Altijd scherpe foto’s maken

Een scherpe foto is een foto waarbij het onderwerp scherp is met duidelijke lijnen, scherpe details en geen (onbedoelde) vervaging. Het is over het algemeen een teken van een technisch uitstekend beeld van hoge kwaliteit. Zo zorg je ervoor dat je altijd scherpe foto’s maakt.

Ik heb al eerder uitgebreid uitgelegd wat een foto scherp maakt, maar nu gaan we de praktische kant bekijken. Om samen te vatten, scherpte is een combinatie van:

Een onderwerp in focus
Een statische camera
De eigenschappen van de lens die je gebruikt

De foto hierboven is een voorbeeld van een scherpe foto die ik heb gemaakt. Merk op hoe je alle wimpers van Kat kunt zien. Laten we het nu eens in de echte wereld bekijken.

Begrijp je uitrusting

Een van de belangrijkste factoren die de scherpte beïnvloeden, zijn de eigenschappen van de lenzen die je gebruikt. Een van de redenen waarom professionele lenzen zoveel meer kosten (en zo zwaar zijn) is dat ze zijn ontworpen om zo scherp mogelijk te zijn – en dat kost veel werk. Als je een superscherpe opname probeert te maken met een oude, goedkope lens, zul je moeite hebben; de lens is niet in staat om de details duidelijk op te lossen.

  Een achtergrondcontrole krijgen (vier eenvoudige manieren)

Evenzo heeft uw camera een limiet voor hoeveel het kan oplossen. Als de details die u probeert vast te leggen kleiner worden geprojecteerd dan de pixels op de sensor, worden ze niet weergegeven. Hier is nog een portret met een close-up van de ogen van het model.

Merk je op dat haar wimpers niet zo gedefinieerd zijn als bij Kat’s hierboven? Dat kwam omdat ik verder naar achteren stond en mijn Canon 5DIII geen grotere details kon oplossen. Met een sensor met een hogere resolutie had ik ze – althans theoretisch – kunnen vastleggen.

Hoewel je uitrusting je er normaal gesproken niet van weerhoudt om geweldige foto’s te maken, is het belangrijk om te begrijpen dat dit van invloed is op de maximaal mogelijke scherpte die je kunt bereiken.

  Hoeveel heb ik elke maand nodig?

Kies het juiste diafragma

Je hebt niet altijd controle over de uitrusting die je gebruikt. Bijna Nee

gerelateerde berichten