6 eenvoudige manieren om een ​​screenshot te maken op een Mac als een PRO

Screenshots kunnen een redder in nood zijn als het gaat om het oplossen van problemen, om iemand te laten zien hoe een taak moet worden uitgevoerd of om gewoon een zelfstudie te maken.

Persoonlijk is het een van de meest gebruikte functies op mijn computer, omdat ik vind dat ze een geweldige manier zijn om je boodschap in visuele vorm uit te leggen. Als u een Mac-gebruiker bent, is het maken van een screenshot ongelooflijk eenvoudig en snel.

Als je echter nieuw bent in het Apple-ecosysteem, kan het een beetje verwarrend zijn. Daarom laat ik je in dit bericht zien hoe je eenvoudig een screenshot op je Mac kunt maken.

We zullen enkele van de beste manieren bespreken om dit te doen, zodat u de methoden naar eigen voorkeur kunt gebruiken. Het beste is dat het maar een paar seconden duurt, net zoals het maken van screenshots hoort te zijn.

Als u liever een stapsgewijze zelfstudie van het proces bekijkt, vindt u hier een korte video:

Laten we er meteen in springen.

Leg het hele scherm vast

Het volledige scherm vastleggen is een geweldige manier om alles te laten zien wat er op uw scherm te zien is, vooral als het bericht dat u probeert over te brengen zich in de buurt van en rond de menubalk bovenaan of het dock onderaan bevindt.

Druk eenvoudig op Command + Shift + 3 om uw hele scherm vast te leggen.

  10 beste tools voor beeldannotatie voor efficiënt labelen in 2023

Je zou een klein venster moeten zien dat rechtsonder verschijnt. Dit geeft aan dat je screenshot is gemaakt. U kunt erop klikken om het op te slaan, te verwijderen of te delen.

Lees ook: Eenvoudige manieren om PRAM en SMC op Mac te resetten

Leg een deel van het scherm vast

Als u een screenshot naar iemand wilt sturen, maar deze niet wilt afleiden met andere elementen op uw scherm, kunt u eenvoudig een deel van uw scherm vastleggen. Deze methode is ook handig als u geen persoonlijke gegevens op de schermafbeelding wilt opnemen.

Druk op Command + Shift + 4.

Hierdoor kunt u klikken en uw cursor verplaatsen om alleen de delen vast te leggen die u wilt opnemen.

Als u per ongeluk uw cursor naar een ongewenste ruimte hebt verplaatst en de selectie opnieuw wilt uitvoeren, kunt u eenvoudig op ESC op uw toetsenbord drukken om opnieuw te beginnen.

U kunt ook de spatiebalk ingedrukt houden terwijl u een selectie maakt om hetzelfde selectievenster naar een ander deel van het scherm te verplaatsen.

Een andere leuke tip die je moet weten, is de mogelijkheid om een ​​selectie te maken vanuit het midden van het scherm, wat mogelijk is door de Option-toets ingedrukt te houden voordat je een nieuwe selectie maakt.

Leg een specifiek venster vast

Deze methode is mijn persoonlijke favoriet vanwege hoe schoon het eruit ziet. U kunt een bepaald venster op uw scherm vastleggen, bijvoorbeeld uw notitievenster, door op Command + Shift + 4 te drukken, gevolgd door de spatiebalk.

Zoals je kunt zien, krijg ik alleen de optie om het venster vast te leggen waarop mijn cursor staat.

  13 Beste slimme bril voor uiterlijk en functionaliteit

Zodra u op het geselecteerde venster klikt, wordt de schermafbeelding gemaakt en opgeslagen met prachtige schaduwen onder het venster. Als je ergens screenshots wilt opnemen voor professioneel gebruik, moet je zeker deze snelkoppeling proberen in plaats van handmatig proberen vast te leggen met een andere snelkoppeling.

Als u op zoek bent naar meer controle over uw schermafbeelding, kunt u de sneltoets Command + Shift + 5 proberen.

Hierdoor wordt het screenshot-menu geopend en krijgt u meer opties en instellingen, zoals het instellen van een timer of het kiezen van een bestemming waar uw screenshots worden opgeslagen. Hiermee kunt u ook uw scherm opnemen als u dat wilt.

Touchbar vastleggen

Als je een Macbook hebt met een Touchbar, kun je er eenvoudig een screenshot van maken door op Command + Shift + 6 te drukken.

Er zijn tijden dat u functies nodig hebt die meer zijn dan wat u standaard krijgt, en in die tijden kunt u het beste software van derden gebruiken om de klus te klaren.

Hier zijn enkele van de beste screenshot-tools die je op je Mac kunt gebruiken:

#1. Skitch

Skitch is ontwikkeld door Evernote en is een geavanceerde tool voor screenshots voor Mac die kan worden gecombineerd met Evernote om van het beste van twee werelden te genieten.

Behalve dat het je veel controle geeft over hoe je wilt dat je schermafbeeldingen worden vastgelegd, heeft het veel functies om ze te verbeteren, bijvoorbeeld door annotaties, vormen en schetsen te gebruiken.

#2. CleanShot X

Simpel maar krachtig, CleanShot X is van dezelfde ontwikkelaars die de meest populaire Mac-tool genaamd CleanMyMac X hebben gemaakt.

Met deze tool leg je video’s, GIF’s, schuifbare inhoud en natuurlijk screenshots vast. Andere functies zijn onder meer

  • Annotatie-, markeer- en vervagingsopties
  • Leg volledig scherm, geselecteerd gebied, volledig venster of scrollend scherm vast
  • Met één klik worden bureaubladpictogrammen verborgen
  • Sla uw apparaatopslag op door schermafbeeldingen op te slaan in CleanShot Cloud
  Een agenda maken in Google Spreadsheets

Er is absoluut geen leercurve wanneer u deze tool gebruikt.

#3. Snagit

Snagit is een geavanceerde screenshot-tool die alles heeft wat je zoekt. U kunt screenshots maken en bewerken om betere visuele instructies te geven voordat u ze verzendt, en deze bewerkingstools zijn ook van toepassing op afbeeldingen die u uit uw galerij importeert.

Een van de coolste functies van deze software is de mogelijkheid om scrollende webpagina’s op te nemen, die je later kunt delen als een GIF. Dit is een geweldige functie als je geen hele video rond zo’n eenvoudige stap wilt maken.

Bovendien kun je boeiende video-tutorials maken door hun schermrecorder te gebruiken.

#4. schottr

Shottr, een zeer lichtgewicht app voor Mac, volgt een zeer intuïtieve interface die je niet opzwelt met onnodige functies. Het zit stil in je menubalk met een S-pictogram, en zodra je erop klikt, open je verschillende opties om je scherm vast te leggen.

U kunt ook snelkoppelingen toewijzen aan de verschillende screenshot-opties om nog meer tijd te besparen wanneer u uw scherm wilt vastleggen.

Gedachten afsluiten

Het maken van een screenshot zou nooit moeilijk moeten zijn, en ik ben dankbaar dat het proces vrij eenvoudig is op Mac. Ik hoop dat de bovenstaande methoden je zullen helpen om gemakkelijk je visuele berichten over te brengen of tutorials te maken.

Bekijk vervolgens deze Mac-terminalopdrachten om uw leven gemakkelijker te maken.