Een moderne CPU kan meerdere taken tegelijk aan. Dit wordt mogelijk gemaakt door de aanzienlijke vooruitgang die is geboekt in de CPU-technologie. Met name moderne CPU’s hebben meerdere kernen en kunnen meerdere virtuele kernen maken en uitvoeren.
Met een kern kunnen meerdere processen worden uitgevoerd. Hoe meer cores een CPU heeft, hoe meer taken hij tegelijk aankan. Een CPU beheert op intelligente wijze taken tussen zijn kernen en gebruikers weten nooit wat er aan de hand is. Niet alle kernen zijn altijd actief. Een CPU gebruikt alleen een extra core als dat nodig is. Als dat niet het geval is, blijven de andere kernen inactief totdat ze nodig zijn.
Fix CPU toont niet alle kernen in Taakbeheer
Ongeacht of uw CPU al zijn kernen gebruikt of niet, ze moeten nog steeds zichtbaar zijn in Taakbeheer. U kunt ook het gebruik voor elke afzonderlijke kern bekijken in Taakbeheer.
Klik met de rechtermuisknop op de taakbalk en selecteer Taakbeheer in het contextmenu.
Ga naar het tabblad Prestaties en selecteer CPU.
Klik met de rechtermuisknop op de grafiek in het rechterdeelvenster en selecteer Grafiek wijzigen in>Logische processors.
U ziet een grafiek voor elke kern en het gebruik ervan.
Ongeacht welke kern wel of niet in gebruik is, Taakbeheer zal ze nog steeds allemaal weergeven. Het toont de logische kernen en u kunt zien hoeveel kernen het daadwerkelijk heeft.
Als u niet alle kernen in Taakbeheer ziet, doorloopt u de onderstaande oplossingen.
1. Schakel kernen in
U kunt kernen in een CPU uitschakelen. Het is geen goed idee om dit te doen, maar het is toch mogelijk. Volg deze stappen om alle kernen in te schakelen.
Tik op de sneltoets Win+R om het vak Uitvoeren te openen.
Voer msconfig in en tik op de Enter-toets.
Ga naar het tabblad Opstarten.
Klik op Geavanceerde opties.
Schakel ‘Aantal verwerkers’ in.
Open de vervolgkeuzelijst en selecteer het hoogste nummer in de lijst.
Klik op OK en vervolgens op Toepassen.
Start het systeem opnieuw op.
Let op: als het ‘Aantal processors’ al aangevinkt was, verwijder het vinkje en start het systeem opnieuw op.
2. Controleer de CPU-cores met CPU-Z
Het is mogelijk dat u niet het juiste aantal cores weet dat uw CPU heeft. Om te bevestigen of het nummer dat u in Taakbeheer ziet correct is of niet, moet u een second opinion vragen.
Downloaden CPU-Z en voer het uit.
Ga naar het CPU-tabblad.
Kijk rechtsonder om het aantal cores en threads te bekijken.
Als het overeenkomt met wat u ziet in Taakbeheer, is uw hardware waarschijnlijk in orde.
3. Hardwarefout
Als de specificaties voor uw CPU aangeven dat deze meer kernen heeft dan Taakbeheer of CPU-Z laat zien, is het mogelijk dat uw CPU fysiek is beschadigd. Repareren is mogelijk, maar nooit de kosten waard. Je zou moeten kijken naar het vervangen van de CPU. Laat uw systeem controleren voordat u besluit de CPU te vervangen.
Conclusie
CPU’s kunnen beschadigd raken als een systeem oververhit raakt. Vaak is deze schade onomkeerbaar en daarom is het essentieel om uw systeem op een redelijke temperatuur te houden.
Een CPU zal de eerste paar keer dat uw systeem oververhit raakt niet beschadigd raken, maar consistente oververhitting zal het beschadigen. Als uw systeem warm wordt, voeg dan ventilatoren toe en verbeter de ventilatie om de temperatuur te verlagen.