5 GHz wifi is niet altijd beter dan 2,4 GHz wifi

Heb je problemen met je wifi-verbinding? Probeer 2,4 GHz te gebruiken in plaats van 5 GHz. Natuurlijk, 5 GHz wifi is nieuwer, sneller en minder overbelast, maar het heeft een zwak punt. 2,4 GHz is beter in het afdekken van grote gebieden en het doordringen door vaste objecten.

5 GHz versus 2,4 GHz: wat is het verschil?

Wi-Fi kan op twee verschillende “banden” van radiofrequentie werken: 5 GHz en 2,4 GHz. 5 GHz wifi werd mainstream met 802.11n, nu bekend als wifi 4, dat in 2009 werd geïntroduceerd. Daarvoor was wifi grotendeels 2,4 GHz.

Dit was een grote upgrade! 5 GHz gebruikt kortere radiogolven en dat zorgt voor hogere snelheden. WiGig gaat verder en werkt op de 60 GHz-band. Dat betekent nog kortere radiogolven, wat resulteert in nog hogere snelheden over een veel kleinere afstand.

Er is ook veel minder congestie met 5 GHz. Dat betekent een solidere, betrouwbaardere draadloze verbinding, vooral in dichtbevolkte gebieden met veel netwerken en apparaten. Traditionele draadloze telefoons en draadloze babyfoons werken ook op 2,4 GHz. Dat betekent dat ze alleen interfereren met 2,4 GHz wifi, niet met 5 GHz wifi.

Samengevat, 5 GHz is sneller en zorgt voor een betrouwbaardere verbinding. Het is de nieuwere technologie en het is verleidelijk om altijd 5 GHz te gebruiken en 2,4 GHz wifi af te schrijven. Maar de kortere radiogolven van 5 GHz Wi-Fi betekenen dat het minder afstand kan overbruggen en niet zo goed door vaste objecten heen dringt als 2,4 GHz Wi-Fi. Met andere woorden, 2,4 GHz kan een groter gebied bestrijken en komt beter door muren heen.

  Pas op: 99,9 procent van de gehackte Microsoft-accounts gebruikt geen 2FA

U kunt beide met één router gebruiken

Moderne routers zijn over het algemeen “dual-band” routers en kunnen tegelijkertijd afzonderlijke wifi-netwerken op de 5 GHz- en 2,4 GHz-frequenties gebruiken. Sommige zijn “tri-band routers” die een 2,4 GHz-signaal kunnen leveren samen met twee afzonderlijke 5 GHz-signalen voor minder congestie tussen wifi-apparaten die op 5 GHz werken.

Dit is niet alleen een compatibiliteitsfunctie voor oude apparaten die alleen 2,4 GHz wifi ondersteunen. Er zijn tijden dat je 2,4 GHz wifi wilt, zelfs met een modern apparaat dat 5 GHz ondersteunt.

Routers kunnen op twee manieren worden geconfigureerd: ze kunnen het verschil tussen de 2,4 GHz- en 5 GHz-netwerken verbergen of blootleggen. Het hangt allemaal af van hoe je de twee afzonderlijke wifi-netwerken noemt.

U kunt bijvoorbeeld beide netwerken ‘MijnWiFi’ noemen en ze dezelfde wachtwoordzin geven. In theorie zouden uw apparaten op elk moment automatisch het beste netwerk kiezen. Maar dat werkt niet altijd helemaal goed, en je kunt eindigen met apparaten die zijn aangesloten op het 2,4 GHz-netwerk terwijl ze 5 GHz zouden moeten gebruiken of omgekeerd.

Dus in plaats daarvan zou je het ene netwerk “MyWiFi – 2,4 GHz” en het andere “MyWiFi – 5 GHz” kunnen noemen. De namen hoeven niet met elkaar in verband te staan ​​of de frequentie te bevatten – u kunt desgewenst een “Peanut Butter” en een “Jelly” noemen. Met twee verschillende namen kun je kiezen tussen de netwerken op het apparaat. Je kunt ze natuurlijk nog steeds dezelfde wachtwoordzin geven om dingen gemakkelijker te maken.

Wanneer 2,4 GHz wifi beter is

Als je problemen hebt met je wifi en je bent verbonden met 5 GHz wifi, is het altijd een goed idee om verbinding te maken met 2,4 GHz en te kijken wat er gebeurt.

  Hoe u het takenvenster in Outlook kunt aanpassen

5 GHz klinkt misschien nieuwer en sneller – en dat is het ook – maar het is beter in kleinere ruimtes. Als je een grote open ruimte wilt afdekken, is 2,4 GHz beter. Dus als je buitenshuis een beter wifi-signaal wilt, maak dan verbinding met 2,4 GHz in plaats van 5 GHz. Of, als je wifi door een aantal dichte objecten moet reizen voordat hij je bereikt, zal 2,4 GHz dat veel beter doen dan 5 GHz.

2,4 GHz wifi zou ook beter moeten werken dan vroeger. Nu meer mensen overschakelen naar 5GHz, zou de 2,4GHz-band in uw regio minder overbelast moeten zijn. En nu storende apparaten, zoals oude draadloze telefoons en draadloze babyfoons die met pensioen gaan voor moderne smartphones en Wi-Fi-babyfoons, zouden er zelfs minder apparaten moeten zijn die in staat zijn om 2,4 GHz in uw huis te storen.

Er zijn natuurlijk andere manieren om hiermee om te gaan. Je zou een mesh wifi-systeem kunnen krijgen en overal in huis toegangspunten kunnen plaatsen. Maar als je alleen maar een betrouwbaar wifi-signaal wilt, probeer dan gewoon verbinding te maken met 2,4 GHz wifi voordat je die 5 GHz wifi overal uitbreidt.

Wi-Fi 6 maakt 2,4 GHz beter

2,4 GHz is een beetje verwaarloosd. 802.11n (Wi-Fi 4) ondersteunt zowel 2,4 GHz als 5 GHz. Maar 802.11ac (Wi-Fi 5) ondersteunt alleen 5 GHz. Als u een dual-band 802.11ac-router hebt, gebruikt deze een 5 GHz 802.11ac-netwerk en een 2,4 GHz 802.11n-netwerk. 5 GHz gebruikt een modernere wifi-standaard.

  Een contactpersoon toevoegen aan favorieten op iPhone

Wi-Fi 6 lost dit probleem op. De wifi-standaard van de volgende generatie ondersteunt zowel 2,4 GHz als 5 GHz-netwerken, dus verschillende verbeteringen die samen zorgen voor een sneller, betrouwbaarder signaal, zullen ook hun weg vinden naar 2,4 GHz wifi. 2,4 GHz is niet alleen oude technologie die wordt achtergelaten.

Kiezen tussen 2,4 GHz en 5 GHz

Om te kiezen tussen 2,4 GHz en 5 GHz, ga je naar de webinterface van je router en zoek je de draadloze netwerkinstellingen. Geef het 2,4 GHz- en 5 GHz-netwerk afzonderlijke SSID’s of namen. U kunt “2.4 GHz” en “5 GHz” in de namen plaatsen om het gemakkelijker te onthouden. En u kunt voor elk dezelfde draadloze wachtwoordzin gebruiken.

Uw router is mogelijk geconfigureerd om standaard voor beide dezelfde naam te gebruiken. Dat betekent dat je er zelf niet tussen kunt kiezen – je apparaten zullen er automatisch tussen kiezen. Aparte namen geven je een keuze.

Nu kunt u eenvoudig kiezen tussen de netwerken op uw apparaat. Ga naar het Wi-Fi-verbindingsmenu van je apparaat en selecteer het netwerk waarmee je verbinding wilt maken.

Nadat u eenmaal lid bent geworden van elk netwerk, onthoudt uw apparaat de wachtwoordzin en kunt u eenvoudig verbinding maken met wat u maar wilt door deze in het menu te kiezen. Overstappen wordt eenvoudig en snel.

Als 2,4 GHz Wi-Fi uw problemen niet oplost en u nog steeds moeite heeft om een ​​solide Wi-Fi-verbinding te krijgen in uw hele huis of bedrijf, overweeg dan een mesh wifi-systeem. Dit geeft u meerdere toegangspunten die u door uw hele huis kunt plaatsen en vergroot de betrouwbare dekking uitstekend. En, in tegenstelling tot een traditionele draadloze repeater of extender, is het mesh-wifi-installatieproces veel eenvoudiger.