5 manieren om geheugen/RAM vrij te maken op een Mac

Niemand houdt van een trage computer, of erger nog, een computer die altijd crasht als je te veel tabbladen in je browser hebt.

Voordat je geld uitgeeft aan een nieuw, duur stuk van een computer, zijn er veel meer kosteneffectieve manieren om je Mac sneller te maken.

Het kan zijn dat uw Mac niet genoeg Random Access Memory (RAM) heeft – het geheugen waarop uw computer vertrouwt om uw apparaten en programma’s uit te voeren.

Het openen van grote bestanden zoals Photoshop of het uploaden van lange video’s kan veel RAM gebruiken, wat betekent dat er niet genoeg over is om alles soepel te laten verlopen.

Gelukkig zijn er manieren om ruimte vrij te maken met een Mac Ram-cleaner.

In deze gids leer je over RAM en het belang ervan, waarom RAM vol raakt en hulpmiddelen om RAM vrij te maken op een Mac.

Laten we erin springen!

Wat is RAM en waarom is het belangrijk?

Random Access Memory (RAM) is de fysieke hardware in een computer die tijdelijk gegevens opslaat. Uw computer heeft sneller toegang tot gegevens uit RAM dan op een harde schijf.

Dankzij een overvloed aan RAM kan de computer met meer informatie tegelijk werken, wat de systeemprestaties ten goede komt.

Het RAM heeft twee basisfuncties:

 • Houd het geheugen van je computer georganiseerd om de juiste gegevens te vinden wanneer je die nodig hebt
 • Slaat tijdelijke programma’s en bestanden op zodat uw computer efficiënt en snel werkt

Alle gegevens die u actief gebruikt, worden opgeslagen in RAM, wat zorgt voor snellere lees- en schrijftijden dan een harde schijf. Dit maakt het ideaal voor het verwerken van apps en programma’s waar je computer op werkt, zoals gegevens om te internetten.

RAM is de kern van uw computer. De prestaties en snelheid van uw systeem zijn direct gecorreleerd aan de hoeveelheid RAM die u hebt geïnstalleerd.

Zonder voldoende RAM zal uw computer traag en traag zijn. Voldoende RAM op uw computer helpt bij het ondersteunen van de verschillende Mac-software die u gebruikt.

Om het belang van RAM te benadrukken, laten we eens kijken naar de verschillende voordelen van meer RAM in uw computer:

 • 🌐 Browsen: websites staan ​​vol met afbeeldingen, pop-ups en video’s. Meer RAM betekent dat u meer programma’s tegelijkertijd uitvoert zonder noemenswaardige vertragingen. U zult merken dat webpagina’s snel worden geladen, ongeacht de snelheid van uw internetverbinding.
 • 🎮 Gaming: een hoger RAM-geheugen kan games aan met hoge grafische vereisten, wat zorgt voor een snelle gameplay met minder schokkerige bewegingen. Een hoger geheugen biedt betere mogelijkheden voor 3D-rendering, wat leidt tot schonere en helderdere beelden.
 • 📹 Videobewerking: videobewerkingsprogramma’s nemen veel RAM in beslag. Bovendien goochelt uw systeem met het openen van uw bronbestanden, het bijhouden van wijzigingen en het uploaden van inhoud. RAM kan je helpen met videobewerking zonder je Mac te vertragen.
 • 💽 Gegevensoverdracht: voor het uploaden van bestanden op internet vanaf een aparte schijf is RAM vereist. Het kopieert gegevens naar uw RAM en brengt deze over naar de cloud. Meer geheugen helpt om bestanden sneller te downloaden of te uploaden.
  Bedien hardwareschakelaars met de spraakherkennings-API van Google Now

Waarom raakt uw RAM vol en de gevolgen ervan?

De kans is groot dat uw Mac vol is omdat u te veel toepassingen gebruikt en achtergrondprocessen gelijktijdig worden uitgevoerd.

Hier zijn veelvoorkomende redenen waarom het RAM-geheugen op uw Mac vol is:

 • Overmatige apps: hoe meer apps u uitvoert, hoe meer RAM uw besturingssysteem opzij zet. Te veel apps zorgen ervoor dat uw RAM vol raakt en prestatieproblemen veroorzaken.
 • Achtergrondapps: Achtergrondapps worden automatisch geladen bij het opstarten. Inlogitems en cache nemen bijvoorbeeld ruimte op uw Mac in beslag.
 • Rommelig bureaublad: een teveel aan bestanden op uw Mac kan uw RAM-geheugen uitputten.
 • Geheugen in beslag nemen: Bepaalde apps zoals Finder en Chrome op Mac kunnen je geheugen in beslag nemen. Finder helpt u bij het beheren van bestanden en kan meer geheugen gebruiken om uw bestanden weer te geven. Chrome bereikt hoge snelheden door het beschikbare geheugen voor andere apps te verminderen.

Als je RAM vol is, heeft dit gevolgen voor je Mac. Elke Mac-gebruiker heeft een hekel aan het regenboogkleurige draaiende wiel, wat betekent dat je nergens op kunt klikken en dat je computer vaak vastloopt.

Wanneer de draaiende wachtcursor verschijnt, geeft dit aan dat een app of uw hele macOS een programma laadt dat zijn capaciteit te boven gaat. Daarom kan het de taak meestal niet aan vanwege een gebrek aan RAM.

Bovendien merkt u mogelijk dat uw Mac oververhit raakt en ventilatorgeluiden maakt. De ventilatoren treden meestal op als een preventieve maatregel wanneer de CPU zwaar wordt belast vanwege een gebrek aan RAM.

Deze gebeurtenissen kunnen leiden tot een groot aantal ernstigere problemen, zoals verslechterende Mac-systeemprestaties en minuten om apps te laden. U kunt zelfs willekeurig opnieuw opstarten tijdens het uitvoeren van een taak.

Op de Mac kunt u de foutmelding ‘krasschijven zijn vol’ krijgen die verschijnt na het voltooien van veel projecten met intensieve software zoals Photoshop. Dit bericht voorkomt dat u bestanden opent of meer aanpassingen maakt.

Bron: imymac

De fout met de werkschijf treedt op omdat het RAM-geheugen vol is, wat betekent dat er geen geheugen is om meer cachebestanden op te slaan voor het uitvoeren van projecten of het laden.

  9 Beste online whiteboard voor realtime samenwerking

Zelfs de meest recente Mac heeft standaard slechts 8 GB RAM, waardoor het moeilijk is om geheugenverslindende apps uit te voeren.

Nu je weet over RAM en de gevolgen ervan als het vol raakt, laten we eens kijken naar enkele tools die je helpen RAM vrij te maken op je Mac.

Geheugen opschonen

Nektony Memory Cleaner maakt deel uit van een suite van zes apparaten die zijn ontworpen om uw Mac op te schonen en te versnellen.

Functies

 • RAM wissen: Met Memory Cleaner kunt u RAM met een enkele klik wissen door alle ongewenste, dubbele, grote en oude bestanden op te ruimen.
 • Gebruik controleren: bekijk uw geheugengebruik door apps en bekijk statistieken over schijfgebruik; u kunt de meest geheugenverslindende apps zien om u te helpen alleen de essentiële programma’s prioriteit te geven.
 • Automatische opschoning instellen: stel geautomatiseerde modi voor het opschonen van RAM in, zodat u de apps niet regelmatig hoeft te controleren op het totale CPU-gebruik.
 • Geforceerd afsluiten van apps: soms laten Mac-apparaten je niet geforceerd stoppen; Met Memory Cleaner kunt u elke toepassing geforceerd afsluiten, zelfs Finder.

Aangezien Mac Cleaner volledig gratis te downloaden is, is het een van de gemakkelijkste manieren om meer ruimte te krijgen, zodat u uw dagelijkse taken actief kunt versnellen.

Mackeeper

Met MacKeeper kunt u RAM op uw Mac vrijmaken en processen die het systeem overbelasten met één klik stoppen. U kunt het beschikbare geheugen en het bezette geheugen bekijken op een dashboard.

Functies

 • RAM opschonen: verwijder dubbele, ongebruikte en onnodige bestanden in een oogwenk
 • Malwarescan: scan uw Mac op virussen of malware
 • Blokkeert pop-ups en adware: blokkeert virussen en pop-ups om uw Mac binnen te komen
 • VPN: hiermee kunt u verbinding maken met een VPN voor veilig browsen

MacKeeper biedt gratis en betaald lidmaatschap. Het gratis lidmaatschap wordt geleverd met basis- en minimale functies, terwijl de betaalde gebruikers toegang hebben tot een reeks andere functies, zoals malwarebescherming, ad pop-up blocker en VPN-browsing.

MacPaw

CleanMyMac X van MacPaw is een robuustere software die veel handige tools in één pakket biedt, waaronder een programma voor het verwijderen van programma’s, een programma voor het verwijderen van malware en het opschonen van bestanden.

Functies

 • Eerste opschoning: scant uw computer en elimineert onvolledige downloads, cache, gebroken downloads en taalbestanden die u niet nodig hebt
 • Malwareverwijdering: vindt en verwijdert proactief bedreigingen en malware om uw systeem veilig te houden
 • Mac-optimalisatie: optimaliseert de systeemprestaties, sluit ongebruikte apps af en voert onderhoudsscripts uit, zodat u altijd op topsnelheid werkt
 • Applicatiebeheer: gebruik het verwijderprogramma en de updater om uw software bij te werken en onnodige apps onmiddellijk te verwijderen

CleanMyMac X is een alles-één systeem dat de klok rond werkt om uw Mac schoon te maken, te beschermen en te optimaliseren voor optimale prestaties.

  11 betrouwbare valutawissel-API's voor uw bedrijf

fiplab

Memory Clean 2 van Fiplab biedt een alternatieve oplossing voor het beheren van het geheugengebruik van uw Mac zonder dat u heen en weer hoeft te gaan in uw Activity Monitor om alle statistische gegevens te bekijken.

Functies

 • Gecontroleerd opschonen: reinigt automatisch uw geheugen wanneer vrij geheugen onder een bepaalde drempelwaarde valt; wordt geleverd met twee opties – schoon en extreem schoon voor RAM-opschoning
 • Monitor: controleer uw beschikbare en gebruikte geheugengegevens op een menubalk die is gecategoriseerd op het type gegevens, zoals bestandscache, gebruikt, gecomprimeerd, bedraad en app-geheugen
 • Visueel: Houd potentiële geheugenvreters in de gaten die meer ruimte innemen dan normaal en ruim ze met één klik op

Memory Clean 2 zuivert het inactieve geheugen van de Mac en wordt ideaal gebruikt bij het afsluiten van een intensieve toepassing die u niet binnen een paar uur weer wilt gebruiken.

Appyogi-software

Appyogi’s Memory Cleaner-app voor Mac werkt op de achtergrond om ruimte vrij te maken en in realtime geheugen voor applicaties te optimaliseren.

Functies

 • Geheugenopruiming: elimineert ongewenste gegevens die uw geheugencapaciteit verstoppen, biedt regelmatige opties voor opschonen en grondig opschonen en maakt uw geheugen binnen 20 seconden vrij
 • Menubalk: Het geanimeerde statuspictogram geeft het percentage van het gebruikte geheugen weer; het geeft ook inactieve apps weer, zodat u ze kunt verwijderen
 • Meldingen: waarschuwt u wanneer bepaalde applicaties of programma’s inactief zijn
 • Automatisch opschonen: ruimt automatisch het geheugen op wanneer het geheugen onder een bepaalde drempel komt

Je kunt je Mac intensief optimaliseren om meer geheugenruimte vrij te maken door de gegevens die in beslag worden genomen door apps te elimineren met Appyogi’s app voor het opschonen van geheugen voor Mac.

Afsluiten

De snelheid van je Mac wordt grotendeels bepaald door de hoeveelheid beschikbaar geheugen. Als u uw geheugen op uw Mac vrijmaakt met een Mac RAM-reiniger, worden uw computers geoptimaliseerd en eventuele vertragingen verholpen.

Afhankelijk van wat u uit uw laptop of computer wilt halen, kan het wissen van onnodig geheugen multitasking, browsen, videobewerking en andere taken waarvoor RAM vereist is, versnellen.

Het gebruik van een app van derden is goedkoper en minder gedoe dan het toevoegen van meer RAM. Nu is het jouw beurt. Geef deze tools een kans en zie hoe je Mac sneller wordt.

Vervolgens kunt u Mac-optimalisatiesoftware controleren op betere prestaties en beveiliging.

gerelateerde berichten