Alles wat u moet weten over serverloze databases

Bereid u voor om alles te weten te komen over de toekomst van databases van de volgende generatie, dwz serverloze databases!

Elke database die voldoet aan de kernprincipes van serverloos computergebruik is een serverloze database. Serverloze database is gemaakt voor workloads die onvoorspelbaar zijn en snel kunnen veranderen.

Serverloos betekent niet dat er geen servers nodig zijn. Dit betekent dat de onderliggende servers niet door u hoeven te worden beheerd, ingericht of betaald.

U betaalt voor de bronnen die u gebruikt op basis van hun CPU- en RAM-capaciteiten en hoe actief ze zijn.

Hoe serverloze database werkt

Het Serverless Database-model is gebaseerd op de scheiding van verwerking en opslag. U moet een eindpunt maken en de minimale en maximale capaciteit instellen.

Afbeelding tegoed: Simform

Vervolgens kunt u query’s naar het eindpunt sturen. Deze proxy fungeert als een koppeling naar een groot aantal databasebronnen. Hierdoor blijven uw verbindingen intact, zelfs als schaalbewerkingen achter de schermen plaatsvinden.

Het scheiden van opslag en verwerking heeft nog een ander voordeel. Terugschalen naar nulverwerking is mogelijk en u hoeft alleen voor opslag te betalen. Schalen kan in slechts 5 seconden worden gedaan, afhankelijk van de toepassing. U hebt ook toegang tot een pool van “warme” bronnen die klaar staan ​​om u te helpen met uw behoeften.

Serverloze database: voordelen

Kost efficiëntie

Een vast aantal servers is duurder dan een serverloze database en kost meer tijd om aan te schaffen. Het kan goedkoper zijn dan het opzetten van een groep voor automatisch schalen, en het is ook kosteneffectiever omdat de bin-packing van machineresources het efficiënter maakt.

Dit omvat licenties, installatie, onderhoud, ondersteuning en patching. U betaalt alleen voor de tijd en het geheugen die u gebruikt om uw code uit te voeren.

Geautomatiseerde schaalbaarheid

Ontwikkelaars hoeven geen beleid of systemen voor automatisch schalen te configureren of in te stellen om serverloos schalen op basis van werklast te realiseren. Dit komt allemaal op de schouders van de cloudprovider, die met de juiste prestatiekracht moet voldoen aan de daadwerkelijke eisen.

Snelle implementaties en updates

Serverloze infrastructuur elimineert de noodzaak om code naar servers te uploaden en backend-instellingen te configureren om een ​​werkende applicatie te maken. Ontwikkelaars kunnen gemakkelijk kleine stukjes code uploaden en vervolgens een nieuw product uitbrengen. Ontwikkelaars kunnen zowel codes tegelijk als één functie tegelijk uploaden.

  Hoe persoonlijke informatie van een afbeelding te verbergen voordat u deze deelt?

Dit maakt het gemakkelijk om snel nieuwe functies aan een app bij te werken, te patchen, te repareren of toe te voegen. Ontwikkelaars kunnen kleine wijzigingen in een applicatie aanbrengen in plaats van de hele applicatie bij te werken.

Hogere productiviteit

U haalt meer uit uw serverloze systeem als u er minder tijd aan besteedt, minder moeite doet op gebieden waar interactie vereist is en een team van professionals inhuurt dat optimaal is gedimensioneerd om betere resultaten te behalen.

Serverloze database: nadelen

Koude start problemen

Het omgaan met koude starts is een van de belangrijkste en meest uitdagende aspecten op dit gebied. Een serverloze database die niet wordt gebruikt, wordt gewoon inactief om bronnen te sparen en onnodige prestaties te voorkomen.

Het systeem “ontwaakt” en heeft tijd nodig om alle processen opnieuw op te starten. U kunt vertragingen en trage reactietijden ervaren als u de eerste persoon bent die het systeem bij de koude start aanraakt.

Moeilijkheden bij het testen en debuggen van applicaties

Het serverloze model vormt een andere uitdaging. Het is moeilijk om een ​​serverloze omgeving te repliceren om codeprestaties te testen en te bewaken voordat deze live gaat. Dit is gedeeltelijk te wijten aan het feit dat ontwikkelaars geen toegang hebben tot backend-services van cloudproviders.

Om complexe systemen diepgaand en efficiënt te debuggen, kunt u geen profiler of debugger gebruiken. U hebt de mogelijkheid om tools van derden te proberen die steeds meer op de markt beschikbaar zijn.

Meer toezicht

Serverloze oplossingen vereisen dat u meer nadruk legt op het monitoren en signaleren van prestatieproblemen of overmatig gebruik van resources. Dit is voor een groot deel te wijten aan het feit dat cloudoplossingen zelden open-source zijn.

Vendor lock-in

Bij het migreren naar een andere provider kan de keuze voor een serverloos model problemen opleveren. Dit komt doordat elke provider verschillende workflows en functies heeft.

Functies van serverloze database

Serverloze databases bieden enkele van de meest opwindende functies, zoals:

#1. Architectuur voor meerdere huurders

Serverloze databases bieden het voordeel dat u een enkele bronbron kunt gebruiken die voor meerdere projecten in uw organisatie kan worden gebruikt. Dit is een groot pluspunt voor de ontwikkelaars, omdat ze geen toepassingsspecifieke silo-gegevensbronnen hoeven te creëren.

Multi-tenant architectuur maakt dit mogelijk. Ontwikkelaars kunnen meerdere applicaties binnen één databasecluster opzetten, configureren en implementeren.

Afbeelding tegoed: AWS

#2. Geo-distributie

Omdat de meeste bedrijven wereldwijd opereren, is het essentieel dat gegevens overal ter wereld beschikbaar zijn. De real-time ervaring kan worden verbeterd door de nabijheid van datacenters. Een storingspunt wordt ook geëlimineerd, dus de mogelijkheid van een storing is zeer onwaarschijnlijk.

Met serverloze databases kunt u meerdere datasets over de hele wereld repliceren zonder extra tools of aangepaste ontwikkeling.

  Verander uw Google Workspace en Gmail in krachtige helpdesk-, samenwerkings- en automatiseringstools

#3. Weinig of geen handmatig serverbeheer

Serverloos is een verkeerde benaming. Het is een verzameling servers die zijn geabstraheerd en zijn geautomatiseerd om het u gemakkelijker te maken ze te beheren. Alle handmatige taken, zoals provisioning, capaciteitsplanning, schalen, onderhoud, updates, enzovoort, worden nog steeds achter de schermen uitgevoerd. Ze zijn heel gemakkelijk te gebruiken en vereisen weinig of geen handmatige tussenkomst.

#4. Facturering op basis van verbruik

De serverloze database, aangezien de kosten gebaseerd zijn op gebruik, is het meest kosteneffectief. Opslag is niet vereist. U betaalt alleen voor wat u gebruikt. Als u budgetoverschrijdingen wilt voorkomen, kunt u een bestedingslimiet instellen.

Relationele versus niet-relationele serverloze databases

De gegevens van het digitale tijdperk kunnen worden ingedeeld in operationele en analytische gegevens. Laten we eens kijken naar een paar verschillende database-opties waar ontwikkelaars naar streven en kijken hoe ze zich verhouden.

De meeste bedrijven hebben OLTP (operationele) en OLAP (analytische) systemen nodig om hun gegevens op te slaan. Ze kunnen een relationele of niet-relationele database gebruiken om hun zakelijke behoeften te ondersteunen.

Relationele serverloze database

Een relationele database is een databasetype dat gegevens organiseert en verzamelt volgens vooraf gedefinieerde relaties tussen belangrijke gegevenspunten. Het organiseert gegevens zodat meerdere gebruikers gegevens kunnen vinden en sorteren zonder de logische gegevenscategorisering te wijzigen.

Het elimineert gegevensduplicatie in opslagprocessen. Structured Query Language is de Application Program Interface (API) voor een relationele databank.

Dit systeem presenteert gegevens in tabelvorm. Deze tabel vertegenwoordigt een entiteit, zoals een product of mobiele app. Elke rij is de werkelijke waarde en elke rij heeft een unieke identificatie die een instantie is van dit type entiteit. Daarom worden records genoemd.

De kolommen bevatten daarentegen de attributen van de gegevens. Ze zijn de werkelijke waarde van de entiteit. Toegang tot de gegevens is mogelijk zonder de databasetabel te hoeven reorganiseren.

NoSQL (niet-relationele) serverloze database

Niet-relationele databases (NoSQL) worden vaker gedistribueerd dan SQL-databases. Het kan worden gebruikt met grote aantallen databases. Bedrijven moeten moderne mogelijkheden zoals NoSQL-databases gebruiken om cloud-native applicaties te bouwen.

NoSQL serverloze databases worden gebruikt in real-time web-apps. Ze hebben een eenvoudig ontwerp en kunnen snel grote hoeveelheden gegevens verwerken met horizontale schaling. Dit is ideaal voor situaties waarin het schema onduidelijk is en hoge opnamesnelheden vereist kunnen zijn.

NoSQL-serverloze databases zijn erg populair omdat ze grote hoeveelheden gegevens in vele vormen opslaan, waaronder grafieken, documenten, sleutel/waarde-paren en kolomgeoriënteerde gegevensstructuren. Dit maakt het voor ontwikkelaars gemakkelijk om de datastructuur aan te passen.

Waarom zou men serverloze databases gebruiken?

Serverloze databases zijn een geweldige optie voor kleine teams die niet genoeg personeel hebben om traditionele databases te beheren en te schalen. Serverloze databases vereisen weinig infrastructuur en onderhoud. Dit betekent dat uw team minder tijd hoeft te besteden aan het onderhouden van het systeem. Het is ook eenvoudig om nieuwe tabellen te maken en nieuwe functies te testen met behulp van een serverloze database.

  Hoe u geen 100 browsertabbladen kunt openen

Tot slot de kosten. Met serverloze databases betaalt u alleen voor wat u gebruikt, zonder dat u de kosten hoeft te configureren en bij te stellen zoals bij traditionele databases. Serverloze databases zijn geweldig voor ontwikkelaars en teams die snel nieuwe functies moeten uitrollen.

Gebruik gevallen van serverloze database

#1. Nieuwe toepassingen

Een paar minuten gebruik in de loop van een week of dag. Als u een blog heeft met weinig verkeer en alleen wilt betalen voor de tijd dat een gebruiker uw site bezoekt, is dit een optie. U betaalt per seconde voor de databasebronnen die u gebruikt.

#2. Elastisch formaat wijzigen voor live video-uitzendingen

Live video-uitzendingen worden mogelijk gemaakt door een serverloze architectuur. Meerdere leden van het publiek kunnen communiceren in scenario’s voor live video-uitzendingen. De host kan tegelijkertijd op meerdere microfoons worden aangesloten. Een presentator kan verschillende toeschouwers of vrienden op het scherm aansluiten en het beeld vervolgens samenvoegen tot één scenario dat wordt gepresenteerd aan kijkers van de livestream.

#3. Weinig gebruikte applicaties

Als je een app hebt waar je trots op bent en niet weet hoe deze zal worden ontvangen, en omdat je niet wilt dat de app faalt, dan is deze methode iets voor jou. Maak gewoon een eindpunt en de serverloze database schaalt automatisch om te voldoen aan de behoeften van uw toepassing.

#4. Internet der dingen (IoT)

Het IoT kan worden omschreven als een term die apparaten beschrijft die tegenwoordig in huizen worden aangetroffen en die verbinding kunnen maken met internet om verschillende functies uit te voeren. FaaS wordt door deze apparaten steeds vaker gebruikt om hun taken uit te voeren. Ze verzenden en ontvangen alleen gegevens wanneer een gebeurtenis hen triggert.

Bedrijven besparen geld door niet extra te hoeven betalen voor rekenkracht die ze niet gebruiken. FaaS maakt het mogelijk om snel en automatisch te schalen, zodat ontwikkelaars zich geen zorgen hoeven te maken over onvoorspelbare gebruikspatronen.

Conclusie

Deze scenario’s laten zien dat serverloze architectuur veel voordelen biedt voor ontwikkelaars en bedrijven. Serverloze databases kunnen uw computersnelheid en veerkracht verbeteren en tegelijkertijd de tijd en kosten van schaalvergroting en resources verminderen. Er zijn veel soorten serverloze databases, zowel relationeel als niet-relationeel. Ze hebben echter allemaal hetzelfde doel: on-demand schalen zonder beheerlasten toe te voegen en de kosten met slechts 10% te verlagen

gerelateerde berichten