Aan de slag met filmfotografie

Filmfotografie maakt een comeback—Kodak heeft zojuist Ektachrome opnieuw gelanceerd, een film die ze vijf jaar geleden stopzetten – en met een goede reden: als alles digitaal is, is analoog gaan leuk. Het kan je ook een veel betere fotograaf maken door je te dwingen te vertragen en na te denken. Hier leest u hoe u aan de slag kunt gaan.

Een paar belangrijke termen

De markt voor hoogwaardige digitale camera’s is homogener dan de markt voor filmcamera’s. Je hebt eigenlijk maar drie grote digitale spelers – Canon, Nikon en Sony – met twee camera-ontwerpen – DSLR en spiegelloos – en twee sensorformaten – crop sensor en full frame.

De oude filmmarkt daarentegen was als het Wilde Westen. Er waren tientallen serieuze camerafabrikanten – waaronder Leica, Pentax, Olympus, Minolta en nog veel meer – met verschillende camera-ontwerpen – waaronder spiegelreflexcamera’s, afstandsmeters, middenformaatcamera’s, grootformaatcamera’s en instantcamera’s – die allemaal honderden verschillende soorten film konden gebruiken. voorraden van nog meer fabrikanten, zoals Kodak, Ilford en Agfa. De combinaties waren praktisch eindeloos. Laten we, met dat in gedachten, enkele belangrijke termen uitwerken.

Een spiegelreflexcamera is een spiegelreflexcamera. Ze zijn de voorlopers van de moderne DSLR.
Een afstandsmeter is een spiegelloze camera die populair was bij straatfotografen.
Middelgrote en grootformaat camera’s maken filmopnamen die groter zijn dan 35 mm. Ze zijn duurder, dus waarschijnlijk niet de beste camera voor als je net begint.
Instantcamera’s zijn in feite ouderwetse polaroids. De film hoeft niet professioneel ontwikkeld te zijn.
35 mm filmvoorraad is het meest voorkomende filmformaat. Het wordt normaal gesproken geleverd in rollen van 36 opnamen en werkt met elke 35 mm-camera.

Je eerste filmcamera kopen

Als iemand in je familie een oude filmcamera heeft en een paar lenzen die rondslingeren, graaf die dan uit en je bent klaar – in ieder geval om mee te beginnen. Als je niet zoveel geluk hebt, gaan we wat dieper in op het kopen van je eerste filmcamera.

  Wat betekent "ITT" en hoe gebruik je het?

Filmcamera’s variëren behoorlijk in prijs. Een zeldzame, begeerlijke middenformaatcamera in goede staat kan voor duizenden dollars worden verkocht. Aan de andere kant kun je een solide 35 mm SLR kopen voor minder dan $ 50. Om te beginnen moet je naar de onderkant streven.

Als je Canon of Nikon fotografeert, dan heb ik goed nieuws: koop de juiste filmcamera en je kunt de meeste van je bestaande lenzen gebruiken. De EF-vatting van Canon is van eind jaren 80 en Nikons F-vatting van eind jaren 50. Voor Canon-fotografen raad ik de Canon EOS 620 aan; Ik heb er een in goede staat voor $ 40 op eBay. Voor Nikon-fans, bekijk de F2 of F3. Ze gaan voor rond de 100 dollar. Er zijn nog veel van deze camera’s.

Als niemand die u kent een oude filmcamera heeft en u geen Canon- of Nikon-lenzen gebruikt, dan zijn uw mogelijkheden onbeperkt. U moet beslissen hoeveel u in een systeem wilt investeren en ook hoeveel “moderne” functies zoals autofocus u wilt. Als er een tweedehands camerawinkel in de buurt is, raad ik je aan daar met iemand te gaan praten. Je zult een paar van de camera’s kunnen hanteren en zien wat je leuk vindt. Stel anders uw budget in en kijk op eBay. Je hebt eigenlijk maar één lens nodig om aan de slag te gaan, omdat lenzen, vooral als ze in goede staat verkeren, hun waarde meestal beter behouden.

Films selecteren

Een van de geneugten van filmfotografie is dat verschillende filmbestanden uw afbeeldingen een totaal ander gevoel geven. Een snapshotfilm als Agfa Vista Plus geeft een totaal andere look aan een portretfilm als Kodak Portra of een zwart-witfilm als Illford HP5.

Hier zijn wat foto’s met Portra.

  PowerPoint-dia's toevoegen, verwijderen en herschikken

En hier is er een met HP5.

Dit zijn gewoon rechtstreeks uit de camera film foto’s.

Film is ook wat de ISO regelt, in plaats van je camera. Je kunt verschillende films in verschillende ISO krijgen. De meeste films liggen tussen ongeveer ISO 100 en ISO 800, maar je kunt er ook vinden die hoger zijn.

Witbalans bestaat evenmin bij filmfotografie. Verschillende films geven verschillende kleuren. De meeste zijn ontworpen om te worden opgenomen bij daglicht of bewolkte dagen. Elke marketingbeschrijving van een specifieke film zal u vertellen waarvoor deze witgebalanceerd is.

U kunt filmvoorraad kopen als losse rollen of met een kleine korting in dozen van drie rollen. Ik raad aan om enkele rollen van elk filmmateriaal te pakken dat je kunt krijgen en ze uit te proberen. Het hele punt van filmen is dat het leuk is om ermee te spelen. Als je een bepaalde vindt die je leuk vindt, kun je deze inslaan.

Uitgaan en fotograferen

Zodra je je camera vol hebt met film, is het tijd om te gaan fotograferen. De ISO wordt door de film ingesteld, zodat het bereik van de lichtomstandigheden waarin u kunt fotograferen, wordt beperkt. Als je een rol Kodak Portra 400 hebt, kun je niet fotograferen bij super weinig licht.

Hoewel je camera waarschijnlijk een automatische modus heeft, raad ik aan om een ​​soort van handmatige bediening te gebruiken. Diafragmaprioriteit is, zoals altijd, het beste compromis. Jij stelt het diafragma in, de film stelt de ISO in en de camera stelt de sluitertijd in. Je moet er alleen voor zorgen dat je diafragma breed genoeg is om je een sluitertijd te geven die snel genoeg is.

Let op, terwijl de film de ISO instelt, kan het zijn dat uw camera u vraagt ​​om de ISO-waarde van de film handmatig in te voeren. Nieuwere filmcamera’s detecteren het automatisch, maar oudere niet. Raadpleeg de online handleiding van uw camera om te weten te komen hoe u dit doet en hoe u de cameramodus wijzigt en instellingen inbelt.

  Fix Square Enix-foutcode i2501

Voor het eerst fotograferen met film is een belevenis. Ik kijk nog steeds naar de achterkant van mijn camera in de verwachting een voorbeeld te zien van de foto die ik zojuist heb gemaakt. Je krijgt ook maar 36 opnames voordat je van film wisselt. Dat is niet veel als je gewend bent om gewoon weg te schieten in de burst-modus.

Het grootste probleem dat je tegenkomt is het missen van focus. Veel. Als uw camera handmatig scherpstelt, dan zult u bij grotere diafragmaopeningen waarschijnlijk ver naast het doel zijn. Ik weet dat ik dat ben.

Zelfs autofocussystemen hebben lang niet de nauwkeurigheid die u waarschijnlijk gewend bent van uw digitale camera. Verwacht veel slechte foto’s totdat je een gevoel krijgt voor je filmcamera. Maar goed, dat is de helft van de lol.

De film laten ontwikkelen

Als je je eerste filmrolletje hebt geschoten, is het tijd om het te laten ontwikkelen en afdrukken. De meeste camerawinkels zullen het echter doen er zijn ook online diensten. Verwacht tussen $ 10 en $ 20 te betalen, afhankelijk van waar je naartoe gaat, hoeveel afdrukken je wilt, hoe snel je het wilt laten doen en of je de negatieven ook wilt laten scannen.

Oh dat klopt. Hoewel film een ​​analoge technologie is, kun je de negatieven laten scannen in digitale afbeeldingen, zodat je ze kunt bewerken, op Facebook kunt plaatsen en verder kunt doen wat je wilt.

Filmen is verslavend. Ik ben bevriend met een paar modellen en een leuk ding dat we doen is een filmrolletje opnemen en het vervolgens een uur laten ontwikkelen terwijl we een drankje nemen. Ik maak ook graag een enkel filmrolletje tijdens een weekendtrip. Probeer het uit en geloof me, het zal je oog voor digitale foto’s verbeteren.