8K-tv is gearriveerd. Dit is wat u moet weten

We zijn nog maar net begonnen met de overstap naar 4K, en nu zijn er al 8K-tv’s op de markt. Zijn ze het waard? Moet het je iets schelen? Hier is alles wat u moet weten.

Update: op CES 2020 worden meer 8K-tv’s onthuld. LG kondigt acht 8K-tv’s aan, terwijl Vizio een 8K-concept liet zien, maar het niet zal verkopen. We zijn verheugd dat de technologie verbetert en we kijken uit naar meer betaalbare 8K-tv’s naast meer 8K-inhoud, hoewel opschaling van bestaande 4K- of 1080p-inhoud ook geweldig zou moeten zijn op een 8K-tv. Voorlopig denken we echter nog steeds dat je dat zou moeten zijn focussen op 4K in plaats van 8K. Wil je een high-end tv? Koop een high-end 4K-tv.

Wat is 8K? Hoe verhoudt het zich tot 4K en HD?

Je zou denken dat een 8K-tv het dubbele van de resolutie is van een 4K-tv, maar door de ingewikkelde methode om resolutie te meten, is dit niet waar. De term 8K verwijst naar de horizontale resolutie van de tv, dat wil zeggen, het aantal pixels dat van links naar rechts over het scherm loopt. 8K-tv’s hebben twee keer zoveel horizontale pixels, maar ze hebben vier keer zoveel pixels als 4K – en 16 keer meer dan 1080p – als je naar het hele oppervlak kijkt. Het zijn veel pixels.

De verschillende termen kunnen verwarrend zijn:

Een 720p-tv (of HD) wordt gemeten op 1280 pixels breed en 720 pixels hoog.
Een 1080p-tv (ook bekend als Full HD of FHD) wordt gemeten bij 1920×1080 pixels.
Een 4K-tv (ook bekend als Ultra HD of UHD) wordt gemeten op 3840 × 2160 pixels.
Een 8K-tv wordt gemeten op 7680×4320 pixels.

Een ding dat gemakkelijk te herkennen is aan deze resoluties, is dat na 720p met elke nieuwe standaard, zowel de horizontale als verticale pixels verdubbelen. Het is deze verdubbeling in beide richtingen die tot zo’n enorme sprong in het totale aantal pixels leidt. 8K-tv’s zitten gewoon vol met pixels.

Moet ik een 8K-tv kopen?

Kort antwoord: nee.

4K-tv’s beginnen eindelijk grip te krijgen en komen neer op betaalbare prijzen. HDR is misschien nog steeds in een oorlog van normen, maar steeds meer tv’s bieden beide opties. En HDR blijft een aparte factor van resolutie, dus het zal nog steeds aan de fabrikant zijn om ze te implementeren. Als je een nieuwe tv gaat kopen, moet het: een 4K HDR-tv zijn; u hoeft om verschillende redenen niet op 8K te wachten.

  Flash selectief inschakelen voor websites in Chrome

Laten we ze opsplitsen.

Er is geen 8K-content tenzij je in Japan bent

Net als bij 4K-tv’s toen ze voor het eerst werden uitgebracht (en tot op zekere hoogte nog steeds), wordt er heel weinig gewerkt aan het maken van 8K-inhoud. Hoewel een paar films in 8K zijn gefilmd, zijn Netflix en Amazon nog steeds gefocust op hun voortdurende inspanningen om 4K-content uit te rollen. En op dit moment is er geen standaard afgesproken voor het leveren van 8K-content aan tv’s.

Japan heeft een uitzendkanaal geïntroduceerd dat is gewijd aan 8K-inhoud, en dit geeft ons een goed beeld van de gecompliceerde vereisten. Om te genieten van een van de 8K-media, hebt u een 8K-tv nodig, een speciale satelliet om de transmissie te ontvangen en in sommige gevallen een vervanging voor boosters en verdeelkasten. Dit alles is een grote investering voor de gemiddelde persoon. Japan pioniert met deze technologie met plannen om de Olympische Spelen van 2020 in 8K uit te zenden.

Opschalen helpt, maar niet genoeg

Het is vermeldenswaard dat de beste 8K-tv’s inhoud met een lagere resolutie kunnen opschalen, wat een enorm verschil zal maken. Veel 4K-tv’s doen dit al, waardoor 1080p-inhoud er beter uitziet dan het verdient. Opschalen compenseert het gebrek aan 4K-content en zorgt ervoor dat je geen 1080p-films hoeft te kijken met een enorme zwarte rand eromheen.

De beste manier om het te beschrijven, is door het te zien in termen van smartphoneschermen. Toen telefoons met een groot scherm met hoge resoluties uitkwamen, was het bijna schokkend hoe goed het scherm eruit kon zien. Apps die flauw waren op een kleinere telefoon zagen er ineens prachtig uit. Zelfs websites hadden het gevoel dat ze een make-over kregen terwijl de website zelf niet was veranderd. Als je een iPhone 6 gewend bent en vandaag een iPhone XS vasthoudt, zul je versteld staan ​​van het verschil.

En dat is wat 8K-tv’s zullen bieden als ze worden geleverd met een fatsoenlijk opschalingsalgoritme. Vooral Samsung heeft gewerkt aan 8K-opschaling en de eerste reviews zijn veelbelovend. Maar dit is een functie die al te vinden is op high-end 4K-tv’s, dus het is niet de enige reden om een ​​8K-tv te kopen.

8K streamen zal problematisch zijn

4K streamen is al moeilijk. Meestal wil je een verbinding van ten minste 20 Mbps hebben voor 4K-streaming, en in een groot deel van de VS is dit nog steeds geen optie, of is het onbetaalbaar. Aangezien 8K vier keer zoveel pixels is, zal de vereiste nog hoger zijn.

  Een vintage Atari is een geweldige weerterminal in 2020

Vroege tests hebben aangetoond dat een enkele 8K-stream een ​​minimum van 50 Mbps-verbinding vereist, een snelheid die voor veel mensen in de Verenigde Staten geen optie is. Als je meerdere gelijktijdige streams gaat overwegen, zou zelfs een gigabit-verbinding zijn limieten op de proef stellen.

Zelfs als je het geluk hebt een gigabit-verbinding te hebben, moet je je misschien zorgen maken over een datalimiet. Een uur 8K-streaming zal 75,2 GB aan gegevens verbranden (ongeveer, afhankelijk van compressie en andere factoren). Als uw cap slechts 1 TB is, kunt u dit gemakkelijk in een week, zo niet een lang weekend, doorblazen.

Gezien het feit dat Netflix, Amazon en de andere streamingproviders nog een lange weg te gaan hebben om alleen 4K-content aan te bieden, lijkt het concept van het aanbieden van 8K-streams erg ver weg. Maar als ze komen, zullen ze hun eigen hindernissen introduceren, van de technologie die nodig is om te streamen tot de limieten die de ISP op ons plaatst. De huidige oplossing van Japan werkt niet eens via een terrestrische opstelling, maar vereist in plaats daarvan een gecompliceerde satellietinfrastructuur.

8K-tv’s beginnen erg duur

In een verhaal dat zo oud is als de tijd, begint nieuwe tv-technologie altijd erg duur en daalt in de loop van de tijd in prijs. Toen 4K-tv’s voor het eerst op de markt kwamen, waren ze meestal in het bereik van $ 20.000. Het enigszins goede nieuws is dat 8K-tv’s deze keer tegen lagere kosten debuteren. Het slechte nieuws is dat ze nog steeds in het bereik van $ 15.000 zitten. Als je $ 15.000 te besteden hebt op een tv, ben je misschien nog steeds beter geschikt om een ​​veel goedkopere 4K-tv (of twee) en een mooi geluidssysteem te kopen.

De gigantische uitgave is een noodzaak. Alle nieuwe technologie is in het begin moeilijk op grote schaal te produceren, en na verloop van tijd zal de productie verbeteren en zullen de kosten dalen. In de nabije toekomst zullen tv’s op smartphones lijken in die zin dat de absoluut beste schermtechnologie is wat je aan je muur en in je zak wilt hebben. Maar we zijn nog steeds op het punt met beide dat de op één na beste technologie u prima van dienst zal zijn, vooral als u een beperkt budget heeft.

Dus, is er enig voordeel voor een 8K-tv?

Ironisch genoeg zijn de mensen die het meest profiteren van een 8K-tv waarschijnlijk niet de meest voor de hand liggende eerste gok. Dat zijn mensen die in appartementen wonen of oudere huizen met een smallere woonkamer. Het voordeel van hogere resoluties is dat u dichter bij het scherm kunt zitten, vooral naarmate het scherm groter wordt.

  Hoe in te zoomen op de Nintendo Switch tijdens het spelen van een game

Een zeer groot 1080p-scherm (zeg 70 inch) ziet er verschrikkelijk uit als je er dichtbij bent. Je moet behoorlijk ver weg zitten om de pixels niet op te merken. Een 4K-tv verbetert dit, maar als je een 70-inch tv hebt, moet je nog steeds ongeveer drie meter verderop zitten om de beste ervaring te krijgen.

Als je in een ouder huis zit met een traditionele woonkamer of een kleiner appartement, kan dat een probleem zijn, maar met een 70-inch 8K-tv kun je veel dichter bij de tv zitten en nog steeds rijke details zien. Die nabijheid zal zich lenen voor een meer meeslepende, bioscoopachtige ervaring. En als je een kleine of smalle woonkamer hebt, hoef je je geen zorgen te maken dat de bank ver genoeg van de tv staat om er het maximale uit te halen.

Maar de kans is groot dat je zelfs in dat scenario gewoon een kleinere 4K HDR-tv moet kopen. Het kost veel minder en u zult veel eerder voordelen zien. Als je wat extra kunt uitgeven, zoek dan een tv die beide HDR-standaarden ondersteunt en een zeer goede upscaling-verwerking heeft. Overweeg OLED voor de beste donkere kleuren. Als u vandaag op zoek bent naar een nieuwe tv, zijn er niet genoeg dwingende redenen om op 8K-tv’s te wachten.

8K-tv’s gaan ook het allerbeste bieden op het gebied van schermtechnologie. Sony pronkt momenteel met een 8K-tv die maar liefst 10.000 nits kan halen. Neten zijn een maat voor helderheid en voor een snelle vergelijking, de helderste tv’s die momenteel in de handel verkrijgbaar zijn, komen uit op ongeveer 4.000 nits. Tegelijkertijd is deze tv OLED, dus hoewel hij de helderste kleuren kan bereiken, kan hij ook de donkerste donkere kleuren bereiken. Dit brede assortiment loopt over in kleuren en zorgt voor een veel levendigere en levensechtere ervaring.

Samsung biedt vergelijkbare voordelen in zijn 8K-tv’s, terwijl het ook de eerder genoemde nieuwe opschalingstechnieken implementeert. Het zal extra functies bevatten, zoals een Ambient-modus die het scherm aanpast aan de verlichting van de lokale kamer of het laat opgaan in de muur wanneer het niet in gebruik is. Dit is vergelijkbaar met een functie die wordt gevonden in de Google Home-hub maar opgeschaald tot 85 inch.

Elke 8K-tv is een stap verder in functies, mogelijkheden en zelfs componenten van elke 4K-tv die momenteel op de markt is. In bijna letterlijke zin kan geen enkele andere tv een kaarsje houden bij deze tv’s van de volgende generatie.

Ondanks al hun hoge kosten, brengen 8K-tv’s het allerbeste in beeld, zelfs als je geen 8K-video bekijkt. Maar voor de gemiddelde consument zullen de voordelen de komende jaren waarschijnlijk pas in huis te zien zijn.

Afbeelding tegoed: S. Gvozd/Sluiter, Grzegorz Czapski/Sluiter, Cagkan Sayin/Shutterstock