9 Motion Capture-software om je personages tot leven te brengen als nooit tevoren

Wie kan de iconische motion capture-uitvoeringen zoals Gollum en Ceaser van Andy Serkis of Smaug van Benedict Cumberbatch vergeten?

Motion capture (ook bekend als mocap) verwijst naar het vastleggen van de fysieke bewegingen van mensen of objecten met behulp van motion capture-pakken, camera’s en sensoren.

Deze opgenomen beelden worden geëxporteerd naar motion capture-software, en daar begint de magie van het tot leven brengen van personages als Smaug en Gollum.

Wat is Motion Capture-software?

Motion capture-software is een hulpmiddel waarmee u animaties kunt opnemen, deze aan uw digitale personagemodel kunt toevoegen en uw scène naadloos kunt weergeven. Deze tools kunnen open-source, van derden (gratis of betaald) of bedrijfseigen zijn.

Vandaag zal ik een lijst met motion capture-software delen om uw karakteranimatieproces in animatiefilms of videogames te vereenvoudigen.

Belang van Motion Capture-software in de entertainmentindustrie

Motion capture-software wordt gebruikt in medische toepassingen, sport, entertainment en zelfs in het leger. Het helpt ook bij het valideren van computer- en robotvisie.

Maar het beste gebruik van mocap-technologie wordt gezien in de entertainmentindustrie, vooral in films en videogames.

De meest recente populaire namen die gebruik maakten van motion capture zijn James Camerons epische fantasiefilm Avatar 2: The Way of Water en Rockstars AAA-game Red Dead Redemption 2.

Voor filmmakers

Met Mocap kunnen filmmakers animatiefilms van hoge kwaliteit maken met ultrarealistische karakterbewegingen. Motion capture wordt vaak gebruikt in previsualisatie (previs) tijdens pre-productie en brengt storyboards tot leven.

Mocap-pakken, gezichtssensoren en op het hoofd gemonteerde camera’s stellen filmmakers in staat om de volledige fysieke prestatie van de acteur vast te leggen, inclusief alle gezichts- en lichaamsnuances.

Voor game-ontwikkelaars

Motion capture-animatie is een snelle en effectieve manier voor game-ontwikkelaars om een ​​grote bibliotheek met bewegingen voor hun personages op te bouwen.

Met sommige van de mocap-tools, zoals Unreal Engine, kunnen de ontwikkelaars realistisch ogende open-wereldgames maken die door de spelers kunnen worden verkend.

Voor animatoren

Motion capture-software helpt animators uren aan repetitieve animatie te verminderen en geeft ze vastgelegde bewegingsgegevens om hun personages en hun bewegingen op te modelleren.

Sommige animatiestudio’s zoals Pixar gebruiken hun eigen motion capture-software genaamd RenderMan. Het is gebruikt in populaire Hollywood-kaskrakers zoals Jurassic Park, Toy Story, Avatar, Titanic en zelfs The Lord of the Rings.

Hoe Motion Capture-software helpt bij het maken van bewegingen?

Er zijn vier verschillende manieren om motion capture-technologie te gebruiken:

  • Optisch passief: hier gebruiken we infraroodcamera’s om retroreflectieve passieve bewegingsregistratie te volgen. Het is de meest gebruikte en flexibele methode voor motion capture.
  • Optisch actief: Bij deze methode zijn er speciale camera’s om het licht van LED-bewegingsregistratiemarkeringen te volgen.
  • Video/markerloos: deze techniek is volledig afhankelijk van motion capture-software in plaats van markeringen.
  • Traagheid: Bij deze methode draagt ​​de proefpersoon traagheidssensoren (ook wel IMU’s genoemd). Deze sensoren verzenden gegevens draadloos naar een computer of smart device. Camera’s worden alleen gebruikt voor lokalisatie.
  Hoe ondertitels op Netflix te verwijderen

Laten we nu eens kijken naar enkele van de beste motion capture-software.

Rokoko Studio

Rokoko Studio is populaire motion capture-software die uw animatieworkflow versnelt door de motion capture terug te brengen tot drie eenvoudige stappen: vastleggen, exporteren of streamen.

Met de software kun je personage-animaties opnemen, bewerken en streamen die zijn vastgelegd met Rokoko mocap. Rokoko is volledig gratis voor maximaal 3 videomakers en biedt onbeperkte cloudopslag en realtime preview van je vastgelegde gegevens.

U kunt de mocap-tools van Rokoko echter niet onafhankelijk van Rokoko Studio gebruiken. Deze tool legt onbewerkte mocap-gegevens vast van Rokoko Face Capture, Smartgloves en de Smartsuit Pro. Deze onbewerkte gegevens worden vervolgens door de Studio verwerkt met behulp van geavanceerde inverse kinetische modellen en filters om een ​​animatie van hoge kwaliteit te creëren.

Topfuncties

⭐ Download kant-en-klare animatie-items in Rokoko’s Motion Library

⭐ Maak verbinding en livestream met 3D-modelleringstools zoals Blender, Unreal, Maya, enz.

⭐ Ondersteunt alle formaten, skelet- en mesh-opties

Studio biedt echter wel real-time streaming, zonder enige extra vertraging of latentie, naar uw favoriete 3D-software zoals Maya, Unreal, Unity en Blender.

OptiTrack-motief

OptiTrack Motive verbetert het volgen van skeletten in moeilijk te volgen situaties. Motive voert meer dan 10 skeletten of 300+ stijve lichamen met real-time snelheid uit.

De motion capture-software wordt geleverd met positionele nauwkeurigheid van +/- 0,2 mm, latentie van <9 ms en rotatienauwkeurigheid van +/- 0,1 graden. Motive verwerkt OptiTrack-cameragegevens en levert globale 3D-posities, marker-ID's, rotatiegegevens en hypernauwkeurige skelettracking.

Topfuncties

⭐ Actief en passief volgen

⭐ Native, plug-and-play-ondersteuning voor alle belangrijke digitale krachtplaten – AMTI, Bertec en Kistler

⭐ Nauwkeurige markeringslabels en skeletvolging, zelfs in het geval van obstakels

U krijgt echter geen gratis proefperiode. U moet de eeuwigdurende licentie kopen, waarmee u 1 jaar updates krijgt. Voor elk extra jaar updates moet u meer betalen.

Wonder Studio

Wonder Studio van Wonder Dynamics is AI-software voor het vastleggen van bewegingen die de kracht van AI gebruikt om CG-personages te animeren, te verlichten en samen te stellen tot een live-actiescène.

U kunt uw CG-model uploaden naar een enkel shot of de hele scène, en het systeem identificeert automatisch cuts en volgt de acteur tijdens het doorlopen van de reeks.

Populaire namen in Hollywood maken al gebruik van de door AI aangedreven technologie van Wonder Dynamics. De Russo Brothers zouden deze tool gebruiken in hun aankomende film Electric State – de filmsterren Chris Pratt en Millie Bobby Brown.

Topfuncties

⭐ Geavanceerde retargeting om CG-tekens eenvoudig te schalen

⭐ Wonder Studio AI automatiseert 80%-90% van het objectieve VFX-werk

⭐ Gratis 3D-personages uit de kunstenaarsgemeenschap

Wonder Studio maakt het je gemakkelijk om een ​​CG-personage toe te voegen aan je live-actiescène, maar de tool vereist wel speciale artistieke en technische expertise. Ook kunnen individuele of kleine makers deze motion capture-software een beetje duur vinden.

  AI-governance uitgelegd in 5 minuten of minder

Autodesk Motion Builder

MotionBuilder van Autodesk is software voor 3D-tekenanimatie waarmee u een breed scala aan tools kunt gebruiken om de nuances van de beweging van het model aan te passen met maximale snelheid, precisie en consistentie.

Deze live motion capture-software biedt een interactief en aanpasbaar display waarmee je live motion kunt vastleggen, bewerken en complexe personage-animaties opnieuw kunt afspelen. Deze software wordt veel gebruikt door professionals die willen werken met traditionele keyframe-animatie of motion capture.

Je krijgt ook interactieve workflows met vooraf gebouwde bewegingen voor 3D-personageanimatie.

Topfuncties

⭐ Realtime 3D-engine om realistische bewegingen te creëren

⭐ Naadloze integratie met 3D-modelleringstools zoals Maya en 3D Max

⭐ Ingebouwde bewerkingstools om animaties snel te verfijnen

Houd er ook rekening mee dat MotionBuilder populaire software is voor motion capture-animatie en een beetje duur kan zijn voor kleine makers of individuele animators.

FreeMoCap

Als je op zoek bent naar gratis motion capture-software, dan is FreeMoCap een goede oplossing. Deze tool is ontwikkeld door Jon Matthis als een eenvoudige onderzoekstool in het laboratorium voordat het uitgroeide tot het grootschalige publieksgerichte project dat het nu is.

Het Free Motion Capture Project (FreeMoCap) biedt u gratis markerloze motion capture-software van onderzoekskwaliteit.

U kunt deze tool verbinden met gratis open-sourcetools zoals Blender om nauwkeurig de 3D-bewegingen van het volledige lichaam van mensen, dieren, robots en andere objecten vast te leggen.

Topfuncties

⭐ Motion capture-software voor webcam – gebruik webcam opgenomen beelden voor motion capture

⭐ Naadloze integratie met 3D-modelleringstools zoals Blender

⭐ Gebruiksvriendelijke interface die zonder enige technische assistentie kan worden gebruikt

FreeMoCap is een robuust motion capture-systeem dat kan worden gebruikt door verschillende gemeenschappen, zoals 3D-animators, game-ontwikkelaars, makers van korte films en zelfs atleten, wetenschappers, ingenieurs en artsen.

iPi Zacht

iPi Motion Capture van iPi Soft is freemium motion capture-software die 3D-bewegingen van het menselijk lichaam volgt en 3D-animatie produceert. Het ondersteunt kant-en-klare mocap-camera’s, dieptesensoren, gezichtssensoren en bewegingscontrollers.

Maak binnen enkele minuten realistische animaties en exporteer ze naar vele populaire formaten. Integreer met verschillende populaire 3D-modelleringstools zoals Blender, Second Life, Autodesk Maya, Collada, iClone en meer.

Topfuncties

⭐ Live link-plug-in voor Unreal Engine 5.0

⭐ Ondersteunt meerdere exportformaten

⭐ Gebruiksvriendelijke interface die zonder enige technische assistentie kan worden gebruikt

iPi Motion Capture vereist geen geavanceerde software of hardware en werkt goed, zelfs met de beelden die zijn vastgelegd zonder een mocap-pak.

iClone Motion Live

iClone Motion Live is een volwaardig mocap-platform. U kunt bewegingsgegevensstromen van populaire mocap-apparaten verbinden en tegelijkertijd 3D-personages animeren.

Het is software voor het vastleggen van 3D-bewegingen die real-time animatie vereenvoudigt. Het heeft ingebouwde mogelijkheden om volledig opgetuigde 3D-personages van Character Creator, Daz Studio of andere standaardbronnen te animeren.

Motion Live is de brug die hun motion capture-hardware (uitrusting) verbindt met iClone door een “profiel” aan te maken voor hun gekozen hardware. Bovendien kunnen gebruikers ervoor kiezen om hun animaties te exporteren als BVH of FBX.

  Top 10 beste app-gestuurde kerstboomverlichting

Topfuncties

⭐ Synchrone bewegingsopname van het hele lichaam

⭐ Slaat gegevens op in afzonderlijke bewegingssporen voor eenvoudige bewerking

⭐ Integreert met Cartoon Animator 4

Deze motion capture-tool wordt meestal gebruikt in low-end projecten omdat het betaalbaar is en verschillende mocap-apparaten ondersteunt voor handen, gezicht en lichaam.

Adobe-tekenanimator

Adobe Character Animator volgt de bewegingen en uitdrukkingen van de acteur om personages in realtime te animeren. Met deze motion capture-software kun je live streamen met je microfoon en webcam.

Character Animator wordt mogelijk gemaakt door Adobe Sensei AI, waarmee je elke kunst in een geanimeerd personage kunt veranderen. Je kunt zelfs kunst importeren uit Adobe Creative Cloud-tools zoals Adobe Photoshop of Adobe Illustrator, of aan de slag gaan met ingebouwde tekensjablonen.

U kunt bewegingen opslaan als triggers om het animatieproces te vereenvoudigen en gebaren te besturen met uw toetsenbord of MIDI-apparaat; deze functie is echter niet beschikbaar in het gratis abonnement.

Topfuncties

⭐ Maak een aangepast personage met Puppet Maker

⭐ Exporteer animaties in seconden met Quick Export

⭐ Wijs sneltoetsen toe aan gebaren voor eenvoudige bewerking

Character Animator is geliefd bij grote Hollywood-studio’s en makers van online content om hun geanimeerde personages tot leven te brengen.

Xsens Motion Capture

Xsens Motion Capture is software die het modelleren en animeren van personages eenvoudiger maakt door bewegingen en uitdrukkingen in elke omgeving vast te leggen.

De software is beschikbaar in twee varianten: MVN Animate voor het maken van films en game-ontwikkeling en MVN Analyse voor toepassingen op het gebied van onderzoek, gezondheid en sport. U krijgt ook cloudgebaseerde oplossingen om gegevens op te slaan en te verwerken en rapporten te genereren.

Topfuncties

⭐ 3 mocap-hardwareopties: MVN Link, MVN Awinda en MVN Awinda Starter

⭐ Cloudoplossingen om gegevens op te slaan en te verwerken

⭐ Live-integratie met MotionBuilder, Unreal Engine, Unity, Autodesk Maya, Houdini en meer

Filmmakers en game-ontwikkelaars gebruiken deze motion capture-software om bewegingen te digitaliseren en een vloeiende motion capture-animatie te maken. Fysiotherapeuten gebruiken deze tool om inzichten te krijgen om het welzijn of de prestaties van sporters en patiënten te verbeteren.

laatste woorden

Door de komst van technologie is de magie van motion capture niet alleen meer beperkt tot films en games. Tegenwoordig wordt motion capture veel gebruikt op het gebied van wetenschap, medische behandeling en sport.

Naarmate meer mensen de voordelen van motion capture ontdekken, zal de vraag naar motion capture-software alleen maar stijgen.

Motion capture-animatie vervangt animatie niet volledig; het vereenvoudigt het karakteranimatieproces. Ze helpen je animatie op te nemen, toe te passen op je personage en je scène in uren in plaats van dagen weer te geven.

Welke mocap-software u nodig heeft, hangt af van uw budget en animatievereisten. Als u op zoek bent naar iets basaals voor een laboratoriumonderzoeksproject, kies dan voor FreeMoCap. Het is gratis en gebruiksvriendelijk.

Wil je echter een high-end project ontwikkelen, zoals een film met live motion en computergraphics, kies dan voor Rokoko Studio of Wonder Studio.

Bekijk vervolgens de beste motion graphic-software voor iedereen.