies van Windows gebruikt, volg dan de onderstaande stappen om het Windows Media Feature Pack te installeren.

  Hoe u kunt zien welke gebruiker een app in Windows heeft geïnstalleerd of verwijderd

1. Zoek eerst uit of u N- of KN-versies van Windows gebruikt. Om dit te doen, drukt u tegelijkertijd op de Windows + I-toetsen om Instellingen te openen.

2. Selecteer de Systeeminstelling.

3. Blader nu naar beneden in het rechterdeelvenster en controleer de Windows-versie onder Windows-specificaties. Als u N- of KN-termen vindt, moet u Windows Media Feature Pack installeren.

4. Navigeer nu naar deze Windows Media Feature Pack-pagina.

5. Blader vervolgens naar beneden in het hoofdscherm en selecteer de link Download het updatepakket voor mediafuncties nu. Wacht tot het bestand is gedownload.

6. Voer ten slotte het installatieprogramma uit om het aan uw Windows-pc toe te voegen. Controleer of je het probleem ‘Kan testtoon niet afspelen’ hebt opgelost.

Pro-tip: aanvullende geluidstests

Als u hebt bevestigd dat uw luidsprekers correct zijn bedraad en aangesloten en dat de audio wordt afgespeeld waar deze hoort te komen, laten we dan een aantal diepgaande tests uitvoeren. Hieronder ziet u een verzameling tests waarmee u kunt horen of de lage, hoge, middentonen en subwoofer van uw luidspreker goed werken. Deze samples hoeven niet te worden gedownload en kunnen direct worden afgespeeld. U kunt een uitgebreide test uitvoeren door deze video te volgen op Dolby Atmos Sound Test. Als je meer wilt weten over het verbeteren van je game- en streamingervaring, volg dan de gegeven links om Dolby-geluiden te verbeteren.

OPMERKING: De kwaliteit van het geluid dat hierboven wordt vermeld, is afhankelijk van de decoder. YouTube en de meeste services voor het delen van video’s ondersteunen geen DTS of Dolby Digital. Als uw luidspreker Dolby Digital of DTS kan uitvoeren, moet u testen met dvd’s of andere media die gecodeerd zijn en deze audioformaten ondersteunen.

Hieronder vindt u enkele van de plaatsen waar u de 5.1-voorbeeldtests kunt downloaden.

***

We hopen dat deze handleiding nuttig was en dat u een 5.1 surround sound-test op uw Windows 10-apparaat kon uitvoeren. Neem gerust contact met ons op met uw vragen en suggesties via de opmerkingen hieronder.

gerelateerde berichten