7 Beste zelf-gehoste Wiki-oplossingen voor kleine tot grote ondernemingen

Ga je nog steeds volgens het ‘boek’ als het gaat om het leren van iets nieuws?

Ik wel!

En ik weet zeker dat velen van u het daarmee eens zullen zijn.

In het tijdperk van smartphones, video’s en audio kan niemand het bestaan ​​van boeken ontkennen. Ze zijn ook met ons meegeëvolueerd en zijn digitaal beschikbaar geworden in de vorm van eBooks, kennisbank, productdocumentatie en meer.

Ik wed dat niemand populaire wiki’s zoals Wikipedia kan vergeten!

Velen van jullie hopen informatie te vinden over je favoriete voetballer, popzanger, technologieën en andere gebieden.

Weet je dat Wikipedia momenteel meer dan 50 miljoen pagina’s heeft in 314 talen?

Nu weet je het!

Bent u geïnteresseerd in het maken van een website zoals Wikipedia of een kennisbank die uw klanten over uw producten leidt?

Gelukkig gaat dit artikel daar over!

Hier zal ik het hebben over wat wiki-software is, hoe het je kan helpen, en dan enkele zelf-gehoste oplossingen ervoor.

Wat is wiki-software?

Wiki-software is de softwareoplossing die u kunt gebruiken om inhoud te maken, te delen en te bewerken en om samen te werken en deze effectief te organiseren.

U kunt het eenvoudig op een server installeren en het als een web-app uitvoeren. Alle inhoud die in deze omgeving wordt gemaakt, wordt doorgaans opgeslagen in een efficiënte database. De software kan ook een wiki-engine worden genoemd.

Bedrijven hebben wikisoftware nodig om een ​​kennisbank en productdocumentatie te creëren waarmee gebruikers de informatie krijgen die ze nodig hebben over uw product en service. Het wordt een go-to-gids voor nieuwelingen en nieuwe gebruikers wiens vragen gemakkelijk in het document kunnen worden behandeld.

Use cases van een wiki-software

 • Om de kennis en instructies voor uw producten/diensten op te slaan en te delen.
 • Interne wiki voor teamsamenwerking
 • Klaslokaalwiki voor docenten die cursusmateriaal en handleidingen kunnen delen met studenten
 • Genereer ideeën en publiceer ze in de wiki zodat mensen er meer suggesties aan kunnen toevoegen
 • Werk als handboeken
 • Tutorials en instructies
 • U kunt e-maildiscussies in een wiki presenteren.
 • Werkt als een blog voor CEO’s, managers en werknemers

Waarom heb je wiki-software nodig?

Er zijn veel voordelen. Laten we er een paar verkennen.

Doorzoekbare inhoud

Met Wiki-software kunnen mensen eenvoudig gearchiveerde informatie ophalen met een ingebouwde zoekmachine.

Daarom zullen gebruikers er geen moeite mee hebben om er toegang toe te krijgen, zelfs als u er tonnen informatie in stopt. Maar om dat voor elkaar te krijgen, moet je informatie in een leesbaar en goed formaat ordenen, zodat mensen gemakkelijker kunnen zoeken naar wat ze willen lezen.

Effectieve samenwerking

Wiki bevordert samenwerking waarbij elk lid binnen uw team kan bijdragen, hun kennis kan delen en inspanningen kan leveren om de inhoud als geheel te verbeteren.

Aan de andere kant bieden niet-wiki-oplossingen je deze luxe niet, omdat alleen de persoon die de inhoud plaatst of de redacteur die aan hen is toegewezen, de inhoud alleen kan bewerken.

  Reddit Vibrant is voor degenen die er gewoon in zijn voor de foto's en video's

Kwaliteitscontrole

Als uw redacteur een fout heeft gemaakt in een document, kunnen anderen in uw team of community dit onmiddellijk corrigeren. Op deze manier wordt de fout niet opgemerkt door de eindgebruikers die mogelijk in de war zijn over een specifieke instructie die uw zakelijke aanwezigheid kan belemmeren.

Decentrale besluitvorming 🤔

Met een wiki kunt u gedecentraliseerde actie ondernemen op uw documenten, zodat mensen beslissingen kunnen nemen die u later kunt bekijken.

Het is beter dan elke keer toestemming te vragen aan een gecentraliseerde beslisser die geen beslissingen neemt op een tijdgebonden manier.

Genoeg theorie, het is nu showtime!

Er is veel open-source en commerciële wiki-software die u op uw server kunt installeren. Koop een cloud-VM naar keuze en installeer een van de volgende oplossingen.

Wiki.js

Wiki.js is een krachtige open-source wiki-software die documentatie tot een plezierige rit maakt met zijn intuïtieve interface. Het is compatibel met MariaDB, PostgreSQL, MySQL, SQLite of MS-SQL Server en werkt vrijwel op elk platform. Wiki.js draait op Node.js, dat razendsnelle prestaties levert.

U krijgt de flexibiliteit om het uiterlijk van uw documentatie aan te passen via de donkere of lichte modus. Maak de wiki privé, openbaar of een combinatie van beide, wat je ook denkt dat goed is. Het maakt op intelligente wijze gebruik van beschikbare bronnen, of het nu een krachtige VM of Raspberry Pi is.

Wiki.js is eenvoudig binnen enkele minuten te installeren via stapsgewijze handleidingen. Het biedt uitgebreide modules die u kunt in- of uitschakelen op basis van de behoeften als u het over functies heeft. Voor authenticatie heeft het ingebouwde authenticatie, inclusief wachtwoordherstel en zelfregistratiemogelijkheden.

U kunt ook authenticatieservices van derden integreren, zoals GitHub, Google, Microsoft, Auth0, LDAP, Okta en meer, samen met 2FA. Het heeft de populaire markdown-editor met een werkbalk en een live preview, een gebruiksvriendelijke WYSIWYG-editor die niet-techneuten kunnen gebruiken, en gewone HTML om vooraf opgemaakte pagina’s te importeren.

Wiki.js introduceert ook contentmigratie met behulp van WikiText, tabular en een voor REST/GraphQL geoptimaliseerde editor. U kunt wijzigingen in de inhoud volgen, versies vergelijken om het verschil te zien, terugkeren naar de vorige staat, of zelfs verwijderde pagina’s herstellen of een paginaversie exporteren. Het is beschikbaar in meer dan 40 talen en ondersteunt ook native RTL-talen.

U kunt media-items beheren, de afbeeldingen bewerken, codes markeren, diagrammen genereren, wiskundige uitdrukkingen weergeven en video en audio toevoegen. Wiki.js wordt geleverd met een ingebouwde zoekmachine en ondersteunt zoeken in de cloud, Elasticsearch en andere zoekmachines zoals Sphinx, Manticore, enz.

Back-up van inhoud met GitHub, Azure DevOps, GitLab, DigitalOcean Spaces, Google Cloud Storage, Dropbox, Box, Google Drive, etc.

Installeer wiki.js op VM, Docker, Kubernetes of vooraf gebouwde cloudimages van DigitalOcean en AWS.

DokuWiki

De zeer veelzijdige DokuWiki is open-source en staat bekend om zijn eenvoud en effectiviteit bij het documenteren. Het heeft geen database nodig en is verheugd door zowel ontwikkelaars als gebruikers vanwege de leesbare en schone syntaxis. Andere punten die in het voordeel zijn van DokuWiki zijn eenvoudig onderhoud, integratie en back-up.

  Wat is het verschil tussen HTTP en HTTPS?

Het wordt ook geleverd met ingebouwde authenticatieconnectoren en toegangscontroles, waardoor het nog nuttiger is voor ondernemingen. De levendige gemeenschap van DokuWiki heeft veel plug-ins bijgedragen voor meervoudig gebruik dan een traditionele wiki. U kunt eenvoudig nieuwe pagina’s toevoegen en snel bijwerken.

De ontwikkelaars hebben DokuWiki ontworpen als een effectief hulpmiddel voor samenwerking en het bijhouden van alle aangebrachte wijzigingen. De verschillende gebruiksscenario’s van DokuWiki zijn:

 • Softwarehandleiding
 • Kennis basis
 • Privé notitieboekje
 • CMS – intranet
 • Projectwerkruimte

DokuWiki biedt u veel voordelen, zoals installatiegemak, minder systeemvereisten, veel extensies, ingebouwde toegangscontrole, meer dan 50 talenondersteuning en apparaatonafhankelijkheid. Het maakt eenvoudige configuratie mogelijk en biedt veel sjablonen en plug-ins.

Als je DokuWiki in de cloud nodig hebt, kun je het proberen Kamateradie installatie met één klik biedt en u de mogelijkheid biedt om in 13 datacenters wereldwijd te hosten.

MediaWiki is gemaakt door senior wetenschappers in het jaar 2002. Het is een open-source en gratis wiki-software die duizenden sites, organisaties en bedrijven ondersteunt. Het bevat populaire wiki’s zoals Wikipedia, Wikimedia Commons, Wiktionary en nog veel meer.

MediaWiki helpt bij het verzamelen van kennis, het organiseren en het vervolgens beschikbaar maken van kennis voor iedereen. De software is krachtig, uitbreidbaar, betrouwbaar en meertalig. Het is geschreven in PHP, wat het gemakkelijk maakt om het op de LAMP-stack te starten. Het wordt al jaren op grote schaal ingezet; het is nu een van de meest robuuste wiki-oplossingen die op de markt verkrijgbaar zijn.

MediaWiki wordt geleverd met handige functies en organisatie-opties die het een uitstekende keuze maken voor de bedrijfswiki. Je hebt de mogelijkheid om met behulp van sjablonen aan te passen en meer functionaliteiten toe te voegen door handige extensies te installeren.

Voor MediaWiki-hosting kun je de . proberen A2 platform.

XWiki

Wederom nog een open-source wiki-oplossing voor u – XWiki, die in Java is geschreven. Je kunt het gebruiken als een 1e generatie wiki of een 2e generatie wiki. Wiki’s van de eerste generatie zijn voornamelijk bedoeld voor samenwerking op het gebied van inhoud, terwijl wiki’s van de tweede generatie voor het maken van samenwerkende web-apps zijn.

De voorbeelden van de 2e generatie kunnen blogs zijn die informatie communiceren en organiseren met forums en tags. Dergelijke platforms stellen deelnemers in staat om waardevolle onderwerpen te bespreken en taakbeheeroplossingen te bevorderen om taken in verband met projecten te creëren en te distribueren. XWiki beschikt over een intuïtieve en robuuste WYSIWYG-editor samen met wiki-syntaxis.

De kernontwikkelaars en de XWiki-gemeenschap bieden je 600 extensies, inclusief plug-ins, thema’s, skins, macro’s en applicaties. Van beheer tot samenwerking, het levert alles naadloos op, zodat u van uw documentatie een groot succes kunt maken.

BoekStack

Een eenvoudig platform om informatie op te slaan en te ordenen met behulp van BoekStack.

Een van de USP’s van BookStack is de eenvoud; de pagina-editor bevat een eenvoudige interface met WYSIWYG. U kunt inhoud opsplitsen in 3 echte groepen: pagina’s, hoofdstukken en boeken. Alle inhoud in BookStack is doorzoekbaar in deze drie groepen en op boekniveau zelf.

  NVIDIA-stuurprogramma's downloaden zonder GeForce-ervaring

Houd documentatie verbonden door een alinea rechtstreeks te koppelen. Configureer BookStack op basis van uw specifieke gebruiksscenario en wijzig het logo, de naam en de registratievelden. Daarnaast kunt u de zichtbaarheid van het systeem wijzigen en ervoor kiezen om het openbaar te bekijken of niet.

BookStack wordt mogelijk gemaakt door het PHP-framework, Laravel, met MySQL als database. Als gevolg hiervan zouden de prestaties, welke VM u ook gebruikt, nauwelijks een probleem zijn. Afgezien van krachtige koppelings- en zoekfuncties, krijgt u sortering tussen boeken, afbeeldingsbeheer en paginarevisies.

Met behulp van het machtigingen- en rollensysteem kunt u indien nodig ook acties en inhoud vergrendelen. Dankzij hun community kun je je voorkeurstaal instellen, zoals Engels, Frans, Spaans, Italiaans, Japans, Russisch, Duits, Nederlands, enz.

Ben je een Markdown-fan?

Goed nieuws!

BookStack ondersteunt het naast live previews van alles wat u op uw documentatie schrijft. Het laat je ook integreren met authenticatieproviders zoals Okta, LDAP, Google, Slack, GitHub en AzureAD.

Gollum

Als je een lokale frontend en een zoete API wilt, Gollum is je maatje.

Nee, ik heb het niet over de ‘Gollum’ uit de Lord of the Rings.

In plaats daarvan is deze Gollum een ​​eenvoudige en door Git aangedreven wiki-oplossing voor documentatie. De pagina’s kunnen worden gecategoriseerd in mappen zoals u dat wilt.

U kunt ook andere inhoud opnemen, zoals PDF’s, kop- of voetteksten, afbeeldingen, enz. Gollum-pagina’s kunnen in verschillende typen markeringen worden geschreven en elke wijziging die uw editorsysteem aanbrengt, kan onmiddellijk zichtbaar zijn. U kunt pagina’s ook in meerdere versies weergeven en terugzetten.

Gollum is compatibel met GitHub-wiki’s en ondersteunt geavanceerde functionaliteiten zoals UML-diagrammen, annotaties met CriticMarkup, wiskunde met MathJax, omleidingen, macro’s, RSS-feed, citatie, BibTeX en meer. Het werkt op Unix-achtige systemen, maar je kunt het op Windows gebruiken met JRuby.

Overzicht

Overzicht wordt beschouwd als een van de snelste wiki-oplossingen voor groeiende bedrijven. Hiermee kunt u mooie en veelzijdige pagina’s maken en is ook compatibel met markdown. Deze software is gemaakt met behulp van Node.js en React, zodat u de voordelen kunt bedenken, zoals hoge snelheid, betere prestaties en eenvoudiger programmeren.

Voor bestandsopslag ondersteunt het de AWS S3- of S3-compatibele objectopslag.

Conclusie

Als u een klein of middelgroot bedrijf of zelfs een grote onderneming heeft, kunt u een kennisbank opzetten, eraan samenwerken en uw klant bewust maken van uw producten. En al deze zijn mogelijk met behulp van een hierboven besproken wiki-oplossing.

Kies dus de oplossing die u vindt met functies die u kunt gebruiken en loop een stap voor om uw klanten meer van dienst te zijn.

Als je niet klaar bent om voor een zelf-gehoste oplossing te gaan, kun je ook gehoste wiki-platforms proberen.

gerelateerde berichten