Bluetooth 5.1: wat is er nieuw en waarom is het belangrijk

Bluetooth 5.1 brengt nieuwe “richtingbepaling” -functies waarmee Bluetooth-apparaten de fysieke locatie tot op de centimeter nauwkeurig kunnen bepalen, wat helpt bij het positioneren binnenshuis. Deze nieuwste versie bevat functies die ook zorgen voor betrouwbaardere Bluetooth-verbindingen.

Bluetooth-apparaten kunnen nu uw locatie bepalen

Huidige Bluetooth-nabijheidssystemen kunnen raden hoe ver een apparaat, zoals uw smarthome of smartwatch, is verwijderd door de signaalsterkte te gebruiken. Ze weten misschien dat je een paar meter verderop bent, maar ze weten de richting niet.

Dat is verbeterd met een nieuwe richtingbepalingsfunctie in Bluetooth 5.1, die zojuist werd aangekondigd door de Bluetooth Special Interest Group (SIG,) de branchegroep die toezicht houdt op Bluetooth. Een positioneringssysteem kan nu bepalen uit welke richting een Bluetooth-signaal komt. Door afstand en richting te combineren, kunnen Bluetooth-apparaten nu tot op de centimeter nauwkeurig de locatie van een apparaat bepalen.

Bluetooth 5.1 biedt twee verschillende methoden voor het bepalen van de richting, genaamd “Angle of Arrival” (AoA) en “Angle of Departure” (AoD). Een van de twee apparaten moet een reeks van meerdere antennes hebben en de gegevens die van die antennes worden ontvangen, kunnen worden gebruikt om de richting te identificeren waar het Bluetooth-signaal vandaan komt.

  Hoe u kunt voorkomen dat de oplaadkabels van uw telefoon breken?

Als je een smartphone bij je hebt en die telefoon heeft Bluetooth 5.1, kan een positioneringssysteem een ​​goed idee hebben van je exacte locatie. Dit kan worden gebruikt om de navigatie binnenshuis te verbeteren, uw verloren sleutels te vinden of smarthome-hardware in staat te stellen uw locatie beter te bepalen.

Snellere verbindingsinitiatie met minder energieverbruik

Zoals je zou verwachten van het versienummer, is Bluetooth 5.1 geen enorme sprong met veel veranderingen, zoals Bluetooth 5.0 was. De andere wijzigingen zijn vrij klein, maar zijn nog steeds nuttig.

Bluetooth Low Energy-apparaten gebruiken iets dat het “Generic Attribute Profile” of GATT wordt genoemd. Telkens wanneer een clientapparaat verbinding maakt, voert het “servicedetectie” uit om te zien wat het serverapparaat ondersteunt. Dit kost tijd en energie. Bluetooth 5.1 voert agressievere caching uit en clients kunnen de servicedetectiefase overslaan als er niets is veranderd. Deze “GATT-caching-verbeteringen” zorgen ervoor dat de verbinding sneller verloopt en dat er minder energie wordt verbruikt.

Verbeteringen in verbindingsadvertenties

Bluetooth 5.1 bevat verschillende verbeteringen aan advertenties. Het woord ‘reclame’ verwijst hier naar de manier waarop een Bluetooth-apparaat uitzendt dat het beschikbaar is om verbinding te maken, en reclame maakt voor de beschikbaarheid ervan naar andere Bluetooth-apparaten in de buurt. Hierdoor zouden verbindingen beter moeten werken.

  Hoe u uw webbrowserbladwijzers kunt opruimen

Een nieuwe functie is “willekeurige indexering van advertentiekanalen”. Bluetooth 5.0 vereiste apparaten om in strikte volgorde door kanaal 37, 38 en 39 te bladeren. Nu kunnen apparaten willekeurig kanalen selecteren. Dit verkleint de kans dat twee Bluetooth-apparaten met elkaar interfereren en over elkaar “praten” op dezelfde kanalen wanneer ze reclame maken voor hun bereidheid om verbinding te maken, en het zal handig zijn op plaatsen met veel Bluetooth-apparaten.

Bluetooth 5.0 heeft de mogelijkheid toegevoegd voor apparaten om hun scan voor verbinding te synchroniseren met het “advertentieschema” van een ander apparaat. Als u uw smartphone bijvoorbeeld via Bluetooth met een tv verbindt, kan de tv uw telefoon precies vertellen wanneer deze zal adverteren met een gegevensveld met de naam SyncInfo. Je telefoon hoeft niet constant naar de tv te scannen, maar weet precies wanneer de tv zelf reclame gaat maken. Dit bespaart stroom en kan mogelijk helpen als de apparaten gegevens op een bepaald tijdstip moeten uitwisselen.

  Berichten uitzenden op Google Assistent-luidsprekers en -schermen

Deze uitwisseling van “periodieke reclamesynchronisatie” verbruikt echter wat stroom, en apparaten met een laag stroomverbruik willen er misschien hun energie niet aan verspillen. Met ‘periodieke advertentiesynchronisatieoverdracht’ kunnen verbonden apparaten die gegevens naar elkaar overdragen. Uw smartphone kan bijvoorbeeld informatie over het reclameschema van de tv rechtstreeks naar uw smartwatch overbrengen in plaats van uw smartwatch te dwingen deze informatie met de tv te communiceren. Dat kan energie besparen op apparaten met een laag stroomverbruik, waardoor batterijen lang meegaan.

Meer technische details over hoe deze functies precies werken, zijn beschikbaar in de officiële Overzicht van Bluetooth-kernspecificaties document. Het document vermeldt ook enkele kleinere wijzigingen die we hier niet vermeldden.