De absolute beginnershandleiding voor het iOS-vergrendelingsscherm

Hier bij wdzwdz is ons enige, grootste doel om onze lezers te helpen hun gadgets beter te gebruiken – of het nu een Mac, een Android-tablet of een Windows Phone-apparaat is – door het gebruik van betere software. Nu, terwijl de meeste van onze artikelen zijn gericht op de bovengemiddelde technologisch geletterde persoon, gaan we de dingen anders doen in onze serie artikelen ‘Absolute Beginner’s Introduction’. We beginnen met iOS omdat ik daar persoonlijk een sterke greep op heb, maar er zijn plannen om uit te breiden naar andere platforms op basis van gebruikersfeedback. Laten we beginnen!

Wat is het vergrendelscherm en waarom hebben smartphones het zelfs?

Dat is een enorm goede vraag. Waarom gaan we niet meteen naar onze lijst met apps nadat we de telefoon hebben ontgrendeld? Daar is een even goede reden voor.

De eerste en belangrijkste is veiligheid. Onze smartphones bevatten gevoelige persoonlijke informatie, inclusief maar niet beperkt tot onze persoonlijke en zakelijke e-mails, sociale netwerkprofielen, gescande documenten, persoonlijk dagboek en meer. Als moderne smartphones geen vergrendelscherm met wachtwoordbeveiliging hadden, zou al deze informatie direct beschikbaar zijn voor iedereen die onze telefoon oppakt! Vergrendelschermen zijn dus wat u ziet wanneer uw telefoon is vergrendeld.

De tweede – in het geval dat u geen wachtwoordbeveiliging hebt ingeschakeld – is informatie die u in één oogopslag kunt zien. Op onze telefoons hebben we meestal minstens 3-4 dozijn apps geïnstalleerd, met een paar voorbeelden zijn Facebook, Twitter, Reddit, verschillende e-mailaccounts, takenlijst-applicaties, WhatsApp/Viber, enz. Van tijd tot tijd kunt u ontvang meldingen van deze apps – een nieuw bericht op Facebook, een retweet op Twitter, een nieuwe taak van je takenlijst. Zonder een vergrendelscherm en een meldingscentrum (daar komen we zo op terug), zou je elke applicatie afzonderlijk moeten starten om te zien wat er nieuw is. Met vergrendelschermen staan ​​de nieuwste en belangrijkste meldingen direct op je vergrendelscherm, zodat je kunt zien wat er aan de hand is zonder je telefoon te ontgrendelen.

Hoe het vergrendelscherm van iOS 7 werkt

Het vergrendelingsscherm van iOS 7 heeft 5 secties, zoals weergegeven in de bovenstaande schermafbeelding. Bovenaan bevindt zich uw statusbalk die standaard de volgende pictogrammen bevat (van links naar rechts): signaalsterkte van mobiel (5 gevulde cirkels zijn optimaal), naam van mobiele provider, wifi-signaalsterkte en batterijlading. Er kunnen meer of minder pictogrammen in uw statusbalk staan, en daar hoeft u zich geen zorgen over te maken. Je kunt ook naar beneden vegen vanaf de statusbalk om het Berichtencentrum te openen, dat we later in een aparte, speciale post zullen bespreken.

  Hoe de donkere modus van iOS 13 werkt op uw iPhone en iPad

Onder de statusbalk vindt u de huidige tijd en datum. Zelfverklarend.

Het derde gedeelte is vrijwel het belangrijkste onderdeel van het vergrendelscherm. Naarmate de tijd verstrijkt, wordt dit gebied gevuld met meldingen van apps. Weet je nog wat we zeiden over vergrendelschermen die worden gebruikt voor ‘overzichtelijke informatie’? Welnu, naast het snel controleren van de tijd, kunt u hier snel uw nieuwe meldingen bekijken om te beslissen of u ze negeert of onmiddellijk afhandelt.

Elke melding kan naar rechts worden geveegd om direct naar de precieze pagina in de betreffende app te gaan die uw aandacht vraagt. Heb je een nieuwe e-mail van je baas? Veeg de melding naar rechts vanaf het vergrendelscherm om Mail te starten met die e-mail open! Netjes, niet?

Het laatste gedeelte helemaal onderaan is een ‘grijper’ in het midden; door het naar boven te vegen, wordt het Control Center geopend (wordt binnenkort afzonderlijk besproken) en een klein camerapictogram in de hoek. Door omhoog te vegen op het Camera-pictogram wordt de Camera-app direct gestart – geweldig voor het vastleggen van vluchtige momenten!

Maar wacht, heb ik net het vierde deel gemist? Waarom ja, dat deed ik! Door als laatste ‘> schuif om te ontgrendelen’ te bespreken, kan ik perfect van deze kop naar de volgende gaan, wat …

Hoe u de toegangscode inschakelt om uw iOS-apparaat te beschermen tegen nieuwsgierige blikken

Zonder een toegangscode doet u uw vinger over ‘> schuif om te ontgrendelen’ precies dat: uw apparaat volledig ontgrendelen voor normaal gebruik. Het is handig, afgesproken, maar het is nauwelijks veilig, omdat iedereen je apparaat kan ontgrendelen om toegang te krijgen tot allerlei persoonlijke gegevens. We raden u ten zeerste aan om wachtwoordbeveiliging in te schakelen om uw gegevens niet alleen te beschermen tegen nieuwsgierige blikken in uw huis en kantoor, maar ook tegen dieven in het geval dat uw apparaat wordt gestolen.

Hoe doe je dat nu precies? Volg deze stappen:

Druk op de Home-knop (die ene grote knop onder het scherm van je apparaat).
Veeg naar rechts op ‘> Schuif om te ontgrendelen’.
Kijk rond voor een grijs pictogram genaamd ‘Instellingen’, en tik erop.
Scroll een beetje naar beneden tot je een submenu ziet met de naam ‘Algemeen’. Tik erop alsof het heet is.
Scroll weer naar beneden tot je het submenu ‘Passcode Lock’ ziet. Het zal standaard ‘Uit’ zeggen, en als u erop tikt, wordt het weer ingeschakeld.

  Mappen in mappen nesten in iOS 9

U bevindt zich nu in Instellingen > Algemeen > Toegangscodeslot. Hier ziet u bovenaan een optie om ‘Toegangscode in te schakelen’. Als u erop tikt, wordt u gevraagd uw nieuwe toegangscode in te voeren.

De vraag die op dit punt bij u zou kunnen opkomen, zou zijn: “Wat is een goede toegangscode?”

Beveiligingsenthousiastelingen zullen je vertellen dat je een lange, gemengde, ruimtegevulde, complexe ‘alfanumerieke’ toegangscode moet gebruiken, maar ik ben hier om je te vertellen dat het prima is om een ​​viercijferige toegangscode te hebben.

Ik bedenk meestal een schijnbaar willekeurig maar nog steeds gedenkwaardig woord van vier letters, zoals ‘Jobs’ of ‘Code’, en vervang het door het nummerequivalent (je weet hoe 111-BIG-MAC eigenlijk 111-244-622 is? Zoals dat!) zoals respectievelijk 5627 en 2633.

De volgende keer dat u uw telefoon ontgrendelt, moet u uw nieuwe toegangscode invoeren om toegang te krijgen tot al uw apps en documenten. Nadat je het 3-4 keer hebt ingevoerd, heb je geen probleem om je telefoon snel te ontgrendelen; wachtwoordbeveiliging lijkt niet zo’n last.

Pro-tip: ga terug naar Instellingen > Algemeen > Toegangscodeslot, tik op ‘Onmiddellijk vereisen’ en wijzig dit in 5 minuten. Dit zorgt ervoor dat uw apparaat vijf minuten ontgrendeld blijft sinds het voor het laatst is gebruikt. Als je net als ik regelmatig op je telefoon kijkt, zul je deze instelling erg handig vinden.

Hoe wachtwoordbeveiliging te verwijderen

Wat als u de wachtwoordbeveiliging op uw iOS-apparaat wilt verwijderen? Misschien is het te omslachtig voor je, of misschien ben je je iOS-apparaat aan het jailbreaken (waarschuwing: jailbreaking is misschien een te geavanceerde taak voor niet-techneuten absolute beginners), of misschien herstel je gewoon je apparaat.

In alle drie de gevallen is de methode hetzelfde. Volg de vijf genummerde stappen onder in de vorige kop, ga naar Instellingen > Algemeen > Toegangscodeslot en tik op ‘Toegangscode uitschakelen’. iOS zal je een paar waarschuwingen geven, maar je kunt ze negeren als je vastbesloten bent om de toegangscode te verwijderen. U wordt gevraagd om uw momenteel ingestelde toegangscode twee keer in te voeren voordat deze wordt verwijderd.

Wat moet ik doen als ik mijn toegangscode vergeet?

Het overkomt de besten van ons. We veranderen onze toegangscode één keer te vaak in naam van de beveiliging, maar vergeten uiteindelijk de laatste volledig. Dit is me een paar maanden geleden een keer overkomen toen ik absoluut paranoïde werd over het beschermen van mijn gegevens tegen iedereen. Onnodig te zeggen dat het een slecht idee was.

  Hoe het controlecentrum in iOS aan te passen?

Eigenlijk was het een verschrikkelijk idee. De enige manier om uit deze plakkerige situatie te komen en uw apparaat weer bruikbaar te maken, is door het te herstellen. In termen van leken betekent dit dat u alle software/apps op uw apparaat volledig opnieuw moet installeren nadat u alle persoonlijke gegevens hebt verwijderd.

Ervan uitgaande dat je hebt geprobeerd en gefaald met elke afzonderlijke toegangscodecombinatie die je denkt te kunnen instellen, moet je doorgaan en deze stappen volgen:

1. Start iTunes op uw computer waarmee u eerder uw apparaat hebt verbonden. Dit werkt anders niet.

2. Verbind uw iOS-apparaat met uw computer via een USB-kabel.

3. In Windows: Start ‘File Explorer’, klik op ‘Computer’ in de linkerkolom en dubbelklik vervolgens op uw apparaat (de mijne is “Awais’ iPhone”) om toegang te krijgen tot al uw foto’s en video’s. Bewaar deze in ieder geval voordat u alle andere onherstelbare lokale gegevens verwijdert! Mac-gebruikers kunnen op dezelfde manier Finder gebruiken voor dit doel.

4. In iTunes zie je een kleine knop in de rechterbovenhoek met de tekst iPhone, iPad of iPod touch, afhankelijk van het apparaat dat je aansluit. Klik Het.

5. iTunes geeft je een overzicht van de status van je iOS-apparaat. Klik op ‘Herstellen’ en volg de instructies op het scherm.

Hopelijk heb je je iOS-apparaat weer in werkende staat kunnen herstellen! Neem dit als een les om nooit een toegangscode in te stellen die u zich later niet meer kunt herinneren.

Heb je genoten van deze beginnershandleiding voor het iOS 7-vergrendelingsscherm? Onze motivatie om aan meer handleidingen voor andere delen van iOS en andere platforms zoals Android en Windows te werken, hangt af van uw feedback. Vergeet niet om dit te delen met je vrienden en familie die hulp nodig hebben om te begrijpen hoe iOS werkt!