Cortana repareren die geheugen in beslag neemt op Windows 10

Een van de functies die de Windows 10-versie superieur maken aan andere, is de Cortana-app. Met zijn verbeterde functionaliteit doet zich echter het probleem voor dat Cortana te veel geheugen gebruikt op uw pc. Het probleem met het hoge geheugengebruik van Cortana heeft de basisprocessen vertraagd en verstoord. Het artikel is dus bedoeld om oplossingen te bieden voor Cortana die geheugenproblemen oplost en het geheugen beheert dat door de Cortana-app wordt gebruikt. Lees het artikel tot het einde om de methoden te kennen om het probleem van Cortana op te lossen met geheugen op Windows 10 pc.

Cortana repareren die geheugen in beslag neemt op Windows 10

Cortana is een virtuele assistent van Microsoft. Als u tijdens het gebruik van de Cortana-app te maken krijgt met een hoog geheugengebruik, kunt u de methoden voor probleemoplossing in dit artikel volgen.

Methode 1: Basismethoden voor probleemoplossing

Als u problemen ondervindt met Cortana omdat het veel geheugenruimte gebruikt, kunt u eerst de basismethoden voor probleemoplossing proberen die hieronder worden uitgelegd. De eenvoudige methoden die hieronder worden genoemd, kunnen het probleem met het geheugen van Cortana op uw pc oplossen.

1. Start de pc opnieuw op

Als er bepaalde storingen op uw pc zijn waardoor de Cortana-app geheugen in beslag neemt, kunt u proberen uw pc opnieuw op te starten. Druk op de Windows-toets, klik op de aan/uit-knop in het START-menu en klik op de optie Opnieuw opstarten om uw pc opnieuw op te starten.

2. Corrupte bestanden herstellen

Als er malwarebestanden op uw pc staan, kan dit het laden van de Cortana-app vertragen, waardoor de Cortana-app veel geheugen in beslag neemt. U kunt de bestanden scannen en controleren op malwarebestanden in de systeembestanden met behulp van de DISM- en SFC-tools. Lees het artikel om te weten hoe u systeembestanden op Windows 10 kunt herstellen.

3. Update grafische stuurprogramma’s

Omdat de Cortana een app is die is gebaseerd op beelden en afbeeldingen, moet u een bijgewerkte grafische driver op uw pc hebben om goed te kunnen functioneren. Lees het artikel om te weten hoe u de grafische stuurprogramma’s op uw pc kunt bijwerken en het probleem kunt oplossen.

  Batchbestanden automatisch uitvoeren als beheerder op Windows 10

4. Activeer gebalanceerd energieplan

Als u een energiebeheerschema gebruikt dat veel batterij in beslag neemt, kan de Cortana-app veel geheugen in beslag nemen. U moet een niet-energiebeheerschema of het uitgebalanceerde energiebeheerschema gebruiken om het probleem op te lossen. Lees het artikel om te weten hoe u energiebeheerschema’s op Windows 10 kunt wijzigen.

5. Schakel Cortana uit

Als de Cortana-app problematisch is op uw pc, kunt u proberen de app permanent op uw pc uit te schakelen om het probleem op te lossen. Lees het artikel over het uitschakelen van de Cortana-app op uw pc om het probleem op te lossen.

6. Voer Systeemherstel uit

Soms heeft de Cortana-app weinig geheugen gebruikt terwijl uw pc zich in een eerdere instelling bevond. Als dit het geval is, kunt u proberen terug te keren naar de vorige instelling door uw pc te herstellen. Lees het artikel om te weten hoe u systeemherstel gebruikt op Windows 10.

Als de basismethoden voor probleemoplossing het hoge geheugengebruik van Cortana op Windows 10 niet verhelpen, volg dan de onderstaande methoden om het probleem op te lossen.

Methode 2: Wijzig de bestandseigenschappen van SearchUI.exe

U kunt de eigenschappen van het uitvoerbare bestand van Cortana of de SearchUI.exe handmatig wijzigen met behulp van de onderstaande stappen om het probleem op te lossen dat Cortana geheugen in beslag neemt.

1. Druk samen op de Windows + E-toetsen om de bestandsverkenner te starten en navigeer naar de map Microsoft.Windows.Cortana_cw5n1h2txyewy door naar het onderstaande pad te gaan.

C:WindowsSystemAppsMicrosoft.Windows.Cortana_cw5n1h2txyewy

2. Klik met de rechtermuisknop op het bestand SearchUI.exe in de lijst en klik op de optie Eigenschappen in het menu om het venster Eigenschappen te openen.

3. Navigeer naar het tabblad Beveiliging en klik op de knop Geavanceerd in het venster SearchUI-eigenschappen.

4. Klik in het venster Geavanceerde beveiligingsinstellingen voor SearchUI op de knop Wijzigen in het venster om de machtigingen te wijzigen.

5. Klik op de knop Geavanceerd… in de linkerbenedenhoek van het venster Gebruiker of groep selecteren.

Opmerking: U kunt ook de naam van de gebruikersaccount typen in de balk Voer de objectnaam in om te selecteren: en op de account in de resultaten klikken.

  Handtekening van stuurprogramma's uitschakelen in Windows 10

6. Klik nu op de knop Nu zoeken, selecteer de naam van de gebruikersaccount in de balk Zoekresultaten: en klik op de knop OK om de account te selecteren.

Opmerking: hier is ter verduidelijking het beheerdersaccount in de lijst geselecteerd.

7. Klik op de knop OK in het venster Gebruiker of groep selecteren om de selectie van de gebruikersaccount te bevestigen.

8. Selecteer in het venster Geavanceerde beveiligingsinstellingen voor SearchUI het gebruikersaccount dat u hebt toegevoegd en klik op de knop Toevoegen in de linkerbenedenhoek van het venster.

9. Selecteer vervolgens de optie Toestaan ​​in het vervolgkeuzemenu Type en selecteer alle opties onder de balk Basisrechten.

10. Klik op de knop OK om toestemming te geven aan het account

11. Volgende. klik op Toepassen en vervolgens op de OK-knoppen in het venster Geavanceerde beveiligingsinstellingen voor SearchUI om het proces te beëindigen.

Methode 3: SearchUI.exe-bestand verwijderen

Met de methode kunt u het uitvoerbare bestand van Cortana volledig verwijderen om het probleem met het geheugen van Cortana op te lossen. Volg de gegeven stappen om het hoge geheugengebruik van Cortana op Windows 10 op te lossen.

1. Druk tegelijkertijd op de toetsen Ctrl + Shift + Esc om Taakbeheer te openen.

2. Navigeer naar het tabblad Processen, selecteer de Cortana-app in het gedeelte Apps en klik op de knop Taak beëindigen om de Cortana-app te sluiten.

Opmerking: met deze stap wordt de Cortana-app op de achtergrond gesloten en wordt gegevensverlies op uw pc voorkomen.

3. Ga naar het tabblad Details en selecteer het bestand SearchUI.exe en klik vervolgens op de knop Taak beëindigen.

Opmerking: met deze stap wordt het bestand SearchUI.exe dat op de achtergrond wordt uitgevoerd uitgeschakeld, zodat u het bestand eenvoudig op uw pc kunt verwijderen.

4. Druk tegelijkertijd op de Windows + E-toetsen om de bestandsverkenner te openen en navigeer naar de map Microsoft.Windows.Cortana_cw5n1h2txyewy door naar het opgegeven mappad te gaan.

C:WindowsSystemAppsMicrosoft.Windows.Cortana_cw5n1h2txyewy

5. Klik met de rechtermuisknop op het bestand SearchUI.exe in de lijst en klik op de optie Verwijderen in het menu om het bestand te verwijderen.

Opmerking: U kunt het bestand ook verwijderen door het bestand te selecteren en op de Delete-toets te drukken.

Methode 4: Cortana-app verwijderen

Als geen van de bovenstaande methoden het probleem oplost, kunt u de Cortana-app verwijderen. Volg hiervoor de gegeven stappen.

  Hoe Taakbeheer te openen op Windows 11

Optie I: via opdrachtprompt

U kunt de app Opdrachtprompt gebruiken en een paar opdrachten uitvoeren om het probleem met het geheugen van Cortana op uw pc op te lossen. Met deze methode kunt u de problemen en machtigingen op uw pc negeren en kunt u het probleem met het hoge geheugengebruik van Cortana gemakkelijk oplossen.

1. Druk op de Windows-toets, typ Opdrachtprompt en klik op Als administrator uitvoeren.

2. Klik op de knop Ja in het UAC-venster om de app Opdrachtprompt als beheerder toe te staan.

3. Typ de gegeven opdracht en druk op Enter om eigenaar te worden van de map Microsoft.Windows.Cortana.

takeown /f "%WinDir%SystemAppsMicrosoft.Windows.Cortana_cw5n1h2txyewy" /a /r /d y

4. Voer vervolgens de volgende opdracht uit en druk op Enter om de beheerder machtigingen te verlenen.

icacls "%WinDir%SystemAppsMicrosoft.Windows.Cortana_cw5n1h2txyewy" /inheritance:r /grant:r Administrators:(OI)(CI)F /t /c

5. Typ de gegeven opdracht en druk op Enter om het bestand SearchUI.exe op uw pc te verwijderen.

taskkill /im SearchUI.exe /f

6. Voer ten slotte de volgende opdracht uit om de map Microsoft.Windows.Cortana van uw pc te verwijderen en druk op Enter om de opdracht uit te voeren.

rd "%WinDir%SystemAppsMicrosoft.Windows.Cortana_cw5n1h2txyewy" /s /q

Optie II: Via Windows PowerShell

Aangezien de Cortana-app een ingebouwde app is op Windows 10, is het niet eenvoudig om de app te verwijderen zoals andere apps. U kunt echter de Windows PowerShell-app gebruiken om het pakket te verwijderen en het Cortana-geheugenprobleem op uw pc op te lossen.

1. Druk op de Windows-toets, typ PowerShell en klik op Als administrator uitvoeren.

2. Klik op de knop Ja op de prompt Gebruikersaccountbeheer.

3. Typ vervolgens de volgende opdracht en druk op Enter om de Cortana-app van uw pc te verwijderen.

‘Get-AppxPackage -allusers Microsoft.549981C3F5F10 | Remove-AppxPackage’

***

Het artikel richt zich op methoden om het probleem op te lossen dat Cortana geheugen in beslag neemt op Windows 10. Als Cortana te veel geheugen op uw pc gebruikt, kunt u de in het artikel genoemde methoden volgen en het probleem met het hoge geheugengebruik van Cortana oplossen. U kunt de Cortana bedienen met geheugen op Windows 10 en uw pc functioneler maken met behulp van de uitgelegde methoden. Als je suggesties of vragen over het onderwerp hebt, laat ze dan achter in het opmerkingengedeelte zodat we ze kunnen volgen.

gerelateerde berichten