8 Veelvoorkomende Windows 11-problemen en hun oplossingen

Windows 11 heeft een volledig nieuw ontwerp gekregen met veel nieuwe functies. Dit betekent natuurlijk ook nieuwe bugs en gebruikers die het niet eens zijn over de wijzigingen.

Persoonlijk vond ik Windows 11 beter dan eerdere versies, omdat het eenvoudiger is, zoals Windows 7, maar toch functioneler dan Windows 10. Hoewel ik begrijp dat je sommige veranderingen niet leuk vindt, omdat het sommige kernfuncties zoals de taakbalk, het contextmenu, het bestand ontdekkingsreiziger, enz.

Het goede nieuws is dat veel van de wijzigingen ongedaan kunnen worden gemaakt en dat nieuwe functies kunnen worden uitgeschakeld. U hoeft alleen maar wat te sleutelen aan de instellingen of misschien het Windows-register.

Om je te helpen, heb ik een lijst samengesteld met enkele veelvoorkomende Windows 11-problemen waar gebruikers over klagen en hoe ze kunnen worden opgelost.

De eerste verandering die je opvalt in Windows 11 is dat het Start-menu en de pictogrammen allemaal naar het midden zijn verplaatst. Het is een belangrijke verandering aangezien bijna alle Windows-versies ze aan de linkerkant hadden. Het is begrijpelijk als je ze weer aan de linkerkant wilt hebben.

Gelukkig is de taakbalk van Windows 11 zeer aanpasbaar, dus je kunt het Start-menu met een paar klikken weer naar de linkerkant brengen. Hier is hoe:

Klik met de rechtermuisknop op een lege ruimte op de taakbalk en selecteer Taakbalkinstellingen.

Klik hier op de optie Taakbalkgedrag en selecteer vervolgens Links naast de optie Taakbalkuitlijning.

Dat is alles, het startmenu en de pictogrammen worden naar de linkerkant verplaatst.

Inhoudsopgave

In Windows 11 heeft Microsoft het contextmenu vereenvoudigd tot slechts een paar algemene opties zoals openen, kopiëren of eigenschappen, enz. U moet op de knop Meer opties weergeven klikken om alle opties te zien die in eerdere Windows-versies zijn gevonden.

Voor de meeste hoofdgebruikers is dit een onnodige wijziging die gewoon een extra klik toevoegt om reguliere taken uit te voeren. Als je de wijziging niet leuk vindt, kun je het klassieke contextmenu terugkrijgen met een registerhack die ik hieronder zal laten zien.

Opmerking: zorg ervoor dat u een back-up van het register maakt voordat u wijzigingen aanbrengt, aangezien elke onjuiste wijziging een negatieve invloed kan hebben op uw pc. U kunt hiervoor ook een app voor registerbeheer van derden gebruiken.

Druk op de Windows+R-toetsen om het dialoogvenster Uitvoeren te openen en typ regedit om het register te openen.

Ga hier naar de onderstaande locatie. U kunt het ook kopiëren/plakken in de zoekbalk om het direct te openen.

HKEY_CURRENT_USERSOFTWARECLASSESCLSID

Klik nu met de rechtermuisknop op CLSID en selecteer Nieuw > Sleutel.

Noem deze sleutel als {86ca1aa0-34aa-4e8b-a509-50c905bae2a2}.

Klik met de rechtermuisknop op deze nieuwe sleutel en selecteer Nieuw > Sleutel.

Noem het InprocServer32 en zorg ervoor dat de waarde leeg blijft.

Start nu de pc opnieuw op of open Taakbeheer en start Windows Explorer opnieuw om de wijzigingen door te voeren.

Voorkom dat MS Edge links opent

Microsoft Edge is de standaardbrowser in Windows 11 en is standaard ingesteld om alle soorten koppelingen en compatibele bestanden te openen. Maar zelfs als u een andere browser als standaardbrowser instelt, zal Microsoft nog steeds ongebruikelijke bestanden en koppelingen openen, zoals PDF of HTML, enz. Als u helemaal niets wilt openen door Microsoft Edge, gaat u als volgt te werk:

Ga naar Instellingen vanuit het menu Start. Klik op de optie Apps in het linkerdeelvenster en klik vervolgens op Standaard-apps.

Zoek hier naar Microsoft Edge in de lijst en open het.

U ziet alle bestanden/links die een browser kan openen en de naam van de browser die ze kan openen. Zoek hier naar degene die Microsoft Edge opent en klik erop. Er wordt een lijst geopend met alle geïnstalleerde browsers, kies gewoon degene die u verkiest.

Voor sommige koppelingen moet u mogelijk op de knop Meer apps klikken om de andere browsers te zien.

Verwijder het vergrendelscherm

Wanneer u Windows 11 start, moet u op een toets drukken of ergens klikken om het vergrendelingsscherm te verwijderen en toegang te krijgen tot het inlogscherm.

Het vergrendelscherm is er alleen om een ​​interessante foto en wat informatie erover te tonen. Sommige mensen zijn natuurlijk niet geïnteresseerd in willekeurige afbeeldingen, dus dit scherm zorgt ervoor dat ze het inlogscherm niet bereiken.

Als u het vergrendelingsscherm een ​​hindernis vindt, kunt u dit verwijderen door het register te bewerken.

Open het register zoals we hierboven deden en ga naar de onderstaande locatie:

HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREBeleidMicrosoftWindows

Klik nu met de rechtermuisknop op Windows en selecteer Nieuw> Sleutel.

Noem de nieuwe sleutel “Personalisatie” en terwijl deze is geselecteerd, klikt u met de rechtermuisknop in de rechterkolom en selecteert u Nieuw> DWORD (32-bits) waarde.

Noem dit nieuwe item als “NoLockScreen”, dubbelklik erop en wijzig de waarde in 1.

Nu heb je geen last meer van het vergrendelingsscherm elke keer dat je de pc opstart.

Tijd synchroniseert niet

Correcte systeemkloktijd is noodzakelijk omdat veel websites en diensten deze gebruiken om hun diensten aan te bieden. Gelukkig synchroniseert Windows de tijd automatisch zodra u verbinding maakt met internet en heeft de klok toegang tot de servers.

Helaas synchroniseert Windows 11 soms om de een of andere reden de tijd of tijd niet met de onjuiste tijdzone. Als dat jou overkomt, moet je het handmatig synchroniseren vanuit de instellingen. Hier is hoe:

Klik met de rechtermuisknop op de klok en selecteer de optie Datum en tijd aanpassen.

Scroll hier naar beneden en klik op de knop Nu synchroniseren. Dit zou de klok na een korte vertraging moeten synchroniseren.

Als dat niet werkt, kunt u ook proberen de knoppen Tijd automatisch instellen en Tijdzone automatisch instellen uit en weer in te schakelen.

Schakel Hoogtepunten in Windows Search uit

Windows 11 heeft een functie voor het zoeken naar hoogtepunten die het laatste nieuws en interessante inhoud in het zoekvenster toont. Niet alle mensen vinden het echter leuk, vooral omdat het je bandbreedte en ruimte in het zoekvenster gebruikt. Als u het wilt uitschakelen, kunt u dit doen vanuit de instellingen.

Open Windows 11 Instellingen en klik op Privacy en beveiliging in het linkerdeelvenster.

Scroll hier een beetje naar beneden en klik op Zoekrechten.

Scrol naar beneden en schakel de optie Zoekmarkeringen tonen uit onder het gedeelte Meer instellingen.

Hierdoor worden de hoogtepunten verwijderd en in dat gebied worden in plaats daarvan snelle zoeksuggesties en uw meest gebruikte apps weergegeven, wat voor veel gebruikers eerlijk gezegd veel nuttiger is.

Verwijder het bericht “Systeemvereisten niet gehaald”.

Als u Windows 11 op een niet-ondersteunde pc hebt geïnstalleerd, moet u een nieuw watermerk “Systeemvereisten niet gehaald” in de rechterbenedenhoek van het bureaublad en in Instellingen hebben gezien. Ik weet zeker dat je het niet leuk zult vinden, want het is net zo erg als het “Activeer Windows”-watermerk als je geen Windows-sleutel koopt.

Gelukkig hoef je de pc niet te upgraden om dit bericht te verwijderen, het kan worden verwijderd met een registerhack. Dit is wat u moet doen.

Open het register en ga naar HKEY_CURRENT_USER > Configuratiescherm > UnsupportedHardwareNotificationCache.

Terwijl UnsupportedHardwareNotificationCache is geselecteerd, dubbelklikt u op het SV1 DWORD-item in de rechterkolom en wijzigt u de waarde in 0.

Start daarna de pc opnieuw op of start Windows Explorer opnieuw vanuit Taakbeheer om de wijzigingen door te voeren. Hiermee wordt het bericht van zowel het bureaublad als de instellingen verwijderd.

Schakel advertenties uit in Windows 11

Microsoft is de laatste tijd behoorlijk opdringerig geweest met het weergeven van advertenties, en Windows 11 heeft letterlijk overal advertenties. U kunt advertenties vinden in Instellingen, het vergrendelscherm en zelfs als meldingen. Als u niet graag advertenties ziet, kunt u deze uitschakelen via de instellingen. Hieronder staan ​​de instructies om advertenties uit te schakelen in Instellingen, Verkenner, het vergrendelingsscherm en advertenties die worden weergegeven als meldingen.

Schakel advertenties op het vergrendelscherm uit

Klik in Instellingen op Personalisatie in het rechterdeelvenster en selecteer Vergrendelscherm.

Selecteer hier Afbeelding of Diavoorstelling naast de optie Personaliseer uw vergrendelingsscherm als dit nog niet is geselecteerd. U kunt advertenties niet uitschakelen als Windows-spotlight hier is geselecteerd.

Schakel nu het selectievakje uit naast Leuke weetjes, tips, trucs en meer op uw vergrendelingsscherm om advertenties op vergrendelingsscherm uit te schakelen.

Schakel advertenties uit in de instellingen

Open Instellingen en ga naar Privacy & Beveiliging en klik vervolgens op Algemeen.

Schakel hier de optie Laat me voorgestelde inhoud zien in de app Instellingen uit.

Schakel advertenties weergegeven als meldingen uit

Klik in Instellingen op Systeem en vervolgens op Meldingen.

Scroll hier helemaal naar beneden en verwijder het vinkje bij Aanbiedingssuggesties over hoe ik mijn apparaat kan instellen en Ontvang tips en suggesties wanneer ik Windows gebruik.

Schakel advertenties uit in de bestandsverkenner

Open de bestandsverkenner, klik op het menu met drie stippen bovenaan en selecteer daar Opties uit.

Ga nu naar het gedeelte Weergeven en verwijder het vinkje uit het selectievakje naast Meldingen van synchronisatieprovider weergeven.

Bonus: gebruik de probleemoplossers

Behalve de bovenstaande oplossingen voor veelvoorkomende Windows 11-problemen, kunt u ook de probleemoplossers gebruiken die beschikbaar zijn in Windows 11 om veelvoorkomende problemen met betrekking tot de componenten ervan op te lossen. Je hebt toegang tot deze probleemoplossers in Instellingen. Ga naar Systeem > Problemen oplossen > Andere probleemoplossers.

Hier vindt u probleemoplossers voor componenten zoals Windows-updates, internet, audio, camera, voeding, toetsenbord, enz. Druk gewoon op de knop Uitvoeren en het zoekt automatisch naar problemen en probeert deze op te lossen.

Gedachten beëindigen👨🏻‍💻

Persoonlijk vind ik Windows 11 veel stabieler dan de vorige versies, en de meeste nieuwe veranderingen bevallen me. Hoewel de stiekeme advertenties en het geforceerde bericht ‘Systeemvereisten niet gehaald’ me een beetje afschrikken. Ik weet zeker dat uw Windows 11-ervaring zal verbeteren zodra u de bovengenoemde problemen aanpakt.

gerelateerde berichten