Betere foto’s maken met Live View op uw camera

Een camerafunctie die veel fotografen onderbenutten, is het Live View-scherm aan de achterkant. Hoewel het langzamer is om een ​​opname uit te lijnen met Live View in plaats van alleen door de zoeker te kijken, zijn er enkele voordelen. Laten we eens kijken hoe u het Live View-scherm kunt gebruiken om betere foto’s te maken.

Bekijk de hele afbeelding

Heb je ooit een foto gemaakt terwijl je door de zoeker keek, waarbij je zorgvuldig wat afleiding aan de uiterste rand van het beeld uitsneed en, toen je later naar de foto keek, wat die afleiding ook was, nog steeds aan de rand van het beeld? De reden daarvoor is dat de zoeker van je camera alleen het grootste deel van het beeld laat zien. Over het algemeen is het ongeveer 95% (of 98% bij betere camera’s). Hier is hoe dat eruit ziet.

Hoewel het normaal gesproken niet zo’n groot probleem is, betekent het wel dat je soms goede pixels moet wegsnijden om afleiding te voorkomen die je niet in de zoeker zag. Met het live view-scherm zie je altijd het hele beeld.

  Achtergrondgeluid van microfoon op een pc verminderen

Zie hoe de dingen er echt uit zullen zien

Je ziet niet alleen de hele afbeelding, maar je kunt ook beter zien hoe ze eruit zullen zien in de uiteindelijke afbeelding. De zoeker laat je het licht zien dat je camera binnenkomt en rechtstreeks van de spiegel naar je oog weerkaatst. Om voldoende licht door te laten, wordt het diafragma wijd open gehouden. U zult niet zien of uw afbeelding correct is belicht of hoe de scherptediepte eruitziet – tenminste totdat u op de DOF Preview-knop drukt.

Met het liveweergavescherm geeft uw camera weer hoe de foto er in het echt uit zal zien, of in ieder geval een zeer goede benadering ervan. Bij langere sluitertijden zal het livebeeldscherm geen bewegingsonscherpte vertonen.

Zoom in om focus te krijgen

Een van de beste manieren om uw focus precies daar vast te leggen waar u hem wilt hebben, althans voor onderwerpen die niet bewegen, is door handmatig scherp te stellen met behulp van het Live View-scherm. Zet je camera op een statief, zet je lens op handmatige scherpstelling en druk vervolgens op de vergrootknop op de achterkant van je camera totdat je de maximale zoom bereikt – normaal is dit 10x.

  Zoeken en overschakelen naar een geopend tabblad met een spraakopdracht [Chrome]

Nu kunt u uw focus zorgvuldig verfijnen. Het is eigenlijk de enige manier om goede sterrenfoto’s te maken.

Werk in het donker of met ND-filters

Op donkere nachten of wanneer u filters met neutrale dichtheid gebruikt, wordt de optische zoeker vrijwel onbruikbaar. Je kunt er niets doorheen zien. Met het Live View-scherm kun je de ISO echter verhogen tot 12800 of zelfs 25600.

Het voorbeeld ziet er nogal luidruchtig en slecht uit, maar zolang er een kleine hoeveelheid licht is, zou het je genoeg zicht moeten geven om je te concentreren en je opname te componeren. Vergeet niet om daarna je ISO weer lager te zetten.

Een live histogram bekijken

Het histogram is een erg handig hulpmiddel om te zien hoe de lichtniveaus in uw afbeeldingen zijn verdeeld. Ik ben er een grote fan van om af en toe de histogrammen van je afbeeldingen te controleren om er zeker van te zijn dat je hooglichten niet vervaagt of je schaduwen verplettert.

Als je opnamen maakt met Live View, kun je zelfs een live histogram bekijken terwijl je een opname maakt: normaal gesproken tik je een paar keer op Info en het wordt weergegeven. Het is een geweldige techniek als je ergens foto’s maakt waar de lichtniveaus dramatisch blijven veranderen.

  Controleer netwerkactiviteit op uw Mac met de activiteitenmonitor

Het Live View-scherm is erg handig voor langzame, opzettelijke vormen van fotografie, zoals landschappen. Nauwkeurige scherpstelling, een goed voorbeeld en het histogram maken het veel gemakkelijker om betere foto’s te maken. Dat wil niet zeggen dat de zoeker niet onbruikbaar is: hij is sneller, werkt beter bij fel licht en is veel gemakkelijker als je je camera in de hand houdt. Een van de meest interessante dingen van spiegelloze camera’s is dat hun elektronische zoekers de voordelen van beide combineren.