7 beste software voor het in kaart brengen van drones om enquêtes nauwkeurig in te vullen

Drones zijn een beter onderdeel van ons leven geworden omdat ze in verschillende industrieën worden gebruikt.

Veel bouwplaatsen, mijnbouwbedrijven en bosbouw- en landbouwafdelingen maken gebruik van drone-mapping om de efficiëntie, kwaliteit en snelheid van hun activiteiten te vergroten.

Drone mapping is echter nog nieuw voor de meeste van deze industrieën. De gebruikers moeten dus dingen als de softwarekeuze goed doen voor de beste resultaten.

Drone mapping verwijst naar het gebruik van onbemande luchtvaartuigen (UAV’s) of drones om luchtgegevens vast te leggen met naar beneden gerichte sensoren zoals LIDAR-payloads, multispectrale camera’s of RGB.

Tijdens deze oefening wordt de grond meerdere keren vanuit verschillende hoeken gefotografeerd en wordt elk beeld gelabeld met coördinaten. Een 3D-kaart met nauwkeurige metingen en GPS-coördinaten wordt gemaakt met Drone-fotogrammetriesoftware.

Voordelen van Drone Mapping Software

 • Vermindert veldtijd en onderzoekskosten. Het gebruik van drones om topografische foto’s te maken is vijf keer effectiever dan methodes op het land. U hoeft niet langer talloze GCP’s te plaatsen wanneer u een drone gebruikt, omdat geotagging mogelijk is, waardoor de totale kosten worden verlaagd.
 • Kan ontoegankelijke gebieden in kaart brengen. Landmeten kan lastig zijn, vooral als u ontoegankelijke gebieden tegenkomt. Gelukkig kan een drone door de meeste plaatsen manoeuvreren en goede beelden vastleggen.
 • Biedt volledige en nauwkeurige gegevens. In tegenstelling tot total stations die alleen individuele punten meten, kan een drone-opname duizenden metingen produceren die worden weergegeven in verschillende formaten, zoals orthomozaïek, contourlijnen, puntenwolk, DTM en DSM.

Dingen om te overwegen bij het kiezen van een drone-mappingsoftware

Compatibele bestandsindelingen

Als u een professional bent die dronediensten aanbiedt, zult u klanten tegenkomen die op zoek zijn naar verschillende bestandsformaten. Mogelijk moet u ook gegevens openen die zijn verzameld met behulp van industriestandaardsoftware zoals AutoCAD, Google Earth en ArcGIS. Zorg ervoor dat de drone-mappingsoftware die u kiest, gegevens in verschillende formaten kan exporteren.

End-to-end-services

Het ideale softwarepakket voor het in kaart brengen van drones zou alle oplossingen moeten bieden die nodig zijn bij het in kaart brengen. Dergelijke functies zouden u moeten helpen bij het plannen van uw vlucht, communiceren met de drone tijdens het vliegen, de gegevens opnemen en opslaan in de cloud of lokale opslag, verwerken en vervolgens exporteren naar een geschikt formaat.

  Genderneutrale Siri-stem krijgen op iPhone, iPad en Mac

Makkelijk te gebruiken

Als het de eerste keer is dat u met een softwarepakket voor het in kaart brengen van drones te maken krijgt, heeft u een zelfverklarende softwaretoepassing nodig. Door onderzoek te doen, kunt u een toepassing kiezen die gemakkelijk te gebruiken is.

Collaboratieve omgeving

Sommige projecten vereisen mogelijk input van verschillende gebruikers en gegevensbronnen. Het ideale softwarepakket zou verschillende teamleden in staat moeten stellen een drone-missie te plannen, in te plannen en uit te voeren.

Hieronder volgen enkele van de beste softwaretoepassingen voor het in kaart brengen van drones die u vandaag kunt proberen.

Pix4D

Volgens de officiële website is Pix4D de “toonaangevende fotogrammetriesoftware voor professionele drone-mapping”. Deze tool voor het in kaart brengen van drones is geschikt voor gevorderde gebruikers. Het heeft een gratis proefperiode, terwijl de betaalde versie begint vanaf $ 291/maand voor de Pix4DMapper.

Belangrijkste kenmerken

 • Verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen voor verschillende doeleinden. U kunt altijd een softwarepakket kiezen dat bij u past, aangezien het bedrijf Pix4DMapper voor mapping, Pix4Dbim voor constructie, Pix4Dag voor landbouw en Pix4Dmodel voor 3D-modellering heeft.
 • Meertalig. Deze softwaretoepassing ondersteunt verschillende talen, zoals Engels, Russisch, Duits, Frans, Japans, Spaans, Mandarijn, Italiaans en Koreaans.
 • Geautomatiseerde verwerking. Pix4D kan automatisch stilstaande beelden uit video’s extraheren om een ​​nieuw project te maken. Dit softwarepakket verwerkt ook beelden met of zonder bekende camera-externe oriëntaties.

Kaarten gemakkelijk gemaakt

Met Maps Made Easy kunnen gebruikers een perfecte dekking en overlapping bereiken door eenvoudig het vliegpatroon, de vliegsnelheid en de framesnelheid van de camera te regelen.

Maps Made Easy heeft een Pay-as-you-go-abonnement met tarieven vanaf $ 0,016/afbeelding. U kunt ook kiezen voor een op abonnementen gebaseerd model met een gratis laag en een betaald abonnement vanaf $ 5/maand.

Belangrijkste kenmerken

 • Stiksels op basis van 3D-modellen. Maps Made Easy maakt gebruik van geavanceerde methoden om kaarten te maken. Deze softwaretoepassing combineert verschillende looks en verbluffend nauwkeurige orthofotokaarten worden na verwerking geëxporteerd.
 • Meting van voorraadvolume. Het meten en volgen van voorraadvolumes gaat snel en eenvoudig via de webgebaseerde volumemetingen van Maps Made Easy. U hoeft geen dure externe software aan te schaffen, u kunt direct vanuit de webbrowser meten.
 • Genormaliseerde Difference Vegetation Index (NDVI) Verwerking. NDVI is een grafische indicator die teledetectiemetingen analyseert en beoordeelt of het doelwit gezonde vegetatie heeft.
 • Map Pilot-app voor iOS en Android. U kunt uw vlucht plannen en regelen met uw smartphone. U hoeft alleen uw onderzoeksgebied op te geven, het detailniveau te selecteren en te vliegen, en de app doet de rest.

AgiSoft

AgiSoftMetashape is ontworpen om fotogrammetrische gegevens te verwerken. Zo kunt u snel en nauwkeurig beelden verwerken en ruimtelijke 3D-gegevens genereren. Het heeft een gratis proefperiode van 30 dagen en de prijzen beginnen vanaf $ 155,90 / maand.

  10 beste colocatieserverhostingproviders voor het MKB

Belangrijkste kenmerken

 • Verschillende uitvoeropties. AgiSoft Metashape heeft verschillende uitvoermogelijkheden, afhankelijk van uw wensen.
 • Uitgebreide modelbewerking. Het pakket maakt verdere reconstructie mogelijk door middel van de automatische multi-class puntenclassificatie.
 • DSM/DTM-generatie. Afhankelijk van uw project kunt u een Digital Surface Mornd/of een Digital Terrain Model genereren.

Zwakheid

 • AgiSoft Metashape is geen end-to-end oplossing voor het in kaart brengen van drones, aangezien het is ontworpen als een verwerkingsoplossing.

simactief

Met Correlator3D-software van Simactive kunt u grote kaartprojecten verwerken en hoogwaardige resultaten leveren van satellietbeelden, drones of vliegtuigen. Het heeft een gratis proefperiode en flexibele betalingsplannen voor $ 295 per maand.

Belangrijkste kenmerken

 • Flexibele modulaire architectuur. Er zijn veel dingen die u kunt bereiken met Correlator3D, van luchttriangulatie, DTM-extractie, DSM & Point Cloud Generation, 3D Model Generation, Mosaic Creation tot Orthorectificatie.
 • Gedistribueerde verwerking. Batchverwerking versnelt de verwerkingssnelheid en u kunt dus snel grote projecten opleveren.
 • Krachtige bewerkingstools. Er zijn verschillende opties om uit te kiezen, zoals GCP Creation, Tie Point Editing, DEM Editing, Mosaic Editing en 3D Feature Extraction.

virtuele landmeter

Virtual Surveyor is een softwaretoepassing die geschikt is voor topografisch onderzoek, grondwerken in de bouw, mijnbouw en steengroeven en voorraadinventarisatie. De applicatie wordt geleverd met verschillende tools om uw project nauwkeurig te optimaliseren. Het heeft een gratis abonnement, terwijl de betaalde abonnementen beginnen vanaf $ 125 per gebruiker per maand.

Belangrijkste kenmerken

 • Samenwerking. U kunt uw dropbox aansluiten en overal toegang krijgen tot uw bestanden. U kunt uw opnamen ook extern delen en toegangsrechten beheren.
 • Combineer eenvoudig data van veldwerk, drones en CAD. Als u gegevens van GPS of het total station hebt, kunt u deze doorgeven aan een virtuele landmeter voor nauwkeurigere resultaten.
 • Verschillende kijkhoeken. Als u lineaire elementen in kaart brengt of een rapport moet opstellen, is een 2D-kaartweergave ideaal. U kunt echter voor een 3D topografie gaan om topografie te analyseren en/of te vergelijken met een ontwerp.

3DF Zephyr

Met 3DF Zephyr van 3DFlow kunnen gebruikers automatisch 3D-modellen van foto’s reconstrueren. Deze softwareoplossing voor fotogrammetrie kan ook elke 3D-scan- of reconstructie-uitdaging aan. Het heeft een gratis abonnement, terwijl de betaalde versies beginnen vanaf € 149,00 + btw.

Belangrijkste kenmerken

 • Ondersteuning voor meerdere GPU’s. De multi-GPU-ondersteuning van Zephyr geeft je controle over de 3D-reconstructiestappen.
 • Veelzijdig voor vele toepassingen. U kunt 3DF Zephyr toepassen op honderden projecten, scenario’s en toepassingen. Definieer gewoon uw doelen en de tool zorgt voor de rest.
 • Er zijn verschillende modellen beschikbaar. 3DF Zephyr gaat verder dan 3D omdat u digitale terrein- en oppervlaktemodellen (DTM, DSM), echte orthofoto’s, projectrapporten en statistieken kunt krijgen.
  5 veelvoorkomende oorzaken van JavaScript-fouten (en hoe u ze kunt vermijden)

Dronekaart openen

Open Drone Map is een softwaretoepassing die luchtfoto’s gebruikt om kaarten, DEM’s, puntenwolken en 3D-modellen te genereren. Het heeft pay-as-you-go en op abonnementen gebaseerde modellen vanaf $ 29 / maand.

Belangrijkste kenmerken

 • Orthomozaïeken. Met deze softwaretoepassing kunt u geogerefereerde, orthogerectificeerde kaarten verwerken.
 • Grondcontrolepunten. U kunt GCP’s maken en gebruiken voor extra nauwkeurigheid.
 • Meerdere exportformaten. U kunt uw bestanden exporteren als GeoTIFF-, LAS/LAZ-, PNG-, OBJ- en OGC 3D Tiles-indelingen.
 • Er zijn verschillende modellen beschikbaar. Open Drone Map produceert getextureerde 3D-modellen in OBJ- en OGC 3D Tiles-indeling. Er zijn ook gegeorefereerde digitale hoogtemodellen (DSM’s en DTM’s)

Industrieën die profiteren van software voor het in kaart brengen van drones

Bouw en infrastructuur

Met behulp van drone-mappingsoftware kunnen bouwprofessionals grote of onbereikbare gebieden in kaart brengen voor vooraf gebouwde evaluatie. Andere toepassingen in de bouwsector zijn het volgen van de voortgang van de bouw en het 3D-modelleren van sites.

landbouw

Multispectrale beelden van zo’n tool zullen van pas komen bij het identificeren van plantproblemen en het leveren van nauwkeurige planttellingen. Verzamelde gegevens worden gebruikt om de kostbare verspreiding van invasieve soorten of ziekten te voorkomen.

Mijnbouw en aggregaten

Drone Mapping Software verbetert de beheerefficiëntie van grote steengroeven en mijnsites. Enkele van de toepassingen van dergelijke software bij mijnbouw zijn onder meer;

 • Identificaties van gevaren
 • Hellingbewaking
 • Beoordeling vóór het stralen of boren
 • Inventarisatie en beheer van voorraadvolume

Beheer van wilde dieren

Moderne onderzoekers en natuurbeschermers gebruiken drones om landveranderingen te volgen en bewegingen van dieren in het wild te volgen.

Opmerking van de auteur

Om de drone-mappingsoftware optimaal te benutten, moet deze worden uitgevoerd door een professional. De keuze van een drone heeft ook invloed op de uiteindelijke resultaten, dus zorg ervoor dat je de juiste keuze maakt.

Afsluiten

Drone Mapping wordt nu aantrekkelijk voor professionele dronevliegers wereldwijd. De keuze van Drone Mapping Software hangt af van de behoeften, het gebruiksgemak en de bekendheid met de softwarefuncties. Om dit veld echter te begrijpen en perfecte kaarten te produceren, moet de gebruiker eerst de grondbeginselen van kaartprojecties, teledetectie en 3D-modellering onder de knie krijgen.

U kunt ook enkele geospatiale tools verkennen voor mapping en datavisualisatie.

gerelateerde berichten