7 open source webservers voor kleine tot grote sites

We hebben een lange weg afgelegd sinds de eerste webserver werd uitgebracht. Nu zijn er zoveel meer spannende opties.

Verschillende projecten hebben verschillende behoeften, maar de open source webserverafdeling was min of meer een monopolie. Lange tijd was Apache de enige optie en het hanteren van hoge lasten was een pijn in de achterkant. Gelukkig zijn de tijden veranderd en zijn er nieuwe oplossingen ontstaan ​​voor gespecialiseerde behoeften.

Laten we dus eens kijken naar enkele van de beste en meest populaire open source webservers die vandaag beschikbaar zijn.

Apache

Het is bijna synoniem aan het World Wide Web en is nog steeds de drijvende kracht achter de meeste websites ter wereld.

De reden voor de dominantie van Apache is drieledig: een open licentie, vroege toegang (dit ding werd al in 1995 uitgebracht!), en gemakkelijke implementatie van PHP. Het laatste punt werd mogelijk gemaakt door de mod_php-module, wat betekende dat het installeren van Apache alles was wat je hoefde te doen om met PHP te ontwikkelen.

Dit is wat maakt Apache groot:

 • Beschikbaar op alle platforms – Linux, Windows, MacOS en andere platforms.
 • Het is de standaardserver voor alle gedeelde hosting van CPanel, waardoor het opzetten en wijzigen van sites moeiteloos is.
 • Tal van functionaliteit aangeboden via een grote collectie van modules. Hoe obscuur uw behoeften ook zijn, er is zeker een bestaande module voor Apache.
 • Configuratie per map via .htaccess-bestanden.
 • Ondersteuning voor HTTP/2, compressie, statische bestanden en taakverdeling.
 • MPM- en FastCGI-modi voor het leveren van hoge gelijktijdigheid.
 • Eenvoudig scripten via Lua.

Is Apache iets voor jou?

Kortom, ja. Er was een tijd dat Nginx (die we hierna zullen bespreken) een hoge vlucht nam vanwege zijn hoge prestaties, maar Apache haalde zijn achterstand in na de release van 2.2. Dat gezegd hebbende, nam Nginx, net als alle vroege nieuwkomers, veel aandacht weg, zodat je wat (ongeldige) kritiek op zijn mogelijkheden zou kunnen tegenkomen.

Nginx

Als je graag drinkt uit de “kool-aid”-fontein (of om politiek correct te zijn, volg de “laatste” ontwikkelingen), heb je waarschijnlijk gehoord van Nginx (uitgesproken als “engine-x”, wat het idee achter de naam was). Het werd in 2002 als een project uitgebracht door een Russische ingenieur die genoeg kreeg van het onvermogen van de toenmalige oplossingen om de concurrentie te verslaan. CK10 probleem (in feite het afhandelen van duizenden gelijktijdige verbindingen).

  De beginnershandleiding voor Google Presentaties

Toen Nginx uitkwam, maakte het zo’n grote plons dat mensen gewoon wegliepen van Apache en nooit meer achterom keken. En de trend zet zich vandaag voort. Hoewel Apache tegenwoordig aantoonbaar gelijk is, bood Nginx een aantal verbluffende verbeteringen die het hielpen winnen.

 • Asynchrone architectuur voor het hanteren van hoge belastingen
 • Best-in-the-class statische bestandsverwerking, load balancing en reverse proxy-mogelijkheden.
 • Snelle CGI-caching
 • Ondersteuning voor uwsgi, SCGI en andere serverprotocollen, met caching.
 • Gzipping, beeldtransformatie, bytebereiken, chunked-reacties, enz., Met FLV- en MKV-streaming.
 • WebSockets, keepalive en pijplijnverbindingen
 • Toegangscontrole, foutomleiding, etc.

Al met al is Nginx een krachtpatser met een heleboel functies die ervoor zorgen dat het voorop blijft lopen. Aangezien het onderliggende bedrijf een duurzame onderneming is, zijn betaalde ondersteuning en advies beschikbaar voor complexe projecten, wat voor sommigen nuttig kan zijn.

Is Nginx iets voor jou?

Als je het leuk vindt om webapplicaties naar jouw smaak te ontwerpen, is Nginx een groot pluspunt. Je kunt gecompliceerde en gedistribueerde systemen ontwerpen met krachtige caching, proxying en load balancing, naast het gebruik van Nginx om statische bestanden direct met verschillende optimalisaties te serveren.

En ja, Nginx is klaar voor HTTP/2.

Geïnteresseerd in het leren van Nginx? Kijk hier eens naar basiscursus.

Caddy

Een van de meest populaire nieuwe frameworks die recentelijk populair zijn geworden in de open-sourcegemeenschap, is: Caddy.

Zie Caddy als een Nginx-achtige webserver (vergelijkbare syntaxis en zo), maar alles is vereenvoudigd tot een aangenaam extreem. Let’s Encrypt-integratie voor SSL kan bijvoorbeeld worden gedaan in slechts drie configuratieregels.

Dit is waarom Caddy veel aandacht trekt:

 • HTTPS is standaard ingeschakeld. Ja, voor het installeren of vernieuwen van SSL-certificaten hoeft u niets te doen.
 • HTTP/2 krijgt de primaire focus.
 • Draait standaard TLS-sessieticketsleutels. Dit zorgt voor een veel veiliger TLS-verbindingsbeheer dat niet kwetsbaar is voor Heartbleed.
 • Geen afhankelijkheden (het is een door Golang gecompileerde binaire codebase die niet afhankelijk is van onderliggende systeembibliotheken)
 • Serveert standaard statische bestanden in de huidige map!
 • Insluitbaar — kan worden gebruikt als bibliotheek in andere programma’s

Is Caddy iets voor jou?

Als je hunkert naar eenvoud en wordt afgeschrikt door de stompe configuraties van Apache en Nginx, zal Caddy een frisse wind voelen. Dat gezegd hebbende, het werkt het beste als u tevreden bent met de standaardinstellingen. Als u bijvoorbeeld uw SSL-provider wilt gebruiken, een aparte map voor statische bestanden wilt hebben (wat bijna altijd het geval is), enzovoort, verdwijnen de voordelen.

  Top 19 softwaretesttools om te kennen als tester

Je kan krijgen Caddy op Kamatera VM vanaf slechts $ 4 per maand.

Lichthttpd

Het enige gebied waar de meeste moderne webservers falen, is het gebruik van bronnen. Lichthttpd is ontworpen om deze uitdagingen te overwinnen in omgevingen met weinig geheugen en weinig CPU.

Lighthttpd is gebouwd op het asynchrone aanvraagafhandelingsmodel en weerspiegelt dus in wezen hoe Nginx werkt. Maar er is één addertje onder het gras: Lighthttpd werkt in een enkele thread, dus als je een meer capabele machine hebt, negeert het andere CPU-cores. Het mist ook de mooiere functies van Nginx, zoals SSL-proxy, HTTP/2 en dergelijke.

Is Lighthttpd iets voor jou?

Lighthttpd is een capabele, single-threaded webserver die gemakkelijk een paar honderd verzoeken per seconde kan verwerken en toch gemakkelijk kan omgaan met systeembronnen. Anders dan dat, heeft het niet veel te bieden in vergelijking met de alternatieven. Dus misschien als je niet alle toeters en bellen nodig hebt – en echt, echt zweet voor machinebronnen – is Lighthttpd het ontdekken waard.

MonkeyServer

Ondanks de vreemde naam, de Aap webserver is een interessant project dat nog steeds actief wordt ontwikkeld en ondersteund.

De belangrijkste attractie van de MonkeyServer is de ondersteuning voor embedded platforms. Je zou de server zelf moeten compileren, maar je kunt alle franjes eruit persen en eindigen met een lichtgewicht, snelle webserver.

 • Richt zich voornamelijk op Linux, maar wordt ook ondersteund op MacOS
 • Volledige ondersteuning voor op ARM gebaseerde processors
 • Werkt perfect op Android, Raspberry Pi en andere embedded platforms
 • Minimale runtime (100 KB zonder plug-ins)
 • Ondersteunt IPv6 en TLS
 • Werkt met CGI en FastCGI
 • Basisverificatie, beveiligingsregels, enz.

Is MonkeyServer iets voor jou?

Als je je op embedded apparaten wilt richten, is MonkeyServer zo ongeveer wat je nodig hebt. Dat gezegd hebbende, het werkt even goed op de x86- als x86-64-architecturen en kan worden gebruikt om grootschalige toepassingen op krachtige machines uit te voeren. Het heeft een veel actievere en levendigere community dan andere alternatieve webservers, dus je bent nooit verdwaald als je hulp nodig hebt.

  Alle e-mail weergeven als platte tekst in Outlook

OpenLiteSpeed

OpenLiteSpeed is de open source-variant van de zakelijke webserver die wordt aangeboden door LiteSpeed ​​Technologies.

Er zijn veel redenen om van OpenLiteSpeed ​​te houden:

 • Compatibel met Apache’s mod_rewrite, wat betekent dat als je een heleboel bestaande Apache-bestanden hebt, migreren een minimale pijn zal zijn.
 • Event-driven architectuur in de stijl van Nginx, resulterend in een hoge doorvoer.
 • GUI-gebaseerde beheerdersinterface, die een prettige configuratie-ervaring biedt.
 • Native SAPI voor PHP, wat resulteert in hogere prestaties.
 • Caching en Google PageSpeedInsights-optimalisaties worden standaard toegepast.

Is OpenLiteSpeed ​​iets voor jou?

OpenLiteSpeed ​​is heel logisch voor op WordPress gebaseerde inhoudgestuurde websites, omdat pagina-optimalisaties al deel uitmaken van de server. Omdat het is afgestemd op PHP-prestaties, kunnen op PHP gebaseerde codebases en projecten enorm profiteren.

Cherokee

De Cherokee project was een persoonlijke jeuk van een ontwikkelaar, die is uitgegroeid tot een degelijk webserverplatform. Hoewel het geen geavanceerde functies heeft zoals die van Nginx, biedt het wel een eenvoudig, leuk en performant alternatief voor de reguliere webservers.

De grootste overwinning voor Cherokee is de eenvoud – het is niet nodig om te zweten met de opdrachtregel voor het configureren van de server. Een gebruiksvriendelijke webgebaseerde interface is verpakt en is een genot om te gebruiken voor diegenen die de voorkeur geven aan de point-and-click-methode om dingen voor elkaar te krijgen.

Bron: Linode

Hoewel Cherokee niet erg actief is ontwikkeld, is het nog steeds een goede gok voor de meeste alledaagse projecten. Bekijk het eens!

Conclusie

Het leven zou geen zin hebben zonder webservers, en gelukkig hebben we er nu nogal wat om uit te kiezen. Wat is je favoriete open source webserver? Als je denkt dat ik een essentieel item in de lijst heb gemist, laat het me dan weten in de comments en ik zal het met plezier toevoegen!

gerelateerde berichten