8 manieren waarop Windows 11 beter is dan Windows 10

Het is prima om bij uw Windows 10-pc te blijven en niet te upgraden naar Windows 11 als u uw instellingen niet wilt wijzigen.

U zult het echter uiteindelijk moeten doen (Ondersteuning voor Windows 10 stopt in 2025), dus waarom zou u nu niet aan boord gaan van het nieuwste-in-tech schip?

Eerlijk gezegd zal ik het je niet kwalijk nemen als je aarzelt om te upgraden naar Windows 11. Je hebt tenslotte waarschijnlijk 5-6 jaar op Windows 10 doorgebracht en alles is nu spiergeheugen. Maar ik geloof dat Windows 11 op veel manieren absoluut beter is dan Windows 10, waardoor het de moeite waard is om te upgraden.

Geloof me; Ik ben een van de weinige mensen die hun hoofd-pc gedurende de hele levensduur van Windows 8/10 op Windows 7 hebben gehouden en Windows 10 alleen voor werkdoeleinden hebben gebruikt. Toen Windows 11 echter kwam, heb ik meteen een upgrade uitgevoerd en heb ik nooit meer achterom gekeken.

Dus wat maakt Windows 11 zo veel beter dan Windows 10? Welnu, vandaag ga ik een aantal manieren opsommen waarop Windows 11 beter is dan Windows 10, waardoor het de moeite waard is om te upgraden.

Opmerking: ik heb een upgrade naar Windows 11 uitgevoerd met de officiële ISO van Microsoft. Als u een pc met Windows 11 gaat kopen, kan uw ervaring anders zijn omdat de fabrikanten hun eigen bloat aan de pc toevoegen.

Het is eenvoudig, meteen vanaf het begin

Na het installeren van Windows 11 was het eerste dat me aangenaam verraste dat het me op het bureaublad liet vallen zonder pop-ups of instellingen, waardoor ik alles in mijn handen had. In Windows 10 heb je te maken met veel pop-ups om functies toe te staan ​​/ te blokkeren, waarvan er vele enigszins duister zijn. En uiteindelijk komt Miss Cortana u bijna met geweld van dienst.

Je zult geen van die futuristische persona vinden in Windows 11. Na de installatie doorloop je enkele privacyfuncties, check je in en log je in op je Microsoft-account, en boem, je bent klaar om de pc te gebruiken.

Dit betekent natuurlijk niet dat het standaard perfect is. U moet zich nog steeds wagen aan de instellingen en deze aanpassen aan uw behoefte.

Windows 11 is ook in alle opzichten minimaal. De instellingen zijn compact, Cortana is standaard uitgeschakeld en zelfs het startmenu is uitgekleed om te focussen op wat essentieel is (hierover later meer). Als je eenvoudige dingen koestert, zoals hoe Windows 7 werkte, zul je inderdaad van Windows 11 houden.

  Thema's importeren en exporteren in Windows 10

Nieuw Start-menu en taakbalk

Het eerste dat opvalt in Windows 11 is de geheel nieuwe taakbalk en het Start-menu. Alle pictogrammen worden naar het midden van de taakbalk verplaatst, inclusief de menuknop Start. Er zijn enkele nieuwe standaardpictogrammen, Cortana is verdwenen en internet- en geluidsknoppen zijn samengevoegd in een enkele pop-up met een heleboel meer opties.

Tegels van het startmenu zijn niet meer en het menu Start toont alleen vastgezette items en aanbevelingen op basis van uw recente activiteit. Je kunt nog steeds alle apps zien, maar je moet er wel op een speciale knop voor klikken.

Nu blijft de vraag, zijn de wijzigingen beter dan de vorige versie of niet? Het korte antwoord is: “het maakt niet uit.” Zelfs als je de wijzigingen niet leuk vindt, is de taakbalk in hoge mate aanpasbaar, dus je kunt bijna overschakelen naar de taakbalk in Windows 10-stijl door de juiste wijzigingen aan te brengen (hiervoor zijn mogelijk registerhacks vereist).

U kunt de pictogrammen naar de linkerkant verplaatsen, Cortana terughalen, pictogrammen verwijderen/toevoegen en het gedrag van de taakbalk wijzigen vanuit de instellingen. Hoewel u niet veel kunt veranderen in het Start-menu, kunnen alternatieven voor het Start-menu van derden hier helpen.

Als je me vraagt ​​naar mijn ervaring met de nieuwe wijzigingen, ik heb het nieuwe Start-menu en de nieuwe taakbalk volledig omarmd en heb geen wijzigingen aangebracht. Ik vind het productiever om het Start-menu en de pictogrammen in het midden te hebben, omdat mijn focus tijdens het werk meestal in het midden van het scherm ligt. De pictogrammen bevinden zich het dichtst bij mijn muiscursor en ik waardeer het ten zeerste dat het menu Start zich alleen concentreert op wat belangrijk is.

Beheert achtergrondprocessen beter

In Windows 7 werkt mijn favoriete game prima met 60 fps, maar in Windows 10 zakt het naar 35-38 fps. En toen ik het spel in Windows 11 probeerde, gaf het opnieuw 60 fps (allemaal getest op dezelfde test-pc). Het grote verschil tussen deze Windows-versies is het aantal achtergrondprocessen dat ze uitvoeren en hoe ze ermee omgaan.

Windows 10 heeft een heleboel extra achtergrond-apps, waaronder apps zoals OneDrive en Skype die standaard worden uitgevoerd. In Windows 11 zijn er standaard minder apps/processen op de achtergrond actief, en het is algoritme voor resourcetoewijzing is bijgewerkt om prioriteit te geven aan apps op de voorgrond.

Als uw pc minder RAM- en CPU-vermogen heeft, zal Windows 11 zeker betere prestaties bieden omdat het zich richt op de voorgrond-apps en minder achtergrondprocessen heeft die beperkte bronnen verbruiken.

Betere spelprestaties

Voor hardcore gamers wordt Windows 11 geleverd met de tools om volledig te profiteren van je high-end rig. Het ondersteunt DirectX 12 Ultimate, die betere beelden en framesnelheden biedt voor ondersteunde games. Veel nieuwe gametitels hebben speciale visuele instellingen die gebruikmaken van DirectX 12 Ultimate voor betere prestaties en betere beelden.

  Hoe Black Desktop te repareren na Windows 10 1803 Update

DirectStorage is een andere handige functie die de belasting van uw pc-CPU ontlast om gegevens in de GPU direct te decomprimeren. Dit biedt bijna onmiddellijke laadtijden en hogere framesnelheden. U heeft echter nodig NVMe SSD om deze functie te laten werken, moet de game DirectStorage ondersteunen.

Er zijn ook veel andere functies die je game-ervaring verbeteren, zoals Auto HDR voor mensen die een HDR-monitor en de ingebouwde Xbox-app gebruiken, enz.

Als je de nieuwste en beste gamestandaarden wilt, dan is Windows 11 noodzakelijk.

Android-apps gebruiken in Windows 11

De mogelijkheid om Android-apps in Windows 11 uit te voeren was een van de hoogtepunten toen Windows 11 voor het eerst werd gelanceerd. Deze functie werd echter vertraagd en Microsoft zei dat deze begin 2022 beschikbaar zou komen. Gelukkig lijkt het erop dat de volgende update van Windows 11 zal officieel Android-apps ondersteunen in Windows 11.

Microsoft heeft samengewerkt met Amazon Appstore en intel zodat je Android-apps native in Windows 11 kunt gebruiken. Binnenkort kunt u veel van uw favoriete Android-apps rechtstreeks vanuit de Microsoft Store installeren en uitvoeren in een Android-subsysteem in Windows 11.

Als u afhankelijk bent van sommige Android-apps, maakt Windows 11 het u zo veel gemakkelijker door u ze op het bureaublad te laten gebruiken zonder uw telefoon aan te raken. Tot nu toe is er geen woord over of Windows 10 deze ondersteuning zal krijgen of niet.

Er is een widgets-knop op de taakbalk met een aantal handige widgets die de nieuwste informatie tonen die voor u is gepersonaliseerd. U kunt de laatste informatie krijgen over aandelen, het weer, sport, esports, entertainment, foto’s en meer.

De meeste widgets hebben een knop Meer weergeven om de specifieke update in een browsertabblad te openen om volledige informatie te krijgen. U kunt op de knop Widgets toevoegen klikken om een ​​lijst met alle widgets te zien en deze toe te voegen. Onder de widgets staat een lange lijst met berichten met de laatste nieuwsupdates.

Je zou een deel van deze functionaliteit ook in Windows 10 kunnen krijgen, met behulp van Cortana- en Start-menutitels, maar de speciale widgets zijn gewoon veel beter en bieden veel meer tools.

Snap-lay-outs maken multitasken een fluitje van een cent

Windows 11 wordt geleverd met een nieuwe functie voor snaplay-outs waarmee u meerdere apps kunt uitlijnen op rasterlay-outs van verschillende grootte op het scherm. In plaats van alleen de functie voor slepen en neerzetten in Windows 10 te gebruiken, gebruiken snaplay-outs een visuele pop-up om precies te selecteren welk type lay-out u wilt.

Om de functie te gebruiken, beweegt u de muiscursor over de maximaliseerknop van een app of drukt u op Windows+Z terwijl een app is geopend. Dit opent een kleine pop-up die bestaat uit verschillende rastergroottes op basis van uw monitorgrootte. U kunt kiezen uit 2 tot 6 rasterlay-outs.

Nadat u een raster hebt geselecteerd, wordt de app naar die zone van het scherm geklikt en krijgt u de mogelijkheid om andere geopende apps op de resterende rasters te klikken.

  Hoe de Black Wallpaper-bug op Windows 7 te repareren

Als u vaak meerdere vensters snapt om ze naast elkaar te bekijken, dan is de functie voor snaplay-outs beslist veel beter dan de snaphulpfunctie van Windows 10.

Nieuwste laptops en desktops ondersteunen Windows 11

Omdat het het nieuwste besturingssysteem van Microsoft is, wordt Windows 11 door fabrikanten geprioriteerd als het beste besturingssysteem voor de nieuwste apparaten. Als je ooit een nieuwe pc gaat kopen, zul je Windows 11 moeten gebruiken. Downgraden naar Windows 10 is niet mogelijk en het apart kopen van Windows 10 met een nieuwe pc is gewoon niet haalbaar (of logisch).

Daarom, hoe eerder u het nieuwste besturingssysteem omarmt, hoe gemakkelijker het zal zijn om een ​​nieuwe pc op de nieuwste technologie te laten draaien. Zelfs de meeste nieuwere laptops van de meeste populaire fabrikanten draaien allemaal op Windows 11.

Beste Windows 11-laptops

HP Pavilion x360

Een geweldige allround laptop die compact is en een stootje heeft met een 11e generatie Core i5-processor en een 256 GB SSD.

Samsung Galaxy Book Pro 360

Als je een beetje vlezige optie wilt, dan zal de Galaxy Book Pro 360 met een 15,6-inch AMOLED-scherm en 11e generatie Core i7-processor aan al je behoeften voldoen.

Acer Aspire Vero AV15-51-75QQ

Als je een goedkope maar krachtige laptop wilt, dan is dit degene. Met een 11e generatie Core i7-processor, 512 GB NVMe SSD en 16 GB DDR4 Ram is deze laptop gebouwd om optimaal te profiteren van de mogelijkheden van Windows 11.

HP vlaggenschip 17,3-inch laptop

Nog een goedkope laptop die zeker mensen zal bevredigen die de voorkeur geven aan grotere laptopschermen. Deze laptop heeft niet alleen een 17,3-inch FHD-scherm, maar draait ook op een 11e generatie Intel Core i5-1135G7-processor met een flinke 512 GB SSD en 16 GB RAM.

Alle bovengenoemde laptops en de nieuwere pc’s die worden gelanceerd, worden geleverd met Windows 11. Zelfs veel van de oudere Windows 10-pc’s die in aanmerking komen voor Windows 11-upgrade, worden standaard in Windows 11 verkocht.

Gedachten beëindigen

Ik ben persoonlijk erg blij met de eenvoud en prestaties van Windows 11 in vergelijking met Windows 10. En het is ook erg stabiel voor een nieuw besturingssysteem; Ik heb tot nu toe helemaal geen bugs gevonden. Als je nog steeds aarzelt, raad ik je aan om Windows 11 eerst in Virtual Box uit te voeren om het veilig te testen en vervolgens te upgraden als je tevreden bent.

gerelateerde berichten