De CPU-temperatuur controleren in Windows 11 (6 methoden)

Er zijn tal van hulpmiddelen om de CPU in Windows te stresstesten, maar u moet de CPU-temperatuur continu controleren wanneer u zo’n belastend proces uitvoert. Het zal u helpen de thermiek van uw CPU te meten en hoe goed uw koelsysteem is. In andere gevallen waarin u te maken krijgt met oververhitting, kunt u de temperatuurmetingen van de CPU-kern controleren om erachter te komen of dit door de CPU wordt veroorzaakt. Daarom hebben we in deze zelfstudie zes verschillende methoden opgenomen om de CPU-temperatuur in Windows 11 te controleren. U kunt de CPU-temperatuur zelfs controleren zonder software van derden of met behulp van enkele basis- en geavanceerde programma’s. Laten we wat dat betreft verder gaan en leren hoe we de CPU-temperatuur in Windows 11 kunnen controleren.

Controleer de CPU-temperatuur in Windows 11 (2022)

In deze handleiding hebben we zes verschillende methoden behandeld om de CPU-temperatuur in Windows 11 te controleren. U kunt de temperatuur voor elke kern zien voor zowel Intel- als AMD-CPU’s. We hebben ook waarschuwingen toegevoegd voor AMD-CPU’s waar dat nodig was. Maar laten we eerst eens kijken wat een veilig temperatuurbereik is voor CPU’s.

Wat is het veilige en ideale temperatuurbereik voor uw CPU?

Idealiter zou je CPU-temperatuur rond de 60 tot 70 graden Celsius (140 tot 158 ​​graden Fahrenheit) moeten zijn bij het uitvoeren van essentiële apps en rond de 40 tot 45 graden Celsius (104 tot 113 graden Fahrenheit) wanneer je inactief bent. Bovendien is het veilige CPU-temperatuurbereik voor gaming ongeveer 70 tot 80 graden Celsius. Als uw CPU regelmatig boven deze temperatuurbereiken fotografeert, moet u uw pc schoonmaken, het koelsysteem verbeteren en koelpasta opnieuw aanbrengen.

Nu vragen velen van jullie zich misschien af: wanneer moet je je zorgen maken over een hoge CPU-temperatuur? Welnu, ik zou zeggen dat als je 10 graden Celsius verwijderd bent van de maximale bedrijfstemperatuur van de CPU (ook bekend als Tj. Max of Temperature Junction), je de spanning moet verlagen en naar een gematigd overklokprofiel moet gaan.

Bovendien moet u het stof in uw laptop of desktop opruimen en uw koelsysteem upgraden. Dit zou de CPU-temperatuur van uw Windows 11-pc moeten verlagen.

Controleer de CPU-temperatuur in Windows 11 zonder software

Als u geen software van derden wilt gebruiken om de CPU-temperatuur in Windows 11 te controleren, kunt u dit doen via het BIOS- of UEFI-scherm. Van daaruit kunt u de CPU-temperatuur in realtime in de gaten houden. We hebben een gedetailleerde zelfstudie geschreven over het invoeren van het BIOS/UEFI in Windows 11, dus volg die handleiding voor gedetailleerde instructies. In deze handleiding leggen we kort uit hoe je de CPU-temperatuur in Windows 11 kunt controleren via het BIOS- of UEFI-scherm.

  Hoe te repareren Windows 10 wordt afgesloten in plaats van slaapstand

1. Open eerst het Startmenu en verplaats uw cursor naar het Power-menu. Houd nu de “Shift” -toets op het toetsenbord ingedrukt en klik op “Opnieuw opstarten”. U kunt nu de “Shift”-toets loslaten en uw pc zal direct opstarten in het geavanceerde opstartscherm.

2. U kunt ook de app Instellingen openen en vanaf hier ook opstarten naar het geavanceerde opstartscherm. Druk op de Windows 11-sneltoets “Windows + I” om de app Windows-instellingen te openen en naar Systeem -> Herstel te gaan. Klik vervolgens op de knop “Nu opnieuw opstarten” naast “Geavanceerd opstarten”.

3. Klik vervolgens in het geavanceerde opstartscherm op Problemen oplossen en kies vervolgens “UEFI Firmware-instellingen“. Klik op “Opnieuw opstarten” wanneer daarom wordt gevraagd.

4. Nu start u op in het BIOS/UEFI-scherm van uw Windows 11-pc. Als je de moderne UEFI-interface hebt, verschijnt de CPU-temperatuur op de startpagina zelf. Mijn pc geeft bijvoorbeeld aan dat de kerntemperatuur van de CPU 44 graden Celsius is.

5. Als uw Windows 11-pc het legacy BIOS-scherm heeft, zoek dan naar de CPU-temperatuur in het menu “Power” of “H/W Monitor”. Als u de CPU-temperatuur nergens kunt vinden, moet u een programma van derden installeren. Blijf lezen om meer te weten te komen over de beste apps van derden om de CPU-temperatuur in Windows 11 te bekijken.

Bron: ASRock

Bewaak de CPU-temperatuur in Windows 11 met Core Temp

Core Temp is een van de beste apps om de CPU-temperatuur op Windows 11-pc’s te controleren. De app is lichtgewicht, gratis en biedt nauwkeurige temperatuurmetingen van alle CPU-kernen. Het enige nadeel van Core Temp is dat het tijdens de installatie een gebundelde app probeert te installeren, wat nogal vervelend is. U kunt het echter tijdens de installatie uitschakelen. Laten we, nu we dat hebben opgelost, leren hoe we de CPU-temperatuur in Windows 11 kunnen bewaken met Core Temp.

1. Ga je gang en download Core Temp via de link hier. Installeer daarna de app met behulp van het gedownloade EXE-bestand, maar zorg ervoor dat u het selectievakje uitschakelt om te voorkomen dat u bloatware op uw Windows 11-computer installeert.

2. Na de installatie, open Core Temp, en het zal beginnen met het weergeven van de real-time temperatuur van alle cores. U krijgt de huidige temperatuurmeting in de tweede kolom. Merk op dat “Tj. Max” is de hoogste temperatuur waarbij uw CPU-kern kan werken, maar het is altijd aan te raden om deze 20 tot 30 graden onder de maximale waarde te houden om schade aan de hardware te voorkomen.

  15 beste hulpprogramma's voor bestandscompressie voor Windows

3. U zult ook zien dat Core Temp zijn pictogrammen toevoegt aan het systeemvak op de taakbalk van Windows 11, zodat u in één oogopslag de huidige temperatuur van alle CPU-kernen kunt controleren.

4. Bovendien zou ik een paar wijzigingen willen voorstellen om het monitoren van de CPU-temperatuur met deze app een fluitje van een cent te maken. Klik op “Opties -> Instellingen” in Core Temp en ga naar het tabblad “Meldingsgebied”. Selecteer hier “Hoogste temperatuur” om het aantal pictogrammen in het systeemvak te verminderen. Nu toont het alleen de hoogste temperatuur van alle CPU-kernen, maar je kunt alle metingen zien als je de cursor over het systeemvakpictogram beweegt.

5. Ga daarnaast naar het tabblad “Algemeen” en schakel “Logboekregistratie inschakelen bij opstarten” in. Hierdoor wordt Core Temp automatisch gestart wanneer u zich aanmeldt op uw Windows 11-pc.

Controleer de CPU-temperatuur in Windows 11 met HWMonitor

Als u op zoek bent naar een geavanceerd programma om de CPU-temperatuur in Windows 11 te controleren, is HWMonitor een uitstekende keuze. Naast de huidige temperatuur van alle CPU-kernen, toont het programma ook temperatuurmetingen van het moederbord, de GPU en de harde schijf. Bovendien kunt u veel andere informatie vinden, zoals de gebruikte kernfrequentie, ventilatorsnelheid, enz. Kortom, HWMonitor is een geweldig hulpprogramma dat meer doet dan alleen de CPU-temperatuur weergeven. Dit is hoe het werkt:

1. Open de officiële website van HWMonitor en download de klassieke versie van de app. Installeer het vervolgens op uw Windows 11-pc.

2. Open vervolgens het programma en zoek naar het model van uw processor. De mijne is bijvoorbeeld “Intel Core i3 10100”. Onder dit gedeelte moet u het gedeelte “Temperaturen” uitvouwen om de temperatuur van alle CPU-kernen te zien.

Houd er rekening mee dat het niet de huidige temperatuur van alle CPU-kernen in het systeemvak toont. Daarvoor moet u vertrouwen op Core Temp zoals beschreven in het bovenstaande gedeelte.

Controleer de CPU-temperatuur in Windows 11 met Open Hardware Monitor

Verderop, Open Hardware Monitor is een van mijn favoriete apps om de CPU-temperatuur in Windows 11 te controleren. Het is open-source, gratis te gebruiken en vooral begrijpelijk voor algemene gebruikers. Je hoeft de app niet eens te installeren. Download en pak het ZIP-bestand uit en voer het programma uit. Binnen enkele seconden geeft het de nauwkeurige CPU-temperatuur weer op uw Windows 11-pc. Hier zijn de te volgen stappen.

1. Ga naar deze pagina en download Open Hardware Monitor. Pak vervolgens het ZIP-bestand uit met apps zoals WinRAR en WinZip.

2. Open daarna de uitgepakte map en voer de toepassing “OpenHardwareMonitor” uit.

3. En daar ga je! U kunt de temperatuur van alle CPU-kernen controleren door het gedeelte ‘Temperaturen’ uit te breiden onder de naam van de processor in de app. Het toont zelfs de temperatuur van het CPU-pakket, gemeten met behulp van de sensor in de processor.

  Problemen met het Windows 10 Start-menu oplossen en oplossen

Controleer de CPU-temperatuur in Windows 11 met HWiNFO

HWiNFO is een ander professioneel programma om de CPU-temperatuur in Windows 11 te controleren. Het is geavanceerd en geeft een overzicht van alle sensoren die op uw pc zijn aangesloten met verschillende meetwaarden. Je kunt de temperatuur van alle CPU-kernen zien en het werkt voor zowel Intel- als AMD-CPU’s. Hier leest u hoe u het moet aanpakken.

1. Open deze pagina en download HWiNFO meteen. Installeer daarna het programma met behulp van het gedownloade EXE-bestand.

2. Open vervolgens het programma en zorg ervoor dat u het selectievakje voor “Alleen sensoren“ inschakelt. Klik nu op “Start”.

3. Het venster ziet er in het begin een beetje angstaanjagend uit, maar maak je geen zorgen. Zoek naar je CPU-naam met de bijnaam “DTS” als je een Intel CPU hebt. DTS is Intel’s digitale thermische sensor, die is ingebed in de CPU en informatie doorgeeft over de huidige temperatuur van alle kernen. Zoek in dit gedeelte naar ‘Kerntemperaturen’ en vouw deze uit. En daar heb je het!

5. Als je een AMD Ryzen CPU hebt, moet je de “CPU (Tctl/T die)” lezen onder de naam van je AMD-processor controleren. Dat is de temperatuur van je AMD CPU.

Controleer de CPU-temperatuur in Windows 11 met Ryzen Master (voor AMD CPU’s)

Als je een AMD CPU hebt, kun je beter Ryzen Master gebruiken om de meest nauwkeurige CPU-temperatuur in Windows 11 te vinden. de werkelijke temperatuur van de CPU. Je zult zien dat andere apps ongeveer 10 graden Celsius toevoegen aan hun metingen (meestal wanneer ze niet actief zijn) terwijl ze de AMD Ryzen CPU-temperatuur meten. Het is dus beter om Ryzen Master te gebruiken als je Windows 11 pc op een AMD-processor draait.

1. Open deze pagina en scrol naar beneden om Ryzen Master te downloaden. Installeer daarna het programma.

2. Open vervolgens Ryzen Master en bovenaan vind je de temperatuur van je Ryzen CPU. Ja, zo gemakkelijk is het voor AMD CPU-gebruikers.

De beste manieren om de CPU-temperatuur te vinden op pc’s met Windows 11

Dit zijn de zes gemakkelijkste manieren om de CPU-temperatuur van uw Windows 11-computer te controleren. Ik heb alle eenvoudige en geavanceerde programma’s genoemd om een ​​nauwkeurige temperatuurmeting van uw Intel- of AMD-CPU te krijgen. Core Temp zou voldoende moeten zijn voor basisgebruikers, maar als je meer informatie wilt, kun je HWMonitor of HWiNFO proberen. Dat is in ieder geval allemaal van ons. Als je de GPU op je pc met Windows 11 wilt testen, volg dan ons handige artikel. Tot slot, als je vragen of suggesties hebt voor een andere app die de taak beter doet, laat het ons dan weten in het commentaargedeelte hieronder.

gerelateerde berichten