Chrome OS Flex installeren op oude Windows-laptops

Chrome OS flex is een gratis besturingssysteem om de laptop/pc van je oma weer tot leven te brengen. Laten we het installeren om te zien of het echt werkt.

Wat is Chrome OS Flex?

Het is een afgezwakte versie van Chrome OS. De primaire doelen zijn oude computers met Windows en Mac. Chrome OS Flex belooft snelle laadtijden, een uitstekende batterijduur en prestatieverbeteringen. U kunt dit cloudgebaseerde besturingssysteem gebruiken met alleen een USB-stick of het hoofdbesturingssysteem.

Achtergrond

Het veranderen van oude pc’s in handige Chromebooks was oorspronkelijk het idee van Neverware uit New York. Ze hadden CloudReady ontwikkeld, een besturingssysteem op basis van open-source Chromium OS. Dit was bijna vergelijkbaar met het gebruik van een Chromebook met enkele beperkingen.

De drijfveer achter CloudReady was om oude Windows en Macs nieuw leven in te blazen met een gemakkelijke overgang naar een Chrome OS-achtige omgeving. CloudReady had een gratis versie voor persoonlijk gebruik en betaalde enterprise-edities.

Dat was een interessant voorstel voor Google om zijn Chrome OS naar de massa te duwen zonder enige hardware-aankoop. En blijkbaar had Google plannen met zijn Neverware-investering in 2017.

Eindelijk, in december 2020, deed Google een stap en nam Neverware over. En daarmee veranderde CloudReady in Chrome OS Flex.

Op het moment van schrijven is Chrome OS Flex in bèta. Zelfs gecertificeerde modellen kunnen problemen ondervinden.

Installatie Vereisten

Dit zijn enkele van de voorgestelde vereisten:

 • Intel of AMD x86-64-bit
 • 4 GB RAM
 • 16 GB interne opslag
 • Volledige beheerderstoegang tot BIOS
 • Processor/grafische kaarten niet ouder dan 2010.
 • Minimaal 8 GB USB-stick
 • Lijst met gecertificeerde modellen

Hoewel dit de genoemde vereisten zijn, zijn ze niet in steen gebeiteld.

Ik heb bijvoorbeeld Chrome OS Flex geïnstalleerd op een van mijn oudjes, HP Pavilion dv6-3130tx die werd geleverd met 3 GB RAM, die niet op de lijst van het gecertificeerde model staat. Het werkte prima met kleine minpuntjes zoals de wifi die niet werkte, dus ik moest het doen met ethernet.

  Hoe u uw externe IP-adres kunt opzoeken via de opdrachtprompt op Windows 10

Met name was ik er ook in geslaagd om Chrome OS Flex op mijn samengestelde desktop te gebruiken. Bovendien verliep dit soepel op mijn andere laptop, de minst krachtige van de partij, met een dual-core Intel Pentium B950 en slechts 2 GB RAM. Zelfs het wifi-probleem was er deze keer niet.

Kortom, het kan geen kwaad om Chrome OS Flex te proberen als je een 8 GB-pendrive hebt en ongeveer 40 minuten over.

Chrome OS Flex installeren

De installatie is uiterst eenvoudig met de Hulpprogramma voor Chromebook-herstel. Dit is een browserextensie die beschikbaar is in de Chrome Web Store.

Opstartbare USB voorbereiden

Klik na het downloaden op het pictogram, plaats de USB-stick en volg de instructies op het scherm.

Excuseer de schermrecorder voor het foutief traceren van de muisaanwijzer. Hoe dan ook, u kunt doorgaan met deze stappen:

 • Klik op Aan de slag.
 • Tik op Selecteer een model uit een lijst.
 • Selecteer Google Chrome OS Flex binnen Selecteer de fabrikant.
 • Kies Chrome OS Flex (Onstabiel voor ontwikkelaars) en klik op Doorgaan.
 • Wijs het USB-medium toe voor installatie. (Gebruik USB 3.0 als dat beschikbaar is)
 • Klik ten slotte op Nu maken.

Het proces duurt even voordat het Chrome Flex OS de herstelimage heeft gedownload en geverifieerd.

Nadat u de live-schijf hebt gemaakt, plaatst u deze in het beoogde apparaat voor de proefversie en start u op in het BIOS-gedeelte.

Elke fabrikant heeft hiervoor specifieke sleutels. HP heeft bijvoorbeeld ESC om het opstartmenu te starten en vervolgens F9 om de opstartapparaatopties in te voeren. Evenzo heeft mijn geassembleerde pc een ASUS-moederbord dat het indrukken van F2 of DEL ondersteunt om het BIOS-hulpprogramma te openen.

  Vastgelopen downloads in de Windows Store-app oplossen

Als dat een probleem is, zoek dan op Hoe te booten vanaf USB in de naam van de fabrikant om gerelateerde tutorials op YouTube te vinden.

Chrome OS Flex instellen

Na het opstarten vanaf de USB-stick, is het eerste dat u ziet het Chrome-logo, gevolgd door Welcome to CloudReady 2.0, dat niets anders is dan Chrome OS Flex.

Daarna kunt u CloudReady 2.0 installeren door de harde schijf te wissen als u deze wilt gebruiken als het belangrijkste besturingssysteem op de betreffende computer. Of u kunt op Probeer het eerst klikken om dit op de USB zelf te gebruiken.

Voor optimale prestaties wordt het aanbevolen om het op de harde schijf te installeren. Maar u kunt de tweede optie proberen en deze op uw hoofdwerkstation gebruiken als u geen reserveapparaat heeft. Hierdoor zit de Chrome OS Flex op de USB en neemt de ruimte in beslag die overblijft na de installatie.

Voeg vervolgens een netwerk toe:

De beste manier om een ​​ethernet te detecteren, is door de kabel in te steken voordat u met het installatieproces begint.

Dan komen de voorwaarden van de overeenkomst en het optionele delen van gegevens. Vervolgens kunt u het apparaat instellen voor persoonlijk gebruik of configureren voor uw kinderen.

In dit stadium moet u zich aanmelden met uw Google-account. Daarna is er optionele synchronisatie voor Google-accountinstellingen en het instellen van Google-assistent.

Het laatste scherm van de aanmelding vraagt ​​om het delen van hardwaregegevens:

Ten slotte wordt u begroet op het Chrome OS Flex-bureaublad:

Chrome OS Flex is in wezen een cloud-zwaar besturingssysteem. Maar hoe verschilt dit van een volwaardig Chrome OS?

Chrome OS versus Chrome OS Flex

Hoewel er een gedetailleerde vergelijking is tussen Chrome OS en zijn Flex-neefzou je Play Store meteen missen.

Vanaf nu ondersteunt Chrome OS Flex geen Android-apps of Google Play. Bovendien is het alleen het Chrome OS dat Windows-apps kan uitvoeren met Parallel Desktop en ondersteuning biedt voor Linux.

  Fix Qbittorrent I/O-fout in Windows 10

Bovendien is het aan apparaatbeheerders om te zorgen voor updates tegen de automatische updates in Chrome OS.

Nu denk je misschien…

Wie moet Chrome OS Flex gebruiken?

Iedereen die kan overleven met voornamelijk de Google-suite met apps, moet Flex zeker eens proberen.

Op het moment van schrijven bevat de native applicatielijst:

Google AgendaBestandenGoogle MeetGoogle KeepChromeBoeken afspelenGmailYouTubeGoogle ChatYouTube MusicCameraFilms afspelenDocumentenGoogle MapsDriveRekenmachineBladwijzersWebwinkelDia’sChrome Canvas

U kunt echter alles uit de Chrome Web Store installeren, zoals uw wachtwoordbeheerder, adblocker, enz.

Flex is in de eerste plaats gericht op zakelijke gebruikers of onderwijsinstellingen. En het middelpunt van aantrekkingskracht is de webbrowser, Chrome. En als je je afvraagt: nee, je kunt niet dubbel opstarten met Chrome OS Flex.

Pro-tip: als je van plan bent om Flex op een USB-stick te gebruiken, blijf dan bij één apparaat voor betere stabiliteit.

Conclusie

Flex is een ambitieus project. Het heeft de kracht om van elke Mac en Windows een Chromebook te maken. En het zou ronduit dom zijn om te beoordelen wanneer het duidelijk is gemarkeerd als onstabiel voor ontwikkelaars.

Toch is het de moeite waard. Persoonlijk ben ik bijna klaar om over het hek te springen zodra Flex Google Play gaat ondersteunen.

Het geeft iets om naar te kijken, behalve Windows, Macs en het hopeloos ingewikkelde Linux.

Even terzijde, als je een Windows-fan bent, kunnen we je ook vertellen waarom Windows 11 beter is dan zijn voorganger.

gerelateerde berichten