CHKDSK uitvoeren op Windows 10/11

Harde schijven kunnen in de problemen komen. Fysieke schade aan een harde schijf is vaak onherstelbaar, maar een schijf kan softwareproblemen hebben en deze kunnen worden gerepareerd. Afhankelijk van het probleem moet u mogelijk een groot aantal hulpmiddelen gebruiken om ze op te lossen, maar voordat u een probleem kunt oplossen, moet u een diagnose stellen.

CHKDSK . uitvoeren

Windows 10 wordt geleverd met veel ingebouwde diagnostische hulpmiddelen om te identificeren wat er mis is met een software- of hardwarecomponent. Voor harde schijven heeft Windows de Check Disk (CHKDSK) tool. Dit is een opdrachtregelprogramma dat u kunt gebruiken om een ​​harde schijf op fouten te controleren en deze te herstellen.

De tool kan worden gebruikt op een interne en externe schijf. Als u het hulpprogramma op uw Windows-schijf wilt uitvoeren, moet u het van buiten Windows uitvoeren, dwz u moet de opdrachtprompt van buiten Windows openen via het menu voor probleemoplossing.

  Hoe te repareren Tweede harde schijf niet gedetecteerd in Windows 10

Hoe CHKDSK uit te voeren

Om de CHKDSK-tool uit te voeren, moet u beheerdersrechten op uw systeem hebben. U moet ook bekend zijn met de parameters voor deze opdracht. De parameters bepalen de actie die de tool uitvoert.

Basissyntaxis

chkdsk [Drive] /Switch

Voorbeeld

chkdsk D: /r

Een normaal commando ziet er als volgt uit:

chkdsk D: /f /r /x

De /f, /r en /x zijn allemaal schakelaars en ze vertellen de tool wat hij moet doen.

/f vertelt het hulpprogramma om eventuele fouten die het vindt op te lossen.
/r vertelt de tool om te zoeken naar een slechte sector.
/x vertelt de tool om de schijf te ontkoppelen voordat het controleproces begint.

  Prioriteitsniveaus instellen voor app-meldingen in Windows 10

Naast deze drie schakelaars zijn er nog de volgende schakelaars;

/i Voert een snelle schijfcontrole uit en is minder grondig. Het kan alleen worden gebruikt met NTFS-schijven.
/perf geeft de tool toegang tot meer systeembronnen waardoor het sneller kan werken
/scan ontkoppelt de schijf niet voordat deze is gecontroleerd (kan om voor de hand liggende redenen niet worden gebruikt met de schakeloptie /x)
/v zal de naam en het pad naar elk bestand op de schijf weergeven terwijl de controle wordt uitgevoerd

Er zijn nog een paar schakelaars die u met deze tool kunt gebruiken en: Microsoft heeft gedetailleerde documentatie voor hen. Over het algemeen zal dit hulpprogramma uw gegevens niet wissen, maar uw systeem kan vertragen terwijl het actief is.

  Hoe wifi-wachtwoord te vinden op Windows 11

Conclusie

De CHKDSK-tool kan fouten op een schijf herstellen, maar het kan ook zijn dat bepaalde problemen niet worden opgelost. U kunt in plaats daarvan andere hulpprogramma’s voor het repareren van schijven proberen. Softwareproblemen kunnen soms een schijf onbruikbaar maken en het kan zijn dat u een nieuwe moet kopen.