7 Beste hulpprogramma’s voor het bewaken en controleren van serverconfiguraties

Het vinden van de juiste serverhardwareconfiguratie en het succesvol uitvoeren ervan is slechts het halve werk.

Daarna is het noodzakelijk om de configuratie- en auditlogboeken constant te bewaken, zodat alle services, applicaties en services correct werken en er geen complianceproblemen zijn.

Door tijdig te reageren op storingen en beveiligingsrisico’s kunt u aanzienlijke productiviteits- en financiële verliezen voorkomen. Zonder monitoring is het moeilijk om direct vast te stellen of de server defect is of dat sommige van zijn services niet goed werken.

Serverconfiguratiebewaking is het verzamelen en analyseren van gegevens over de huidige configuratie van de servers en serveractiva. Hiervoor worden speciale tools en services gebruikt, waarvan de functionaliteit enigszins van elkaar verschilt.

Sommige programma’s voor Windows of Linux zijn alleen ontworpen voor het bewaken van vrij geheugen en de CPU-belasting van de server, terwijl andere geschikt zijn voor geavanceerde bewaking van bedrijfs- en bedrijfsservers.

Waarom hebt u monitoring van de serverconfiguratie nodig?

Het belangrijkste doel van het bewaken van de serverconfiguratie is het bewaken van eventuele wijzigingen in de benchmark- of basisconfiguratie van de server, maar vaak omvat het ook het in realtime bewaken van de prestaties, geheugenbezetting en functionaliteit.

Het belangrijkste van configuratiebewaking is het detecteren van eventuele wijzigingen in de configuratie en deze te correleren met prestatiestatistieken. Dit helpt bij het opsporen van problemen nog voordat gebruikers ze ervaren. Als u bijvoorbeeld de vrije ruimte op de SSD van de server tot een kritiek niveau reduceert, heeft u tijd om het probleem op te lossen.

Stel dat dit niet op tijd gebeurt (wat meestal gebeurt zonder toezichthoudende hulpprogramma’s). In dat geval kunnen de webservice, applicatie, site of gegevens eronder lijden: de site, service en applicaties werken niet meer voor alle gebruikers en er kunnen gegevens verloren gaan. Het is in dit geval een uitdaging om financiële verliezen in te schatten – dit gaat niet alleen gepaard met een uitstroom van gebruikers en kopers, maar ook met langdurige vertrouwens- en reputatieproblemen.

  Weet over het hoofdschema: Star vs. Snowflake

Monitoring van de serverconfiguratie omvat de analyse van de volgende gegevens:

 • Wijzigingen in configuratie
 • Serverlogboeken
 • Processorprestaties
 • Geheugen
 • Status van opslagstations die zijn aangesloten op de server
 • De algemene staat van de apparatuur:
 • Status van toegewezen taken
 • Verkeersstroom
 • Buitentemperatuur en status koelsysteem.

Op basis van deze gegevens kunt u de beschikbare en bezette opslagruimte, de status van de apparatuur (al dan niet actief), het verkeersvolume, de CPU-belasting, de apparaattemperatuur en de prestaties van afzonderlijke opslagelementen (bijvoorbeeld een actief koelsysteem op bedrijfsmodellen) bewaken.

Alle informatie wordt in realtime geanalyseerd en weergegeven. Tools en services met een gebruiksvriendelijke interface hebben een waarschuwingsmodus, zodat de systeembeheerder elke fout onmiddellijk opmerkt.

Monitoring van servers wordt uitgevoerd met behulp van speciale tools of services. Meestal worden monitoringdiensten gebruikt voor 24-uurs monitoring. Hieronder volgen enkele van de beste en algemeen bekende hulpprogramma’s voor het bewaken en controleren van serverconfiguraties:

Zonnewind

Zonnewind’ serverconfiguratiemonitor is een tool die kan worden gebruikt om eventuele wijzigingen in de benchmark of een basisconfiguratie op zowel Windows- als Linux-servers te detecteren. Het stelt u niet alleen in staat om verschillende configuratiewijzigingen in realtime te vergelijken en ook om te detecteren wie wijzigingen aanbrengt en hoe dit de serverprestaties beïnvloedt. Met SolarWinds kunt u ook serverhardware en -toepassingen bewaken.

ManageEngine

ManageEngine’s OpManager is een realtime monitoringtool waarmee u meer dan 2000+ prestatiestatistieken kunt volgen. Het stelt u ook in staat om zowel echte als virtuele servers te bewaken, inclusief VM’s en Hyper-V. De OpManager biedt u ook de mogelijkheid om drempels op meerdere niveaus in te stellen die kunnen worden gebruikt om een ​​waarschuwing te krijgen als er grote wijzigingen in de serverconfiguratie zijn.

  Hoe kun je alleen screenshots van fans maken

Netwrix

Netwrix is een netwerkcontroletool die uw netwerk bewaakt en beveiligingsbedreigingen detecteert. Hiermee kunt u zwakke punten verminderen door middel van een geautomatiseerde risicobeoordeling. Netwrix maakt de compliance-audit ook eenvoudiger door uw gegevens te controleren en wie er toegang toe heeft en als er kritieke problemen zijn, ontvangt u realtime waarschuwingen.

Datadoghq

Datadoghq is een platform met een breed scala aan verschillende tools voor het bewaken van servers, waaronder infrastructuur- en prestatiebewaking. Het biedt u ook functies voor logbeheer en bewaking van gevoelige gegevens om nalevingsproblemen op te lossen.

Datadog heeft ook een aantal opties voor beveiligingsbeheer en een functie voor het volgen van fouten om realtime waarschuwingen te geven over eventuele wijzigingen in het netwerk of beveiligingsproblemen.

Opsview-monitor

Ospview-monitor is een monitoringoplossing die uw besturingssystemen, netwerken, e-mailservers, cloud, VM’s, containers, databases en applicaties bewaakt. Het ondersteunt plug-ins van Nagios uitwisseling waardoor u extra controlemogelijkheden heeft. Opsview kan eenvoudig worden geïntegreerd als u een ticketing- en meldingssysteem gebruikt via de API.

Atera

Atera is software voor bewaking en beheer op afstand waarmee u het netwerk in realtime kunt bewaken. Hiermee kunt u directe netwerkscans uitvoeren en administratieve en onderhoudstaken automatiseren. Met Altera beheert u contracten en SLA’s. Bovendien kunt u hiermee QuickBooks, Xero en Freshbooks integreren.

Chef.io

Chef is een op beleid gebaseerde configuratiebeheeroplossing waarmee u configuraties en beleid als code kunt definiëren en drifteliminatie kunt automatiseren. Chef automate kan worden gebruikt om dit beleid te valideren en met Chef infra kunt u ze eenvoudig afdwingen.

De bewakings- en controletools voor serverconfiguratie kiezen

Bij het kiezen van tools en services voor het monitoren of auditen van servers, is het belangrijk om verschillende factoren in overweging te nemen. Hier zullen we kijken naar drie van de belangrijkste factoren:

 • De eerste is het besturingssysteem waarvoor de tool is ontworpen. Sommige hulpprogramma’s kunnen bijvoorbeeld alleen worden uitgevoerd op Windows Server 2016+, hoewel ze alle hardware bewaken, inclusief Linux-servers.
 • De tweede keuzefactor is de beschikbaarheid van een handige beheer- en controle-interface. Veel handiger is het als de bewakingsdienst een waarschuwingssysteem heeft en visueel laat zien welk opslagelement goed werkt en welke een fout bevat.
 • De derde factor is de functionaliteit en het aantal bewaakte parameters. Sommige diensten kunnen worden aangevuld met analyse- en logbewakingssystemen.
  Meerdere accounts toevoegen aan Slack

De meeste bedrijfsmonitoringservices zijn compatibel met gangbare bedrijfsservers zoals Dell PowerEdge, HP ProLiant, IBM eServer xSeries, Dell PowerEdge Blade, HP BladeSystem, VMware vSphere en andere, maar soms is het rationeel om ze te kiezen voor een beperktere specialisatie. Sommige oplossingen zijn bijvoorbeeld meer geschikt voor het bewaken van databases, terwijl andere meer geschikt zijn voor realtime configuratiebewaking.

Laatste woorden

Er zijn een groot aantal opties als het gaat om het kiezen van een server of tool voor het bewaken van serverconfiguratie en auditing. Het is belangrijk om bij het kiezen van de tool rekening te houden met uw vereisten, zoals infrastructuur. Bovendien zijn systeembeheerders vaak bevooroordeeld over de tools waarmee ze eerder hebben gewerkt. Dus als u overweegt over te stappen op een nieuwe tool, kiest u bij voorkeur voor een tool met een ondiepe leercurve.

gerelateerde berichten