Ambient Computing uitgelegd in 5 minuten of minder epcdream.nl

Laat het Internet of Things (IoT) voor uw bedrijf werken door gebruik te maken van slimme apparaten, sensoren en digitale intelligentie via ambient computing.

Bij technologie gaat het erom het dagelijks leven van de mensheid gemakkelijker te maken. U moet al gemak ervaren op het werk, thuis of tijdens het winkelen bij het gebruik van slimme apparaten zoals Amazon Echo, Google Nest, enz.

Silicon Valley zal daar echter niet stoppen. IoT-ontwikkelaars over de hele wereld proberen deze apparaten toegankelijker, gebruiksvriendelijker en onzichtbaarder te maken. Hier komt ambient computing. Een web van computerapparaten om je heen, die met je communiceren en inhoud leveren, maar je voelt je niet omringd door machines.

Als u zich in het IT-domein bevindt, moet u omgevingsintelligentie kennen om oplossingen te ontwikkelen of toe te passen in uw bedrijf of leven. Lees verder om snel contextbewust computergebruik te leren voordat uw concurrenten dat doen!

Wat is omgevingscomputing?

Ambient computing is een toepassing van pervasive computing die slimheid introduceert in zakelijke en leefomgevingen. De computerapparaten om je heen thuis, op kantoor of in productiefaciliteiten worden slimmer met deze technologie.

U hoeft niet verschillende apparaten vanuit verschillende app- en hardware-interfaces te beheren. De slimme apparaten zullen proactief met u communiceren omdat ze adaptiever, gevoeliger en autonoom zullen worden.

Met andere woorden, ambient computing is het ultieme niveau van personalisatie van computers voor menselijke behoeften.

De alternatieve branchenamen zijn als volgt:

  • Omgevingsintelligentie (AmI)
  • Contextbewust computergebruik
  • Alomtegenwoordig computergebruik
  • Onzichtbaar rekenen

In de kern kunnen sommige slimme sensoren en actuatoren de voorkeuren en aanwezigheid van gebruikers begrijpen. De sensoren zullen een reeks slimme apparaten op de hoogte stellen om taken uit te voeren, zoals het automatisch aanpassen van de kamertemperatuur wanneer u het huis binnenkomt.

In een zakelijke opzet, zodra een bevoorradingstruck aankomt in het magazijn en begint met lossen, begint het ERP-systeem de inventaris automatisch bij te werken.

Met Ambient Intelligence hoeft u niet constant te communiceren met een toetsenbord en muis, of verticale monitoren.

Je loopt gewoon door de huis- of kantooromgeving en doet waar je goed in bent. De slimme apparaten zorgen ervoor dat u toegang hebt tot de vereiste apps, inhoud, computerapparatuur, cloudopslag en meer. Het verwijdert wrijving tussen de computer en zijn gebruikers.

Hoe werkt omgevingscomputing?

Ambient Computing is een slimme combinatie van software, databases, een supersnel internetnetwerk, slimme apparaten en menselijke of machinegebruikers. Het werkt de hele tijd om ons heen door middel van near-field-communicatie en far-field-communicatie tussen sensoren, actuatoren en taakuitvoerende machines.

Onzichtbaar computergebruik is het hoogste computerniveau waarbij bewegings-, golf-, radar-, thermische, biometrische, snelheids-, enz. sensoren altijd de gebruikersgegevens verzamelen. Vervolgens analyseren ze de verzamelde gegevens door middel van edge-analyse en voeren ze taken uit die u wilt dat deze slimme apparaten uitvoeren.

  Snel specifieke systeemvoorkeuren vinden op een Mac

Wanneer u bijvoorbeeld een slimme vergaderruimte binnengaat, authenticeert de AI-vergader-app u automatisch in de vergader-app door uw netvlies of gezicht te scannen. De AI begint ook met het leveren van gerelateerde inhoud volgens de agenda van de vergadering, enzovoort.

Dit zijn de componenten van Ambient Intelligence die alle onzichtbare taken uitvoeren:

#1. Machine learning (ML)

AmI-systemen hebben robuuste ML-algoritmen nodig, zodat slimme apparaten kunnen leren van gebruikersgedrag, voorkeuren, selecties en meer. Met ML hoeft u het systeem of aangesloten apparaten niet te programmeren.

#2. Kunstmatige intelligentie (AI)

AI-algoritmen geven AmI-systemen de kracht die ze nodig hebben om gegevens te analyseren, documenten te lezen, afbeeldingen te detecteren, patronen te begrijpen en meer.

#3. Edge-computing

Edge computing en analyse brengen de verwerkingsmogelijkheden dichter bij de apparaten die gegevens verzamelen en taken uitvoeren vanaf een centrale cloudserver.

#4. Natuurlijke taalverwerking (NLP)

NLP helpt een omgevingscomputersysteem om naar de talen van gebruikers te luisteren, hun behoeften te begrijpen en een antwoord te geven door een lamp aan te steken of inhoud te leveren.

#5. Draadloos mesh-netwerk

Mesh-netwerken zorgen ervoor dat alle slimme apparaten, sensoren en gebruikers continu internettoegang krijgen in verschillende kamers van een kantoor of huis. 5G mobiele communicatie kan mesh-netwerken op openbare plaatsen vervangen.

Kenmerken van Ambient Computing

Het belangrijkste kenmerk van Ambient Computing is naadloos computergebruik op uw werkplek, thuis en op openbare plaatsen zonder de hoofdpijn van handmatige invoer. U kunt praten, aanraken en zwaaien, en slimme apparaten weten wat ze moeten doen. Enkele andere opvallende kenmerken zijn als volgt:

Inclusiviteit

Ambient Computing-systemen integreren elk digitaal apparaat, netwerk en elke toepassing. Uw klantenondersteuningsmedewerkers kunnen bijvoorbeeld alle informatie krijgen die ze nodig hebben in de app voor chatten en bellen zonder gebruik te maken van de kennisbank of CRM.

Onzichtbaar

Bij alomtegenwoordig computergebruik draait alles om de minimale aanwezigheid van computergadgets, routers en kabels. Zo voeren een thuisthermostaat of Ai-vergaderapparaten op de werkvloer geruisloos hun taken uit. Als je ze niet zoekt, zul je ze waarschijnlijk ook niet vinden.

Ingebed

Ambient Computing gaat over het inbedden van intelligentie, dataconnectiviteit, conditioneel programmeren en machine learning in één kleine app of gadget. Een Amazon Echo kan verschillende slimme apparaten en apps in huis bedienen via ingebouwde functionaliteiten.

Gegevensgestuurd

Contextbewust computergebruik is afhankelijk van continue toegang tot gegevens van meerdere cloudservers. De aangesloten IoT-apparaten delen altijd onderling gegevens.

Makkelijk te gebruiken

U kunt gewoon aanraken, gebaren maken of spreken om uw omgevingscomputersysteem te bedienen. Toetsenborden, muizen, schermen etc. zullen overbodig worden.

Minimale gebruikersinterface (UI)

Ambient Intelligence wordt geleverd zonder gebruikersinterface. Verschillende sensoren kunnen uw aanwezigheid en gebarencommando’s opmerken.

Contextbewust

Een Ambient Computing-systeem is zo intelligent dat het zijn gedrag kan veranderen afhankelijk van de omgeving en context. Zo kan een AI-vergader-app aantekeningen maken zodra de vergadering begint.

Aangepaste

De IoT-apparaten en -apps van Ambient Computing kunnen zich automatisch aanpassen aan verschillende situatieveranderingen.

Anticiperend

De AI/ML-functie van ubiquitous computing leert van uw antwoorden. Als je na november de voorkeur geeft aan 70℉ kamertemperatuur, dan doet een slimme thermostaat dat automatisch. U hoeft de HVAC-temperatuur niet handmatig te wijzigen.

Gepersonaliseerd

Contextbewust computergebruik biedt gepersonaliseerde inhoud en suggesties. Het kan begrijpen of u gasten in huis heeft, en dienovereenkomstig zal het openbare inhoud op een smart-tv gaan weergeven.

  14 online cursussen voor projectmanagement om uw carrière te laten groeien

Voorbeelden van Ambient Computing

Geautomatiseerde zakelijke bijeenkomsten

Apps van Cisco Webex kunnen ultrasone golven van vergaderruimtehardware detecteren met behulp van de luidsprekers van uw mobiele telefoon, tablet of laptop. Dus wanneer een vergadering begint, kan iedereen zijn apparaten synchroniseren met het scherm van de vergaderruimte voor presentatiedoeleinden.

Slimme kantoorfaciliteiten

Bedrijven verminderen hun ecologische voetafdruk door te vertrouwen op AmI-systemen voor het regelen van HVAC’s, interne verlichting, apparaten in vergaderruimten, keukenapparatuur, boilers en meer.

Een efficiënte AmI kan de bezettingsgraad van kantoorruimten en het hele gebouw voelen om voorzieningen aan te passen om de energierekening te minimaliseren.

AI Werkplek Assistent

Slimme, op AI gebaseerde werkassistent-apps kunnen u helpen met het maken van notities, het transcriberen van vergaderingen, het schrijven van agenda’s, werkschema’s en meer. Sommige geavanceerde assistenten kunnen zelfs een heel project plannen door oude projecten en sjablonen te analyseren en ervan te leren.

Slimme chatbots

Slimme chat-apps voor klantenservice kunnen de overheadkosten van live agents aanzienlijk verlagen. Eén chatbot kan veel klanten bedienen om tickets op te lossen, tickets te accepteren, producten te upsellen en meer.

Geautomatiseerde serviceplanning

Slimme sensoren in productiefaciliteiten kunnen slijtage aan apparatuur en bewegende onderdelen detecteren. Afhankelijk van de schommelingen in de prestaties kunnen dergelijke sensoren opdrachten naar een gecentraliseerde app sturen voor onderhoudsplanning.

Smart Utility-bedieningselementen

Ambient Computing kan de elektriciteits-, gas- en watervoorziening in een stad efficiënt regelen zonder menselijke tussenkomst. Het kan leren van gebruiksstatistieken en dienovereenkomstig bronnen van de ene plaats naar de andere verplaatsen om de belasting in evenwicht te houden.

Ambient Computing: huidige status

Op dit moment werken contextbewuste computeronderzoekers en -ontwikkelaars aan meer betaalbare, energie-efficiënte en slimme gadgets om slimme huizen en kantoren te ondersteunen.

In de kern zijn slimme luidsprekers, AI-assistenten, slimme maar kleine apparaten en slimme auto’s de belangrijkste elementen die communiceren met hun menselijke gebruikers.

Op experimentele niveaus transformeert de gezondheidszorg ook haar diensten en R&D-afdelingen met ambient intelligence-systemen.

De AmI-systemen van vandaag zijn meer gericht op slimme huizen, auto’s en werkplekken. Amazon Echo Show of Google Nest Hub kunnen bijvoorbeeld verschillende slimme thuisapparaten bedienen. Deze IoT-gadgets kunnen thermostaten, slimme lampen, slimme deursloten, slimme beveiligingscamera’s, slimme buitenverlichting, slimme zonwering, slimme keukenapparatuur, enzovoort zijn.

Op de werkvloer regelen Alexa for business, Cisco Webex, etc. vooral werkplekfaciliteiten en zakelijke bijeenkomsten.

Met iOS-overdracht kunt u zakelijke apps zoals e-mailclients, CRM’s, projectbeheer, salarisadministratie, enz. gaan gebruiken op een van uw werkplekapparaten. Wanneer u van stoel wisselt of een zakelijke bijeenkomst bijwoont, kunt u iOS-overdracht gebruiken om uw apps draadloos op ultrabrede monitoren te presenteren.

Alomtegenwoordige computers moeten echter nog domeinen betreden zoals productie, toeleveringsketen, bankwezen, financiën, handel, enz., waar het meer waarde kan genereren.

Ambient Computing: leermiddelen

Tot dusver heb je de basisprincipes en tussenliggende concepten van omgevingsintelligentie doorgenomen. Om AmI-oplossingen te kunnen ontwikkelen, moet u meer technische kennis verkennen.

Je kunt vinden wat je nodig hebt om een ​​expert in AmI te worden door deze online cursussen en boeken te raadplegen:

#1. Omgevingscomputers: Udemy

Ambient Computing van Udemy is een betaalbare en bijgewerkte online cursus om ambient intelligence te leren. De cursussen bevatten inhoud die u in uw eigen tempo kunt volgen en die u altijd en overal online kunt leren.

  Een stop-loss instellen in Robinhood

Als u de basisprincipes van cloud computing, IoT en computing kent, komt u in aanmerking om u aan te melden. De cursussen behandelen de basis, toepassingen, gebruikerservaring, marktdynamiek, AmI-ontwerp en architectuur, en meer.

Als u een ontwikkelaar, netwerkingenieur, zakelijke professional of zakelijke beslisser bent, moet u de Udemy-cursus bekijken.

#2. Gids voor Ambient Intelligence in de IoT-omgeving

Guide to Ambient Intelligence legt het AmI-element van het IoT uit. Het bespreekt ook de relevante kaders, principes en technologieën. Om nog maar te zwijgen, u leert ook de uitdagingen en voordelen van ubiquitous computing.

In de meeste secties vindt u discussies over pervasive computing, apparaatconnectiviteit en contextmodellering. Contextmodellering omvat veel technische onderwerpen voor de ontwikkeling van het IoT, zoals beveiliging, communicatie, schaalbaarheid, interoperabiliteit en aanpassingsvermogen.

Als je op zoek bent naar de nieuwste trends, casestudy’s en onderzoek naar Ambient Intelligence, moet je dit boek op de Kindle of de gebonden versie proberen.

#3. Recente ontwikkelingen in Ambient Intelligence

Wil je op een professionele manier context-aware computing en ambient intelligence leren? Je kunt de recente vorderingen op het gebied van Ambient Intelligence op Amazon bekijken. Het boek is verkrijgbaar in drie versies: digitaal, paperback en hardcover.

Het boek is geschikt voor u als u een netwerkontwikkelaar, netwerkonderzoeker, postdoctorale student, zakelijke professional of IT-ingenieur bent.

Intelligente algoritmen in omgevings- en biomedische computers

Philips hield in Eindhoven een symposium over AI-algoritmen. Dit boek bundelt alle toepassingen van de intelligente algoritmen die in het symposium zijn besproken.

Het boek behandelt concepten die relevant zijn voor ambient computing, zoals databaseontwerp, videosamenvatting, machinebewustzijn, semantisch redeneren, tracking en lokalisatie, machine-to-machine communicatie en meer.

Ambient Intelligence en het internet der dingen

Ambient Intelligence and IoT is een uitgebreid boek voor het leren van AmI van gedetailleerd tot gevorderd niveau.

U moet dit boek lezen om de fundamentele structuur van innovatieve IoT-technologieën en AmI-concepten te leren kennen. Naast theoretische kennis leer je ook praktische toepassingen en AmI-projecten die vandaag relevant zijn.

Je hebt toegang tot de eBook-versie op Kindle. Als u echter van boeken met harde kaft houdt, kunt u de originele versie krijgen.

Afsluiten

Dus nu weet je wat ambient computing is. Ook ken je de features, werkwijze, use cases en de huidige trend.

Contextbewust computergebruik helpt u om IoT zo goed mogelijk te gebruiken om de bedrijfsinkomsten of het comfortniveau in uw privéleven te verhogen. Het belooft intelligent computergebruik interactief, responsief en overzichtelijk te maken. U hoeft niet tussen veel apps, apparaten, kabels en abonnementsdatums te springen om te onthouden.

Op basis van dit concept oplossingen ontwikkelen? Probeer de bronnen die in dit artikel worden genoemd uit om de kneepjes van het vak van omgevingsintelligentie te leren kennen en een pionier te zijn in deze niche.

De volgende stap zijn AI API-platforms en AI-platforms om slimme oplossingen voor alomtegenwoordig computergebruik te ontwikkelen.

gerelateerde berichten