Bitcoin versus Bitcoin Cash: wat is het verschil?

Bitcoin (BTC) en Bitcoin Cash (BCH), hoewel vergelijkbaar in connotatie, verschillen voornamelijk in termen van schaalbaarheid en transactiekosten.

Dit artikel gaat veel dieper in op Bitcoin versus Bitcoin Cash.

BTC en BCH zijn beide cryptocurrencies, maar beide spelen (in ieder geval effectief) een andere rol in het crypto-vers. BCH werd in 2017 via BTC gesplitst in een poging trouw te blijven aan de oorspronkelijke bedoeling van BTC om op te treden als een snelle manier om contant geld elektronisch over te maken.

Laten we eens kijken naar de ligging van het land om te begrijpen waarom BCH uit Bitcoin is gesplitst en het raadsel Bitcoin vs. Bitcoin Cash.

Wat is Bitcoin?

BTC is een cryptocurrency die in 2009 werd gelanceerd. In het Bitcoin-witboek vermeldde Satoshi Nakamoto (de maker van BTC) dat zijn visie met BTC was om de wereld een P2P-versie te geven van het verzenden van elektronisch geld zonder enige financiële tussenpersoon. Tot nu toe was de reis van BTC opmerkelijk, maar het had een rotsachtig pad op zijn weg naar boven.

Hoewel Bitcoin aan de top van het crypto-vers staat, is het niet gemakkelijk om transacties uit te voeren. Naast de gebruikelijke zorgen over volatiliteit, verwerkt de Bitcoin-blockchain transacties nogal langzaam. Dit is de reden waarom het oorspronkelijke doel van Bitcoin buitenspel lijkt te zijn gezet. Op dit moment stoppen de meeste mensen geld in BTC in de hoop op kapitaalgroei, net als andere kapitaalgoederen zoals goud.

Een groep Bitcoin-mijnwerkers wilde het doel van BTC terugbrengen naar de blockchain door de transactieverwerkingssnelheid te verbeteren. Dit is waar BCH in beeld komt.

Wat is Bitcoin Cash?

Bitcoin Cash kwam in 2017 naar voren als een harde vork van de Bitcoin-blockchain. BTC-mijnwerkers die 85% van de rekenkracht in handen hadden, kwamen op 23 mei 2017 bijeen om het pad uit te stippelen voor de SegWit2x-upgrade, die bedoeld was om Bitcoin te helpen schalen door te scheiden gegevens buiten de blokgrootte van BTC tot 8 MB.

  Hoe OneNote te repareren zonder lokale back-ups op te slaan

Het voorstel verdeelde de BTC-gemeenschap in degenen die een grotere blokgrootte steunden om de transactiekosten onder controle te houden en tegenstanders die hun bezorgdheid uitten over de moeilijkheid om een ​​volledig knooppunt en centralisatie te hosten.

Op 1 augustus 2017 hebben de voorstanders van een grotere blokgrootte de Bitcoin-blockchain gevorkt om een ​​nieuwe cryptocurrency te creëren, Bitcoin Cash. De maximale blokgrootte van BCH werd vervolgens vier keer verhoogd tot 32 MB in 2018, hoewel de werkelijke blokgrootte veel kleiner is.

Bitcoin versus Bitcoin Cash

Zowel BTC als BCH gebruiken een proof-of-stake-mechanisme waarbij miners blokken moeten minen voor het bevestigen van transacties op de blockchain in ruil voor munten.

Beide munten gebruiken ook een DAA (Difficulty Adjustment Algorithm). De netwerk moeilijkheid voor BTC wordt deze elke 14 dagen aangepast (of na elk blok van 2016), terwijl het voor BCH elke 10 minuten (of na elk blok) wordt aangepast. In eenvoudiger bewoordingen vertelt de moeilijkheid ons hoeveel rekenkracht de miner nodig heeft voor elk blok.

Hoewel er enkele overeenkomsten zijn, zijn er verschillende duidelijke verschillen tussen de twee munten.

#1. Transactieverwerkingssnelheid

U weet dat de transactieverwerkingssnelheid van Bitcoin relatief traag is; laten we praten over hoe traag.

Denk voor de context aan Visa Inc. Het bedrijf verwerkt elke dag ongeveer 150 miljoen transacties, wat neerkomt op ongeveer 1.700 per seconde. Dit is echter slechts de gebruikte capaciteit. De werkelijke capaciteit van het bedrijf bedraagt ​​maar liefst 65.000 transacties per seconde.

De transactieverwerkingssnelheid van BTC is bijna: 7 transacties per seconde. Schaalbaarheid is inderdaad een reëel probleem. De transactiesnelheid van BCH is een aanzienlijke verbetering met ongeveer 200 transacties per seconde, maar nog steeds lager dan die van Visa. BCH rekent echter wel lagere transactiekosten.

#2. Transactiekosten

De grotere blokgrootte van BCH maakt de blokruimte een stuk minder concurrerend en helpt de transactiekosten drastisch te verlagen. Transacties met BTC kunnen u elke keer ongeveer $ 3 terugbrengen (vanaf dit schrijven). In het verleden zijn de transactiekosten van BTC tot $ 60 per transactie gestegen. Ter vergelijking: de hoogste transactiekosten van BCH tot nu toe zijn niet hoger dan $ 1 en schommelen rond de 28 cent (op het moment van schrijven).

  Hoe marketing-e-mails verzenden met OneSignal tegen lagere kosten?

BCH maakt ook een einde aan de RBF-functie (vervanging tegen betaling). RBF omvat het vervangen van een transactie die als onbevestigd op de blockchain is blijven steken door een andere versie van dezelfde transactie – en een hogere vergoeding die daarbij hoort.

Critici beweren dat sommigen RBF kunnen misbruiken om hetzelfde geld meerdere keren uit te geven. Stel bijvoorbeeld dat een persoon geld overmaakt tegen een kleine vergoeding in ruil voor een product of dienst aan de verkoper met behulp van RBF. Als de verkoper niet genoeg tijd geeft om bevestigingen door te laten gaan, kan de persoon de transactie naar een andere portemonnee sturen (waarvan hij de begunstigde is), alleen tegen een hogere vergoeding.

De meeste RBF-versies schrijven echter voor dat de outputs van beide transacties overeen moeten komen. En als de ontvanger wacht totdat de bevestigingen zijn binnengekomen, is RBF niet mogelijk omdat de oorspronkelijke transactie zou worden uitgevoerd.

#3. Gebruik van blokgrootte

De blokgrootte is hier meerdere keren genoemd, en zeker, BCH heeft grotere blokken (1 MB blokken op Bitcoin versus de 32 MB blokken van Bitcoin Cash). Het voorbehoud hier is echter dat BCH de blokruimte niet heeft kunnen gebruiken.

Zelfs met zijn betere transactieverwerkingssnelheid zijn er niet genoeg transacties geweest om de marginale blokruimte op te vullen. Dit heeft bijgedragen aan de beperkte groei van BCH.

Over blokgrootte gesproken, in 2018 is een andere cryptocurrency uit de BCH-blockchain gevorkt. Het wordt de BSV genoemd (ook wel Bitcoin Satoshi Vision genoemd). BSV streeft ernaar de blokgrootte te vergroten tot 1 TB, en dat is het al groter dan de Bitcoin-blockchain in geaccumuleerde gegevensgrootte.

#4. Slimme contractmogelijkheden

De Bitcoin-blockchain ondersteunt inherent geen slimme contracten, maar Bitcoin DeFi-services zijn in de maak. BCH heeft al een stap gezet met slimme contracttalen zoals Kasscript. Cashscript maakt het schrijven van contante contracten op een meer eenvoudige manier mogelijk. Het is in wezen BCH’s ticket om de confrontatie aan te gaan met BTC en ETH op het DeFi-front.

  Screencasts maken in de hoogste resolutie van uw monitor [OS X]

Een andere manier om slimme contracten te maken (en tokens uit te geven) op BCH is met de Wormgat protocol. Het Omni Layer-protocol maakt het ook mogelijk om BCH-tokens uit te geven en NFT’s te maken, vergelijkbaar met de ERC-721- en ERC-777-standaarden.

Bitcoin versus Bitcoin Cash: in welke munt moet u investeren?

Voordat we deze munten vanuit een investeringsperspectief bespreken, is het essentieel om te beseffen dat de vraag en de waargenomen waarde de prijs van deze activa bepalen. U koopt niet iets dat wordt ondersteund door iets fundamentelers zoals u doet wanneer u in aandelen en goud belegt.

U kunt dus het beste alleen geld beleggen dat u zich kunt veroorloven te verliezen. Dit jaar overschreed de prijs van BTC bijvoorbeeld voor het eerst de $ 60.000, en daalde kort daarna tot onder de $ 30.000.

Bron: Coindesk

Als je hier nachtmerries van krijgt, is crypto niets voor jou. Als u besluit te investeren, raden experts aan om alleen bij BTC en ETH te blijven. BTC bestaat al meer dan een decennium, terwijl BCH een zeer korte geschiedenis heeft.

BTC heeft in het verleden meerdere keren zijn hoogste punt ooit teruggewonnen, wat enige geruststelling biedt. BCH bereikte echter kort na de lancering een recordhoogte van $ 3.785, maar zweeft sindsdien in het bereik van $ 500 tot $ 1500.

Laatste woorden

Zowel BTC als BCH zijn volatiel, maar BTC heeft een betere merkwaarde. Het wordt gezien als een veilige haven voor crypto-investeerders en is veel beter gepositioneerd dan BCH.

gerelateerde berichten