5 krachtige SharePoint-hulpprogramma’s voor prestatiebewaking

Microsoft SharePoint is een platform dat aanzienlijk helpt bij het organiseren en beheren van organisatorische activiteiten. Dankzij het snelle en toegankelijke ontwerp heb je direct toegang tot mensen, applicaties en inhoud.

Microsoft SharePoint is een uitgebreid platform voor het organiseren, delen en communiceren van informatie. Het biedt verschillende functies om gebruikers te helpen hun gegevens effectiever te beheren. SharePoint wordt ook gebruikt om webportalen voor intranetten en extranetten te maken.

Afbeelding tegoed: thinkebiz

Gebruikers kunnen samenwerken aan projecten en informatie delen met deze webgebaseerde tool. U kunt projecten volgen en delen en documenten, agenda’s, contacten en groepen maken en beheren.

Het bevat een blog-engine, samenwerkingstools, informatiebeheer, taakbeheer, archivering, beveiliging en automatisering. De meest recente versie van SharePoint is bedoeld om robuust, aanpasbaar en sneller te zijn.

SharePoint is ingebouwd met Office 365. Het is ook online toegankelijk als Server-editie en abonnementsservice. Het is een waardevol hulpmiddel voor bedrijven van elke omvang.

Waarin verschilt SharePoint van Onedrive?

Gebruikers kunnen samenwerken aan bestanden en documenten met Microsoft OneDrive en SharePoint, twee online opslagopties. Het kan een uitdaging zijn om te kiezen welk programma het beste is voor een bepaalde omstandigheid, omdat beide veel functies bieden die van elkaar verschillen.

Afbeelding tegoed: techcommunity.microsoft

Allerlei bedrijven maken gebruik van cloudopslag OneDrive en de bekende samenwerkingstool SharePoint. OneDrive heeft tal van mogelijkheden, zoals het maken van mappen en labels, waardoor het voor sommige gebruikers een betere optie is. SharePoint is robuuster en heeft veel functies die het een betere keuze maken voor ondernemingen van elke omvang.

Alleen het SharePoint-platform biedt bedrijfsfuncties zoals Project Management, geautomatiseerde processen, meer opslagcapaciteit, etc.

Terwijl Onedrive exclusief beschikbaar is in de cloud, is SharePoint zowel on-premises als in de cloud beschikbaar.

Onedrive houdt zich vooral bezig met gebruiksgemak, een belangrijk onderscheid tussen de twee diensten. Aan de andere kant is SharePoint een superieure optie voor grotere ondernemingen omdat het meer functies en mogelijkheden heeft, waaronder de mogelijkheid om intranetwebsites te maken.

Waarom is het nodig om de prestaties en server van SharePoint bij te houden?

De populaire technologie SharePoint voldoet aan de eisen van veel verschillende bedrijven. De monitoring van SharePoint zorgt ervoor dat de functies werken zoals bedoeld en dat kritieke apps altijd toegang hebben tot de bronnen die nodig zijn om optimaal te functioneren.

De bedrijfssite, het documentbeheer, de projectadministratie en de samenwerkingsplatforms zullen allemaal volledig niet meer beschikbaar zijn als een specifieke functie of een specifiek proces niet meer werkt.

  Macs zullen iPhone- en iPad-apps uitvoeren: zo werkt het

Zelfs een kleine vertraging kan resulteren in slechte bruikbaarheid en trage prestaties op het hele platform. Daarom is het essentieel om een ​​SharePoint-server te bewaken die alle SharePoint-activiteiten host.

Bovendien kan uitval van de server voorkomen dat veldwerkers toegang krijgen tot het bedrijfsportaal, teamcommunicatie voorkomen, toegang tot cruciale documenten voorkomen en vele andere problemen veroorzaken.

Daarom is het cruciaal om SharePoint en de serveromgeving continu te monitoren om ervoor te zorgen dat alle operaties soepel verlopen.

Laten we nu eens kijken naar enkele van de beste tools voor prestatiebewaking van SharePoint.

PRTG Paessler-netwerkmonitor

Paessler Network Monitor is een monitoring-, tracking- en beheertool voor alle facetten van de SharePoint-omgeving.

Het biedt realtime monitoring van SharePoint-componenten zoals SharePoint-containerinstanties, SharePoint-farms en SharePoint-URL’s. Door zijn voorgedefinieerde sensoren begint PRTG binnen enkele minuten met het monitoren van de SharePoint-omgeving.

De enkele gecentraliseerde console bewaakt elke SharePoint-statistiek, inclusief het volume van de gegevensstroom, het aantal overgedragen bestanden, actieve threads, SQL-query’s, CPU-gebruik en paginaverzoeken.

De mobiele app en automatische waarschuwingen bij drempeloverschrijdingen garanderen dat de omgeving constant onder toezicht staat.

Andere mogelijkheden, zoals aanpasbare sensoren om bepaalde datasets in de gaten te houden en databack-up, garanderen dat elk onderdeel van het SharePoint-netwerk compliant is. Bovendien kan het verschillende aangepaste rapporten maken om aan andere seniorleden te presenteren.

De PRTG-software wordt geleverd met 30 dagen risicovrij voordat deze wordt geconverteerd naar de freeware-versie. U kunt de premium-licentie kopen om extra functies te ontgrendelen.

Performance monitoring van Solarwinds is een essentieel hulpmiddel om de stabiliteit en prestaties van uw SharePoint Server te waarborgen. U kunt zorgen voor topprestaties door de juiste aanpassingen te maken zodra u duidelijk begrijpt hoe de verschillende componenten van de server werken.

Met Solarwinds kunnen beheerders snel en eenvoudig de prestaties van hun SharePoint-servers en grote SharePoint-farms volgen vanuit één enkel monitoringdashboard. Zonder dat u op elke server apart hoeft in te loggen, maakt Solarwinds het eenvoudiger om serverobjecten te bewaken.

Wanneer bepaalde prestatiedrempels worden overschreden, kunnen we deze tool instellen om waarschuwingen te genereren en mogelijke problemen te melden. Het is mogelijk om historische en actuele prestatiemetingen te combineren voor een grondige SharePoint health check.

Het helpt met gedetailleerde metrische tracking, zoals wachttijd voor aanvragen, cache-API en in de wachtrij geplaatste SharePoint-verzoeken, wat een snelle oplossing van de hoofdoorzaak van problemen en prestatieverbetering mogelijk maakt.

Topfuncties

 • Geautomatiseerde waarschuwingen op basis van ingestelde drempels om preventieve maatregelen te nemen vóór een grote storing
 • Aangepaste metrische rapportage om de huidige en historische SharePoint-prestaties te begrijpen
 • Bepaal de locatie, componenten of serverinfrastructuur die de problemen met het langzaam laden van pagina’s veroorzaken.
 • Snapshot serverprestaties op specifieke tijdstippen voor prestatieanalyse.

SolarWinds Server & Application Monitor (SAM) heeft een ingebouwde Microsoft SharePoint-monitoringtool die uitgebreide prestatie-informatie biedt. Beheerders kunnen de gelikte interface aanpassen om bepaalde SharePoint-gegevens in realtime te bekijken en waarschuwingen en rapportage vanaf één locatie te bieden.

  Op gebaren gebaseerde rekenmachine-app die resultaten opslaat [Paid]

De software kan 30 dagen gratis worden gedownload en gebruikt voordat wordt overgeschakeld naar een abonnement of eeuwigdurende licenties.

Manageengine SharePoint Monitoring

ManageEngine Application Manager is een uitgebreide en betaalbare applicatiebewakingstool die SharePoint-servers effectief bewaakt en beheert.

Het houdt de prestaties en beschikbaarheid van de SharePoint-servers bij en biedt een diepgaande analyse van servergebruik, gebruikersactiviteit en workflow.

Bovendien biedt deze SharePoint-monitoringoplossing een eenvoudige webinterface voor het bekijken en analyseren van gegevens. Het is de perfecte optie voor kleine en middelgrote ondernemingen die hun investering in SharePoint willen maximaliseren.

Het stelt snel een diagnose van problemen, meet nauwkeurig een breed scala aan parameters en versnelt het oplossen van problemen.

Topfuncties

 • Het helpt om databaseruimte zo efficiënt mogelijk toe te wijzen.
 • Op basis van kritieke SharePoint-prestatiecriteria bepaalt het hoe vaak taken mislukken of kapot gaan.
 • Houdt toezicht op een omvangrijke SharePoint-infrastructuur die bestaat uit SharePoint-farms.
 • Het geeft inzicht in de operationele status van uw SharePoint-server.

SharePoint’s ManageEngine Application Manager is een grondige bewakingsoplossing die elk gebied van de prestaties van SharePoint aanpakt. Het houdt gebruikersactiviteit, serverprestaties en websiteprestaties bij. Het geeft gebruikers ook toegang tot uitgebreide rapportage- en analysetools.

U kunt de proefversie 30 volle dagen gebruiken en als u geen commerciële licentie aanvraagt, keert deze terug naar de gratis versie.

Quest Metalogix Diagnostic Manager biedt volledige monitoring, rapportage en diagnostiek van SharePoint-omgevingen.

Het helpt u bij het proactief identificeren en oplossen van prestatieproblemen, het optimaliseren van uw SharePoint-omgeving en ervoor zorgen dat uw SharePoint-farm optimaal werkt.

De Diagnostic Manager kan problemen opsporen en oplossen voordat ze serieus worden door automatisch gegevens van SharePoint-objecten te verzamelen en te analyseren.

De enkele dashboardweergave evalueert uitgebreid de prestaties van de SharePoint-omgeving en identificeert locatie-onafhankelijke, slecht presterende servers en pagina’s.

Het systeem wordt ook geleverd met een breed scala aan rapporten om problemen te lokaliseren, op te lossen en capaciteits- en prestatieverbeteringen te plannen.

Topfuncties

 • Stelt unieke rapporten samen op basis van problemen in uw omgeving.
 • Helpt bij het oplossen van problemen met verschillende SharePoint-servers, databases en het netwerk.
 • Proactieve waarschuwingen om beheerders op de hoogte te stellen van eventuele knelpunten.
 • Biedt opties voor het configureren van SQL-servers en databasefragmentatie.

Diepgaande en realtime zichtbaarheid van de SharePoint-omgeving, inclusief SQL-, zoek- en inhoudsdatabases, wordt geleverd door Quest Metalogix Diagnostic Manager. Prijzen voor de software zijn op aanvraag beschikbaar en er is een gratis proefperiode.

eginnovations SharePoint Performance Monitoring

eginnovations biedt een uitgebreide SharePoint-oplossing voor prestatiebewaking voor SharePoint 2013, 2016 en 2019 die realtime inzichten en bruikbare aanbevelingen biedt.

Het is een uitstekende manier voor bedrijven om SharePoint-omgevingen in de cloud, on-premises en hybride in de gaten te houden. Het is nuttig om de SharePoint-infrastructuur in de gaten te houden, zodat problemen onmiddellijk kunnen worden opgelost en de SharePoint-prestaties kunnen worden verbeterd.

  De werkbalk Snelle toegang aanpassen in Microsoft Office-apps

De eenvoudige webconsole maakt het eenvoudig om de precieze locatie van de traagheid te identificeren en te bepalen of de SharePoint-farm of de ondersteunende infrastructuur de schuldige is.

SharePoint-beheerders kunnen elk onderdeel, inclusief siteverzamelingen, web-apps, inhoudsgroei, databases, services, logboeken en meer, vanuit één venster bekijken.

Hiermee kunnen beheerders problemen opsporen voordat ze knelpunten worden of andere problemen veroorzaken, waardoor het eenvoudiger wordt om de SharePoint-prestaties te beheren en te optimaliseren.

Topfuncties

 • SharePoint-beheer wordt eenvoudiger door de Unified Logging System-logboeken op één locatie bij te houden.
 • Vooraf bijhouden en rapporteren van een inhoudstoename om data-explosie te voorkomen.
 • Identificeert en wijst automatisch de SharePoint-afhankelijkheden toe.
 • Gebruik interne rapporten om trends, gebruikersactiviteit en inhoudsgroei te beoordelen.

Om beheerders te helpen bij het stroomlijnen, optimaliseren en oplossen van problemen met de omgeving, zorgt eG Enterprise eginnovations voor elk aspect en elke parameter van de Microsoft SharePoint-infrastructuur. De software heeft een proefperiode en gebruikers kunnen na de proefperiode een abonnement, eeuwigdurende of cloudgebaseerde commerciële licentie kopen.

Best practices voor SharePoint Monitoring

Hieronder volgen enkele cruciale elementen om ervoor te zorgen dat het SharePoint-platform zo efficiënt en effectief mogelijk werkt:

 • Regelmatig gezondheidsrapporten bekijken.
 • Onderzoek de ULS (Unified Logging System) logboeken en gebeurtenissen.
 • De schijfcapaciteit van SQL Server in de gaten houden.
 • Het gebruik van de SharePoint-server volgen.
 • Webcomponenten en applicaties in de gaten houden.
 • Opzetten van geautomatiseerde waarschuwingen.
 • Op rollen gebaseerde toegangsrechten voor gebruikers.

U moet nadenken over de omvang en de eisen van uw budget voordat u een keuze maakt. Denk goed na over uw behoeften en houd er rekening mee dat veel professionele oplossingen ook worden geleverd met gratis proefversies, zodat u ze kunt uitproberen voordat u een aankoop doet.

Conclusie

Het is essentieel om de prestaties van SharePoint te monitoren vanwege de vele afhankelijkheden die het in ondernemingen heeft geïntroduceerd en het feit dat veel taken en activiteiten via de infrastructuur gaan. Uw infrastructuur zou baat hebben bij het toevoegen van enkele SharePoint-monitoringtools om ervoor te zorgen dat de bedrijfsactiviteiten niet stoppen. Ik hoop dat uw SharePoint-platform zal profiteren van de monitoringtools die ik heb besproken.

Mogelijk bent u ook geïnteresseerd in het lezen over Windows-monitoringtools.

gerelateerde berichten