6 privacymunten die anders zijn dan gewone crypto’s

Privacymunten zijn cryptocurrencies maar met enkele ingebouwde stealth-mechanismen. Blijf op de hoogte om meer te leren, te begrijpen hoe ze werken, en een paar voor een voorsprong.

Er zijn een heleboel artikelen die u vertellen dat Bitcoin (en andere crypto’s) transacties niet anoniem zijn.

Iedereen kan de administratie controleren, aangezien alle details beschikbaar zijn in een grootboek, beter bekend als een blockchain.

De sleutel is om een ​​openbaar adres aan een persoon te koppelen. Dat is het. Daarna kan men alles over die specifieke gebruiker controleren – alle transacties, inclusief het bedrag, tijdstempels, ontvangers, enz.

Integendeel, slechts enkelen weten wat ik met mijn salaris doe zodra ik het uit de dichtstbijzijnde geldautomaat haal.

Dit nadeel van reguliere cryptocurrencies wordt verholpen door deze privacymunten.

Wat zijn privacymunten?

Deze zijn gemaakt om wat informatie over blockchain-transacties te verbergen die een snuffelaar naar u terug kan leiden.

Bron: binance.com

Privacymunten zijn echter niet 100% anoniem (niets is dat!), en de veronderstelde ‘privacy’ varieert enorm door het ontwerp van het specifieke protocol waarmee je te maken hebt.

Toch verbergen ze een paar belangrijke details, waardoor ze anoniemer zijn dan Bitcoin.

Hoe werken privacymunten?

Er zijn zoveel manieren waarop dit uitpakt met digitale grootboeken.

Sommige verbergen adressen, transactiebedragen, enz. om het geheim te houden. Een andere techniek maakt gebruik van ringhandtekeningen waarbij het onmogelijk is om de transactie terug te koppelen naar een specifiek individu.

Sommige protocollen verbranden en creëren zelfs munten na elke transactie.

Kortom, er is geen enkele methode voor privacy, en we zullen zien hoe dit afloopt met deze topprivacymunten.

Monero

Momenteel is de grootste privacymunt op basis van marktkapitalisatie, Monero, standaard privé. Dit betekent dat er geen risico is dat transactiegegevens naar iemand uitlekken.

  Bedien het afspelen van video's op uw VR-headset met handgebaren

Het gebruikt stealth-adressen, ringhandtekeningen en ringct om het bedrag van de afzender, ontvanger en transactie te dekken.

Stealth-adressen genereren wegwerpadressen voor elke transactie. Bovendien houdt het het gescheiden van het gepubliceerde adres dat wordt gebruikt voor inkomende betalingen.

Ring Signatures haalt een groep openbare adressen uit zijn blockchain en de transactie wordt door iedereen ondertekend, waardoor de uitvoer moeilijk terug te koppelen is aan een specifieke gebruiker.

RingCT is een upgrade van de Ring Signature, bedoeld om de anonimiteit te verbeteren door deelnemers, muntlocaties, enz. te verbergen.

Monero wordt algemeen geaccepteerd door de beste crypto-exchanges en online winkels van derden.

Zcash

Zcash geeft je het beste van twee werelden. Men kan anoniem of zichtbaar zijn zoals de ‘standaard’ blockchaintransacties.

Dit wordt mogelijk gemaakt door twee adressen, Z en T. De ‘Z’-adressen zijn afgeschermd voor privacy, terwijl de ‘T’s open zijn. Een ZZ-transactie verbergt alles behalve de kosten, terwijl een TT-evenement het bedrag, de kosten en de adressen vermeldt.

Trouwens, elke uitwisseling tussen een Z en T toont alle details behalve het openbare adres van de Z.

Voor naleving implementeert Zcash zk-SNARKs, wat een afkorting is voor Zero-Knowledge Succinct Non-Interactive Argument of Knowledge. Simpel gezegd; dit kan helpen de geldigheid van een transactie te bewijzen zonder de details vrij te geven. U kunt dus transactieclaims voor iedereen valideren zonder uw openbare adres bekend te maken.

Er zijn veel topbeurzen die Zcash ondersteunen, waaronder Binance, Kraken, Coinbase, Gemini, Bitfinex, enz.

Maar de vangst is dat ze geen afgeschermde Zcash ondersteunen, en de meeste staan ​​alleen open voor transparante Zcash.

Wat echter in het voordeel van Zcash werkt, zijn snelle bloktijden, behoorlijke blokgrootte en lage transactiekosten.

afgekeurd

Decred implementeert het CoinShuffle++ (CSPP)-mixprotocol voor het anonimiseren van blockchain-transacties met behulp van DiceMix Light.

  Een morsecode-vertaler maken met Python

Hier zijn de uitgangsadressen versleuteld, waardoor het onmogelijk is om ze te matchen met de ingangen. Bovendien maskeert het het eigendom van DCR-munten.

Decred is actief op verschillende beurzen, waaronder de grote zoals Binance, OKX, enz. Het waarschuwt echter dat het gebruik van deze crypto-uitwisselingen niet helemaal privé is.

In plaats daarvan stelt het zijn eigen, DCRDEX, voor voor maximale anonimiteit en veiligheid tijdens transacties. U kunt DCRDEX gebruiken zonder het gebruikelijke KYC-proces en het is ook vrij van transactiekosten.

Firo

Firo, voorheen bekend als Zcoin, wordt mogelijk gemaakt door het Lelantus-protocol.

Onthoud wat blockchain-evenementen permanent maakt: hun geschiedenis. U kunt elke munt traceren en controleren hoeveel handen deze is veranderd.

Firo haalt dat uit beeld.

Wat er gebeurt, is dat elke munt na elke transactie wordt verbrand en ingewisseld. Bovendien is elke inwisseling nulkennis, wat betekent dat niemand weet dat je de munten hebt verbrand.

Firo werkt dit verder bij naar Lelantus Spark, die niet kan worden ingewisseld en in plaats daarvan alle bedragen zal maskeren.

Verschillende topplatforms ondersteunen het uitwisselen/ruilen van Firo, waaronder Binance, BITTREX, zijn eigen firoDEX, enz.

Zen

ZEN (Horizen) hanteert een vergelijkbare optionele benadering van privacy als Zcash (zoals hierboven besproken) door zk-SNARKs te gebruiken.

Dit biedt T- en Z-adressen voor het uitvoeren van respectievelijk zichtbare (TT) en verborgen (ZZ) transacties.

Privétransacties maskeren de adressen van de deelnemers en het bedrag. Bij TZ-transacties wordt het T-adres echter samen met de opbrengst onthuld.

ZEN heeft een uitstekende beschikbaarheid op eersteklas exchanges.

U moet echter hun toepassingssfeer gebruiken om Z-adressen te genereren om te profiteren van de privacyfuncties.

Geheim

Geheim is hier een beetje een eigenaardigheid. Dit pitcht privacy-as-a-service voor elke munt of een complete blockchain.

Het idee is om transactiegegevens naar eigen inzicht te delen of te verbergen. Geheim protocol verhult activa met een privéversie (ETH ➡️ sETH) die indien nodig terugkeert naar hun oorspronkelijke staat.

  Viasat vs. Starlink vs. HughesNet: Beste Satelliet Internet Provider

Al deze actie wordt ondersteund door Secret Token Smart Contract, waarmee u het token-saldo, portemonnee-adres, transactiebedragen, enz. kunt versleutelen.

Houd er rekening mee dat uw interactie met het geheime slimme contract nog steeds zichtbaar zal zijn.

Een andere factor die dit scheidt van de bovenstaande items, is dat het ook kan werken om anonieme DeFi-applicaties te maken en privé NFT-transacties te doen.

Momenteel is dit compatibel met verschillende blockchains, waaronder Ethereum, Binance Smart Chain, Monero, enz.

Zijn privacymunten legaal?

Crypto is al pseudo-anoniem, en deze (en meer) privémunten nemen deze anonimiteit een paar stappen verder.

Dus hoewel we misschien niets horen over regelrechte verboden, ondersteunen veel crypto-uitwisselingen geen privémunten of hun privéversies.

Evenzo, zoals reeds vermeld, ondersteunen sommige topuitwisselingsportalen geen afgeschermde Zcash.

Er kan dus een voortdurende strijd zijn binnen de wetshandhavingsinstanties over hoe dergelijke tokens moeten worden gereguleerd en ongeoorloofd gebruik moet worden vermeden.

Een enkele verklaring kan echter niet voor iedereen geldig zijn en u moet zoeken naar uw locatiespecifieke wetten over privé-cryptocurrencies.

Afsluiten!

Terwijl iemand kan ‘studeren’ om elke transactie op elke blockchain te traceren, lossen privémunten zoals Monero dit probleem voorgoed op.

Deze munten hebben hun versie van privacy en use cases.

PS: Crypto is een vreemde wereld met enkele aangename verrassingen. Een daarvan is de stap om (M2E) crypto/tokens te verdienen.

gerelateerde berichten