Chrome OS wordt gefragmenteerd (en deze keer is het de schuld van Google)

Android “fragmentatie” is al lang een punt van discussie over het besturingssysteem. Zoals ik al eerder heb gezegd, zijn de fabrikanten daar echter verantwoordelijk voor. Maar nu ben ik bang dat Chrome OS hetzelfde pad bewandelt – en deze keer is het de schuld van Google.

Hoe Chrome OS-updates verschillen van Android

Ik ga hier al vroeg wat verbindingen leggen tussen Android en Chrome OS, omdat het alleen maar logisch is als uitgangspunt. Het grootste verschil tussen de twee is dat Android open is en beschikbaar is voor alle fabrikanten om te wijzigen en opnieuw te distribueren; Chrome OS wordt daarentegen volledig beheerd door Google.

Op Android zijn apparaatfabrikanten verantwoordelijk voor het vertragen van updates. Wanneer bijvoorbeeld een nieuwe Android-versie wordt uitgebracht, moet de fabrikant de broncode aanpassen aan zijn behoeften voordat deze wordt vrijgegeven. Samsung moest bijvoorbeeld alle One UI-functies toevoegen voordat het de Android Pie-update voor compatibele Galaxy-apparaten kon uitbrengen.

Google daarentegen beheert alle updates voor zijn Pixel-apparaten. Dat betekent dat zodra een grote Android-release klaar is, Google deze de deur uit kan duwen. Dit is precies de reden waarom elke Android-journalist die er is (inclusief ikzelf) je zal vertellen om met een Pixel-apparaat te gaan als je geeft om tijdige updates.

Dus wat heeft dat met Chrome OS te maken? Je kunt Chrome OS op dezelfde manier zien als de Android-build van Pixel-telefoons. Het belangrijkste verschil is dat terwijl de Pixel een enkele lijn telefoons is die is ontworpen en beheerd door Google, Chrome OS beschikbaar is op een duizelingwekkend aantal apparaten van tientallen fabrikanten. Maar in de eenvoudigste bewoordingen maakt dat niet uit; weet gewoon dat Chrome OS-updates worden afgehandeld door Google, ongeacht het apparaat of de fabrikant waarop het wordt toegepast, net zoals Microsoft alle updates voor Windows-machines afhandelt, ongeacht de fabrikant.

  Wat is het verschil tussen een megabit en megabyte?

Dat wil niet zeggen dat alle Chrome OS-apparaten de updates tegelijkertijd krijgen. Elke build moet nog worden aangepast om te werken met de specifieke hardware van elk Chrome-apparaat. Hierdoor kan het zijn dat de ene Chromebook een update krijgt zodra deze klaar is, terwijl de andere een paar weken moet wachten. Maar het punt is dat ze allemaal nog steeds dezelfde update krijgen.

Maar naarmate er meer en meer functies worden geïntroduceerd, vooral nieuwere die virtualisatie vereisen, zoals ondersteuning voor Linux- en Android-apps, begint er een functiekloof te groeien tussen Chrome OS-apparaten, en dat is verontrustend.

Het raadsel van de Chrome OS-functiekloof

Chrome OS-gebruikers waren enthousiast toen Google voor het eerst aankondigde dat het Android-apps naar Chrome OS zou brengen. Met die ene zet was Google in staat een enorm aantal handige functies, apps, games, tools en meer naar een besturingssysteem te brengen dat lang werd bestraft omdat het “slechts een webbrowser” was.

Het duurde veel langer dan verwacht voordat Android-apps apparaten begonnen te raken. Geen probleem; we wilden gewoon dat ze het goed zouden doen. Toen kwam het slechte nieuws: niet elk toestel zou ondersteuning krijgen voor Android-apps. De lijst begon uit te druppelen, samen met: een verwachte tijdlijn van wanneer de functie zou arriveren, en elke Chromebook-eigenaar schreeuwde om te zien of hun apparaat de cut had gehaald. Er waren veel teleurgestelde gebruikers. Het ergste is dat het niet duidelijk is waarom sommige apparaten Android-apps hebben en andere niet – we kunnen alleen maar speculeren dat het iets te maken heeft met chipsetondersteuning, maar het is moeilijk met zekerheid te zeggen (vooral omdat de reden per -apparaatbasis).

  5 manieren om uw verouderde iPhone 4 goed te gebruiken

Hetzelfde gebeurde later met de ondersteuning van Linux-apps, maar in eerste instantie zouden nog minder apparaten de functie krijgen. Linux-ondersteuning vereist een specifieke kernelversie en de meeste Chromebooks hebben het destijds niet gehaald – en Google kon ze niet gemakkelijk bijwerken, hoogstwaarschijnlijk vanwege closed-source stuurprogramma’s.

Twee uitstekende functies waren dus alleen beschikbaar op een select aantal Chromebooks. Er is echter een licht aan het einde van de tunnel: op een tijdlijn die lang genoeg is, zouden alle Chrome OS-apparaten beide moeten ondersteunen. Kortom, alle nieuwe Chromebooks ondersteunen Android-apps, en ik heb het gevoel dat hetzelfde zal gelden voor Linux-apps.

Maar er is nog steeds een probleem, en het draait allemaal om Android-apps.

Chrome OS heeft een Android-fragmentatieprobleem

Hoewel alle Chrome OS-apparaten in de toekomst Android-apps zullen ondersteunen (of op zijn minst zouden moeten), laat de recente release van Chrome OS 73 stable zien dat Chrome OS-fragmentatie nog steeds een probleem is. Waarom? Omdat verschillende Chrome OS-apparaten verschillende versies van Android gebruiken. Dat betekent dat ze ook een andere reeks beschikbare functies hebben.

Chrome OS 73 brengt bijvoorbeeld de audiofocus van de Android-app. Dat betekent dat wanneer een Android-app audio afspeelt, alle andere audiobronnen worden gedempt (zoals Chrome bijvoorbeeld). Dus als je naar muziek luistert in Chrome en een Android-app stuurt een melding, dan heeft de melding voorrang. Deze functie is echter alleen beschikbaar op Chrome OS-apparaten met Android Pie. Het werkt niet op Nougat of lager.

Dat is een probleem omdat de meeste Chrome OS-apparaten nog steeds Nougat gebruiken. Chrome OS 72 bracht Pie naar sommige apparaten, maar niet naar alle, zelfs niet naar de meeste. Dit is frustrerend voor zowel huidige gebruikers als nieuwe gebruikers. Het is onduidelijk waarom sommige apparaten zijn bijgewerkt naar Pie en andere niet; het is ook onduidelijk hoe deze updates in de toekomst zullen werken. En Google is nogal monddood over het hele ding.

  Hoe u uw iTunes Store- en App Store-wachtwoordvoorkeuren beheert

Als u op zoek bent naar een specifieke Android-functie in Chrome OS, is dit nogal wisselvallig vanwege de kloof tussen versies. Om het nog erger te maken, is er geen duidelijke tijdlijn voor Pie om meer Chrome OS-apparaten te bereiken, dus je kunt het niet eens opzoeken om erachter te komen wanneer je apparaat de update mogelijk ziet.

Dus op dit moment is het een rotzooi. Op een gegeven moment had dit gemakkelijk kunnen worden afgewezen als onderdeel van de bredere uitrol van Android-app-ondersteuning op Chrome OS. Maar we naderen de grens van twee jaar vanaf het moment dat Android-apps voor het eerst Chrome OS gebruiken, wat lang genoeg is om dit soort knikken uit te werken.

Op dit moment is Android-ondersteuning op Chrome OS een soort gefragmenteerde puinhoop. Het feit dat het langzaam begon, was verontrustend, maar de functiekloof tussen apparaten is nu een echte zorg. Krijgen huidige apparaten ooit ondersteuning voor Android Pie? Zullen toekomstige apparaten dezelfde problemen hebben? Krijgen apparaten die momenteel Pie ondersteunen ondersteuning voor Android O?

De harde realiteit is dat er geen antwoorden zijn op al deze vragen. Chrome OS is gefragmenteerd sinds de lancering van Android-app-ondersteuning en dat lijkt niet snel te veranderen.

En deze keer is het alleen aan Google om het op te lossen. Ik hoop in het belang van de toekomst van Chrome OS dat het ook echt gebeurt. Functiepariteit is belangrijk, vooral wanneer een besturingssysteem door één leverancier wordt beheerd.