Alle e-mail weergeven als platte tekst in Outlook

Het lezen van e-mail in platte tekst kan een gezegende opluchting zijn van gecompliceerde opmaak, om nog maar te zwijgen van het feit dat het sneller te openen en veiliger is dan HTML-zware e-mails. Hier leest u hoe u platte tekst als standaard in Outlook gebruikt.

Voordat we ingaan op hoe we dit moeten doen, is het de moeite waard om op te merken dat platte tekst voor- en nadelen heeft, zowel voor de afzender als voor de ontvanger. Het belangrijkste nadeel van platte tekst is dat het geen opmaak heeft en geen inline-functionaliteit zoals afbeeldingen of links. Vrijwel alle e-mail die u leest, ziet er op zijn minst een beetje anders uit als u deze in platte tekst leest, en sommige e-mail zal bijna onleesbaar zijn als deze zwaar is opgemaakt.

Er zijn echter ook voordelen. Platte tekst is veiliger omdat er niets verborgen is. Er mogen geen ingesloten trackingafbeeldingen en geen verborgen phishing-URL’s zijn (omdat als de URL zichtbaar is in platte tekst, u de hele URL kunt zien, in plaats van de tekst die de afzender u wilde laten zien). Om deze reden is de kans kleiner dat e-mails met platte tekst die u verzendt, door geautomatiseerde scanners als gevaarlijk of kwaadaardig worden beschouwd, omdat platte tekst gewoon niet zo gevaarlijk kan zijn als HTML. (Dit betekent niet dat iemand u geen kwaadaardige link in platte tekst kan sturen, maar het is veel moeilijker om u te misleiden om erop te klikken.)

  Hoe u kunt voorkomen dat GIF's in Firefox worden geladen

Met dat in gedachten kun je als volgt alle berichten in platte tekst lezen, alle berichten in platte tekst verzenden en alleen een afzonderlijk bericht in platte tekst verzenden.

Mail lezen in platte tekst

Als u alle e-mail in platte tekst wilt lezen, gaat u naar Bestand > Opties > Vertrouwenscentrum > Instellingen voor het vertrouwenscentrum.

Kies de optie E-mailbeveiliging en schakel de optie “Alle standaardmail in platte tekst lezen” in.

Klik op E-mailbeveiliging en schakel vervolgens in

Klik op “OK” om de instellingen van het Vertrouwenscentrum te verlaten en nogmaals op “OK” om het venster Opties te sluiten. Outlook zal nu elke e-mail die u opent in platte tekst weergeven.

  Microsoft Edge krijgt een zijbalk voor zoeken op internet

Alle e-mail in platte tekst verzenden

U kunt alle e-mail die u schrijft in platte tekst dwingen door Bestand > Opties > E-mail te openen, het vervolgkeuzemenu ‘Berichten opstellen in deze indeling’ te openen en ‘Platte tekst’ te kiezen.

Wijziging

Klik op “OK” om Opties af te sluiten en de standaardindeling voor het verzenden van nieuwe berichten is nu platte tekst.

Een specifieke e-mail verzenden in platte tekst

Als u de standaard HTML-indeling als standaard wilt laten, maar een afzonderlijke e-mail in platte tekst wilt schrijven, kan dat ook. Klik na het starten van een nieuw bericht op Tekst opmaken > Tekst zonder opmaak.

  Een digitale camera als webcam gebruiken

Klik op Tekst opmaken > Tekst zonder opmaak” width=”386″ height=”131″ onload=”pagespeed.lazyLoadImages.loadIfVisibleAndMaybeBeacon(this);”  onerror=”this.onerror=null;pagespeed.lazyLoadImages.loadIfVisibleAndMaybeBeacon(this);”></p>
<p>Als uw handtekening HTML bevat, zoals een link of opmaak, geeft Outlook een waarschuwing weer je raakt dit kwijt als je overschakelt naar platte tekst.</p>
<p><img decoding=

Klik op “Doorgaan” om het bericht te wijzigen in platte tekst. Als je dit eenmaal hebt gedaan, kun je het terugzetten naar HTML, maar je zult je handtekening opnieuw moeten maken; het is gemakkelijker om de e-mail weg te gooien en een nieuwe aan te maken.

Even terzijde, als je je instellingen hebt gewijzigd om altijd als platte tekst te verzenden, kun je dit op dezelfde manier voor individuele berichten wijzigen. Open een nieuwe e-mail en klik op Tekst opmaken > HTML om alleen dat bericht met HTML te verzenden.