7 Krachtige PCB-ontwerpsoftware om elektronica te ontwerpen

Het gebruik van Printed Circuit Board (PCB)-ontwerpsoftware is een uitstekende manier om efficiënt en foutloos ontwerpen van hoge kwaliteit te maken.

Zonder de software kunnen elektronische ingenieurs en ontwerpers veel moeilijkheden ondervinden bij het ontwerpen van alles vanaf het begin, het in elkaar zetten en wachten op ontwerpgoedkeuringen.

In tegenstelling tot handmatige methoden die veel tijd, moeite en middelen vergen, zal PCB-software uw werk stroomlijnen en de productiviteit verhogen. U hoeft ook niet bang te zijn voor fouten die de tijd doden en de productie vertragen. In plaats daarvan kunt u PCB-software gebruiken om snel en nauwkeurig te ontwerpen.

Dus als u PCB-ontwerpsoftware wilt gebruiken, zijn er veel op de markt beschikbaar, waardoor het moeilijk is om te kiezen wat het beste is voor uw behoeften.

Maak je geen zorgen; we hebben enkele van de beste PCB-software op de markt voor u geschetst.

Even kijken!

Wat zijn PCB’s?

Printed Circuit Boards (PCB’s) zijn gelamineerde sandwichstructuren bestaande uit isolerende en geleidende lagen. Het is in wezen een bord dat verschillende elektrische componenten met elkaar verbindt en een elektrisch circuit creëert om uw elektronische apparaat van stroom te voorzien.

PCB’s worden in bijna alle elektronische gadgets gebruikt en vormen hun bouwstenen. Ze worden gebruikt voor twee hoofdfuncties:

 • Om elektronische componenten op hun geselecteerde locaties op buitenste lagen te assembleren door middel van solderen
 • Om elektronische verbindingen tussen componentterminals mogelijk te maken

Geleidende lagen zijn ontworpen met behulp van geleiders om elektrische verbindingen te maken. Een ander proces is geïmplementeerd om via’s toe te voegen, dit zijn elektrische verbindingen tussen verschillende koperlagen.

PCB’s ondersteunen verschillende elektronische componenten mechanisch met behulp van geleidende pads die zo zijn ontworpen dat ze de componentterminals kunnen accepteren en elektrisch kunnen verbinden met behulp van vlakken, sporen en andere functies.

Wat is PCB-ontwerpsoftware?

Printed Circuit Board (PCB)-ontwerp verwijst naar het ontwerpen van PCB-componenten, het assembleren en routeren om elektrische verbindingen tot stand te brengen op een printplaat om de elektronische circuits van stroom te voorzien. En de software die u hierbij kan helpen, kan PCB-ontwerpsoftware worden genoemd.

Enkele kenmerken van PCB-software zijn:

 • Schematische editor om u te helpen bij het samenstellen en bewerken van elektrische objecten, componenten, grafische objecten, enz. op schemapagina’s
 • 3D-visualisatie en 2D-schema’s van een printplaat om te zien hoe uw ontwerp eruit ziet en om u te helpen uw fouten te identificeren en de componenten gemakkelijk te bewerken
 • Autorouting om verschillende punten automatisch op een printplaat te verbinden om elektrische verbinding mogelijk te maken
 • Controle van ontwerpregels met behulp van verschillende tools om ontwerpfouten en overtredingen te identificeren (op basis van industrie- of bedrijfsrichtlijnen) die problemen kunnen veroorzaken op het gebied van stroom, signalen, EMC, enz.
 • Samenwerkingsfuncties helpen verschillende ontwerpers in realtime aan een ontwerp te werken, wijzigingen aan te brengen, opmerkingen toe te voegen, feedback te geven, enz.

Het ontwerpen van een PCB omvat verschillende stappen:

 • Componentplaatsing: U kunt beginnen met het ontwerpen van een PCB door uw schematische PCM-diagram om te zetten in een tastbare printplaat. U zult uw probleemoplossende vaardigheden moeten gebruiken om de componenten op de juiste plaatsen te monteren.
 • Routing: Dit is het proces waarbij u een elektrische verbinding tot stand brengt tussen verschillende componenten op uw PCB-lay-out. Routing voor elke printplaat is uniek; vandaar dat u printplaten zult vinden die van elkaar verschillen.
 • Integratie: op dit punt moet u ECAD- en MCAD-software zoals Eagle, Fusion 360, enz. integreren. Het zal u helpen uw ontwerp te delen met uw mechanische ingenieurs, die zullen evalueren of het in de fysieke lay-out past of niet.

Waarom heb je PCB-ontwerpsoftware nodig?

De mechanische structuur van een PCB kan complexe onderdelen bevatten. Daarom helpt PCB-ontwerpsoftware u om dit PCB-ontwerpproces eenvoudiger, sneller, kosteneffectief en efficiënt te maken.

Laten we de voordelen van PCB-ontwerpsoftware in detail bekijken.

Bespaart tijd

Alles helemaal opnieuw ontwerpen kost veel tijd en moeite, omdat je vanaf het begin moet nadenken over het ontwerp, de montage en de elektrische aansluitingen.

  10 beste poortscanners en checkers die gratis zijn

Als u echter PCB-ontwerpsoftware gebruikt, kunt u dit proces sneller maken door vooraf gemaakte ontwerpen te kiezen die bij de software worden geleverd. U krijgt tal van opties om uit te kiezen die het meest geschikt zijn voor uw ontwerpvereisten. Dit bespaart veel tijd bij het ontwerpen en daardoor kunt u ook de levering van het product versnellen.

Eenvoudig proces

Door speciaal ontwikkelde software te gebruiken om uw PCB te ontwerpen, kunnen ontwerpers gemakkelijk een ontwerp van hoge kwaliteit produceren. Ze kunnen verschillende functies van de software in hun ontwerpen gebruiken in plaats van alles handmatig te doen. Het vermindert hun gedoe en maakt tijd vrij om te investeren in ander innovatief werk.

Eenvoudig te testen ontwerpprestaties

Het maken van een PCB-ontwerp is niet het einde van de weg voor ontwerpers. Hun ontwerp doorloopt de testfase, waar ingenieurs de prestaties en haalbaarheid van de PCB-ontwerpen zullen verifiëren. En het handmatig testen van PCB-ontwerpen is een moeizaam, arbeidsintensief en tijdrovend proces. Het kan ook gaan om onnauwkeurigheden die kunnen leiden tot ernstige ontwerpfouten en een verslechtering van de kwaliteit van het eindproduct.

Het gebruik van PCB-ontwerpsoftware maakt het u echter gemakkelijk om de prestaties, sterkte en haalbaarheid van uw ontwerp virtueel in een omgeving te testen. Het zal u helpen om problemen en fouten in uw ontwerpen snel en nauwkeuriger op te sporen. Hierdoor kunt u het ontwerp verbeteren om van uw solide ontwerp een hoogwaardig product te maken.

Betere zichtbaarheid

Handmatige methoden kunnen ontoereikend zijn om bredere details over uw PCB-ontwerp te geven. Dit kan ertoe leiden dat u iets mist of fouten achterlaat. Maar als u PCB-software gebruikt, krijgt u fantastische functies zoals 3D-visualisatie om uw ontwerp vanuit elke hoek te controleren. Het geeft u een holistisch beeld van elk fijner detail van uw ontwerp, waardoor het gemakkelijk wordt om fouten te ontdekken.

Kostenefficient

Het maken van een PCB-ontwerp, het assembleren van de onderdelen, het tot stand brengen van elektrische verbindingen, het testen van het ontwerp en het handmatig produceren van een product kan aanzienlijke doorlooptijden vergen. Al deze processen vereisen tijd en personeel, machines, kracht en geld. En als u wijzigingen aan uw ontwerp aanbrengt, lopen de totale uitgaven nog meer op.

PCB-ontwerpsoftware is een kostenefficiënte benadering waarmee u alle processen in korte doorlooptijden kunt uitvoeren en tegelijkertijd middelen en geld kunt besparen. Ook is het eenvoudig om snel wijzigingen aan te brengen in de software en het ontwerp in elke fase aan te passen.

Toepassingen van PCB-ontwerpsoftware

PCB-ontwerpsoftware helpt bij het verbeteren van uw ontwerplay-out, inclusief tracering, componentuitlijning, regelcontrole, enz. Deze mogelijkheden helpen u de kwaliteit van uw PCB-ontwerp te verbeteren en resulteren in hoogwaardige printplaatproductie (PCB).

PCB-ontwerpsoftware wordt gebruikt door elektronische ingenieurs van een bedrijf, freelance-ingenieurs, ingenieursondernemers en elektronische hobbyisten voor verschillende gebruikssituaties. Enkele toepassingen van PCB-ontwerpsoftware zijn:

 • Visualisatie van 3D-componenten: u kunt PCB-ontwerpsoftware gebruiken om defecte componenten op te sporen die uw elektrische circuit verstoren. Dit is mogelijk niet mogelijk met 2D-software. Door de problemen op te sporen en in een vroeg stadium op te lossen, kunt u voorkomen dat het ontwerp in de productiepijplijn terechtkomt of onnodig tijd en middelen verspilt.
 • Laagstructuurvisualisatie: U kunt PCB-ontwerpsoftware gebruiken om de laagstructuur van uw PCB-ontwerp te visualiseren. Het helpt u bij het maken van een printplaat voor één, twee of meerdere spelers op basis van uw vereisten.

Laten we nu enkele belangrijke PCB-ontwerpsoftware bespreken die op de markt verkrijgbaar is.

Altium Designer

Krijg de krachtigste PCB-ontwerpsoftware – Altium Designer – dat is modern en gebruiksvriendelijk. Dankzij de ontwerpomgeving kunnen ingenieurs elk aspect van het ontwerpproces bekijken, van ideevorming en brainstormen tot PCB-lay-out, documentatie en productie.

Ingenieurs zullen het interessant vinden om met de ontwerptools te werken en producten van betere kwaliteit te leveren vanuit dezelfde intuïtieve omgeving. U kunt een samenhangend en enkel model maken dat als centraal model kan fungeren om uw gegevens binnen het model te manipuleren (lay-out, schema, simulatie).

Altium Designer integreert met andere ECAD/MCAD, zoals SOLIDWORKS, Autodesk Inventor, Autodesk Fusion 360 en PTC Creo Parametric. Het is een cloudgebaseerd platform dat MCAD, teamwerk, gegevensbeheer en PCB-ontwerp verenigt.

Werk in realtime samen met mensen aan uw ontwerp wanneer u maar wilt, ongeacht uw locatie, om feedback of opmerkingen te ontvangen en direct aan de problemen te werken. U kunt alle essentiële bestanden op een centrale locatie opslaan om miscommunicatie tussen teams te voorkomen en een succesvolle productie te bevorderen.

  Hoe de pijltjestoetsen te repareren die niet werken in Microsoft Excel

Bovendien kun je werken in native 3D PCB-ontwerp door interactie met mechanische ontwerpers in 3D en fotorealistische omgevingen. De software maakt het gemakkelijk om met het mechanische team samen te werken door samen te werken met MCAD-software. Het zorgt er ook voor dat u het wisselen van bestanden van de ene software naar de andere vergeet, omdat u alles op één enkele tool krijgt.

Doe een gratis proefversie om de functies te testen die u graag zou willen hebben in de ontwerpsoftware. U kunt kiezen uit abonnementen op jaarbasis en voor onbepaalde tijd.

Fusie 360

Fusie 360 bevat engineering, ontwerp, productie en elektronica in één enkel platform. Het is een cloudgebaseerd platform waar u PCB-ontwerpen, CAD, CAE, CAM en 3D-modellering kunt uitvoeren. Het geeft je de producten of tools die je wilt verzekeren van functie, pasvorm, vorm en vooral esthetiek.

Controleer na het PCB-ontwerp uw ontwerpimpact door te zorgen voor produceerbaarheid met de generatieve ontwerptools en simulatie. Bewerk de modelfixtures en bestaande functies met de geïntegreerde CAD- en CAM-softwaretool. U voelt de flexibiliteit van de software wanneer u deze gebruikt, waardoor u moeiteloos kwaliteitsproducten kunt produceren.

Vermijd het gebruik van handmatige elektronische workflows en wissel bestandsformaten uit; je hebt Fusion 360 om mee te werken, zodat je nooit harder worstelt om het volledige foutloze product te krijgen. Het volledige PCB-ontwerp, schematische opname en mechanische CAD geven u de nodige tools om betrouwbare ontwerpen te produceren. U kunt ook uw productprestaties controleren met de simulatiesoftware en uw ontwerpen testen voordat u ze produceert.

Fusion 360 biedt u CAD-ready geometrie, zodat u niet helemaal opnieuw hoeft te ontwerpen. U kunt beginnen met het genereren van geometrie door invoer te geven zoals parameters, materialen, productiemethoden en kostenbeperkingen. Laat uw tijdzones, beoordelingen en locaties uw productieproces niet verlengen. Bekijk in plaats daarvan alle ontwerpen en gegevens in één enkele software voor gegevensbeheer.

Ze hebben drie prijsopties, beginnend bij een maandelijks abonnement van $ 42 tot een driejarig abonnement van $ 987. Download de gratis proefversie als ondernemer of student.

Siemens PCBflow

Verminder ontwerp-iteraties met Siemens PCBflow’s veilige cloud PCB DFM-tool op basis van beperkingen van de fabrikant. Het biedt u geautomatiseerde online DFM met echte gegevens en gedetailleerde foutrapporten om meer inzicht te krijgen en slimmer te werken. U krijgt ook de flexibiliteit om gedurende het hele proces meerdere DFM’s uit te voeren zonder op een fabrikant te wachten.

PCBflow wordt mogelijk gemaakt door Valor NPI. Of je nu een startup of een onderneming bent, DFM is voor iedereen toegankelijk. Het is ontworpen om middelen en tijd te besparen bij het leveren van hoogwaardige producten. Met frequente DFM-analyse kunt u uren besparen en het eindproduct op tijd krijgen zonder concessies te doen aan de kwaliteit.

Meld u nu aan om een ​​proefrit te maken. Als je de software leuk vindt, kies dan een abonnement dat het beste bij je ontwerpbehoeften past.

DipTrace

DipTrace biedt een intuïtieve interface, zodat u zich kunt concentreren op de projecten die u binnen het opgegeven tijdsbestek moet voltooien. Deze PCB-ontwerpsoftware biedt gewenste mogelijkheden, zoals differentiële routering, hiërarchische schema’s, ODB++-compatibiliteit, STEP 3D en diepgaande regels met DRC-controle.

Wissel eenvoudig uw gegevens uit met Altium, OrCAD, productietools, 2D/3D CAD’s, PADS en Eagle. Het heeft brede import- en exportmogelijkheden, zodat u uw schema gemakkelijk naar PCB en terug naar hetzelfde kunt converteren. Bovendien kunt u uzelf aan boord nemen met uw ontwerpmogelijkheden met de op vorm gebaseerde router en handmatige routering.

U krijgt high-speed signalen, 3D-preview, Gerber, STEP-export en meer in PCB-layout. Maak en importeer componenten uit de DipTrace-bibliotheek, die ook kant-en-klare sjablonen, IPC-7351 patroongenerator en bewerkingstools biedt. De bibliotheek bevat ook 1.60.000 verpakte componenten en meer dan 10 miljoen onderdelen.

Met DipTrace kunt u uw ontwerp in elk stadium van het ontwikkelingsproces beoordelen. Het biedt ook tools voor het genereren van 3D-modellen en meer dan 11000 pakketmodellen.

Begin met een volledige gratis proefperiode van 30 dagen, die nu beschikbaar is in Windows 32, Windows 64 en macOS. Als je het leuk vindt, neem dan het betaalde abonnement voor $ 75 voor 300 pinnen en twee signaallagen.

  Wat is er met Google Play Movies & TV gebeurd?

Ultiboard

Ultiboard is de PCB-ontwerpsoftware die efficiënte ontwerprouting en lay-out biedt met een aanpasbare omgeving. Het ontwerp van de printplaat integreert met Multisim om de ontwikkeling van PCB-prototypes uit te voeren. U kunt de flexibele tools gebruiken om te ontwerpen en handmatige precisie om kritische bordelementen te definiëren.

De geautomatiseerde functionaliteit van Ultiboard helpt je om je hele ontwerp snel af te ronden. Dankzij de geavanceerde ontwerpwizards, toolbox en spreadsheetweergave kunt u elke bordlay-out gemakkelijk beheren, definiëren en controleren. Bovendien helpt voorwaartse achterwaartse annotatie u bij een beter iteratiebeheer.

U kunt industriestandaard bestanden zoals DXF en Gerber exporteren om uw ontwerpstroom te voltooien (schematisch naar lay-out). Bovendien biedt Ultiboard veel elektronische oplossingen zodat u nooit achterblijft bij het ontwerpen en vervaardigen van uw elektronische componenten.

Kies uw software-editie om uw licentietermijn, duur en leveringsmethode te definiëren en koop het abonnement. Het ondersteunt de Engelse taal en het Windows-besturingssysteem.

OrCAD

Krijg een uitgebreide PCB-ontwerpoplossing met: OrCAD PCB Designer die routetechnologie en een geavanceerd platform biedt. Het bevat technologieën zoals bibliothecaristools, signaalintegriteit, auto-routing, constraint manager, schematisch vastleggen, PCB-bewerking, routering en circuitsimulatie met gemengd signaal.

Maximaliseer uw productiviteit met de intelligente, interactieve en automatische etsbewerkings- en plaatsingsmogelijkheden van OrCAD. Versnel bovendien uw ontwerpproces om de productie te maximaliseren met de strakke applicatie-integratie en uitgebreide functies die de gegevensintegriteit garanderen.

Gebruik bovendien beperkingsbeheer om ervoor te zorgen dat uw ontwerp voldoet aan bepaalde vereisten op basis van regio, paar, lengteregels, enz. U kunt ook een brug slaan tussen MCAD- en ECAD-stromen om een ​​perfecte ontwerpomgeving te krijgen volgens uw behoeften met de ondersteuning voor STEP, IDX en IPC-2581. Bovendien kunt u uw ontwerpen eenvoudig analyseren met analoge, beperkte ontwerpstromen, mixed-signal en geïntegreerde SI om uw doelen te bereiken.

Krijg gratis toegang tot de volledige versie van de release, inclusief OrCAD Capture CIS, OrCAD PSpice Designer, OrCAD Sigrity ERC, OrCAD PCB Designer Professional en meer.

KiCAD EDA

KiCAD EDA is een open-source en platformonafhankelijk platform voor automatisering van elektronica-ontwerp. De schematische editor van KiCAD ondersteunt zowel basisschema’s als complexe ontwerpen. Het zal je helpen je eigen symbolen te maken of te kiezen uit duizenden opties die beschikbaar zijn in de officiële bibliotheek.

Controleer na het voltooien van uw ontwerp met de elektrische regelcontrole en de geïntegreerde SPICE-simulator. De PCB-editor is eenvoudig genoeg om het ontwerpen gemakkelijk te maken, zelfs als de software nieuw voor u is. Bovendien is het krachtig voor complexe ontwerpen.

De verbeterde visualisatie, selectietools en interactieve router maken uw lay-outtaken eenvoudiger. Met de 3D-viewer kunt u ook de juiste mechanische pasvorm controleren en kunt u een voorbeeld van het eindproduct bekijken.

Bovendien heeft KiCad EDA een ingebouwde raytracer en aanpasbare verlichtingsopties, zodat u echte afbeeldingen kunt maken en deze kunt delen met uw collega’s of teams om uw werk te laten zien. Deze software ondersteunt ook verschillende besturingssystemen, zoals Ubuntu, macOS, Windows, Debian, Arch Linux, FreeBSD, Fedora, enz.

Download de gratis versie en begin met ontwerpen.

Conclusie

Met PCB-ontwerpsoftware kunt u uw printplaten eenvoudig en efficiënt ontwerpen, terwijl u veel tijd en middelen bespaart. Het zal u ook helpen de prestaties van uw ontwerp te controleren en het in de vroege stadia te repareren, zodat u alleen ontwerpen van hoge kwaliteit naar de productiefasen kunt sturen. Hierdoor kunt u robuuste en betrouwbare printplaten maken die goed presteren op elektrische apparaten.

Kies verstandig PCB-ontwerpsoftware uit de bovenstaande opties door in gedachten te houden dat opkomende technologieën in de loop van de tijd groeien en de behoeften van de consument vaak veranderen. Voorspel dus uw ontwerpvereisten en uitdagingen terwijl u PCB-ontwerpsoftware kiest en geniet van het ontwerpen van printplaten!

gerelateerde berichten