6 Beste software voor het modelleren van bouwinformatie voor ontwerpers en bouwers

Building Information Modelling (BIM) is waardevol voor de bouwsector. Zowel ontwerpers als bouwers kunnen met BIM-software succes garanderen in elke fase van de projectlevenscyclus.

Elk bouwproject vereist een moeiteloze samenwerking tussen architecten, ingenieurs en aannemers. Software voor het modelleren van bouwinformatie kan hen helpen op dezelfde lijn te blijven en aan de verwachtingen van de klant te voldoen door miscommunicatie en constructiefouten te minimaliseren.

Zeker als je te maken hebt met grote of gecompliceerde bouwprojecten, is BIM-software een must-have oplossing. Laten we eens kijken naar het modelleren van bouwinformatie, de voordelen en risico’s van BIM-tools, trends in de markt voor het modelleren van bouwinformatie en de beste BIM-toepassingen.

Wat is Building Information Modeling?

Modellering van bedrijfsinformatie is het proces van het creëren en beheren van gegevens over een bouwproject door zijn cyclus. Terwijl u deze modellering doet, moet u een digitale beschrijving van elk aspect van het bouwmiddel ontwikkelen. De beschrijving omvat meestal gegevensrijke 3D-modellen en gerelateerde gestructureerde gegevens.

Voordelen van het gebruik van bouwinformatiemodellering

#1. Betere communicatie en samenwerking

Met moderne BIM-modellen wordt samenwerking op locatie door delen en versiebeheer mogelijk. Teams kunnen de modellen ook overal bekijken met behulp van mobiele apparaten en deze naadloos delen met alle belanghebbenden.

#2. Kostenraming op basis van model

Bedrijfsinformatiemodellering helpt u met een effectieve, op modellen gebaseerde kostenraming. Omdat BIM-tools taken zoals het toepassen van kosten kunnen automatiseren, werken schatters snel op de gegevens die u nodig hebt.

#3. Toegenomen productiviteit

Gebruikers kunnen direct productietekeningen of databases genereren met behulp van BIM-gegevens. Het maken van de modellen in een gecontroleerde omgeving betekent minder verspilling van tijd en geld en meer efficiëntie.

#4. Gestroomlijnd procesbeheer

Een bouwproject bestaat uit verschillende fasen die allemaal efficiënt kunnen worden beheerd met behulp van BIM-tools. Doordat alle betrokken teams samenwerken met een eenvoudig platform, is er minder kans op miscommunicatie en fouten.

#5. Over het algemeen betere builds

BIM-tools zorgen voor een betere controle over de uitvoering van het ontwerp en technische beslissingen. Omdat de projecten voorafgaand aan de bouw kunnen worden getest, kunnen gebruikers eventuele structurele tekortkomingen identificeren.

  Hoe u de beste fotoafdrukken krijgt van drogisterijprinters

Risico’s van het gebruik van BIM

 • Tenzij u weet hoe het gebruik van een BIM-tool het contract tussen de belanghebbenden zal beïnvloeden, is het juridisch niet veilig om het te gebruiken.
 • Aangezien de markt voor bedrijfsinformatiemodellering groeit, is dit voor sommige teams misschien de eerste keer. Daardoor kunnen ze er onnodig veel tijd aan besteden.
 • Betrokken partijen weten misschien niet wat bedrijfsinformatiemodellering is en vinden het daarom nutteloos om er geld en tijd in te investeren.

Toepassingen van bouwinformatiemodellering

Simpel gezegd, bedrijfsinformatiemodellering kan worden gebruikt bij elke stap van een bouwproject. De volgende zijn de meest voorkomende toepassingen van BIM-software:

 • Visualiseer elke architectuur in 3D-modellen met de minste inspanning.
 • Genereer fabricagetekeningen voor verschillende bouwsystemen van het voltooide model.
 • Automatische update van de kostenraming volgens de wijzigingen in het model.
 • Bekijk projecten om te controleren of deze voldoen aan de bouwcode.
 • Coördineer de materiaalbestelling, fabricage en levering opeenvolgend.
 • Beheer processen zoals ruimtelijke ordening, renovatie en onderhoud.
 • Illustreer het evacuatieplan en mogelijke problemen grafisch voor forensische storingen.
 • Controleer interferenties om conflicten en botsingen te voorkomen.

Bestaande uitdagingen in de markt voor het modelleren van bouwinformatie

 • Problemen met de interoperabiliteit van gegevens moeten worden verwijderd met behulp van goed gedefinieerde transactionele constructieprocesmodellen.
 • De digitale ontwerpgegevens moeten berekenbaar zijn.
 • Er moeten praktische strategieën zijn die met succes gegevens kunnen uitwisselen en integreren tussen verschillende componenten van BIM.
 • De noodzaak om te bepalen welke belanghebbenden BIM moeten ontwikkelen en gebruiken.
 • De richtlijnen voor het BIM-proces moeten worden gestandaardiseerd.

#1. Energie-efficiëntie

Net als de rest van de wereld richt BIM zich ook op milieugericht groen bouwen. Naast het redden van de natuur, kan dit worden bestempeld als een marketingstrategie. Moderne architecten en ingenieurs geven de voorkeur aan ontwerpen voor energie-efficiëntie, en BIM kan u verbeterde energiemodellering bieden voor uw ontwerpkeuzes.

#2. 3d printen

Het vroege 3D-printen had zijn nadelen, maar de nieuwe hebben die overwonnen. Nu kunt u uw digitale model transformeren in een echt model. BIM-gebruikers maken vaak nauwkeurige schaalmodellen met behulp van een 3D-printer.

#3. Cloudtechnologie

Cloudtechnologie heeft de wereld overgenomen en BIM is niet anders. Cloudgebaseerde BIM-tools worden steeds populairder, omdat bouwprofessionals hiermee overal en altijd toegang hebben tot bronnen. Deze ondersteunen ook de samenwerking vanuit verschillende locaties tegelijk.

#4. Automatisering

Automatisering betekent het gebruik van digitale applicaties, processen en robots ter vervanging van taken die menselijke inspanning vereisen. BIM stelt u in staat om werk te automatiseren en beschermt u tegen gezondheidsrisico’s.

  Veilig weggooien (of verkopen) Smarthome-hardware

We zullen nu kijken naar de beste software voor het modelleren van bouwinformatie.

Revit

Hoofdzakelijk ontworpen voor AEC-teams, Revit helpt hen bij het ontwerpen en ontwikkelen van hoogwaardige infrastructuur. U kunt eenvoudig 3D-modellen maken door vormen en structuren met nauwkeurigheid en precisie toe te voegen.

U hoeft zich geen zorgen te maken over documentatiewerk, aangezien deze tool u helpt het te stroomlijnen met functies zoals onmiddellijke planrevisie, verhogingen en planning. De uniforme projectomgeving stelt alle teams in staat in gelijke mate, aangezien gebruikers op modellen gebaseerde CAD- en BIM-gegevens kunnen synchroniseren, opslaan en delen met behulp van de tool.

Naast geïntegreerde analysetools biedt Revit interoperabiliteitsondersteuning voor tal van CAD- en BIM-tools. Daarom kunnen projectteams gemakkelijk inzichten ontdekken en resultaten halen uit gegevens.

Archicad

Archicad beschikt over een gebruiksvriendelijke interface en robuuste ingebouwde tools voor het ontwerpen, visualiseren en opleveren van bouwprojecten. De architecturale visualisatietools zetten uw ideeën om in overtuigende ontwerpen voor toekomstige gebouwen. Zo kunt u uw modellen tot leven brengen en belanghebbenden ervoor interesseren.

Architecten kunnen fascinerende projecten bouwen met zijn ondersteuning voor grote modi en algoritmische ontwerptools. Archicad biedt u ook verschillende kant-en-klare documentatietools. Hiermee kunnen gebruikers planningen en bladen genereren met behulp van de gegevens uit het BIM-model.

Bovendien kunt u zich ontdoen van het papierwerk door deze op te nemen in een lokale publicatieworkflow die voldoet aan de BIM-vereisten. Ongeacht de grootte of complexiteit van uw project, deze tool vergemakkelijkt de samenwerking met de teamleden en belanghebbenden.

Navisworks

Navisworks is een beoordelings- en coördinatietool die u kan helpen bij het opleveren van projecten. Hiermee kunt u al uw bouwontwerpgegevens visualiseren en combineren via één federatief model.

Met deze BIM-toepassing kunnen gebruikers gemakkelijk problemen met botsingen en interferentie identificeren en deze zelfs vóór de bouw oplossen. Zo kunnen ze kostbare tijd op de site besparen en hoeven ze er later niet aan te werken.

Navisworks heeft een TimeLiner-tool voor het maken van 4D-simulaties en laat u de modelobjecten animeren. Het kan ook gesynchroniseerde projectweergaven ontwikkelen met behulp van bestanden uit Revit en AutoCAD. U kunt de startgegevens ook analyseren door deze naar Excel te verplaatsen.

Gebruikers kunnen rechtstreeks plannen vanuit projectmodellen en deze indien nodig importeren uit projectbeheertoepassingen van derden.

SketchUp

Gebruik makend van SketchUp, kunt u eenvoudig prachtige gebouwontwerpen maken en hieraan samenwerken. De 3D-modelleringssoftware biedt een aantal robuuste tools om duurzaam gebouwontwerp te vergemakkelijken. U hebt zelfs toegang tot plug-ins om de functionaliteiten van deze tool uit te breiden.

Het heeft een verzameling van miljoenen vooraf gebouwde 3D-modellen, waaruit u er een kunt kiezen en ermee aan de slag kunt. SketchUp biedt ook snel inzicht in ontwerponderzoek en stelt u in staat professionele fotorealistische afbeeldingen te maken voordat u ze exporteert.

  Muziek delen met iemand anders met AirPods

Enkele van de andere noemenswaardige functies zijn mobiele augmented reality-viewer, (XR) headset-weergave, 2D-ontwerpdocumentatie, volledig gerenderde animatie-export en realtime modelvisualisatie. U hebt toegang tot deze cloudgebaseerde tool vanuit elke webbrowser op uw computer en iPad.

OpenBuildings Designer

Als u snel nieuwe architectuur wilt ontwerpen en leveren, OpenBuildings Designer is het platform voor jou. Deze totaaloplossing biedt de functies van zowel CAD- als BIM-tools om u te helpen aan de toenemende eisen van deze tijd te voldoen.

Het wordt geleverd met uitgebreide architecturale tools waarmee u faciliteiten kunt ontwerpen en ontwikkelen, ongeacht de grootte of complexiteit. De catalogus voor ruimteplanning kan worden gebruikt om ticketkiosken en displays met passagiersinformatie te ontwerpen. Voor visualisatie biedt het 3D-afbeeldingen, animaties en fotorealistische weergaven.

Met OpenBuildings Designer kunt u ook complexe MEP-systemen ontwerpen, waaronder stroom-, verlichtings-, branddetectie-, leiding-, luchtbehandeling- en sanitairsystemen. Het is ook in staat om bouwdocumentatie en rapporten te genereren.

Procore

Procore is een tool voor constructiemanagement die de veldteams verbindt met virtuele ontwerp- en constructiemodellen. Hiermee kunnen teams bouwen wat de eigenaren verwachten door samenwerking met alle betrokken partijen in 2D en 3D.

Hiermee kunt u uitzonderlijke prestaties leveren door met gemak verschillende modellen te ontwikkelen. Terwijl ze aan deze tool werken, kunnen gebruikers hoogtetekeningen rechtstreeks vanuit het federatieve model ontwerpen en de tijd besparen die ze misschien hebben gebruikt om ze opnieuw te maken.

Door installatiefouten te verminderen, bespaart Procore uw geld en tijd. Met de realtime workflowtool voor samenwerking kunnen de teams snel botsingsvrije 3D-modellen krijgen. U kunt ook het hele coördinatieproces stroomlijnen door ontwerp-, operatie- en veldteams met elkaar te verbinden.

Conclusie

Door BIM-softwaretoepassingen in het bouwproject op te nemen, kunt u overschrijdingen voorkomen, onnodige vertragingen voorkomen en de interne communicatie optimaliseren. Daarom moeten architecten en bouwers een BIM-tool kiezen uit de besproken lijst, rekening houdend met de vereiste functies, projectgrootte en gebouwontwerp.

Nu u weet over het modelleren van bedrijfsinformatie en de beste tools voor BIM, kunt u de lijst met de beste CAD-software bekijken.

gerelateerde berichten