8 IDS- en IPS-tools voor betere netwerkinzichten en beveiliging

Een Intrusion Detection System (IDS) en Intrusion Prevention System (IPS) zijn uitstekende technologieën om kwaadaardige activiteiten op uw netwerken, systemen en applicaties te detecteren en te voorkomen.

Het is logisch om ze te gebruiken, omdat cyberbeveiliging een groot probleem is waarmee bedrijven in alle soorten en maten worden geconfronteerd.

Bedreigingen evolueren voortdurend en bedrijven worden geconfronteerd met nieuwe, onbekende bedreigingen die moeilijk te detecteren en te voorkomen zijn.

Hier komen IDS- en IPS-oplossingen in beeld.

Hoewel velen deze technologieën in de put gooien om met elkaar te concurreren, zou de beste manier kunnen zijn om ze elkaar aan te vullen door beide in uw netwerk te gebruiken.

In dit artikel zullen we kijken naar wat IDS en IPS zijn, hoe ze u kunnen helpen en enkele van de beste IDS- en IPS-oplossingen op de markt.

Wat is een inbraakdetectiesysteem (IDS)?

Een Intrusion Detection System (IDS) verwijst naar een softwaretoepassing of apparaat om het computernetwerk, de toepassingen of systemen van een organisatie te controleren op beleidsschendingen en kwaadaardige activiteiten.

Met behulp van een IDS kunt u uw huidige netwerkactiviteiten vergelijken met een bedreigingsdatabase en afwijkingen, bedreigingen of schendingen detecteren. Als het IDS-systeem een ​​bedreiging detecteert, meldt het dit onmiddellijk aan de beheerder om te helpen bij het nemen van maatregelen.

IDS-systemen zijn hoofdzakelijk van twee soorten:

 • Network Intrusion Detection System (NIDS): NIDS bewaakt de verkeersstroom van en naar apparaten, vergelijkt deze met bekende aanvallen en signaleert verdenkingen.
 • Host-Based Intrusion Detection System (HIDS): Het controleert en voert belangrijke bestanden uit op afzonderlijke apparaten (hosts) voor inkomende en uitgaande datapakketten en vergelijkt huidige snapshots met de eerder genomen snapshots om te controleren op verwijdering of wijzigingen.

Bovendien kan IDS ook protocolgebaseerd, toepassingsprotocolgebaseerd of een hybride IDS zijn die verschillende benaderingen combineert op basis van uw vereisten.

Hoe werkt een IDS?

IDS omvat verschillende mechanismen om inbraken te detecteren.

 • Op handtekeningen gebaseerde inbraakdetectie: een IDS-systeem kan een aanval identificeren door deze te controleren op een specifiek gedrag of patroon, zoals kwaadaardige handtekeningen, bytereeksen, enz. Het werkt uitstekend voor een bekende reeks cyberbedreigingen, maar doet het misschien niet zo goed voor nieuwe aanvallen waarbij het systeem kan geen patroon traceren.
 • Op reputatie gebaseerde detectie: dit is wanneer een IDS cyberaanvallen kan detecteren op basis van hun reputatiescores. Als de score goed is, krijgt het verkeer een pass, maar als dat niet het geval is, informeert het systeem je meteen om actie te ondernemen.
 • Op afwijkingen gebaseerde detectie: het kan computer- en netwerkinbraken en -schendingen detecteren door de netwerkactiviteiten te bewaken om een ​​vermoeden te classificeren. Het kan zowel bekende als onbekende aanvallen detecteren en maakt gebruik van machine learning om een ​​betrouwbaar activiteitenmodel te bouwen en te vergelijken met nieuw gedrag.

Wat is een Intrusion Prevention System (IPS)?

Een inbraakpreventiesysteem (IPS) verwijst naar een softwaretoepassing of apparaat voor netwerkbeveiliging om kwaadaardige activiteiten en bedreigingen te identificeren en te voorkomen. Omdat het zowel voor detectie als preventie werkt, wordt het ook wel het Identity Detection and Prevention System (IDPS) genoemd.

IPS of IDPS kunnen netwerk- of systeemactiviteiten monitoren, gegevens loggen, bedreigingen melden en problemen voorkomen. Deze systemen bevinden zich meestal achter de firewall van een organisatie. Ze kunnen problemen met netwerkbeveiligingsstrategieën detecteren, huidige bedreigingen documenteren en ervoor zorgen dat niemand het beveiligingsbeleid in uw organisatie schendt.

Ter preventie kan een IPS beveiligingsomgevingen wijzigen, zoals het wijzigen van de inhoud van de bedreiging, het opnieuw configureren van uw firewall, enzovoort. IPS-systemen zijn van vier typen:

 • Network-Based Intrusion Prevention System (NIPS): het analyseert datapakketten in een netwerk om kwetsbaarheden te vinden en te voorkomen door gegevens te verzamelen over applicaties, toegestane hosts, besturingssystemen, normaal verkeer, enz.
 • Host-Based Intrusion Prevention System (HIPS): Het helpt gevoelige computersystemen te beschermen door hostactiviteiten te analyseren om kwaadaardige activiteiten te detecteren en te voorkomen.
 • Analyse van netwerkgedrag (NBA): het hangt af van op anomalie gebaseerde inbraakdetectie en controles op afwijkingen van normaal/gebruikelijk gedrag.
 • Draadloos inbraakpreventiesysteem (WIPS): Het bewaakt het radiospectrum om ongeautoriseerde toegang te controleren en neemt maatregelen om het tegen te gaan. Het kan bedreigingen detecteren en voorkomen, zoals gecompromitteerde toegangspunten, MAC-spoofing, denial of service-aanvallen, verkeerde configuratie in toegangspunten, honeypot, enz.
  13 beste video-interviewplatforms in 2022 voor snellere aanwervingen

Hoe werkt een IPS?

IPS-apparaten scannen het netwerkverkeer grondig met behulp van een of meerdere detectiemethoden, zoals:

 • Op handtekeningen gebaseerde detectie: IPS bewaakt netwerkverkeer op aanvallen en vergelijkt dit met vooraf gedefinieerde aanvalspatronen (handtekening).
 • Detectie van stateful protocolanalyse: IPS identificeert afwijkingen in een protocolstatus door actuele gebeurtenissen te vergelijken met vooraf gedefinieerde geaccepteerde activiteiten.
 • Op afwijkingen gebaseerde detectie: een op afwijkingen gebaseerde IPS bewaakt datapakketten door ze te vergelijken met normaal gedrag. Het kan nieuwe bedreigingen identificeren, maar kan valse positieven vertonen.

Nadat een anomalie is gedetecteerd, voert het IPS-apparaat in realtime een inspectie uit voor elk pakket dat in het netwerk wordt vervoerd. Als het een pakket verdacht vindt, kan de IPS de toegang van de verdachte gebruiker of het verdachte IP-adres tot het netwerk of de toepassing blokkeren, de TCP-sessie beëindigen, de firewall opnieuw configureren of opnieuw programmeren, of schadelijke inhoud vervangen of verwijderen als deze na de aanval nog aanwezig is.

Hoe kunnen een IDS en IPS helpen?

Als u de betekenis van netwerkinbraak begrijpt, krijgt u meer duidelijkheid over hoe deze technologieën u kunnen helpen.

Dus, wat is netwerkinbraak?

Een netwerkinbraak betekent een ongeautoriseerde activiteit of gebeurtenis op een netwerk. Iemand probeert bijvoorbeeld toegang te krijgen tot het computernetwerk van een organisatie om de beveiliging te schenden, informatie te stelen of kwaadaardige code uit te voeren.

Endpoints en netwerken zijn kwetsbaar voor verschillende bedreigingen van alle mogelijke kanten.

Bovendien kunnen niet-gepatchte of verouderde hardware en software, samen met apparaten voor gegevensopslag, kwetsbaarheden hebben.

De gevolgen van een netwerkinbraak kunnen verwoestende gevolgen hebben voor organisaties in termen van blootstelling aan gevoelige gegevens, beveiliging en naleving, klantvertrouwen, reputatie en miljoenen dollars.

Daarom is het essentieel om netwerkinbraken te detecteren en ongelukken te voorkomen wanneer het nog tijd is. Maar het vereist inzicht in verschillende beveiligingsbedreigingen, hun impact en uw netwerkactiviteit. Dit is waar IDA en IPS u kunnen helpen kwetsbaarheden op te sporen en op te lossen om aanvallen te voorkomen.

Laten we eens kijken wat de voordelen zijn van het gebruik van IDA- en IPS-systemen.

Verbeterde beveiliging

IPS- en IDS-systemen helpen de beveiliging van uw organisatie te verbeteren door u te helpen beveiligingsproblemen en aanvallen in een vroeg stadium te detecteren en te voorkomen dat ze uw systemen, apparaten en netwerk binnendringen.

Als gevolg hiervan zult u minder incidenten tegenkomen, uw belangrijke gegevens beveiligen en uw bronnen beschermen tegen compromissen. Het zal helpen om het vertrouwen van uw klanten en uw zakelijke reputatie te behouden.

Automatisering

Het gebruik van IDS- en IPS-oplossingen helpt bij het automatiseren van beveiligingstaken. Je hoeft niet meer alles handmatig in te stellen en te controleren; de systemen helpen deze taken te automatiseren, zodat u tijd heeft om uw bedrijf te laten groeien. Dit scheelt niet alleen inspanning, maar bespaart ook kosten.

Naleving

IDS en IPS helpen u uw klant- en bedrijfsgegevens te beschermen en helpen bij audits. Het stelt u in staat om nalevingsregels na te leven en boetes te voorkomen.

Beleidshandhaving

Het gebruik van IDS- en IPS-systemen is een uitstekende manier om uw beveiligingsbeleid in uw hele organisatie af te dwingen, zelfs op netwerkniveau. Het helpt schendingen te voorkomen en elke activiteit binnen en buiten uw organisatie te controleren.

Toegenomen productiviteit

Door taken te automatiseren en tijd te besparen, zullen uw medewerkers productiever en efficiënter zijn in hun werk. Het voorkomt ook wrijvingen in het team en ongewenste nalatigheid en menselijke fouten.

Dus als u het volledige potentieel van IDS en IPS wilt verkennen, kunt u beide technologieën samen gebruiken. Met IDS weet u hoe het verkeer zich in uw netwerk verplaatst en detecteert u problemen terwijl u IPS gebruikt om de risico’s te voorkomen. Het helpt uw ​​servers, netwerk en bedrijfsmiddelen te beschermen en biedt 360-graden beveiliging in uw organisatie.

Als u op zoek bent naar goede IDS- en IPS-oplossingen, volgen hier enkele van onze beste aanbevelingen.

Zeek

Krijg een krachtig raamwerk voor betere netwerkinzichten en beveiligingsmonitoring met de unieke mogelijkheden van: Zeek. Het biedt diepgaande analyseprotocollen die semantische analyse op een hoger niveau op de applicatielaag mogelijk maken. Zeek is een flexibel en aanpasbaar raamwerk omdat de domeinspecifieke taal het mogelijk maakt om het beleid volgens de site te volgen.

  Gearchiveerde e-mails vinden in Gmail

Je kunt Zeek op elke site gebruiken, van klein tot groot, met elke scripttaal. Het richt zich op goed presterende netwerken en werkt efficiënt op verschillende locaties. Bovendien biedt het een archief van netwerkactiviteiten op het hoogste niveau en is het zeer stateful.

De werkwijze van Zeek is vrij eenvoudig. Het bevindt zich op software, hardware, cloud of virtueel platform dat het netwerkverkeer onopvallend observeert. Bovendien interpreteert het zijn standpunten en creëert het zeer veilige en compacte transactielogboeken, volledig aangepaste uitvoer, bestandsinhoud, perfect voor handmatige beoordeling in een gebruiksvriendelijke tool zoals het SIEM-systeem (Security and Information Event Management).

Zeek is wereldwijd operationeel door grote bedrijven, wetenschappelijke instellingen, onderwijsinstellingen om cyberinfrastructuur te beveiligen. Je kunt Zeek gratis gebruiken zonder enige beperking en functieverzoeken doen waar je maar wilt.

snuiven

Beveilig uw netwerk met krachtige open-source detectiesoftware – Snort. De laatste Snuiven 3.0 is hier met verbeteringen en nieuwe functies. Deze IPS gebruikt een reeks regels om kwaadaardige activiteiten in het netwerk te definiëren en pakketten te vinden om waarschuwingen voor de gebruikers te genereren.

U kunt Snort inline inzetten om de pakketten te stoppen door de IPS op uw persoonlijke of zakelijke apparaat te downloaden. Snort distribueert zijn regels in de “Community Ruleset” samen met de “Snort Subscriber Ruleset”, die is goedgekeurd door Cisco Talos.

Een andere regelset is ontwikkeld door de Snort-gemeenschap en is GRATIS beschikbaar voor alle gebruikers. U kunt ook de stappen volgen van het vinden van een geschikt pakket voor uw besturingssysteem tot het installeren van handleidingen voor meer details om uw netwerk te beschermen.

ManageEngine EventLog Analyzer

ManageEngine EventLog Analyzer maakt auditing, IT-compliancebeheer en logbeheer gemakkelijk voor u. U krijgt meer dan 750 bronnen voor het beheren, verzamelen, correleren, analyseren en doorzoeken van logboekgegevens met behulp van lob-import, op agenten gebaseerde logboekverzameling en agentloze logboekverzameling.

Analyseer automatisch door mensen leesbare logboekindelingen en extraheer velden om verschillende gebieden te markeren voor analyse van bestandsindelingen van derden en niet-ondersteunde toepassingsindelingen. De ingebouwde Syslog-server verandert en verzamelt Syslog automatisch van uw netwerkapparaten om een ​​volledig inzicht in beveiligingsgebeurtenissen te bieden. Bovendien kunt u loggegevens van uw perimeterapparaten, zoals firewall, IDS, IPS, switches en routers, controleren en uw netwerkperimeter beveiligen.

Krijg een compleet overzicht van regelwijzigingen, firewallbeveiligingsbeleid, aanmeldingen van beheerders, afmeldingen op kritieke apparaten, wijzigingen in gebruikersaccounts en meer. U kunt ook verkeer van kwaadwillende bronnen opsporen en het onmiddellijk blokkeren met vooraf gedefinieerde workflows. Detecteer bovendien gegevensdiefstal, bewaak kritieke wijzigingen, volg downtime en identificeer aanvallen in uw bedrijfstoepassingen, zoals webserverdatabases, via controle van toepassingslogboeken.

Beveilig bovendien de gevoelige gegevens van uw organisatie tegen ongeautoriseerde toegang, beveiligingsbedreigingen, inbreuken en wijzigingen. U kunt eenvoudig wijzigingen in mappen of bestanden met gevoelige gegevens volgen met behulp van de tool voor het bewaken van bestandsintegriteit van EventLog Analyzer. Detecteer ook snel kritieke incidenten om de gegevensintegriteit te waarborgen en analyseer diepgaande bestandstoegangen, gegevenswaardewijzigingen en machtigingswijzigingen voor Linux- en Windows-bestandsservers.

U krijgt waarschuwingen over de beveiligingsbedreigingen, zoals gegevensdiefstal, brute-force-aanvallen, verdachte software-installatie en SQL-injectie-aanvallen, door gegevens te correleren met verschillende logbronnen. EventLog Analyzer biedt snelle logboekverwerking, uitgebreid logboekbeheer, realtime beveiligingsaudits, onmiddellijke beperking van bedreigingen en nalevingsbeheer.

Beveiliging Ui

Krijg een open en toegankelijke Linux-distributie, Beveiliging Ui, voor bedrijfsbeveiligingsbewaking, logbeheer en het opsporen van bedreigingen. Het biedt een eenvoudige installatiewizard om binnen enkele minuten een aantal gedistribueerde sensoren op te bouwen. Het omvat Kibana, Elasticsearch, Zeek, Wazuh, CyberChef, Stenograaf, Logstash, Suricata, NetworkMiner en andere tools.

Of het nu gaat om een ​​enkel netwerkapparaat of een aantal duizenden nodes, Security Onion past bij elke behoefte. Dit platform en de open-source en gratis tools zijn geschreven door de cyberbeveiligingsgemeenschap. U hebt toegang tot de interface van Security Onion om waarschuwingen te beheren en te bekijken. Het heeft ook een jachtinterface om de gebeurtenissen gemakkelijk en snel te onderzoeken.

Security Onion legt pull-pakketten van netwerkgebeurtenissen vast om ze te analyseren met uw favoriete externe tool. Bovendien geeft het u een casemanagementinterface om sneller te reageren en zorgt het voor uw installatie en hardware, zodat u zich kunt concentreren op het jagen.

Suricata

Suricata is de onafhankelijke open-source detectie-engine voor beveiligingsbedreigingen. Het combineert inbraakdetectie, inbraakpreventie, netwerkbeveiligingsbewaking en PCAP-verwerking om de meest geavanceerde aanvallen snel te identificeren en te stoppen.

Suricata geeft prioriteit aan bruikbaarheid, efficiëntie en beveiliging om uw organisatie en netwerk te beschermen tegen opkomende bedreigingen. Het is een krachtige engine voor netwerkbeveiliging en ondersteunt de volledige PCAP-opname voor eenvoudige analyse. Het kan tijdens de inspectie gemakkelijk afwijkingen in het verkeer detecteren en maakt gebruik van de VRT-regelset en de Emerging Threats Suricata-regelset. U kunt Suricata ook naadloos integreren met uw netwerk of andere oplossingen.

  Hoe sluit je een Logitech Bluetooth-toetsenbord aan?

Suricata kan multi-gigabit-verkeer in één instantie verwerken en is gebouwd in een moderne, multi-threaded, zeer schaalbare en schone codebase. U krijgt ondersteuning van verschillende leveranciers voor hardwareversnelling via AF_PACKET en PF_RING.

Bovendien detecteert het automatisch protocollen zoals HTTP op elke poort en past het de juiste log- en detectielogica toe. Daarom is het gemakkelijk om CnC-kanalen en malware te vinden. Het biedt ook Lua Scripting voor geavanceerde functionaliteit en analyse om bedreigingen te detecteren die de syntaxis van de regelset niet kan.

Download de nieuwste versie van Suricata die Mac, UNIX, Windows Linux en FreeBSD ondersteunt.

Vuuroog

Vuuroog biedt superieure detectie van bedreigingen en heeft een concrete reputatie opgebouwd als leverancier van beveiligingsoplossingen. Het biedt een ingebouwd Dynamic Threat Intelligence en Intrusion Prevention System (IPS). Het combineert code-analyse, machine learning, emulatie, heuristiek in één oplossing en verbetert de detectie-efficiëntie samen met frontline-intelligentie.

U ontvangt in realtime waardevolle waarschuwingen om middelen en tijd te besparen. Kies uit verschillende implementatiescenario’s, zoals on-premise, inline en out-of-band, privé, openbaar, hybride cloud en virtuele aanbiedingen. FireEye kan bedreigingen detecteren, zoals zero-days, die anderen missen.

FireEye XDR vereenvoudigt onderzoek, incidentrespons en detectie van bedreigingen door te zien wat up-level en kritiek is. Het helpt uw ​​netwerkinfrastructuur te beschermen met Detection on Demand, SmartVision en File Protect. Het biedt ook mogelijkheden voor inhouds- en bestandsanalyse om waar nodig ongewenst gedrag te identificeren.

De oplossing kan direct reageren op de incidenten via Network Forensics en Malware Analysis. Het biedt functies zoals detectie van bedreigingen zonder handtekening, IPS-detectie op basis van handtekeningen, realtime, retroactief, riskware, multi-vectorcorrelatie en realtime inline-blokkeringsopties.

Zscaler

Bescherm uw netwerk tegen bedreigingen en herstel uw zichtbaarheid met Zscaler Cloud IPS. Met Cloud IPS kunt u IPS-bedreigingsbescherming plaatsen waar standaard IPS niet kan komen. Het bewaakt alle gebruikers, ongeacht de locatie of het verbindingstype.

Krijg zichtbaarheid en altijd actieve bescherming tegen bedreigingen die u nodig heeft voor uw organisatie. Het werkt met een volledige reeks technologieën zoals sandbox, DLP, CASB en firewall om elke vorm van aanval te stoppen. U krijgt volledige bescherming tegen ongewenste bedreigingen, botnets en zero-days.

De inspectie-eisen zijn schaalbaar volgens uw behoefte om al het SSL-verkeer te inspecteren en bedreigingen vanuit hun schuilplaats te ontdekken. Zscaler biedt een aantal voordelen zoals:

 • Onbeperkte capaciteit
 • Slimmere informatie over bedreigingen
 • Eenvoudigere en kosteneffectievere oplossing
 • Volledige integratie voor contextbewustzijn
 • Transparante updates

Ontvang alle waarschuwings- en dreigingsgegevens op één plek. Dankzij de bibliotheek kunnen SOC-personeel en -beheerders dieper ingaan op IPS-waarschuwingen om de onderliggende bedreigingen van de installatie te kennen.

Google Cloud-IDS

Google Cloud-IDS biedt detectie van netwerkbedreigingen samen met netwerkbeveiliging. Het detecteert netwerkgebaseerde bedreigingen, waaronder spyware, command-and-control-aanvallen en malware. U krijgt 360-graden verkeerszichtbaarheid voor het bewaken van inter- en intra-VPC-communicatie.

Krijg beheerde en cloudeigen beveiligingsoplossingen met eenvoudige implementatie en hoge prestaties. U kunt ook bedreigingscorrelatie- en onderzoeksgegevens genereren, ontwijkingstechnieken detecteren en misbruik maken van zowel de applicatie- als de netwerklaag, zoals het uitvoeren van externe code, verduistering, fragmentatie en bufferoverlopen.

Om de nieuwste bedreigingen te identificeren, kunt u gebruikmaken van voortdurende updates, een ingebouwde catalogus van aanvallen en uitgebreide aanvalssignaturen van de analyse-engine. Google Cloud IDS schaalt automatisch op basis van uw zakelijke behoeften en biedt begeleiding bij het implementeren en configureren van Cloud IDS.

U krijgt een cloud-native, beheerde oplossing, toonaangevende beveiligingsbreedte, compliance, detectie voor applicatie-masquerading en biedt hoge prestaties. Dit is geweldig als u al een GCP-gebruiker bent.

Conclusie

Het gebruik van IDS- en IPS-systemen helpt de beveiliging, naleving en productiviteit van uw medewerkers te verbeteren door beveiligingstaken te automatiseren. Kies dus de beste IDS- en IPS-oplossing uit de bovenstaande lijst op basis van uw zakelijke behoeften.

U kunt nu kijken naar een vergelijking van IDS versus IPS.

gerelateerde berichten