Bekijk de landen en organisaties waarnaar Android-apps gegevens verzenden met viaProtect

Na talloze lekken en onthullingen over NSA’s ‘PRISM’ internetsurveillanceprogramma en andere soortgelijke projecten door internationale beveiligingsbedrijven, is het bijna ondenkbaar geworden om op internet te surfen zonder enige vorm van bescherming. Op Android zijn er al talloze manieren om te controleren welke apps gegevens van het web verzenden of ontvangen, maar de nieuwe app viaProtect gaat nog een stap verder. De app – die zich nog in de preview-fase bevindt – toont je de landen en services waar het internetverkeer van elke app doorheen gaat, samen met andere beveiligingsinformatie en een algemene beoordeling van het beveiligingsrisico voor je apparaat.

Wanneer de app voor de eerste keer wordt gestart, wordt een aanmeldingsscherm weergegeven waarin u kunt kiezen om viaProtect in de gastmodus te gebruiken of een nieuw gebruikersaccount aan te maken door uw e-mailadres in te voeren. Als u zich aanmeldt, kunt u natuurlijk alles met de cloud synchroniseren en in de toekomst mogelijk meer functies bieden bij de release van de definitieve versie van de app.

  Android-apps uitvoeren op Linux

Daarna geeft viaProtect het risiconiveau voor de gegevens op uw apparaat weer op basis van de hoeveelheid versleuteld verkeer, evenals de regio’s en organisaties waar apps gegevens doorheen sturen. De risico-indicator bovenaan is een snelle manier om te weten of je aan de veilige kant zit of niet, maar je kunt op ‘Meer informatie’ tikken om relevante factoren te bekijken, waaronder het aantal ongeldige apps die de veiligheid in gevaar kunnen brengen en de afwezigheid van een toegangscode voor het vergrendelscherm. De beveiligingsclassificatie heeft drie brede niveaus, namelijk ‘Laag’, ‘Gemiddeld’ en ‘Ernstig’.

  Versleutelde Android Media Vault vermomd als klok-app

Daaronder ziet u afzonderlijke secties voor het bekijken van rapporten over de bedrijven en delen van de wereld waarnaar uw gegevens worden verzonden (respectievelijk ‘Organisatie’ en ‘Landen’) en de procentuele hoeveelheden versleutelde en niet-versleutelde gegevens, met de ‘ laatst geüpdatete tijd hieronder vermeld.

U kunt deze rapporten afzonderlijk vanuit elke sectie handmatig vernieuwen. Ten slotte is er een ‘Sensors’-scherm, dat u eenvoudig de bronnen laat zien waaruit de app informatie verzamelt, samen met de snelheid waarmee de informatie van elke sensor wordt verzameld.

Het aanbod van viaProtect is eenvoudig maar zeker handig. Het zou de privacybewuste mensen onder ons kunnen helpen om gerust te zijn na het installeren van een nieuwe app van een niet-herkende ontwikkelaar of bron.

  Stop met meldingen Uw scherm wekken wanneer Niet storen is ingeschakeld in Android 7

De app is gratis beschikbaar in de Google Play Store. U kunt het downloaden naar uw apparaat via de onderstaande link.

Installeer viaProtect vanuit de Play Store

[via AndroidPolice]