5G E is geen echte 5G. Dit is wat u moet weten

AT&T staat op het punt een groot deel van zijn bestaande mobiele netwerk te brandmerken als “5G Evolution” of “5G E”. Het “4G”-logo van uw telefoon kan na een update veranderen in een “5G E”-logo, maar er is niets veranderd.

Update: wanneer echte 5G wordt gelanceerd, zal AT&T het noemen “5G+“. Dat is echt absurd.

De resultaten zijn binnen: AT&T’s 5G E is slecht

Sinds dit stuk eind december 2018 werd gepubliceerd, is AT&T doorgegaan en zijn rebranded-netwerk uitgerold. Zoals we voorspelden, is 5G E niet goed. Een studie door OpenSignaal gepubliceerd op 22 maart 2019 ontdekte dat AT&T’s 5G E eigenlijk langzamer was dan de 4G LTE-service van Verizon en T-Mobile, hoewel het redelijk dichtbij is.

Twitter staat nu vol met tweets die laten zien dat 5G E langzamer werkt dan concurrerende 4G LTE-netwerken in de echte wereld. Dat komt omdat het geen echte 5G is. In het beste geval is het gewoon dezelfde 4G LTE die andere providers aanbieden.

Beste AT&T: Het bijwerken van de statusbalken van mensen om te zeggen dat “5GE” slecht is en je weet dat het slecht is.

Het is niet alleen gewoon LTE… maar op de lange termijn zullen dergelijke resultaten verminderen wat 5G voor gewone mensen eigenlijk is. pic.twitter.com/eumqzUZaxK

— Markies Brownlee (@MKBHD) 2 april 2019

Wat is 5G-evolutie precies?

AT&T kondigde oorspronkelijk aan “5G-evolutie” in 2017. Het is geen technische standaard en het betekent niets. Het is gewoon branding voor de marketing van het bestaande 4G-netwerk van AT&T.

Concreet zegt AT&T dat zijn 5G E-netwerk functies bevat zoals “carrier-aggregatie, 4 × 4 MIMO, [and] 256 QAM.” Volgens AT&T bieden deze technische upgrades hogere datasnelheden. Dat is allemaal waar, maar dit zijn slechts extra functies bovenop 4G LTE. Andere mobiele providers bieden ze ook aan, maar blijven hun netwerken brandmerken als ‘4G LTE’.

  Hoe u uw Netflix-abonnement opzegt

Met andere woorden, de zet van AT&T is bedrieglijk. AT&T heeft een paar functies toegevoegd die zijn netwerk sneller maken dan de gewone 4G LTE, maar het komt niet in de buurt van 5G. AT&T zegt dat dit de weg vrijmaakt voor zijn “evolutie naar 5G”, vandaar de naam.

AT&T staat op het punt de volgende stap te zetten en software-updates uit te rollen voor sommige van zijn Android-telefoons, zoals het heeft bevestigd FelDraadloos op 21 december 2018. Veel Android-telefoons op het AT&T-netwerk zullen plotseling beweren dat ze zijn verbonden met een “5G E” -netwerk in plaats van een “LTE” -netwerk. De rand noemt dit een ‘nep 5G-logo’.

Het is allemaal gewoon marketing. “5G E” betekent niet dat het netwerk van AT&T sneller is dan het LTE-netwerk van een andere provider, dat dezelfde functies kan bieden. Het is gewoon branding waardoor AT&T eruitziet alsof het voor is op andere luchtvaartmaatschappijen.

Hoe 5G E verschilt van echte 5G

5G E is helemaal geen 5G, het is 4G LTE. Natuurlijk, het is 4G LTE met een aantal extra functies die het sneller maken, maar veel providers hebben die functies uitgerold en noemen hun netwerken nog steeds gewone 4G LTE-netwerken. “5G E” is zinloos.

Real 5G is de huidige draadloze standaard van de vijfde generatie waar de industrie momenteel aan werkt. Het vereist nieuwe hardwareradio’s die 5G ondersteunen, en het werkt niet met bestaande telefoons. Er is geen kans dat uw huidige telefoon een software-update krijgt om 5G te ondersteunen.

  Hoe contacten, oproeplog en berichten van de ene telefoon naar de andere over te zetten met MobileTrans

Terwijl AT&T zegt dat 5G E tot twee keer zo snel is als zijn oude 4G LTE-technologie, belooft 5G theoretische snelheden tot honderd keer zo snel. Het belooft ook een enorme vermindering van de latentie, waardoor de maximale latentie wordt teruggebracht van 20 ms op 4G LTE vandaag tot 4 ms op 5G. 5G maakt gebruik van een geheel nieuwe band van radiospectrum en bedrijven experimenteren met het uitrollen van thuisinternetservice via 5G. 5G is spannend en ziet eruit als een enorme sprong.

Niets van dit alles is waar over 5G E. Het is gewoon een iets verbeterde 4G LTE, en alleen AT&T heeft het lef om dat iets anders te noemen dan “4G LTE”.

Carriers hebben ook de 4G-wateren vertroebeld

Dit is niet de eerste keer dat dit probleem zich voordoet. Toen 4G het nieuwste van het nieuwste was, noemden mobiele providers allerlei soorten netwerken “4G”, ook al waren ze gewoon 3G.

In 2012, voordat echte 4G LTE uitkwam, had AT&T een 3G-netwerk. AT&T introduceerde een technologie genaamd HSPA+ die de 3G-snelheden verbeterde, en AT&T noemde dat snellere 3G-netwerk “4G”. AT&T heeft iedereen, inclusief appel—om zijn 3G HSPA+-netwerk “4G” te noemen.

Als je toen een iPhone gebruikte en je zat op het netwerk van AT&T, dan zag je het ‘3G’-logo van de ene op de andere dag veranderen in ‘4G’. Maar er veranderde niets behalve de marketingvoorwaarden van AT&T. Dat gebeurt opnieuw met de transformatie van “4G” naar “5G E.”

Andere vervoerders waren toen ook niet onschuldig. T-Mobile noemde zijn 3G HSPA+-netwerk in 2010 “4G” en Sprint noemde zijn oude WiMax-netwerk 4G voordat hij overstapte naar 4G LTE.

Tegenwoordig gebruikt iedereen de term “4G LTE” om te verwijzen naar echte 4G-netwerken die niet alleen die oude rebranded 3G-netwerken zijn.

  Hoe u uw live locatie in Google Maps kunt delen met vrienden

Waarom AT&T dit zo verwarrend maakt?

Mobiele providers zoals AT&T willen dit verwarrend maken. Er is veel terechte hype over 5G, dus AT&T wil zijn netwerk er beter uit laten zien door er een “5G E” -logo op te plakken, zelfs als het geen echte 5G is.

Iedereen wil als eerste zeggen dat ze een 5G-netwerk hebben. De eenvoudigste manier is door opnieuw te definiëren wat 5G precies is.

Net als bij 4G wordt de situatie snel weer een puinhoop. Industriestandaardengroepen definiëren specifieke technologieën die als “5G” of “4G” worden beschouwd, maar mobiele providers gebruiken alle termen die ze willen om hun netwerken op de markt te brengen. AT&T mag zich verschuilen achter het excuus dat het “5G E” zegt, niet “5G”.

Natuurlijk zou AT&T zeggen dat we het bij het verkeerde eind hebben. AT&T zou zeggen dat het zijn 4G LTE-netwerk heeft verbeterd en dat het wil benadrukken hoeveel sneller het netwerk nu is. AT&T zou ook zeggen dat het uitrollen van deze technologieën op de een of andere manier deel uitmaakt van de “evolutie” van zijn netwerk naar 5G, vandaar de naam. Maar we kopen het niet.

Gelukkig kopiëren geen andere mobiele providers de misleidende marketing van AT&T rond 5G – voorlopig.

Afbeelding tegoed: AT&T via FelDraadloos, Hadrianus/Shutterstock.com, Jonathan Weiss/Shutterstock.com.