Android-telefoon gebruiken als webcam met of zonder USB

Door de pandemie werken veel mensen momenteel vanuit huis. Dit betekent natuurlijk dat mensen webcams moeten gebruiken om virtueel aanwezig te zijn bij vergaderingen en evenementen.

De prijzen van webcams stijgen vanwege de grotere vraag, dus het is misschien niet haalbaar voor u om uw portemonnee te openen voor een nieuwe webcam. Bovendien, als u slechts af en toe een webcam hoeft te gebruiken, kan het kopen van een speciale webcam een ​​verspilling van geld zijn.

Wat uw redenering ook is, als u niet klaar bent om geld uit te geven voor een webcam, kunt u uw Android-telefoon altijd als webcam voor uw pc gebruiken. Dat klopt, met behulp van een app kun je je telefoon gratis in een webcam veranderen.

U kunt dit draadloos en met een USB-kabel doen, en elke methode heeft zijn eigen voor- en nadelen. Ik laat in dit bericht beide manieren zien om je Android-telefoon als webcam voor pc te gebruiken.

Gebruik een Android-telefoon draadloos als pc-webcam.

Als je pc en telefoon zich op hetzelfde netwerk bevinden, kun je een Android-app gebruiken om beide apparaten te verbinden en de telefooncamera als webcam te gebruiken. De app registreert uw Android-telefoon als webcam voor de pc, dus alle apps die uw pc controleren op beschikbaarheid van webcams, gebruiken in plaats daarvan uw Android-telefooncamera.

Voordat ik je vertel hoe je het moet instellen, is het goed om de goede en slechte kant van een draadloze verbinding te kennen:

Voordelen:

 • Het is een draadloze verbinding, dus je hebt volledige controle over hoe je de telefooncamera beweegt en positioneert. Je kunt het zelfs naar een andere kamer brengen.
 • Het is gemakkelijker in te stellen omdat er geen speciale machtigingen nodig zijn.
  Draadloos Android-bestanden overzetten naar een Linux-desktop

nadelen:

 • Er zal onvermijdelijke latentie zijn vanwege de beperking van hoe de draadloze verbinding werkt.
 • De sterkte van draadloze signalen (de signalen van het apparaat, niet het internet) kan van invloed zijn op de kwaliteit van de video, wat leidt tot een hogere latentie en het overslaan van frames.

Nu u de goede en slechte kanten kent, laten we eens kijken hoe u een Android-telefoon als webcam voor pc kunt gebruiken. Er zijn veel Android-apps om het mogelijk te maken, maar ik zal het gebruiken DroidCam omdat het de meest gerenommeerde app voor dit doel is, en het is eenvoudig te gebruiken.

Tip: Als je niet in de buurt bent van een wifi-verbinding, kun je ook de hotspotfunctie van je telefoon gebruiken om een ​​draadloze verbinding tot stand te brengen. Sluit gewoon uw pc aan op de hotspot van uw telefoon en volg de bovenstaande instructies (mobiele data niet vereist).

DroidCam gebruiken om draadloos in te stellen

U moet DroidCam instellen op zowel uw pc als uw Android-telefoon. Download de app op uw telefoon en download de pc-client van de website van de ontwikkelaar.

Start de apps op zowel pc als telefoon en volg de onderstaande instructies.

 • Zorg ervoor dat zowel de pc als de telefoon met hetzelfde netwerk zijn verbonden.
 • In de telefoon-app ziet u de waarden voor Device IP en DroidCam Port. Houd deze gegevens vooraan.
 • Selecteer nu op de pc-client Verbinden via wifi en voer de apparaat-IP- en DroidCam-poortwaarden in die u in de telefoon-app ziet.

Druk daarna op de Start-knop en de video van je telefoon wordt weergegeven in de DroidCam-interface. Als u de webcam met een app/service moet gebruiken, selecteert u eenvoudig DroidCam als uw webcam in de interface.

De pc-client moet open blijven om de telefoon als webcam te kunnen blijven gebruiken. U kunt de telefoon-app echter sluiten, omdat deze op de achtergrond blijft werken. Om een ​​sessie te stoppen, sluit u de pc-client of tikt u op het menu in de linkerbovenhoek van de telefoonapp en selecteert u Stoppen.

  Nokia brengt de baanbrekende Z Launcher voor Android uit

Android-telefoon gebruiken als pc-webcam met een USB-kabel

Wil je helemaal geen latency, dan is een bekabelde verbinding veel beter. Omdat de USB-kabelverbinding niet wordt beïnvloed door externe factoren, biedt deze, in tegenstelling tot een draadloze verbinding, de beste kwaliteit zonder latentie.

De voor- en nadelen van deze methode zijn precies het tegenovergestelde van een draadloze verbinding. Je krijgt een betere verbinding zonder latentie, maar je offert de vrijheid op om de telefoon te verplaatsen omdat de lengte van de USB-kabel aan de leiband dit beperkt. Er is echter nog een waarschuwing; je moet USB-foutopsporing op je telefoon inschakelen om het te laten werken.

Dezelfde DroidCam-app kan ook verbinding maken via een USB-kabel, zodat we deze voor deze methode zullen gebruiken. De vereisten zijn een beetje anders; volg gewoon de onderstaande procedure.

Schakel USB foutosporing aan

USB-foutopsporing maakt het voor een pc mogelijk om toegang te krijgen tot veiligere delen/functies van uw telefoon, inclusief controle over de camera. Je moet het inschakelen om deze configuratie te laten werken, maar helaas verschilt de USB-foutopsporing op Android-telefoons afhankelijk van de fabrikant en de Android-versie.

De belangrijkste kern is om in te schakelen: ontwikkelaarsopties in uw telefoon en schakel vervolgens USB-foutopsporing erin in. Ik ga je laten zien hoe je USB-foutopsporing kunt inschakelen in Samsung- en Xiaomi-telefoons (de twee meest populaire fabrikanten), maar als je een andere telefoon hebt; je zult online moeten zoeken naar de exacte instructies:

Waarschuwing: Het inschakelen van USB-foutopsporing kan een veiligheidsrisico vormen, aangezien deze functie kan worden gebruikt om informatie te stelen van een telefoon die op de pc is aangesloten. Zorg ervoor dat u geen verbinding maakt met een openbare pc nadat u USB-foutopsporing hebt ingeschakeld en schakel deze onmiddellijk uit als u klaar bent met het gebruik ervan.

USB-foutopsporing inschakelen op Samsung-telefoons

 • Ga naar Instellingen > Over de telefoon > Software-informatie en tik 7 keer achter elkaar op de optie Build-nummer om ontwikkelaarsopties in te schakelen.
 • Een nieuw item voor ontwikkelaarsopties komt beschikbaar in Instellingen onderaan. Open het en schakel de USB-foutopsporingsoptie erin in.
  Snel antwoord gebruiken in Android 7.0

USB-foutopsporing inschakelen op Xiaomi-telefoons

 • Ga naar Instellingen > Over de telefoon > Alle specificaties en tik 7 keer op de optie MIUI-versie en de opties voor ontwikkelaars worden ingeschakeld.

 • Tik nu op de optie Extra instellingen in de Instellingen en ga vervolgens naar Opties voor ontwikkelaars en schakel USB-foutopsporing in.

Zodra USB-foutopsporing is ingeschakeld, volgt u de onderstaande instructies om DroidCam te gebruiken om uw telefoon te gebruiken als webcam voor pc via een USB-verbinding.

DroidCam gebruiken voor het instellen van een USB-kabel

Sluit een USB-kabel aan op uw pc en uw telefoon en schakel de DroidCam-app in op zowel pc als telefoon. Klik op uw pc op de knop Verbinden via USB en klik op de knop Vernieuwen om de USB-verbinding te detecteren.

Na een korte vertraging moet de app de USB-verbinding detecteren en weergeven in het vervolgkeuzemenu. Selecteer het en klik op de Start-knop om uw Android-telefoon als webcam te gaan gebruiken.

Net als bij de draadloze verbinding, kunt u DroidCam selecteren als webcam in apps die er een nodig hebben.

Eindwoorden

Het draadloos gebruiken van een Android-telefoon als webcam zou voor de meeste gebruikers de beste oplossing moeten zijn, aangezien wifi-toegang niet ongebruikelijk is en de latentie in de meeste gevallen niet eens merkbaar is. Persoonlijk vond ik de beste prestaties toen ik de pc en telefoon via hotspot verbond in plaats van mijn wifi-router. Voor wie een perfecte verbinding wil, zou de USB-aansluiting moeten volstaan.

gerelateerde berichten