Zoals u vast al weet, heeft internet drie populaire beeldformaten. Er is de ‘lossy’ JPEG, die in de meeste gevallen werkt omdat het er goed uitziet, en relatief weinig ruimte in beslag neemt; er zijn GIF’s met hun ondersteuning voor transparantie en animatie, maar zijn verschrikkelijk in het reproduceren van een breed scala aan kleuren, en tot slot is er de ‘lossless’ PNG, die transparantie ondersteunt, geen concessies doet aan het reproduceren van de originele afbeelding, maar een iets te veel ruimte voor comfort.
Hier bij wdzwdz gebruiken we PNG’s voor veel screenshots – inclusief die in dit bericht – omdat we het leuk vinden hoe scherp onze afbeeldingen er in dat formaat uitzien. De opgeblazen bestandsgrootte is echter iets waar we geen fan van zijn, omdat het langzamere laadtijden van de pagina’s voor onze lezers betekent en meer belasting op onze back-endservers. Gelukkig hebben we met online tools zoals TinyPNG dat probleem omzeild om de beste balans tussen beeldkwaliteit en beeldgrootte te bereiken.
TinyPNG is echter een online tool. Wat moet ik doen als ik geen internettoegang heb, maar alle screenshots onmiddellijk moet verwerken? Trouwens, zelfs als ik wel internettoegang heb, zou ik de voorkeur geven aan een native desktop-tool om de klus in minder stappen te klaren.
Voer PNGoo in. Dit Windows-hulpprogramma, dat voornamelijk is ontwikkeld door Kornel Lesiński, fungeert als de grafische gebruikersinterface (GUI) voor het pngquant-opdrachtregelprogramma, dat de PNG-bestandsgrootte drastisch verkleint zonder de beeldkwaliteit aan te tasten.
Ik heb PNGoo getest met de schermafbeeldingen die zijn gebruikt voor onze beoordeling van Horizon voor iOS, en de resultaten waren behoorlijk verbluffend! De vier originele PNG’s – die ongeveer 2,5 MB wogen nadat ik ze had opgeslagen met Paint.NET – werden teruggebracht tot minder dan 1/5e van hun grootte: slechts 550 KB na het doorlopen van pngquant. Het duurde minder dan 10 seconden voordat het proces op mijn computer was voltooid, maar het zal onze lezers als geheel veel meer besparen (om nog maar te zwijgen van de verminderde bandbreedterekening).
Tijdens mijn tests vond ik PNGoo niet alleen sneller, maar ook efficiënter dan de andere populaire PNG-compressietool voor Windows – ‘PNGGauntlet’.
PNGoo wordt geleverd met een handige optie om originele PNG’s te overschrijven, zodat u kunt voorkomen dat u een andere map opent om de nieuw gecomprimeerde afbeeldingen te gebruiken. Anders dan dat, kun je natuurlijk ‘Output Directory’ wijzigen en knoeien met Kleurinstellingen voor een nog betere beeldoptimalisatie.
Ik kon geen GUI-tool voor pngquant op Linux vinden, maar OS X-gebruikers zouden ImageAlpha moeten bekijken op de officiële pngquant-website via de onderstaande link.
Download PNGoo van pngquant.org