7 Python GUI-bibliotheken om u te helpen sneller betere gebruikersinterfaces te bouwen

Python is een geïnterpreteerde programmeertaal voor algemeen gebruik die steeds populairder wordt en steeds meer wordt gebruikt door de ontwikkelingsgemeenschap.

Uit de Stack Overflow Developer Survey van 2022 bleek zelfs dat Python de vierde meest gebruikte programmeertaal is door professionele ontwikkelaars en de derde meest gebruikte taal door degenen die leren coderen.

De populariteit en het brede gebruik van Python kunnen worden toegeschreven aan de eenvoud, de zuivere syntaxis en het gebruiksgemak, waardoor het zelfs voor absolute beginners gemakkelijk te leren is.

Python heeft brede toepassingen, variërend van onder andere webontwikkeling, machine learning, datawetenschap, kunstmatige intelligentie, game-ontwikkeling en robotica.

Bij het leren coderen in Python begint de typische voortgang met het leren van fundamentele concepten zoals het werken met variabelen, verschillende gegevenstypen, voorwaarden, lussen, functies en bestandsafhandeling.

Zodra tussenliggende concepten goed zijn begrepen, zou de volgende stap moeten zijn om te leren hoe grafische gebruikersinterfaces kunnen worden gebouwd met behulp van Python GUI-bibliotheken.

Een grafische gebruikersinterface (GUI) is een type gebruikersinterface waarmee gebruikers kunnen communiceren met toepassingen via grafische elementen zoals vensters, pictogrammen, knoppen, menu’s en dialoogvensters.

Vergeleken met een Command Line Interface (CLI), waar gebruikers communiceren met een applicatie door commando’s in de terminal te typen, is een GUI een gebruiksvriendelijker en intuïtiever alternatief. Het maakt applicaties ook gemakkelijker te gebruiken door niet-technische gebruikers.

Om grafische gebruikersinterfaces in Python te bouwen, moet u de GUI-bibliotheken van Python gebruiken. Terwijl u de grafische elementen zelf hard kunt coderen, is het logischer om voorverpakte GUI-bibliotheken te gebruiken.

Bibliotheken bevatten vooraf geschreven herbruikbare code die kan worden gebruikt om handige functies te bieden, taken te optimaliseren of problemen op te lossen die zich tijdens de ontwikkeling kunnen voordoen.

In dit geval bieden Python GUI-bibliotheken vooraf gebouwde tools, componenten en functies die het proces van het bouwen van gebruiksvriendelijke interfaces eenvoudiger en sneller maken.

Voordelen van de Python GUI-bibliotheek

Het gebruik van de Python GUI-bibliotheek bij het bouwen van grafische gebruikersinterfaces is zeer nuttig. Enkele van de voordelen zijn:

Vereenvoudigt het ontwikkelingsproces

Python GUI-bibliotheek vereenvoudigt het proces van het ontwikkelen van grafische gebruikersinterfaces door vooraf gebouwde GUI-componenten te bieden. Deze componenten bieden een hoog abstractieniveau, zodat ontwikkelaars niet hoeven te weten hoe ze de component zelf moeten ontwikkelen. Het enige wat ze moeten weten, is hoe ze het kunnen gebruiken in hun ontwikkelingsproces. Dit maakt het bouwen van GUI’s op zijn beurt eenvoudiger.

Zorgt voor een snellere ontwikkeling

Omdat GUI-bibliotheken worden geleverd met kant-en-klare componenten die klaar zijn voor gebruik, helpen ze het ontwikkelingsproces sneller te maken omdat ontwikkelaars zich geen zorgen hoeven te maken over het bouwen van hun eigen componenten. Het kan ook van pas komen wanneer u in korte tijd een prototype van een applicatie moet maken.

Biedt een uitgebreide set componenten

GUI-bibliotheken bieden een rijke set vooraf gebouwde grafische gebruikersinterface-widgets. Sommige van deze widgets bevatten onder andere pictogrammen, knoppen, labels, tekstinvoer, vervolgkeuzemenu’s, selectievakjes, voortgangsindicatoren, aanpasbare vensterranden en formulieren. Hierdoor kunnen ontwikkelaars meer interactieve, gebruiksvriendelijke en veelzijdige grafische gebruikersinterfaces maken.

Het kan worden geïntegreerd met andere bibliotheken

Python GUI-bibliotheken zijn zo gebouwd dat ze kunnen worden geïntegreerd met andere Python-bibliotheken. U kunt bijvoorbeeld een GUI-bibliotheek integreren met andere Python-bibliotheken zoals NumPy, Flask en Tensorflow om robuuste en uitgebreide toepassingen te creëren.

  13 Beste huisdiertrackers om de locatie van uw huisdier te controleren

Wordt geleverd met gebeurtenishandlers

Interactieve toepassingen moeten gebeurtenissen van gebruikers afhandelen. In dat opzicht kunnen Python GUI-bibliotheken gebeurtenisgestuurd programmeren aan, waardoor ontwikkelaars kunnen reageren op acties van gebruikers, zoals scrollen, klikken op knoppen, typen in tekstinvoer en muisacties, onder andere.

Dit maakt het voor ontwikkelaars gemakkelijker om interactieve gebruikersinterfaces te implementeren die kunnen reageren op acties van gebruikers en gebruikers van een applicatie kunnen betrekken.

Als het gaat om het bouwen van grafische gebruikersinterfaces, doen Python GUI-bibliotheken al het zware werk, waardoor ontwikkelaars hun inspanningen kunnen richten op belangrijkere en uniekere aspecten van hun GUI zonder zich zorgen te hoeven maken over het zelf bouwen van GUI-componenten.

Hoe de Python GUI-bibliotheek de gebruikersinterface verbetert

Ongeacht hoe goed een applicatie is, de gebruikersinterface van de applicatie zal een belangrijke bepalende factor zijn voor de ontvangst door de beoogde gebruikers, of gebruikers de applicatie graag gebruiken en hoe goed gebruikers de applicatie kunnen gebruiken.

Een goede gebruikersinterface moet gebruikers een naadloze, intuïtieve en plezierige interactie bieden die een applicatie bruikbaar, waardevol en aantrekkelijk maakt voor gebruikers. Ontwikkelaars kunnen dit allemaal bereiken door Python GUI-bibliotheken te gebruiken.

Ten eerste worden Python GUI-bibliotheken geleverd met lay-outmanagers voor het rangschikken en positioneren van UI-elementen op het scherm. Een juiste lay-out en plaatsing van componenten maken gebruikersinterfaces zowel bruikbaar als hun componenten vindbaar.

Het feit dat GUI-bibliotheken worden geleverd met vooraf gebouwde componenten, dient ook om de gebruikerservaring te verbeteren door een robuuste set componenten te bieden die kunnen worden gebruikt om het voor de gebruiker gemakkelijker te maken om met een applicatie te communiceren.

Bovendien maken Python GUI-bibliotheken thema’s en styling van GUI-componenten mogelijk. Door een GUI-bibliotheek te gebruiken, kunnen ontwikkelaars de kleuren, lettertypen, het uiterlijk en de grootte van elementen op het scherm wijzigen.

Hierdoor kunnen visueel toepasbare ontwerpen worden gemaakt die prettig in gebruik zijn en kunnen gebruikersinterfaces worden afgestemd op de algemene merkkleuren en -thema’s om consistentie in producten te creëren.

Python GUI-bibliotheken bieden ook de mogelijkheid om multimediacomponenten zoals video’s en afbeeldingen te integreren om het uiterlijk en de visuele aantrekkingskracht van een grafische gebruikersinterface verder te verbeteren.

Rekening houdend met het feit dat een toepassing kan worden gebruikt door gebruikers met een handicap, bieden Python GUI-bibliotheken toegankelijkheidsfuncties die rekening houden met dergelijke gebruikers.

Toegankelijkheidsfuncties zoals een hoog-contrastmodus, ondersteuning voor schermlezers, het aanbieden van alternatieve tekst voor visuele elementen en toetsenbordnavigatie verbeteren de gebruikersinterface van applicaties waardoor mensen met een handicap de applicaties kunnen gebruiken.

Python GUI-bibliotheken zijn dus een belangrijk onderdeel bij het bouwen van gebruikersinterfaces in Python. Hier zijn de beste Python GUI-bibliotheken om u te helpen sneller betere gebruikersinterfaces te bouwen:

PyQT

PyQt is een set Python-bindingen voor het Qt-applicatieframework dat draait op Windows, macOS, Linux, iOS en Android. Met een Python-binding kunnen ontwikkelaars functies aanroepen en gegevens van Python doorgeven aan bibliotheken die zijn geschreven in talen zoals C of C++.

Qt is een GUI-framework dat voornamelijk in C++ is geschreven, en dus stelt PyQt de toolkit bloot aan Python-ontwikkelaars.

PyQt heeft een uitgebreide set widgets en bedieningselementen, variërend van basiswidgets zoals knoppen, labels, selectievakjes en keuzerondjes tot meer geavanceerde componenten zoals multimediaspelers, grafieken en tabellen.

  Een notitie toevoegen aan een schetsbestand

Met PyQt kunnen ontwikkelaars de vooraf gebouwde componenten volledig naar wens aanpassen en ook hun eigen aangepaste widgets maken, waardoor er ruimte is voor veel creativiteit en mogelijkheden bij het ontwikkelen van gebruikersinterfaces.

De diepe integratie met Qt heeft als voordeel dat ervoor wordt gezorgd dat GUI’s die zijn ontwikkeld met PyQt een native look en feel hebben voor verschillende besturingssystemen. PyQt is ideaal voor het ontwikkelen van complexe GUI’s voor datavisualisatietools, interactieve multimediasoftware, desktopapplicaties en complexe zakelijke of wetenschappelijke applicaties.

Beste PyGui

Beste PyGui is een krachtig, platformonafhankelijk, GPU-versneld GUI-framework voor Python dat volledige stijl- en themacontrole mogelijk maakt. Het framework is geschreven in C/C++, waardoor het framework kan worden gebruikt om krachtige Python-applicaties te maken.

Als een GUI-framework wordt Dear PyGui gebundeld met traditionele GUI-elementen zoals menu’s, knoppen, keuzerondjes en een robuuste verzameling dynamische plots, tekeningen, tabellen, een debugger en meerdere bronviewers. Het raamwerk wordt ook geleverd met een verscheidenheid aan methoden die nodig zijn om een ​​functionele lay-out te maken.

Deary PyGui is zowel een krachtig als een gebruiksvriendelijk raamwerk met op GPU gebaseerde weergave en is ideaal voor het maken van zowel eenvoudige interfaces voor Python-scripts als zeer complexe gebruikersinterfaces.

Het raamwerk is zeer geschikt voor het ontwikkelen van GUI’s voor toepassingen die snelle en interactieve interfaces vereisen in gaming-, datawetenschaps- en technische toepassingen.

PySimpleGUI

PySimpleGUI is een wrapper-pakket dat momenteel vier Python GUI-frameworks ondersteunt, namelijk: tkinter, Qt, WxPython en Remi. Door rond de vier frameworks te wikkelen, kapselt PySimpleGUI de specifieke objecten en code in die worden gebruikt door het GUI-framework waarop u PySimpleGUI uitvoert.

PySimpleGUI implementeert ook de meeste standaardcode van het framework voor u, zodat uw PySimpleGUI-code veel eenvoudiger en korter is in vergelijking met het rechtstreeks schrijven van code in het onderliggende framework.

Volgens de documentatie kan een PySimpleGUI-programma ½ tot 1/10e hoeveelheid code nodig hebben om een ​​identiek venster te maken met behulp van een van de frameworks rechtstreeks. PySimpleGUI maakt het gemakkelijker om naar verschillende GUI-frameworks te migreren.

PySimpleGUI is ideaal voor degenen die leren hoe ze een Python GUI kunnen maken, omdat het gemakkelijker wordt om GUI’s te bouwen. PySimpleGUI is echter alleen ideaal voor eenvoudige GUI’s en is niet de beste optie als u complexere GUI’s wilt bouwen.

Kivy

Kivy is een open-source, platformonafhankelijk Python GUI-framework dat grotendeels is geschreven in Python en Cython. Behalve dat het zeer aanpasbaar is, maakt Kivy het schrijven van zeer herbruikbare code mogelijk die kan worden geïmplementeerd op Windows, macOS, Linux, Android en iOS.

Kivy is ontworpen om zeer aanpasbaar en gebruiksvriendelijk te zijn, waardoor snel en snel prototypen van GUI’s voor applicaties mogelijk zijn. Hoewel Kivy platformonafhankelijke ondersteuning biedt, is het raamwerk bedoeld voor het ontwikkelen van applicaties die gebruik maken van multi-touch gebruikersinterfaces.

Alle Kivy-widgets zijn gebouwd met multitouch-ondersteuning. Het platformonafhankelijke karakter, in combinatie met de multitouch-ondersteuning, verklaart waarom de meeste real-world Kivy-applicaties Android en iOS zijn. Als u touchscreen-interfaces voor Android- of iOS-apparaten bouwt, zou dit uw standaard Python GUI-framework moeten zijn.

Tkinter

Tkinter is het standaard standaard GUI-pakket voor Python. Omdat het deel uitmaakt van de standaardbibliotheek van Python, is Tkinter in populariteit en gebruik gegroeid.

Dit was gunstig voor de bibliotheek, aangezien de grote gemeenschap van gebruikers ervoor heeft gezorgd dat de bibliotheek duidelijke en uitgebreide documentatie heeft, waardoor zelfs complete beginners gemakkelijk de basis kunnen leren van het gebruik van de bibliotheek om GUI’s te bouwen. Bovendien kan Tkinter eenvoudig worden geïntegreerd met andere Python-bibliotheken.

  Een webpagina deblokkeren van achter een firewall

Tkinter wordt geleverd met een breed scala aan vooraf gebouwde componenten, zoals onder andere knoppen, labels, menu’s, tekstvakken, selectievakjes, voortgangsbalken en weergaven met tabbladen.

In combinatie met het feit dat Tkinter platformonafhankelijke compatibiliteit heeft, kunnen ontwikkelaars de bibliotheek gebruiken om rijke GUI’s te bouwen die werken op de belangrijkste besturingssystemen.

Tkinter is ideaal voor het snel prototypen van gebruikersinterfaces en het bouwen van eenvoudige GUI’s voor kleine applicaties. Het is echter niet ideaal voor het bouwen van complexere GUI’s met veel afhankelijkheden.

Toga

Toga is een Python-native, OS-native platformonafhankelijke GUI-toolkit die nog in de kinderschoenen staat, maar wordt geleverd met veel functies en talloze basis-GUI-componenten. Toga, waarvoor Python 3.7 of hoger vereist is, is gebouwd met het besef dat mobiel computergebruik erg belangrijk is geworden.

Toga wil dus het go-to Python GUI-framework zijn voor Python-programmering op mobiele platforms en platformonafhankelijke mobiele codering mogelijk maken.

In tegenstelling tot andere GUI-frameworks die platformonafhankelijke compatibiliteit bereiken door een op het besturingssysteem geïnspireerd thema toe te passen bovenop generieke widgets, gebruikt Toga native systeemwidgets op elk besturingssysteem. Het gebruik van native widgets maakt GUI’s die met Toga zijn gebouwd sneller en stelt ontwikkelaars in staat schonere native applicaties te bouwen.

Toga biedt een API die een reeks mechanismen blootlegt voor het bereiken van UI-doelen en ook de bredere concepten van het bouwen van GUI-apps abstraheert. Op deze manier wordt elke Toga-applicatie geleverd met de basisset menu-opties, allemaal op de plaatsen waar je ze zou verwachten in een native applicatie.

Qt voor Python

Qt voor Python is de officiële set Python-bindingen voor het Qt-framework, die is geschreven door de ontwikkelaars van het Qt-framework dat is ontwikkeld met C++.

Qt voor Python heeft een grote gemeenschap van gebruikers en grote bedrijven die erop vertrouwen om geavanceerde grafische afbeeldingen en complexe gebruikersinterfaces te maken. Qt voor Python blinkt uit in het creëren van complexe, visueel verbluffende en krachtige applicaties die op verschillende platforms draaien.

Qt voor Python wordt geleverd met kant-en-klare bedieningselementen en widgets, variërend van eenvoudige GUI-componenten tot geavanceerde GUI-componenten. Ontwikkelaars kunnen ook complexe datavisualisaties maken met behulp van Qt voor Python en werken met 2D- en 3D-graphics in hun ontwikkeling.

Terwijl het enige tijd kan duren om te leren hoe de functies ervan volledig kunnen worden gebruikt bij het maken van complexe GUI’s, kunnen beginners nog steeds profiteren van het gebruik van Qt voor Python bij het maken van eenvoudige GUI’s voordat ze naar meer geavanceerde GUI’s kunnen gaan.

Conclusie

Python heeft veel GUI-bibliotheken en Frameworks die kunnen worden gebruikt bij het bouwen van eenvoudige GUI’s tot complexe, visueel verbluffende GUI’s die op verschillende platforms worden uitgevoerd.

Afhankelijk van uw kennisniveau bij het werken met Python GUI en de GUI die u wilt bouwen, kan een verscheidenheid aan bibliotheken ideaal zijn. Absolute beginners die eenvoudige gebruikersinterfaces willen bouwen, kunnen PySimpleGUI bijvoorbeeld gemakkelijker kiezen en gebruiken.

Aan de andere kant kunnen meer ervaren ontwikkelaars die meer complexe, responsieve en visueel verbluffende gebruikersinterfaces willen bouwen baat hebben bij het gebruik van PyQt of Qt voor Python.

Houd daarom bij het bouwen van een GUI rekening met de complexiteit en functies van uw gebruikersinterface en uw ervaring met het werken met GUI voordat u een Python GUI voor uw project kiest.

U kunt ook enkele Python-linterplatforms verkennen om uw code op te schonen.