8 Beste FTP-serversoftware voor Windows voor veilige overdracht

FTP is een acroniem voor bestandsoverdrachtprotocol. FTP (file transfer protocol) is een mechanisme voor het overzetten van bestanden van de ene computer naar de andere. Het werd ontwikkeld in 1971.

Met FTP kunnen gebruikers bestanden en informatie uploaden en downloaden zonder een webbrowser te gebruiken. Het is een streamingprotocol, wat betekent dat gegevens in kleinere stukjes worden geleverd om het proces sneller te voltooien.

Het uploaden van bestanden naar een webserver is het meest typische gebruik van FTP. Het wordt ook gebruikt om bestanden op een webserver up-to-date te houden. In een notendop, FTP is een veilige manier om bestanden te downloaden, uploaden en over te dragen via internet.

Met FTP-software kan een bedrijf regelmatig enorme hoeveelheden gegevens verplaatsen. Het MKB of grote ondernemingen gebruiken oplossingen voor beheerde bestandsoverdracht (MFT) om gevoelige gegevens van de server te beschermen. Er wordt voorspeld dat FTP in de toekomst zal groeien, omdat het bedrijven in staat stelt enorme hoeveelheden gegevens te transporteren en tegelijkertijd interne, externe en ad-hoc gegevensoverdrachten via netwerken te beveiligen.

volgens een Onderzoekwas de wereldwijde markt voor beheerde software voor bestandsoverdracht in 2020 USD 1,58 miljard waard en zal naar verwachting in 2028 USD 2,99 miljard bereiken, met een CAGR van 9,59 procent tussen 2021 en 2028.

FTP-software is client-server; het bestaat uit twee delen: een FTP-server en een FTP-client. Het downloaden of uploaden van bestanden die te groot zijn om via e-mail te worden bezorgd, is een populaire toepassing voor FTP.

Wat is een FTP-client?

Een FTP-client maakt verbinding met de server en voert bewerkingen uit zoals uploaden, downloaden, hernoemen, verwijderen, enz.

Vroeger hadden FTP-clients alleen een opdrachtregelinterface, maar nu hebben ze een veelzijdige, gebruiksvriendelijke interface die de procedure voor bestandsoverdracht veel eenvoudiger maakt. FTP-clients zijn beschikbaar als zelfstandige programma’s, webbrowserextensies en online clients. FTP-clients kunnen worden geïnstalleerd op desktops, servers en mobiele apparaten.

Wat is een FTP-server?

FTP Server is software waarmee gebruikers bestanden van servers kunnen downloaden en uploaden met behulp van het FTP-protocol. Deze server kan draaien op elke computer waarop File Transfer Protocol Server-software is geïnstalleerd.

Voordelen van het gebruik van FTP

Grote bestandsoverdrachten zijn mogelijk: De vereisten voor bestandsoverdracht gaan voor veel bedrijven verder dan het verzenden van een enkel Microsoft Word-document. FTP vereenvoudigt grote overdrachten en vereist een snellere bestandsoverdrachtsnelheid. Met FTP kunt u honderden megabytes aan gegevens tegelijk verzenden.

Verbeterde overdrachtsstroom: in plaats van te wachten om elke map of bestand één voor één over te dragen, kunnen veel mappen of bestanden tegelijk worden verplaatst met een paar simpele klikken.

Ononderbroken bestandsoverdracht: als uw bestandsoverdracht wordt onderbroken vanwege een mislukte verbinding, verliest u uw voortgang niet. Als u uw verbinding verliest, zal FTP de overdracht herstarten vanaf het punt waar u was gebleven in plaats van opnieuw te beginnen.

Verhoogde productiviteit: als u grote hoeveelheden gegevens moet overdragen of later gegevens wilt verzenden, kunt u de overdracht op een latere dag en tijd plannen zonder uw schema te verbreken. Bovendien hoeft u niet te wachten terwijl deze transacties zijn voltooid.

  De toekomst van software op Windows: wat is een MSIX-bestand?

Gegevensbeveiliging: Normaal gesproken wordt FTP niet als veilig beschouwd omdat het een kale gebruikersnaam en wachtwoord gebruikt, waardoor hackers gemakkelijk toegang kunnen krijgen tot de gegevens. FTP biedt veilige protocollen voor gegevensoverdracht, zoals FTP over TLS (FTPS) en SFTP.

Gegevensback-up: Ook in het geval van onvoorziene situaties zorgen de beste FTP-diensten ervoor dat gegevens nooit verloren gaan. Er wordt vaak en automatisch een back-up van uw bestanden gemaakt met calamiteitenherstel, zodat u bij calamiteiten geen gegevens kwijtraakt.

Laten we nu eens kijken naar enkele van de beste FTP-serversoftware.

Filezilla

Filezilla is een gratis en open source FTP-client. De FileZilla Client zorgt voor een veilige FTP-verbinding via FTPS en SFTP.

FileZilla biedt hulp via zijn forums, wiki en trackers voor bug- en functieverzoeken.

Als u op zoek bent naar veilige protocolondersteuning zoals FTPS en SFTP, dan wordt Filezilla Pro aanbevolen. Het ondersteunt zelfs WebDAV, Amazon S3, Dropbox, Microsoft OneDrive, Google Drive, Microsoft Azure Blob, Google Cloud Storage, enz.

Voor foutopsporingsdoeleinden worden gebeurtenissen in een bestand gelogd en op een specifieke plaats opgeslagen.

Functies

 • FTP en versleutelde FTP, zoals FTPS (server en client) en SFTP, worden gebruikt om bestanden over te dragen.
 • De nieuwste versie van het internetprotocol, IPv6, wordt ondersteund
 • Overdrachtsnelheidsbeperkingen kunnen worden ingesteld om het tempo waarin bestanden worden overgedragen te beperken, wat helpt om fouten bij bestandsoverdracht te verminderen.
 • HTTP/1.1, SOCKS5 en FTP-Proxy worden allemaal ondersteund.

Het komt in client- en serverversies. Servereditie kan worden gebruikt als u uw gegevens met anderen wilt delen.

Wing FTP-server

Wing FTP Server is FTP-software voor Windows, Linux en Mac OS die eenvoudig te gebruiken, veilig en krachtig is. Het ondersteunt verschillende protocollen voor bestandsoverdracht, waaronder FTP, FTPS, HTTP, HTTPS en SFTP, waardoor gebruikers op verschillende manieren verbinding kunnen maken met de server.

Het geeft beheerders overal toegang tot de server via een webinterface. U kunt ook de serverprestaties en online sessies bijhouden en e-mailmeldingen ontvangen over belangrijke servergebeurtenissen.

Functies

 • Met de Android/iOS-app kun je onderweg gemakkelijk FTP-bestanden op afstand overdragen en beheren.
 • Eventmanager om Lua-script uit te voeren, een e-mailmelding te verzenden of een programma van derden uit te voeren.
 • Windows AD/LDAP-verificatie wordt ondersteund en gegevens worden opgeslagen in XML-bestanden of een ODBC/MySQL-database.
 • Wing Gateway zorgt voor hoge beschikbaarheid via een cluster.

De gratis versie van Wing FTP-oplossingen heeft beperkte functionaliteit, terwijl de commerciële versies veiliger en robuuster zijn en meerdere domeinen en gebruikers aankunnen.

Titan FTP-server

Titan FTP Server biedt de veiligste bestandsoverdrachten in de branche. Het is de meest uitgebreide FTP-server die toegankelijk is, met krachtige beveiligingsfuncties en hoogwaardige technische ondersteuning.

Cisco Systems raadt het aan als een van de weinige SFTP-serveroplossingen voor het maken van back-ups van hun volledige Unified Communications (UC) Suite.

Titan FTP Server heeft een WebUI waarmee gebruikers snel bestanden kunnen uploaden en downloaden zonder extra software of plug-ins. Het heeft eenvoudige beheerders- en configuratie-instellingen waarmee beheerders op granulair niveau toezicht kunnen houden en beheren.

De beheerconsole, die realtime monitoring, schijfquota en andere functies omvat, kan op afstand worden beheerd om serverinstellingen, gebeurtenissen en gebruikers te beheren.

Functies

 • Windows-, Linux- en Mac-platforms worden allemaal ondersteund.
 • Compatibiliteit met verschillende browsers
 • Voor veilige bestandsoverdracht wordt het HTTPS-protocol gebruikt.
 • Meerdere bestanden en mappen kunnen worden overgedragen met een enkele slepen en neerzetten.
  Fix Skype heeft geen toegang tot geluidskaart in Windows 10

Titan FTP Server ondersteunt FTP, FTPS en SFTP en is beschikbaar als een op Azure of AWS gebaseerde applicatie of als een on-premises licentie.”

Serv-U FTP

SolarWinds biedt een on-premise samenwerkingsoplossing genaamd Serv-U File Transfer Protocol (FTP)-server waarmee bedrijven bestanden kunnen delen met hun commerciële partners.

Bestandsbeheer, het vormen van gebruikersgroepen en rechtenbeheer zijn allemaal belangrijke aspecten van deze software. Serv-U biedt aan om bestanden te uploaden, te bladeren en te downloaden via een mobiele apparaatinterface en een webclient door middel van robuuste beveiliging.

Het heeft ook een functie voor slepen en neerzetten voor het overbrengen van bestanden en het maken van gebruikersgroepen. De oplossing bevat een ingebouwde plug-in genaamd Web Client Pro waarmee gebruikers enorme bestanden kunnen verzenden. Gebruikers kunnen ook meerdere bestanden tegelijk verzenden.

Het is mogelijk om een ​​aantal sessies op de server in te stellen om bandbreedtebeperking te voorkomen. Het helpt ook bij het beheer van bestandsoverdrachten doordat gebruikers sessies in realtime kunnen bekijken en volgen.

Functies

 • Bestandsoverdracht via IPv4- en IPv6-netwerken met behulp van FTP en FTPS
 • Om gegevensverlies tijdens de overdracht te voorkomen, versleutelt u bestanden met SSL/TLS-protocollen.
 • Breng meerdere en grote bestanden over die groter zijn dan 3 GB.
 • Bedrijfsgevoelige bestanden kunnen na de overdracht automatisch worden overgedragen of gewist.

Serv-U Managed File Transfer Server is de volgende geüpgradede versie, met betere beveiliging, beheercontroles en naleving.

Cerberus FTP

Cerberus is een bestandsoverdrachtprotocolserver die al 20 jaar bestaat. Voor de uitdagende omgeving zorgt het ervoor dat gegevens worden overgedragen via een betrouwbaar en versleuteld medium.

Het kan authenticeren met Active Directory en LDAP en ondersteunt SFTP, FTP/S en HTTPS. Het wordt ook geleverd met een uitgebreide set integriteits- en beveiligingsfuncties en een gebruiksvriendelijke manager voor het beheren van gebruikerstoegang tot bestanden en bestandsactiviteiten.

Omdat het tweefactorauthenticatie en sterke SSL-codering omvat, kunnen kleine tot grote bedrijven volledig vertrouwen op deze software voor veilige gegevensoverdracht.

IP-toelatingslijst/blokkeringslijst en geautomatiseerde accountvergrendeling kunnen ook worden gebruikt om gebruikers te helpen de toegang tot bestanden en bewerkingen te beheren.

Naleving, meldingen, ad-hoc bestandsdeling, ondersteuning van gebeurtenissen, automatisering en virtuele mappen zijn slechts enkele van de andere functies die door Cerberus FTP Server worden aangeboden.

Functies

 • Volledige aanpassing en controle voor beheerders om gegevens te beschermen en te beheren
 • De functies voor rapportbeheer maken volledige audittrails en uitgebreide rapportage mogelijk
 • Het schaalbare karakter ondersteunt cloud- en hybride computeromgevingen
 • Beleid voor het bewaren van bestanden

Cerberus FTP Server is beschikbaar in drie verschillende edities: Standard, Professional en Enterprise. De indeling is onder meer gebaseerd op capaciteit, beveiliging, aantal aansluitingen en integratie.

FTPShell

FTPShell server is een op SSH2 gebaseerd beveiligd shell-serverprogramma voor het Windows-besturingssysteem. SFTP, Secure Shell, FTPS, FTP en Telnet zijn allemaal beschikbare opties voor accounttoegang.

Beheerders kunnen bestaande Windows-gebruikersaccounts of nieuwe accounts die door de FTPShell-server zijn gemaakt, gebruiken om gebruikers te verifiëren.

De applicatie is eenvoudig te beheren en aan te passen via het beheerpaneel of de Windows-beheerinterface. Op SSH2 gebaseerde authenticatie met openbare sleutels en het maken van SSL-certificaten worden ook ondersteund.

Functies

 • Active Directory-verificatie en Windows NTLM-verificatie worden ondersteund.
 • Anonieme en met een wachtwoord beveiligde accounts.
 • FTPshell Server werkt met beveiligde FTP via SSL/TLS, zowel impliciet als expliciet (FTPS)
 • Het kan worden ingesteld om automatisch te starten wanneer de computer opstart
  Waarom wordt Windows 10 zo vaak bijgewerkt?

De gratis persoonlijke editie is alleen voor persoonlijk gebruik en maakt onbeperkte accountcreatie en maximaal twee gelijktijdige gebruikers mogelijk.

Syncplify

Syncplify is een beroemde en bekroonde FTP- en SFTP-serversoftware die ideaal is voor het implementeren van een robuuste, snelle, betrouwbare en veilige server voor bestandsoverdracht.

De server heeft het meest geavanceerde functionele model met hoge beschikbaarheid (HA) dat momenteel op de markt verkrijgbaar is.

Syncplify is een bekende en bekroonde FTP- en SFTP-serversoftware die geschikt is voor het implementeren van een betrouwbare, snelle en veilige server voor bestandsoverdracht.

Het is een op Windows gebaseerde beveiligde FTP-, FTPS- (impliciete en expliciete TLS) en SFTP-server. Het maakt de overdracht van grote bestanden (> 4 GB) en virtuele mappen mogelijk en ondersteunt PKI-authenticatie. De software heeft zowel een grafische gebruikersinterface als een opdrachtregelinterface.

De software analyseert realtime verkeer en biedt wereldwijde bescherming per gebruiker. Het onderscheidende kenmerk is dat het kan worden uitgebreid met scripttalen zoals JavaScript, Basic, C++Script of Pascal.

Het verbeterde beveiligingsmodel helpt bij het automatisch detecteren en blokkeren van aanvallen, en de AI-architectuur blokkeert hackers voordat ze inbreken.

Functies

 • Active Directory (AD) gebruikers en groepen worden ondersteund.
 • Delegeer administratieve taken en voer veel geïsoleerde exemplaren van de SFTP-service uit op één computer of virtuele machine.
 • Met een paar eenvoudige klikken kunt u eenvoudig beveiligingsparameters aanpassen.
 • Controles op granulair niveau voor nauwkeurig beheer en controle

Syncplify heeft als bijkomend voordeel dat het een HIPAA-compatibele server voor bestandsoverdracht is die kan worden gebruikt om een ​​veilige back-up van Cisco UCM te maken.

Xlight FTP

Xlight FTP Server is een krachtige, gebruiksvriendelijke FTP-server voor Windows. Het is gebouwd om duizenden FTP-clients tegelijk te verwerken met een minimum aan CPU en geheugen.

Het is bedoeld om op alle versies van Windows te draaien en gebruikersauthenticatie kan worden gedaan via Active Directory, LDAP of een externe database met ODBC-verbindingen.

Het is gemaakt om u volledige controle over uw FTP-server te geven en u te helpen er het maximale uit te halen. Of u uw gegevens nu met de wereld wilt delen of privé wilt houden, Xlight maakt het eenvoudig.

Functies

 • Het toevoegen van FTP- en SFTP-functies aan Active Directory-gebruikers is eenvoudig met Xlight.
 • De FTP-instellingen van gebruikers kunnen worden opgeslagen op de LDAP-server met behulp van een uitgebreid schema.
 • E-mailmelding na voltooiing van de taak.
 • IP6-integratie in alle serverfunctionaliteiten

Er zijn drie edities van Xlight FTP Server: persoonlijk, standaard en professioneel. De persoonlijke editie is gratis voor thuisgebruikers en persoonlijk gebruik.

Conclusie ️

Houd bij het selecteren van FTP-software rekening met factoren zoals gegevensbeveiliging, toegangsbeperkingen, cloudondersteuning, naleving van regelgeving, enzovoort. Controleer vanuit beveiligingsoogpunt op gedetailleerde controles, versleuteling, ondersteunde protocollen en andere beveiligingscompliance.

gerelateerde berichten