Beste vloeibare CPU-koeler van 2021: recensies + koopgids

Op zoek naar de beste vloeibare CPU-koeler voor 2021? Of je nu een slimme liefhebber bent die gewoon een snelle lijst van de beste keuzes wil of een nieuwkomer die een weloverwogen aankoopbeslissing wil nemen, bij ons zit je goed.

Vloeistofkoeling biedt een aantal voordelen ten opzichte van luchtkoeling, niet in de laatste plaats opscheppen en stillere bedrijfstemperaturen. Bekijk de koopgids hieronder als je vragen hebt, anders duiken we meteen in onze topkeuzes!

Beste vloeibare CPU-koeler voor 2021: onze topkeuzes

We hebben het onderzoek gedaan, zodat u dat niet hoeft te doen, hier zijn onze topkeuzes voor de beste vloeibare CPU-koeler op de markt dit jaar.

#1. NZXT Kraken M22

Radiateur Breedte: 120 mm | Ventilator RPM: 500-2000 RPM | Geschat geluidsniveau: 21-36 dBA | Socketcompatibiliteit: moderne Intel- en AMD-sockets | Verlichting: RGB-logo

De NZXT Kraken M22 is onze keuze voor de beste 120 mm vloeibare CPU-koeler. Vanwege zijn kleinere formaat is dit een ideale vloeistofkoeler voor een kleinere Mini ITX-build, vooral een die geen ruimte biedt voor een krachtige luchtkoeler. Het geluidsniveau is respectabel laag en de prestaties zijn redelijk solide – het is moeilijk om de Kraken M22 te verslaan in deze vormfactor en deze prijsklasse voor wat wordt aangeboden.

Het belangrijkste voorbehoud hier is dat als je ruimte hebt voor een grotere vloeistofkoeler of een goede luchtkoeler, we die zeker aanbevelen voor de betere prestaties die je zou krijgen, vooral van, laten we zeggen, onze # 2 keuze. Maar als je het niet erg vindt om een ​​klein beetje koelpotentieel te verliezen en echt die onopvallende vloeistofkoelinstallatie wilt, dan is dit een geweldige keuze voor jou.

Oordeel: beste 120 mm vloeibare CPU-koeler

#2. EVGA CLC 240

Radiator Breedte: 240 mm | Ventilator RPM: 500-2400 RPM | Geschat geluidsniveau: 16-39 dBA | Socketcompatibiliteit: moderne Intel- en AMD-sockets | Verlichting: RGB-logo

De EVGA CLC 240 is onze beste keuze voor de voordeligste vloeibare CPU-koeler. Het heeft geweldige koelprestaties, zou in de meeste gevallen moeten passen, en hoewel het niet de goedkoopste optie is, is het zeker fantastisch voor de prestaties per dollar die hier worden getoond. Als u op zoek bent naar een goede vloeistofkoeler die een behoorlijk voordeel biedt ten opzichte van luchtkoeling in onbewerkte prestaties en niet probeert de bank te breken met een heleboel extra toeters en bellen, dan is dit waarschijnlijk de koeler voor u.

  8K-tv is gearriveerd. Dit is wat u moet weten

We moeten hier echter het voorbehoud opmerken – dit is een beetje luider dan de meeste andere AIO’s op deze lijst bij volledige belasting. Dat gezegd hebbende, het is nog steeds stiller dan je gemiddelde luchtkoeler, en de kans is groot dat je luidsprekers of koptelefoon gemakkelijk extra geluid dat door deze koeler wordt gegenereerd, zullen overstemmen.

Oordeel: beste waarde vloeibare CPU-koeler

#3. Lian Li Galahad 360

Radiatorbreedte: 360 mm | Ventilator-RPM: 800-1900 | Geschat geluidsniveau: tot 20 dBA | Socketcompatibiliteit: moderne Intel- en AMD-sockets | Verlichting: RGB-logo en ventilatoren

De Lian Li Galahad 360 is onze keuze voor de beste high-performance vloeibare CPU-koeler, omdat … nou ja, het is de beste high-performance vloeibare CPU-koeler die we daadwerkelijk op Amazon konden vinden. Naast marktleidende koelprestaties, is hij extreem stil en biedt hij een aantal flitsende RGB-fans voor degenen die hun behuizingsverlichting echt willen buigen.

De nadelen zijn wat je zou verwachten. Die hoge prestaties zijn deels omdat dit een 360 mm AIO is, wat betekent dat je dit niet in een Mini ITX-behuizing kunt passen en waarschijnlijk ook niet in een Micro ATX-behuizing. Dit is een koeler voor de grote jongens met ATX behuizingen. Bovendien is de prijs vrij hoog, vooral in vergelijking met onze vorige twee opties, maar dit is te verwachten als je op zoek bent naar hoge prestaties.

Oordeel: beste krachtige vloeibare CPU-koeler

Wil je in plaats daarvan een 240 mm? Pak de 240 versie van deze koeler – het is bij de meeste workloads slechts een paar graden warmer!

#4. Corsair H115i RGB-platina

Radiator Breedte: 280 mm | Ventilator RPM: Tot 2000 RPM | Geschat geluidsniveau: tot 40 dBa | Socketcompatibiliteit: moderne Intel- en AMD-sockets | Verlichting: RGB-logo en ventilatoren

Laten we eerlijk zijn: in de huidige pc-builds zijn prestaties niet alles – esthetiek dwingt veel bouwers om sommige onderdelen te verkiezen boven andere.

In dit geval is de Corsair H115i RGB-platina is een interessant compromis tussen esthetiek en rauwe prestaties. Dit is een 280 mm AIO die redelijk goede prestaties biedt, maar de belangrijkste trekpleister zit hem zeker in de RGB-fans en Corsair-software. Voor fans van RGB, vooral degenen die RGB willen voor hun hele pc-build, zijn Corsair-producten meestal de juiste keuze. De H115i RGB Platinum volgt deze trend en is misschien niet verrassend onze keuze voor de beste RGB Liquid CPU-koeler, dankzij de RGB-software van Corsair naast de fans.

  Hoe te streamen van VLC Player naar Chromecast

Naast RGB krijg je solide prestaties in een vormfactor die in de meeste pc-behuizingen zou moeten passen, behalve Mini ITX- of Micro ATX-behuizingen die geen 140 mm-ventilatorslots ondersteunen.

Oordeel: Beste RGB Liquid CPU-koeler

Wilt u een alternatief van 240 mm? Klik hier om in plaats daarvan de Platinum H100i te krijgen– dezelfde geweldige software en de meeste prestaties, maar in een kleinere vormfactor.

De beste vloeibare CPU-koeler voor u kopen: veelgestelde vragen en meer

In dit gedeelte gaan we alle grote vragen behandelen die u mogelijk heeft over het kopen van een vloeibare CPU-koeler. Als u het gevoel heeft dat u niet genoeg weet over vloeistofkoeling, zou dit deel van het artikel uw zorgen een beetje moeten wegnemen en u helpen een weloverwogen aankoopbeslissing te nemen.

Wat maakt Liquid Cooling anders dan Air Cooling?

Allereerst de voor de hand liggende vraag: wat maakt vloeistofkoeling anders dan luchtkoeling?

Eerlijk gezegd niet heel veel. CPU-koeling is in het algemeen gebaseerd op thermische geleidbaarheid. Een traditionele luchtkoeler bereikt dit door metaal te gebruiken om warmte naar een koellichaam te geleiden, van waaruit de warmte die van de CPU door de koelpasta naar de koeler wordt gedragen veilig kan worden uitgestraald. Dit wordt passieve koeling genoemd en is gebruikelijk op draagbare apparaten. Voeg een actieve ventilator of twee toe aan het koellichaam en je krijgt actieve koeling.

Dus, hoe bereik je dit doel met vloeistof?

Simpel: vloeistof neemt de plaats in van het metaal. Om precies te zijn, vloeibare koelvloeistof (meestal geen zuiver water, omdat dit gevaarlijk kan zijn voor uw systeem en ook de leidingen na verloop van tijd kan aantasten) circuleert van de CPU naar de radiator. De radiator, die nu op een of meer ventilatorsleuven in de behuizing is gemonteerd, neemt de plaats in van het koellichaam – dit is waar je je fans plaatst en de vloeistof koelt, en bij uitbreiding je hardware.

Afhankelijk van wat je wilt, kan dit een betere of slechtere oplossing zijn dan traditionele luchtkoeling. Daarover hieronder meer.

Is vloeistofkoeling beter dan luchtkoeling?

Het hangt er van af!

Een manier waarop vloeistofkoeling ronduit beter is dan luchtkoeling, is het geluidsniveau. Terwijl zowel vloeistof- als luchtkoeling ventilatoren moeten gebruiken om warmte af te voeren, bevindt de ventilator van een luchtkoeler zich direct op een koellichaam en heeft hij weinig hulp. Met een vloeistofkoeler doet de koelvloeistof al behoorlijk veel werk om de warmte af te voeren ruim voordat de ventilator in de vergelijking komt, en als dat eenmaal het geval is, kan hij dezelfde lage temperaturen bereiken – zo niet beter – bij een veel lagere ventilatorsnelheid (RPM ). Op zijn beurt, minder lawaai.

  TN versus IPS versus VA: wat is de beste schermpaneeltechnologie?

Krachtige luchtkoelers kunnen vaak concurreren met vloeistofkoelers, vooral AIO’s. Hogere AIO’s (vooral die met grotere radiatoren) kunnen winnen, hoewel dit ten koste gaat van een veel hogere prijs. Aangepaste lussen kunnen nog meer voordelen bieden, maar dit gaat ten koste van een veel hogere prijs en meer onderhouds-/bouwproblemen.

Over het algemeen hangt de keuze tussen de twee af van uw behoeften. Wil je gewoon de beste waar voor je geld? Luchtkoeling zal het lukken. Maar als u superkrachtige koeling wilt of gewoon zo stil mogelijk wilt zijn, is vloeistofkoeling de betere optie.

Hoe zit het met aangepaste lusconfiguraties?

Net als voorheen kunnen aangepaste lus-vloeistofkoelingopstellingen de beste algehele koelprestaties en geluidsniveaus bieden. Dit betekent echter ook dat u veel meer geld moet uitgeven – en veel instellingen per scenario die buiten het bestek van dit artikel vallen. Als je nog geen liefhebber bent, raden we je niet echt aan om aangepaste lusconfiguraties te gebruiken, vooral niet als het je eerste pc-build is of als je niet het geld hebt om onderdelen te vervangen in geval van een lusstoring. Als je echter extreem zelfverzekerd bent en bereid bent om het onderzoek en het extra werk te doen, kan een aangepaste loop-opstelling een leuk project blijken te zijn met echte prestatievoordelen – of je kunt gewoon betalen om het voor je te laten doen.

Is een grotere radiator beter?

Ja, maar het moet goed worden gebouwd (lengte en breedte zijn goed, dikte misschien niet) en een goede ventilatordekking hebben. Een onvoldoende gekoelde 360 ​​mm-radiator kan bijvoorbeeld minder goed presteren dan een goed gekoelde 280 mm-radiator.

Is een hoger ventilatortoerental beter?

Ja, een hogere ventilatorsnelheid betekent dat er meer lucht wordt verplaatst en dat er meer lucht wordt verplaatst = lagere temperaturen. De manier waarop de ventilator is geconstrueerd, is echter ook van belang: sommige ventilatoren zijn gebouwd voor statische druk (met grote kracht door een koellichaam/radiator duwen), terwijl andere zijn gebouwd voor een hoge luchtstroom (meestal uitputtend uit een behuizing met weinig weerstand, of inname). Hogere ventilator-RPM vertaalt zich ook in hogere geluidsniveaus, hoewel het exacte geluidsniveau opnieuw zal variëren van ventilator tot ventilator, en velen zijn gebouwd om stiller te blijven bij hogere RPM dan andere.

afscheidswoorden

En dat is het!

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen bij het vinden van de beste vloeibare CPU-koeler voor jouw behoeften, en dat we al je vragen hebben beantwoord. Als je nog vragen hebt, stel ze dan gerust in de comments hieronder – we zullen ons best doen om je te helpen!