Bestanden downloaden op Linux met Curl

Curl is een van de meest gebruikte Linux-hulpprogramma’s ooit. Het is ingebouwd in zoveel GUI-tools en wordt voor vrijwel alles gebruikt. Als gevolg hiervan is het zeer betrouwbaar en een van de beste tools die gebruikers kunnen gebruiken om bestanden te downloaden.

In deze handleiding laten we u zien hoe het Curl-programma werkt en hoe u het kunt gebruiken om er bestanden mee te downloaden. We zullen zelfs een nette GUI Curl-app bespreken!

Wilt u Curl op Windows 10 gebruiken? Bekijk deze handleiding.

Curl installeren

Hoewel Curl misschien wel een van de meest gebruikte programma’s op Linux is, is het niet altijd vooraf geïnstalleerd. Daarom moeten we u eerst uitleggen hoe u Curl kunt installeren voordat we laten zien hoe het werkt.

Om Curl op uw Linux-pc te installeren, opent u een terminalvenster door op Ctrl + Alt + T te drukken. Volg daarna de onderstaande installatie-instructies die overeenkomen met het besturingssysteem dat u momenteel gebruikt.

Ubuntu

Installeer Curl op Ubuntu met de opdracht Apt.

sudo apt install curl

Debian

Laat Curl op Debian werken met Apt-get.

sudo apt-get install curl

Arch Linux

Degenen op Arch Linux kunnen Curl met Pacman installeren.

sudo pacman -S curl

Fedora

Als je Fedora gebruikt, kun je Curl installeren met Dnf.

sudo dnf install curl

OpenSUSE

Installeer Curl op OpenSUSE met de opdracht Zypper.

sudo zypper install curl

Downloaden met Curl – opdrachtregel

Als Curl nieuw voor je is, begin dan met het openen van de terminal. U kunt een terminalvenster op het Linux-bureaublad openen door op de toetsenbordcombinatie Ctrl + Alt + T te drukken. U kunt ook zoeken naar “Terminal” in het app-menu.

  Hoe Gunfire Reborn op Linux te spelen

Open het terminalvenster en gebruik de opdracht man curl om de Curl-handleiding te bekijken. Lees het en maak uzelf vertrouwd met de app. Volg daarna de secties hieronder om te leren hoe u bestanden kunt downloaden met Curl in de terminal.

Een enkel bestand downloaden

Het downloaden van een enkel bestand met Curl is heel eenvoudig. Om te beginnen, moet u de URL van het bestand specificeren. Als u bijvoorbeeld een Ubuntu 20.04 LTS ISO wilt downloaden, geeft u de URL als volgt op.

curl https://mirror.math.princeton.edu/pub/ubuntu-iso/20.04/ubuntu-20.04.2.0-desktop-amd64.iso

Nadat u de externe URL van het bestand dat u wilt downloaden hebt opgegeven, moet u een downloadlocatie selecteren. Om de downloadlocatie in te stellen, voegt u een >-symbool toe, gevolgd door het pad waar het bestand naartoe moet.

Als u bijvoorbeeld uw Ubuntu 20.04 LTS ISO-bestand wilt laten downloaden naar de map “Downloads”, voegt u > ~/Downloads/ubuntu-20.04.2.0-desktop-amd64.iso toe.

curl https://mirror.math.princeton.edu/pub/ubuntu-iso/20.04/ubuntu-20.04.2.0-desktop-amd64.iso > ~/Downloads/ubuntu-20.04.2.0-desktop-amd64.iso

Zodra de opdracht de URL van het externe bestand heeft en waar het moet worden opgeslagen, drukt u op Enter om de download uit te voeren. Kort daarna ziet u de voortgang van het downloaden en het downloaden van uw bestanden. Wanneer het voltooid is, opent u de Linux-bestandsbeheerder om toegang te krijgen tot uw bestand.

Meerdere bestanden uit een lijst downloaden

Het is mogelijk om net als Wget meerdere bestanden uit een lijst in Curl te downloaden. Om dit te doen, begint u met het maken van uw lijst. Gebruik eerst de aanraakopdracht om een ​​leeg tekstbestand te maken met de naam “curl_downloads.txt”.

touch ~/curl_downloads.txt

Open vervolgens het tekstbestand “curl_downloads.txt” (in uw thuismap) met uw favoriete teksteditor. Plak daarna links naar elk bestand dat u wilt downloaden.

  Hoe maak je een Windows USB-drive op Linux met WoeUSB

Om bijvoorbeeld een Ubuntu ISO, een Fedora ISO en een Debian ISO te downloaden, zou mijn “curl_downloads.txt” lijst de volgende code moeten hebben.

https://mirror.math.princeton.edu/pub/ubuntu-iso/20.04/ubuntu-20.04.2.0-desktop-amd64.iso

https://download.fedoraproject.org/pub/fedora/linux/releases/33/Workstation/x86_64/iso/Fedora-Workstation-Live-x86_64-33-1.2.iso

https://cdimage.debian.org/debian-cd/current/amd64/iso-cd/debian-10.9.0-amd64-netinst.iso

Sla de bewerkingen op in uw “curl_downloads.txt”-bestand met behulp van de opslagfunctie van uw teksteditor. Voer het vervolgens in de Curl-opdracht in om alles in de lijst te downloaden. Houd er rekening mee dat we xargs gebruiken in combinatie met curl om het downloaden van meerdere bestanden mogelijk te maken.

xargs -n 1 curl -O < ~/curl_downloads.txt

Druk op de Enter-toets om het downloadproces te starten. Begrijp alsjeblieft dat tijdens het gebruik van de xargs-opdracht om meerdere bestanden te downloaden, het opgeven van een downloadlocatie niet mogelijk is. Uw downloads verschijnen in de Home-directory (/home/USERNAME/).

Downloaden met Curl – GUI

Als je het idee van Curl leuk vindt, maar liever een GUI hebt om bestanden te downloaden, kun je de Curl GUI-applicatie gebruiken. Het is een bèta-app van lang geleden in 2007, maar het werkt nog steeds op moderne Linux-besturingssystemen en voegt een gebruiksvriendelijke GUI toe aan Curl.

Om te beginnen, moet u het programma installeren. Het programma is een Perl-script en het vereist het pakket “perl-tk” om te worden uitgevoerd. Om het te installeren, opent u een terminalvenster en voert u de onderstaande opdracht in die overeenkomt met uw besturingssysteem.

  Hoe sudo Access op Linux te beheren

Ubuntu

sudo apt install perl-tk

Debian

sudo apt-get install perl-tk

Arch Linux

sudo pacman -S perl-tk

Fedora

sudo dnf install perl-Tk

OpenSUSE

sudo zypper install perl-Tk

Maak vervolgens een nieuwe map in de /opt/ map met mkdir.

sudo mkdir -p /opt/curl-gui/

Gebruik de opdracht CD om naar de nieuwe map te gaan. Gebruik vervolgens wget om het scriptbestand te downloaden.

cd /opt/curl-gui/
wget https://archive.org/download/curl-gui/curl-gui.pl

Download vervolgens het snelkoppelingsbestand en markeer het als uitvoerbaar.

cd /usr/share/applications/
wget https://archive.org/download/curl-gui_202104/curl-gui.desktop
sudo chmod +x curl-gui.desktop

Nadat de app is geïnstalleerd, zoekt u naar “cURL GUI” in uw app-menu en klikt u erop om de app te starten. Zoek vervolgens in de app het tekstvak bovenaan en plak uw downloadlink erin.

Nadat je je downloadlink hebt geplakt, zoek je “Uitvoerbestand” en vink je het vakje aan. Schrijf vervolgens in de naam van het uitvoerbestand. Als u bijvoorbeeld een Ubuntu ISO downloadt, voegt u “/home/USERNAME/Downloads/ubuntu-20.04.2.0-desktop-amd64.iso” toe na “Output”.

Klik op “START curl” om uw download te starten. Wanneer de download is voltooid, sluit u de app en opent u de Linux-bestandsbeheerder om toegang te krijgen tot uw gedownloade bestand.