5 beste TFTP-servers voor Windows

TFTP-servers bieden een eenvoudige, gebruiksvriendelijke en efficiënte manier om verbinding te maken met uw netwerkbronnen en bestandsoverdrachten uit te voeren, configuraties en updates te installeren, back-upbronnen, enzovoort.

Het is een geweldige optie ten opzichte van andere varianten zoals FTP vanwege de eenvoud, snelheid en andere voordelen, vooral als je het binnen je organisatienetwerk of thuis wilt gebruiken.

Maar wat is deze TFTP precies?

En wat bedoel je met een TFTP-server?

Laten we deze concepten in detail begrijpen, samen met hun voordelen en gebruiksscenario’s. In dit bericht worden ook enkele van de beste TFTP-servers voor Windows gebruikt.

Wat zijn TFTP- en TFTP-servers?

Trivial File Transfer Protocol (TFTP) of Trivial FTP is een eenvoudige versie van het populaire File Transfer Protocol (FTP) gespecificeerd in RFC 1350.

TFTP-servers maken gebruik van TFTP en worden gebruikt voor het overbrengen van kleinere bestanden van het ene systeem naar het andere met behulp van het User Datagram Protocol (UDP). U kunt ook een TFTP gebruiken voor het maken van back-ups van netwerken, het opstarten van uw computer zonder schijf en voor andere doeleinden. TFTP-servers worden meestal gebruikt in apparaten zoals routers, mobiele telefoons, enz.

Dit protocol mist echter ingebouwde beveiligingscontroles; daarom heeft het geen authenticatie nodig. Dit is ook de reden waarom het meestal wordt gebruikt in interne netwerken.

Bovendien is het mogelijk om een ​​gebrek aan beveiliging te compenseren door de handtekeningen van uw overgedragen bestanden te vergelijken met bekende sleutels of waarden. TFTP is ideaal om te gebruiken wanneer de CPU of geheugencapaciteit van uw systeem niet geschikt is voor andere protocollen zoals FTP.

FTP versus TFTP

In FTP kunt u bestanden van het ene systeem naar het andere of van de ene host naar de andere overbrengen met TCP, en het werkt op poortnummers 20 en 21. U kunt echter bepaalde problemen tegenkomen, zoals beveiliging of een andere bestandsmap of naam tijdens het overbrengen van bestanden in verschillende systemen of hosts.

In TFTP kunt u gegevens uitwisselen tussen een server en een client zonder dat FTP nodig is. In plaats daarvan gebruikt het UDP. De software is kleiner en werkt op poortnummer 69.

Bovendien is FTP complexer dan TFTP. Dus als uw gebruik minimaal is, kunt u snel aan de slag met TFTP.

FTP bevat veel berichten of opdrachten, maar TFTP gebruikt slechts 5 berichten.

FTP kan langzamer zijn, maar TFTP is sneller.

FTP vereist authenticatie voor het tot stand brengen van communicatie; TFTP niet.

FTP is meer geschikt voor externe gebruikers om bestanden te downloaden en te uploaden. Aan de andere kant is TFTP geschikt voor het overbrengen van configuraties tussen netwerkapparaten.

Hoe werkt een TFTP-server?

Aangezien de TFTP-server op poortnummer 69 werkt om een ​​UDP-verbinding tot stand te brengen, moet u een serversocket openen op het IP-adres van de server via UDP-poortnummer 69. Wanneer de verbinding tot stand is gebracht, stuurt de client het verzoek naar uw server. Deze berichtverzoeken zijn van verschillende typen die kunnen worden verzonden. Vervolgens verdeelt de TFTP-server dit bericht in verschillende blokken van elk 512 bytes. Ook is het laatste blok van elk bestand minder dan 512 bytes. Het is gedaan om de ontvanger te helpen het laatste blok van het bericht te interpreteren.

  Fix Star Citizen Installer Error op Windows 10

Bovendien moet elk blok als een TFTP-gegevensverzoek worden verzonden, terwijl de overige een TFTP-nummer krijgen. Maar je moet ervoor zorgen dat elk blok afzonderlijk wordt bewaard in een UDP-bericht.

Als de grootte van het laatste blok niet minder is dan 512 bytes (behalve dat de waarde een veelvoud van 512 is), verzendt de gebruiker een ander blok dat uit nul bytes bestaat. Dit geeft aan de ontvanger aan dat de gegevensoverdracht voltooid is. Ook zal de TFTP-server het controle- en pauzeprotocol starten en blokken één voor één verzenden. Dit protocol vereist ook bevestiging van de afzender en pas dan worden de volgende blokken verzonden.

Als de bevestiging echter niet binnen een bepaalde periode wordt ontvangen, zal de afzender opnieuw pushen totdat deze is bevestigd.

Gebruik van TFTP-servers

TFTP is in veel gevallen nuttig:

Apparaat-bootstrap

TFTP-servers worden gebruikt in een apparaat-bootstrap-proces om het downloaden van configuratiebestanden en besturingssystemen mogelijk te maken. Daarnaast is het mogelijk dat u een configuratiebestand tussen twee nodes kopieert, mits het zich op hetzelfde netwerk bevindt.

Bovendien kunnen apparaten die het IP-adres verkrijgen via het Bootstrap Protocol (BOOTP) of Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP) dit TFTP-protocol gebruiken om eenvoudig configuratiebestanden en bootstrap-images te downloaden. Bovendien kunt u TFTP met FTP voor verschillende doeleinden gebruiken, zoals FTP om een ​​systeemimage te laden en TFTP voor het laden van bootimages.

Kleine bestandsoverdrachten

Met behulp van UDP kunt u kleinere bestanden in een LAN-netwerk overbrengen. Er zijn minder netwerkbronnen nodig en het is gemakkelijker om firmware-updates en bestanden naar netwerkapparaten te sturen. U kunt zelfs netwerkbronnen besparen door uw firmware en apparaten eenvoudig bij te werken.

Netwerk administratie

TFTP wordt veel gebruikt bij netwerkbeheer in grotere intranetten. Omdat het geen authenticatie vereist en gevoelig kan zijn voor aanvallen, gebruiken organisaties het intern in hun netwerk om gegevens over te dragen, updates te verzenden, enzovoort. Op deze manier kunnen alleen hun interne team en leden de services gebruiken terwijl ze beveiligd blijven van de buitenwereld (internet), die voor iedereen toegankelijk is.

Thuisinstelling

Huizen vereisen kleinere gegevenstransacties of het verzenden van bestanden en updates. Daarom is TFTP geschikt voor thuisgebruik. Het zal u helpen uw persoonlijke gegevens veilig te houden door de blootstelling en het aanvalsoppervlak te verminderen.

Maar als u grote bestanden moet overbrengen tussen niet-compatibele besturingssystemen, kunt u een TFTP-client en -server gebruiken.

Waarom TFTP-servers gebruiken?

Eenvoud

TFTP-servers zijn moeiteloos te gebruiken voor netwerkbeheerders en technici. Het helpt hen eenvoudig verbinding te maken met uw netwerkbronnen, problemen op te lossen, te beheren en op tijd back-ups te maken en ze bij te werken. Bovendien kunt u, zelfs als er iets misgaat, de hardware vervangen en de configuratie eenvoudig uploaden.

  Hoe Windows 10 1809 te repareren Gebruikersbestanden verwijderen bij update

Bespaart tijd

Met TFTP-servers kunt u firmware-updates rechtstreeks vanaf een centrale locatie naar verschillende apparaten pushen. Dit houdt in dat u geen uren hoeft te besteden aan slechts één taak; in plaats daarvan kunt u een TFTP-server gebruiken om het volledige proces te automatiseren.

sneller

In vergelijking met FTP zijn TFTP-servers relatief sneller. U kunt sneller verbinding maken met uw netwerkbronnen en uw werk, zoals het maken van updates of het overbrengen van bestanden, sneller uitvoeren. Dit helpt de productiviteit van uw technici en beheerders te verhogen.

Dus, ben je klaar om deze voordelen te grijpen?

Zo ja, dan zijn hier enkele van de goede opties voor TFTP-servers.

Zonnewind

Ontvang gratis een TFTP-server van SolarWinds om veilige en betrouwbare bestandsoverdrachten mogelijk te maken. Het is een gebruiksvriendelijke en krachtige oplossing om al uw bestandsoverdrachten te regelen.

U kunt eenvoudig configuratie-updates, OS-images, back-upconfiguratiebestanden en firmware pushen en uw bestanden tot 4 GB overbrengen. Met deze oplossing kunt u bestanden gelijktijdig van meerdere systemen overbrengen zonder enige verwarring of fouten. Bovendien kan het overdrachten van een specifiek IP-adres of een reeks IP-adressen autoriseren.

Het is mogelijk om deze TFTP-servers als een Windows-service uit te voeren. Het vereenvoudigt en beveiligt uw netwerkoverdrachten en helpt u eenvoudig wijzigingsbeheer en netwerkconfiguraties te beheren. Deze bekroonde TFTP-oplossing van SolarWinds is 100% gratis voor basisfuncties zoals apparaatfirmware en OS-updates en back-upnetwerkconfiguraties.

Als u echter geavanceerde functies wilt gebruiken, beginnen de kosten bij $ 1.738. Het zal omvatten:

  • Geavanceerde back-ups van versiebeheer, zoeken en apparaatconfiguratie
  • Geavanceerd apparaatconfiguratiescript en sjabloonbeheer
  • Hoge schaalbaarheid met beheer van meerdere gebruikers
  • Configuratie-audit

Start een gratis proefperiode van 30 dagen om te zien hoe het werkt, of ga aan de slag met de gratis versie.

WhatsUp Goud

Als u op zoek bent naar een servicegebaseerde always-on tool om bestandsoverdrachten in uw netwerk te beveiligen en te vergemakkelijken, is de TFTP-server van WhatsUp Gold een goede optie. Of u nu uw configuratiebestanden of systeembestanden wilt overzetten, u kunt deze gratis oplossing gebruiken.

Deze eenvoudige en goed presterende oplossing helpt u tijd en moeite te besparen bij het downloaden en uploaden van bestanden. Bovendien kunt u het gebruiken om uw apparaatconfiguratiebestanden en OS-software over te dragen naar uw apparaten en computers via uw netwerk.

Met WhatsUp Gold TFTP-servers kunt u eenvoudig een back-up maken van uw volledige omgeving. Het wordt geleverd met veel functies, zoals:

  • Back-up van netwerkconfiguraties
  • Browserapparaten
  • Gegevens kopiëren in het netwerk
  • Configuraties terug uploaden naar uw apparaten via het netwerk
  • Ondersteunt Windows Vista, XP en andere

Deze eenvoudige software is gemakkelijk te gebruiken voor beheerders om bestaande apparatuur binnen hun netwerk te beheren. Dit helpt er ook voor te zorgen dat als een netwerk- of routerswitch uitvalt, u de hardware eenvoudig kunt vervangen door een vergelijkbare en de configuratie naar het systeem kunt uploaden. Het heeft een duidelijke, veerkrachtige en visueel aantrekkelijke GUI-gebaseerde interface.

  Hoe Windows 11 te verwijderen

haneWIN TFTP-server

haneWIN TFTP-server is een multithreaded RFC 1350-server die hoge betrouwbaarheid en prestaties biedt voor gegevensoverdracht. Het is geïmplementeerd als een Windows-oplossing en ondersteunt verschillende Windows-versies. De server bevat de TFTP-multicastbewerking die is gespecificeerd onder RFC 2090.

De TFTP-server bevat een uniek, intuïtief bedieningspaneel om toegang te krijgen tot alle diensten. Met behulp van een pipe-optie kunt u ook direct gegevens in andere applicaties ontvangen. haneWIN TFTP ondersteunt zowel oudere als huidige Windows-versies van XP tot 10. U kunt het ook op de achtergrond als een service uitvoeren op Windows 95, 98 en 2000 zonder zelfs maar in te loggen.

haneWIN TFTP-server biedt gegevensbeveiliging voor profielen, afhankelijk van de gevraagde bewerking, bestandsdirectory’s en IP-adres dat de server gebruikt. Configureer bovendien uw server voor gegevensoverdracht via verschillende UDP-poorten op basis van uw netwerkverkeer en firewall-instellingen.

Tftpd64

Tftpd64 is een 64-bits Windows-gebaseerd Frans hulpprogrammapakket met een performante TFTP-server. Het is een lichtgewicht, gratis en open-source IPv6-ready applicatie met een TFTP-client en TFTP-servers. Het bevat ook DHCP-, SNTP-, DNS- en Syslog-servers.

De TFTP-server en -client ondersteunen beide volledig TFTP-opties zoals time-out, blocksize en tsize, waardoor het hoogste prestatieniveau voor gegevensoverdracht mogelijk is. Het bevat ook enkele uitgebreide functionaliteiten zoals het uitvoeren van beveiliging, directory-faciliteit, interfacefiltering, enz.

Bovendien verhogen vroege bevestigingen en voortgangsbalken de doorvoer en het nut van het TFTP-protocol voor de TFTP-server en -client. Ook omvat de DHCP-server onbeperkte statische of automatische toewijzing van IP-adressen.

U kunt Tftpd64 ook als Windows-service implementeren. Het is identiek aan zijn andere variant, Tftpd32, die is gecompileerd als een 32-bits applicatie.

Sourceforge

Sourceforge is een multithreaded TFTP-server voor Windows/Unix. Deze open-source freeware voert een service of daemon uit. U kunt ook de versie met één poort krijgen.

Deze TFTP-server ondersteunt bijna elke industriestandaardfunctie, totale grootte (tsize), intervaltijd, blokgrootte, bloknummer rollover voor grote bestanden, proceseigenaar behalve root en meer. Het is ook handig voor uitgebreide logging en historische logging.

De TFTP-server van Sourceforge kan serverpoorten en interfaces definiëren en ondersteunt clientpoortbereiken. Het laat een kleinere footprint achter en is geschikt voor systeembeheerders en andere geavanceerde eindgebruikers.

Conclusie

Als u op zoek bent naar een eenvoudige, snellere en moeiteloze oplossing om bestanden te verzenden, updates en configuraties te installeren of uw apparaat op te starten, is TFTP een goede oplossing. Het is het beste voor lokale netwerken en intranetten omdat het geen authenticatie vereist en gemakkelijk te gebruiken is voor uw beheerders en technici.

U kunt dus een van de bovengenoemde TFTP-servers kiezen op basis van uw voorkeuren en profiteren van de functies en functionaliteiten.

gerelateerde berichten